Google trekt op 30 juni 2025 stekker uit api's van Google Fit

Google trekt op 30 juni 2025 de stekker uit de api’s van Google Fit. Ontwikkelaars kunnen zich sinds begin mei ook niet meer aanmelden voor de api’s van het gezondheidsplatform en worden aangemaand om over te stappen naar api’s van Android Health.

Google schrijft in een blogpost dat het de afgelopen jaren heel wat middelen heeft geïnvesteerd in het Android Health-platform. Dat gezondheidsplatform werd in 2022 aangekondigd tijdens I/O 2022 en moet op termijn Google Fit vervangen.

Het Amerikaanse techbedrijf heeft ook richtlijnen gepubliceerd waardoor het voor ontwikkelaars eenvoudiger moet worden om over te stappen naar de api’s van Android Health. Uit die gids blijkt dat er nog geen Android Health-api bestaat voor de functie van fitnessdoelstellingen. Dat was bij Google Fit wel het geval. Het is niet duidelijk of Google deze api op een later moment alsnog wil introduceren.

Google heeft Android Health in 2022 aangekondigd. Toen heette het nog Health Connect. Het betreft een digitaal platform dat samen met Samsung is ontwikkeld en gezondheid- en fitnessdata van verschillende apps en fabrikanten van sportapparatuur moet samenbrengen. De data die via het Android Health-platfom wordt verzameld, verhuist volgens Google niet naar de cloud. De gegevens worden naar verluidt versleuteld opgeslagen op de toestellen van de gebruikers.

Google Pixel Watch 2
Google Pixel Watch 2

Door Jay Stout

Redacteur

05-05-2024 • 09:41

39 Linkedin Whatsapp

Reacties (39)

39
39
14
1
0
20
Wijzig sortering
Google Fit werd ook al lang niet meer doorontwikkeld helaas. Het had zoveel potentie, maar een omnivoor als Google verliest het altijd van de Garmins van deze wereld. Daarnaast werd het ook te weinig gepromoot en doorontwikkeld wat mij betreft.

Samsung Health heeft het al wat beter voor elkaar. Wat Samsung goed begrijpt is dat sporten ook een sociaal iets is. Het stellen van doelen en contact houden met vrienden gaat in Samsung Health dan ook een stuk beter.

Het blijft jammer dat er niet een goede Android app is die alles kan combineren, van wandelroutes tot voedselinname, tot doelstellingen en het sociale gebeuren.

Tenzij iets gemist heb. Tips zijn welkom!
Als aanvulling op deze reactie wil ik toch even Fitbit benoemen. Google investeert al een tijd niet meer in Google fit, maar investeert wel degelijk in Google's eigen Fitbit software en hardware als concurrent voor Garmin, etc.

Beetje gek dat Fitbit nergens in het artikel of in de reacties wordt genoemd tot nu toe, want het lijkt me vrij duidelijk dat Google geen behoefte heeft om twee gezondheid apps naast elkaar te ondersteunen en alleen verder wil met Fitbit.
Tja, het ligt nog wat genuanceerder denk ik. Onduidelijk is het, en Google zelf vooral ook :z
jan 2024 nieuws: Google ontslaat honderden hardwarewerknemers, Fitbit-oprichters verla...
Google heeft woensdag honderden werknemers ontslagen bij meerdere afdelingen. Er zijn onder meer 'een paar honderd' banen geschrapt bij het AR-hardwareteam, Assistant en Fitbit. Bij de laatstgenoemde divisie verlaten meerdere leidinggevenden, waaronder de oprichters, het bedrijf.
en meer leesvoer:
mei 2024 nieuws: Google stopt op 29 juli met Fitbit Pay en raadt klanten Google Wallet...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 5 mei 2024 12:05]

Lijkt me vrij duidelijk dat Google bezig is de sport afdelingen samen te voegen en uiteindelijk verder wil door de Fitbit sensoren en software te integreren met de Pixel Watch lijn. Fitbit hardware zal dus verder gaan onder de Pixel hardware terwijl de software en begeleidende app juist verder gaan onder de naam Fitbit. Opzich niet heel onlogisch lijkt mij.

Aanpassing: Fitbit pay wordt dus logischerwijs afgebouwd aangezien de Pixel watch op Wear OS draait met Google Pay ondersteuning. Wel jammer voor de bestaande Fitbit hardware uiteraard.

