Israëlische regering sluit plaatselijke tak Al Jazeera

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

De Israëlische regering heeft zondag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. De maatregel gaat per direct van kracht, laat minister van Communicatie Shlomo Karhi weten op X.

Het Israëlische parlement stemde begin vorige maand in met een wet die de regering de bevoegdheid geeft om buitenlandse zenders te verbieden als die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Premier Benjamin Netanyahu noemt Al Jazeera nu in een verklaring een "opruiingskanaal".

Communicatieminister Karhi noemt Al Jazeera een "propagandakanaal van Hamas", de Palestijnse beweging waartegen Israël oorlog voert. "Degenen die tegen Israël ophitsen, degenen die de veiligheid van Israël en IDF-soldaten schaden, zullen niet meer uitzenden vanuit Israël en hun apparatuur zal in beslag worden genomen." Volgens de Israëlische krant Haaretz zal ook de website van Al Jazeera uit de lucht worden gehaald en worden kantoren gesloten.

Al Jazeera doet kritisch verslag van de oorlog in Gaza en is een van de weinige nieuwszenders die daar nog journalisten heeft. Karhi beschuldigde journalisten van de Qatarese zender ervan banden te hebben met Hamas. Al Jazeera ontkent alle beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.