Maakt 17-jarige Antonelli F1-debuut in Imola?

  • Gepubliceerd op 03 mei 2024 22:09
  • comments 11
  • Door: Martijn Arnoldus

F1 TV-presentator Will Buxton denkt dat Andrea Kimi Antonelli zijn F1-debuut kan maken voor Williams in Imola. Logan Sargeant zou dan voor de Mercedes-junior plaats moeten maken. Het is een zeer opvallende uitspraak, want om aan een raceweekend in de koningsklasse te mogen deelnemen moet je minimaal 18 jaar zijn. De coureur uit Bologna wordt dat pas 25 augustus. Over superlicentiepunten hoeft Antonelli geen zorgen te maken. Die heeft hij in overvloed.

Buxton had het over 'verschillende bronnen' tijdens de eerste vrije training in Miami maar of zijn collega-journalist Joe Saward daarbij hoort, is niet duidelijk. Saward zei ook dat Antonelli in de Williams binnenkort gaat racen. De bedoeling is volgens Saward om hem te laten rijpen in de koningsklasse bij een kleiner team om dan vanaf 2026 bij Mercedes aan de slag te gaan. In Miami meldden meerdere media dat er dispensatie is aangevraagd bij de FIA en het overkoepelende orgaan heeft dat zojuist bevestigd, aldus Motorsport.com.

Strenge eisen

Of dat mogelijke plannetje met Antonelli gaat lukken is nog maar de vraag. De FIA weigerde in 2022 nog om IndyCar-coureur Colton Herta een superlicentie te geven nadat Red Bull-adviseur Helmut Marko polste om een uitzondering, een zogeheten 'force majeur' (overmacht). De Amerikaan had te weinig punten op zijn licentie, maar kon met goedkeuring van de FIA alsnog het F1-zitje bij AlphaTauri krijgen als potentiële vervanger van Pierre Gasly. Dat feest ging dus niet door.

Het autosportorgaan zei toentertijd: "De FIA ​​bevestigt dat er via de daarvoor bestemde kanalen een onderzoek is ingesteld dat ertoe heeft geleid dat de FIA ​​heeft bevestigd dat coureur Colton Herta niet over het vereiste aantal punten beschikt om een ​​FIA Super Licentie te krijgen."

"De FIA ​​herziet voortdurend haar reglementen en procedures, ook met betrekking tot het in aanmerking komen voor een superlicentie, waarbij de belangrijkste factoren met betrekking tot dit onderwerp veiligheid, ervaring en prestaties in de context van het traject zijn."

Een uitzondering aanvragen vanwege te weinig superlicentiepunten is dus mogelijk, maar vanwege leeftijd is nog niet eerder gedaan tot vandaag.

Verstappen

Max Verstappen was de eerste en de laatste die als 17-jarige mocht debuteren als fulltime Grand Prix-coureur. In 2001 debuteerde de toen 20-jarige Kimi Raikkonen ook met amper openwielervaring in de Formule 1 wat veel opzien baarde, maar blijkbaar was Verstappen een eye opener ​​​​​voor de internationale autosportfederatie om de regels aan te scherpen. Als 17 kan, waarom ook niet jonger? Of gewoon iemand met een zak geld en waardeloze ​race records achter zijn naam, zoals in een ver verleden. De FIA keek opnieuw naar de reglementen en greep in met het oog op kwaliteit en veiligheid. Aan rijdende chicanes en crashende coureurs (door bijvoorbeeld weinig ervaring of talent) heeft niemand wat aan.

Zo moeten coureurs (vanaf 2016) minimaal 18 jaar zijn voordat ze een superlicentie ontvangen en ze dienen in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast moeten rijders aantonen dat ze kennis van de reglementen in de Formule 1 hebben. Qua ervaring dienen ze naast een afstand van 300 kilometer bij een Formule 1-test ook minstens twee jaar in de eenzitters gereden hebben. Verstappen ontsprong deze dans omdat hij al een contract op zak had voordat deze FIA-wet inging.

F1-test 

Maar misschien heeft de F1-test van Antonelli in de Mercedes-bolide van 2022 op Imola afgelopen maandag en dinsdag zijn kansen vergroot om de FIA te overtuigen. Volgens Motorsport.com maakte de Italiaan indruk in de W13. De PREMA F2-coureur maakte geen fouten en zette veelbelovende tijden op de klok op zowel de harde als zachte band. Zijn snelste ronde was een 1.17.180, gereden met een lege tank onder ideale baancondities. In maart reed Oscar Piastri in de MCL36 uit 2022 een 1.17.890. Echter, vergelijken blijft lastig.

Twijfel

Toch zijn er critici die twijfelen aan deze sensationele overstap. De presentaties in de Formule 2 lijken op papier niet heel uitzonderlijk die een superlicentie op 17-jarige leeftijd rechtvaardigt. Maar ligt dat aan Antonelli of aan zijn team PREMA die zoekende is naar de sweet spot met de nieuwe generatie F2-wagens?