[Reactie gewijzigd door pete4live op 7 mei 2024 08:37]

Als aanvulling op deze reactie wil ik toch even Fitbit benoemen. (...)
Beetje gek dat Fitbit nergens in het artikel of in de reacties wordt genoemd tot nu toe
Lijkt me een hele goede reactie voor het
Feedback-systeem.
ik heb het idee dat fitbit alleen maar afgebouwd wordt.
Je kunt sinds een tijdje al geen eigen apps meer installeren.
Volgens mij is Google bezig Fitbit af te sterven. De laatste firmware voor de Charge 5 heeft vele Fitbits om zeep geholpen.
Zie: https://community.fitbit....94-91/td-p/5517789/page/9
Geen actie of reactie van Google.
Volgen mij willen ze dus niet verder met Fitbit.
Dat valt wel mee, veel technologie vanuit Fitbit wordt gebruikt voor de Pixel watch. Daar speelt precies hetzelfde probleem: waarom 2 verschillende horloge lijnen onderhouden als ze liever alles onder de Pixel lijn uit zouden brengen. Idem voor Fitbit Pay en Google Pay. De Fitibit app krijgt momenteel een metamorfose naar Material You en de Fitbit software is nog steeds de meegeleverde sport software inclusief begeleidende app voor de Pixel watch dus deze zal niet snel verdwijnen.
Fitbit komt zelf niet in de buurt van Garmin voor sporters
Blijft bijzonder dat je als bedrijf zoveel geld hebt om maar nieuwe producten en diensten te proberen (en zelfs te kopen). Ik ben benieuwd als een Hema, NS of Heijmans bv 20% van de omzet aan innovatie zou besteden wat er allemaal uitkomt (zowel succes als mislukkingen).
Als het slaagt dan heb je wat, slaagt het niet, je andere services maken het wel goed.
Kijk Google Cloud. AWS was er al. Google Cloud is dan wel weer een product waar ze blijven in investeren en de groei is enorm geweest. Je kan maar proberen en wie weet. Als je alleen blijft bij 1 product, dan kan je zonder veel boe of ba de markt uit gezet worden.
Als je alleen blijft bij 1 product, dan kan je zonder veel boe of ba de markt uit gezet worden.
Dan ga je uit van een gezonde markt. Dat is hier allang niet meer aan de orde, Google is een monopolist die concurrentie ofwel de nek omdraait door ze te kopen of door op alle gebruikelijke platformen grof geld neer te leggen om de standaard zoekmachine te zijn.

De interne bedrijfscultuur van Google beloont je voor het lanceren van nieuwe dingen en niet voor het afronden of onderhouden van bestaande projecten.

Het resultaat voor ons als burger c.q. consument is dat het de concurrentie onmogelijk wordt gemaakt te innoveren (want dat wordt opgekocht) en als Google dan een project koopt of lanceert loont het intern niet om zo'n product volwassen te laten worden. Ze maaien dus gewoon het gras voor de voeten van innovatie weg en zorgen voor stagnatie.

edit: Losjes hieraan verbonden, deze van Cory Doctorow is van afgelopen vrijdag. Leesvoer voor de zondag.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 5 mei 2024 11:18]

Dat Google in hun cloud blijft investeren is ook niet abnormaal, uiteindelijk hebben ze de technologie zelf ook nodig.
NS heeft dat een tijdje geprobeerd. Jaren geleden hadden ze een proef met hitte sensoren die in de app moesten aangeven waar nog zitplaatsen zouden zijn in de trein. Leek mij wel interessant, is er niet van gekomen en nu heb je dus, vooral bij stations als Leiden, treinen waarvan het voorin druk is en achterin niet.
Volgens mij laten ze nog steeds bij bepaalde treinen de bezetting zien in de App en/of op bepaalde informatie borden. Maar wordt dit bepaald aan de hand van het gewicht van de cabine.
Naast de groene, gele en rode poppetjes die de algemene drukte aangeven, heb ik niks gezien.
Heerlijk toch als je dat weet? Ook in een volle trein gewoon zitplek als je weet waar je moet zitten. }>
De opmerking gaat niet om het innoveren op zich. Google geeft enorm veel geld uit, verkoopt resulterende producten diensten aan klanten, om het vervolgens nauwelijks tot niet voort te zetten in weer een 'vervangende' productlijn. Terwijl er bij Hema, NS of Heijman er natuurlijk wel experimenten zijn gaat dat in investering en stopzetten van echte product niet duidelijk om de verhoudingen die Google toepast. En met een reden: veel bedrijven doen het investeren om zo efficient mogelijk geld te verdienen en bestaande klanten betrouwbare diensten te leveren. Google lijk meer gericht op klanten makkelijker inruilen (je fitness is maar een paar jaar belangrijk, ga daarin mee of ga maar naar een concurrent) omdat dat ze genoeg geld blijft opleveren. Hoeveel van de innovaties ze daarbij werkelijk blijven gebruiken is onduidelijk. Maar het zal best kunnen dat Google op veel gebieden niet efficient is in stabiliteit.
Ik denk niet dat zo'n app daar verschil in zou maken. De meeste reizigers zijn gewoon lui of laat en stappen vooraan in.
Misschien is dat ook hun conclusie geweest, weet ik niet. Maar feit is dat ze er wel mee geëxperimenteerd hebben.
Als je 'geld genoeg' hebt kun je alles makkelijk proberen. Maar het geeft je ook een gemak waardoor je vindingrijkheid wordt belemmerd. De overlevings drang van kleine firma's is groter. En hebben ook geen legacy waar ze rekening mee moeten houden.
Google's innovatie wordt terug gedrongen door hun eigen suc6. Iets wat Microsoft ook had, maar het lijkt erop dat ze dat proberen op te lossen door meer dienstbaar te worden.
Het businessmodel van die bedrijven heeft helemaal geen ruimte voor 20% vd omzet investeringen in R&D. Geld wat er niet is, kun je niet investeren (of je moet het lenen).
Hema is bijvoorbeeld een winkel. De helft van omzet is kostprijs. De bedrijfskosten (personeel, panden, een beetje innovatie, marketing etc.), afschrijvingen en financiële kosten zijn bijna de andere 50%. Onderaan de streep bij HEMA blijft er in de jaren waarin ze geen verlies draaien minder dan 5% over. Mensen zijn ook niet bereid zoveel voor een rookworst te betalen, dat HEMA 20% van de omzet kan investeren in innovate.

