Sport

Keeper Room wil Vitesse helpen door te vertrekken

Eloy Room maant Vitesse tot rust
© Orange Pictures
ARNHEM - De spelers van Vitesse hebben part noch deel aan het wanbeleid dat jarenlang is gevoerd. Toch deden zij deze week een loonoffer, zoals vele anderen ook al geld inzamelden voor het noodlijdende Vitesse. Doelman Eloy Room wil ook verder meedenken. De kans dat hij blijft is miniem. "Mijn salaris is natuurlijk een probleem."
Het allang gedegradeerde Vitesse voetbalt zondagmiddag om des keizers baard bij FC Utrecht. Maar daar gaat het nauwelijks over in de media. Alleen het voortbestaan telt.
De crowdfunding domineert ineens het nieuws rondom de Arnhemse club en drukt de gigantische problemen die in korte tijd nog moeten worden opgelost voor even naar de achtergrond.

'Hopelijk leidt het ergens toe'

"Ik zit hier met gemengde gevoelens", vertelt doelman Room. "Die acties zijn mooi en heel positief, maar hopelijk gaat het wel echt ergens toe leiden. Wij zijn er ook in meegegaan door als team samen iets te doen."
Maar Room weet ook dat de schuldenlast van Vitesse bijna 19 miljoen euro bedraagt. Met alleen een geslaagde crowdfunding, waarin wordt ingespeeld op het sentiment, redt de club het niet. De licentiecommissie trekt mogelijk binnen nu en twee weken de proflicentie in. Zij velt op 17 mei een laatste oordeel.

Tijd is grootste vijand

Bij een negatief besluit kan de club nog in hoger beroep en eventueel nog zelfs naar de burgerrechter, maar de tijd vormt de grootste vijand. Een sluitende begroting, goedgekeurd door de KNVB, moet voor 15 juni zijn ingeleverd in Zeist.
Vitesse staat op omvallen, meer dan ooit tevoren. Als de crisismanagers Paul van der Kraan en Edwin Reijntjes erin slagen de club uit 1892 te redden, verrichten zij een ongekend huzarenstukje.

'Ik kijk nergens meer van op'

Room zucht en tuurt door het raam naar het hoofdveld. Hij waant zich af en toe in een slechte film die steeds pijnlijker wordt. "Je denkt steeds: wat kan er nog meer gebeuren hier? Ik kijk nergens meer van op. Elke keer komen er ook weer nieuwe dingen bovendrijven."

'Je voelt je wel eens bedonderd'

"Niemand had dit voorzien", vervolgt de Arnhemmer, die werd geboren in Nijmegen. "Ook ik ben hier met mijn volle verstand ingestapt, niet wetende wat er zou gaan gebeuren. De mensen die verantwoordelijk zijn, zijn er niet meer. Soms denk je wel eens: ze hebben ons achtergelaten met alle rotzooi. Dan voel je je wel een beetje bedonderd."
Eloy Room redt uitstekend tegenover Boadu van FC Twente
© Orange Pictures
Room hoort bij de dure jongens die zwaar tegen het budget drukken. Maar Vitesse wilde hem dolgraag terughalen en ging daarin ver. Room wilde zijn dochtertje in Nederland graag meer zien en had ook zin in een nieuw avontuur bij de club waar hij al veel mooie successen had beleefd. "Ik had me er natuurlijk iets heel anders van voorgesteld."

'Mijn salaris is een probleem'

In Amerika verdiende Room een vorstelijk salaris waarop hij al flink moest inleveren bij Vitesse. Nu zijn rentree is mislukt en de club aan de rand van de afgrond staat, dient er een oplossing te komen voor dat hoge salaris. Dat is immers ook in het belang van Room zelf.
"Ik heb nog een doorlopend contract en dat is gewoon een probleem", weet de 35-doelman als geen ander. "Ik moet inleveren bij degradatie, dat staat ook in het contract maar dan alsnog heb ik een hoog salaris. Mijn eigen belangen zet ik op dit moment even op een lager pitje. De club gaat nu voor. Later gaan we wel zitten en praten."

'We kunnen elkaar helpen'

Room speculeert voorzichtig op ontbinding van zijn contract. "Ik wil graag met de club meedenken en als mijn salaris uit de boekhouding gehaald wordt, kan dat voor mij ook gunstiger zijn. Clubs betalen niet zo snel een transfersom voor een keeper. Dan zouden we elkaar helpen."

'Vitesse is niet mijn eindstation'

Hij houdt alle opties nadrukkelijk open, maar de kans dat Room met Vitesse in de eerste divisie gaat voetballen is minimaal. "Ik voel me zeker niet te goed voor een niveautje lager, maar dit is niet mijn eindstation. Ik kan nog steeds een prima Eredivisiekeeper zijn."

Green Card voor Room

Een terugkeer naar Amerika is ook een serieuze optie. "Ik heb daar vijf fantastische jaren gehad en ben er kampioen geworden. Een voordeel is dat ik nu een Green Card heb. Dat betekent dat ik geen internationale speler meer ben, maar op papier een Amerikaan."
Voor Room een groot voordeel. "Voor een doelman is dat prettig, want ze kunnen niet ongelimiteerd internationale spelers halen. Er zijn natuurlijk nog steeds contacten en bovendien heb ik een Amerikaanse zaakwaarnemer. Maar eerst moet Vitesse gered worden. Dat is voor nu het belangrijkste."