Voor beiden is zeker wat te zeggen. In Bahrein hadden de Italiaan en zijn teamgenoot Oliver Bearman - de F1-sensatie van Saoedi-Arabië  - het ontzettend lastig. Maar vanaf het derde weekend in de opstapklasse ging het al een klap beter met Antonelli, op een spin na in de sprintrace met DNF tot gevolg. Met een eerste startrij in Melbourne en een P4 in de hoofdrace op een baan die hij alleen kent van de simulatie of race-spelletjes liet de talentvolle coureur zich echt van voren zien en de daarbij horende progressie. Alleen moet er nog gesleuteld worden aan bandenmanagement, zoals hijzelf zegt, maar met de ruwe snelheid zit het wel snor. De Mercedes-junior maakt het ook de meer ervaren Bearman het direct lastig wat ook in Antonelli's voordeel spreekt. Zeker als debutant die de Formule 3 heeft overgeslagen.

Gevaarlijk precedent

Twijfel of niet. De FIA heeft het hoogste woord. Bij een dispensatie schept het een autosportorgaan een precedent tegen de eigen strenge regels. De kans dat gaat gebeuren, is klein, maar zeg nooit nooit. En anders wachten tot de Grand Prix van Monza. In zijn thuisland. Net zo mooi verhaal. We gaan het zien.

Toto blijft door pushen.

Denk niet dat de vrijstelling komt. Zou ook niet weten waarom ze dit moeten toestaan. Lekker 18 worden en in monza je debuut maken ipv een listig circuit als Imola.

  • 6
  • 3 mei 2024 - 22:17

Reacties (11)

Login om te reageren
  • Toto blijft door pushen.

    Denk niet dat de vrijstelling komt. Zou ook niet weten waarom ze dit moeten toestaan. Lekker 18 worden en in monza je debuut maken ipv een listig circuit als Imola.

    • + 6
    • 3 mei 2024 - 22:17
    • Maximo

      Posts: 8.967

      Eerst ff een paar races in de F2 achter elkaar winnen op dominante wijze voor je een F1 wagen in de prak rijdt en je ego een flinke knauw krijgt.

      • + 0
      • 4 mei 2024 - 09:08
  • James Vowles gaf op Viaplay aan dat ie op Imola niet in de auto zit.

    • + 0
    • 3 mei 2024 - 23:59
  • Patrace

    Posts: 4.301

    Voor de toekomst voorzie ik weinig problemen als ze Antonelli nu dispensatie geven voor zijn superlicentie.
    Hij wordt over een paar maanden al 18 en beschikt al over voldoende punten.
    De kans dat andere coureurs dat dan ook willen is niet zo heel groot, want ze moeten dan in ieder geval al voldoende punten hebben op hun 17e. Dat halen op die leeftijd is al best lastig. Dan moet je al minimaal aan drie kampioenschappen (F4, FRECA) hebben meegedaan en dan eigenlijk ook nog twee daarvan gewonnen hebben (en de derde ook nog op het podium eindigen).

    Als je dat voor elkaar krijgt, ben je normaliter wel een groot talent en zullen die paar maanden tot je 18e ook het verschil niet meer maken.

    • + 0
    • 4 mei 2024 - 00:15
  • shakedown

    Posts: 918

    Ja ik zie hem graag in de F1.
    Nee ik zie totaal geen noodzaak om dispensatie te geven.

    Laat die jongen lekker dit jaar de f2 doen en volgen elkaar bij Williams instappen. Er is geen enkele reden om dat eerder te doen...

    • + 1
    • 4 mei 2024 - 00:41
  • John6

    Posts: 8.458

    Nee natuurlijk krijgt hij geen dispensatie, regels zijn regels, en er is ook totaal geen aantoonbare reden waarom hij nu in de F1 zou moeten rijden.

    Van mij mogen ze die Logan er vandaag nog uitgooien, er zijn wel regels, kansloos.

    • + 0
    • 4 mei 2024 - 02:47
    • John6

      Posts: 8.458

      Toto zal nu wel weten dat Max niet zal komen in 2025, Max gaat echt niet in de middenmoot rondrijden, dat kan Toto wel vergeten.

      Vandaar hij Antonelli zo snel mogelijk in de F1 wil hebben.

      • + 1
      • 4 mei 2024 - 03:19
    • F1jos

      Posts: 3.417

      Meeting met kamp Verstappen na Miami is afgeblazen.

      • + 1
      • 4 mei 2024 - 07:56
  • Spearhead

    Posts: 70

    Ik ben wel benieuwd deze jonge knaap aan het werk te zien in de koningsklasse. Als ze hem dispensatie geven of niet maakt me niks uit. Vroeg of laat zullen we hem wel aan het werk zien in de F1.
    Het is alleszins een goed plan om Sargeant te vervangen denk ik. Hij heeft al meermaals bewezen dat de F1 niks voor hem is. Qua uitslagen in zijn eerste jaar heb ik nooit begrepen waarom ze hem nog een contract hebben gegeven voor een 2e seizoen.

    • + 0
    • 4 mei 2024 - 08:42
  • Maximo

    Posts: 8.967

    Die jongen wordt zo ontzettend over het paard getild, dat kan nooit goed gaan.

    Laat hem eerst eens een paar races winnen in de F2, hij rijdt er notabene bij top team Prema en zelfs daarmee heeft ie nog geen podium gehaald.

    Max wist Marko te overtuigen om een F1 stoeltje te krijgen na een weekend in Spa en Norrisring waarbij hij 6 races achter elkaar wist te winnen op indrukwekkende wijze onder wisselende omstandigheden qua weer, deze jongen wint nog helemaal niks en rijdt ook niet uitzonderlijk goed.
    Die knaap gaat zo ontzettende deksel op zijn neus krijgen als ie in de F1 begint en geen deuk in een pakje boter rijdt, komt ie daar daar dan wel overheen is de vraag.

    • + 2
    • 4 mei 2024 - 08:57
    • The Apex

      Posts: 142

      Antonelli wist zich te overtuigen dat een team dispensatie voor hem aanvraagt.

      Max reed Europese F3. Is wel even wat anders dan internationale F2. Had Max ook niet gelijk gewonnen.

      Regenraces? Antonelli gezien in Zandvoort vorig jaar. Die klasse is vergelijkbaar met Europese F3. Verpulverde het veld.

      • + 2
      • 4 mei 2024 - 09:54

IT Grand Prix van Emilia Romagna

Lokale tijd 

Bekijk meer foto's

ITGrand Prix van Emilia Romagna

Lokale tijd 

Bekijk meer foto's

WK standen 2024

Bekijk volledige WK-stand

Test kalender

Bekijk het volledige testschema

Gerelateerd nieuws

Geef je mening

Wat gaat Newey doen na vertrek bij Red Bull?

Formule 1 kalender - 2024

Datum
Grand Prix
Circuit
-
Bahrein
29 - 2 maa
Bahrein
7 - 9 maa
Saoedi-Arabië
22 - 24 maa
Australië
5 - 7 apr
Japan
19 - 21 apr
China
3 - 5 mei
Verenigde Staten van Amerika
17 - 19 mei
Italië
24 - 26 mei
Monaco
7 - 9 jun
Canada
21 - 23 jun
Spanje
28 - 30 jun
Oostenrijk
5 - 7 jul
Groot Brittannië
19 - 21 jul
Hongarije
26 - 28 jul
België
23 - 25 aug
Nederland
30 - 1 sep
Italië
13 - 15 sep
Azerbeidzjan
20 - 22 sep
Singapore
18 - 20 okt
Verenigde Staten van Amerika
25 - 27 okt
Mexico (land)
1 - 3 nov
Brazilië
22 - 24 nov
Verenigde Staten van Amerika
29 - 1 dec
Qatar
6 - 8 dec
Verenigde Arabische Emiraten
Bekijk volledige kalender

Formule 1 kalender - 2024

Datum
Grand Prix & Circuit
29 - 2 maa
7 - 9 maa
Saoedi-Arabië Jeddah Street Circuit
22 - 24 maa
Australië Albert Park
5 - 7 apr
19 - 21 apr
3 - 5 mei
Verenigde Staten van Amerika Miami International Autodrome
17 - 19 mei
24 - 26 mei
Monaco Monte Carlo
7 - 9 jun
21 - 23 jun
28 - 30 jun
Oostenrijk Red Bull Ring
5 - 7 jul
Groot Brittannië Silverstone
19 - 21 jul
Hongarije Hungaroring
26 - 28 jul
23 - 25 aug
Nederland Circuit Zandvoort
30 - 1 sep
Italië Monza
13 - 15 sep
Azerbeidzjan Baku City Circuit
20 - 22 sep
18 - 20 okt
Verenigde Staten van Amerika Circuit of the Americas
25 - 27 okt
1 - 3 nov
Brazilië Interlagos
22 - 24 nov
Verenigde Staten van Amerika Las Vegas Street Circuit
29 - 1 dec
6 - 8 dec
Verenigde Arabische Emiraten Yas Marina Circuit
Bekijk volledige kalender

Coureursprofiel

  • Team -
  • Punten -
  • Podiums -
  • Grand Prix -
  • Land IT
  • Geb. datum 25 aug 2023 (0)
  • Geb. plaats Bologna, IT
  • Gewicht 0 kg
  • Lengte 0 m
Bekijk volledig profiel

Team profiel

Bekijk volledig profiel
show sidebar