Bij maar een heel klein gedeelte van de bedrijven kletst het geld zo hard tegen de plinten op dat er 20% in innovatie gestoken wordt.
Google heeft vooral 'geluk' dat het verkopen van advertenties zo goed loopt, buiten dat blijft er maar weinig over wat echt winst maakt.
een beetje off-topic misschien, maar nog steeds wel interessant:

Er was laatst een gastspreker van Google bij ons op het werk, en daar kwam de Google Graveyard ook ter sprake. Ze zijn daar zelf trots op, en het negatieve sentiment dat de rest van het internet voelt bij deze lijst met de nek om gedraaide diensten herkennen ze totaal niet.
Standpunt is: je moet iets doen zolang het wat toevoegt en als daar geen sprake meer is door een veranderende vraag of een ander alternatief dan moet je er mee stoppen...
In welke app kun je je data dan inzien? Ik zie in de play store nog alleen Google Fit.
Ja dat is me ook niet helemaal duidelijk. Behouden ze wel de Google Fit app maar gaat alleen de API weg? Of moet ik ook op zoek naar een nieuwe app? Onduidelijk verhaal
Ik denk dat je op den duur al je data moet overzetten naar een andere app en dat men google Fit gaat delisten. Ik hoop alleen wel dat ze voor een eventuele app wat meer kijken naar het Fitbit systeem en/of die van concurrenten waarop je mega veel meer dingen kan zien.
Raar want de Health Connect app die ze aanraden is nog in beta.
Deze app werkt al wel. Zo zie ik het aantal stappen dat in Samsung Health wordt vastgelegd, al in MyFitnessPal, waar ik mijn voeding vastleg.

En andersom :)
Health connect staat hier toch deels los van? Zover ik weet is health connect echt alleen voor het koppelen linken van verwchille de data sources, op de manier van Apple zijn healthkit of hoe het ook heet, alleen heeft Apple dan ook nog hun eigen Apple Health hier prominent mee gekoppeld.
Je zou dan kunnen vragen waarom bestaat health connect nog of hebben ze überhaupt health connect gemaakt? Dat durf ik dan weer niet te zeggen.
Maar volgens mij blijft health connect helemaal werkend en in development.
Oke health connect staat er niet los van, maar de API staat los van de app die gebruikt wordt is een betere bewoording.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 5 mei 2024 11:42]

De health connect is de API voor Android 13 en lager. Bij 14 zit hij in het OS. Volgens mij.
@JayStout eigenlijk wel goed dat de fit doelstellingen niet in de Health API zitten.
Dan kun je per app je lokale data laten analyseren, zonder dat die aan doelstellingen gedefineerd door een andere app, worden gekoppeld.

Doelstellingen zijn privacy gevoelig. Bijvoorbeeld als je ze niet behaald, of doelstellingen die je lager hebt ingesteld dan je arts adviseert, of als je je doelstellingen steeds te hoog of te laag instelde, of elke keer aanpast etc. : het geeft indicatoren over de psyche van de persoon.

Je kunt op deze manier verschillende 'onafhankelijke' interpretaties van je data hebben. Dat is mooi.

[Reactie gewijzigd door djwice op 5 mei 2024 13:30]

Wellicht een hele domme vraag, maar als Garmin gebruiker ook wel geinteresseerd in wat er buiten mijn bubbel gebeurd: wat is het voordeel van een Health connect? Zelf heb ik een tijdje mijn Garmin aan Google Fit gekoppeld gehad, wat in praktijk toen geen voordelen bood (alles gaat toch wel direct naar Garmin, en de analyses van Google Fit zijn erg beperkt). Biedt Google Health connect nu wel voordelen boven een Garmin platform, samen met bijvoorbeeld intervals.icu ?
fit gebruikte ik voor men data te centraliseren? gaat er een migratie pad zijn naar hun nieuw product en zal er daar ook api mogelijkheden zijn?
Blijft Google Fit na die datum nog wel werken op mijn horloge en telefoon? M.a.w. is het alleen de cloud sync die stop of werken de lokale apps ook niet meer? Volgens mij werken ze ook offline.
Het zal zeker voor een fervent sporter een goede aanvulling zijn maar ik zelf gebruik al die health dingen totaal niet. Ben er ook niet echt kapot van dat dan je hele gezondheid min of meer gemonitord word door apps.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee