Stadionspeaker en scheidsrechter de gebeten hond bij Roda JC tegen SC Cambuur. 'Als hij wel had gefloten, hadden we ook zomaar kunnen winnen'

Thomas Poll kan het niet geloven dat de scheidsrechter een, volgens hem overduidelijke, handsbal over het hoofd ziet.

Thomas Poll kan het niet geloven dat de scheidsrechter een, volgens hem overduidelijke, handsbal over het hoofd ziet. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Het is definitief, SC Cambuur speelt volgend seizoen wederom in de eerste divisie. De minieme kans om de play-offs nog te behalen, vervloog vrijdagavond definitief door de 2-0 nederlaag tegen Roda JC.

Voor Roda JC was de stadionspeaker de boosdoener. De beste man was ervan overtuigd dat de ploeg uit Kerkrade was gepromoveerd na de zege op Cambuur, maar dat bleek een grove misvatting te zijn. Daar kwamen de fans ook achter toen ze het veld al massaal waren opgestormd. Teleurgesteld dropen ze af. Net als de spelers en staf van de tegenstander even daarvoor al hadden gedaan. Die hadden iemand anders om op te foeteren: scheidsrechter Sander van der Eijk.

Tot twee keer toe zag hij een overtreding over het hoofd. In de eerste helft was daar het in kansrijke positie naar de grond trekken van Remco Balk. In de tweede helft werd Cambuur door een handsbal in het strafschopgebied van de tegenstander een grote kans ontnomen. Thomas Poll schreeuwde tevergeefs moord en brand. Het oordeel van de leidsman was duidelijk: geen kaart, geen strafschop. Na afloop overheerste dan ook het ‘Wat als?’ bij de bezoekers uit Leeuwarden.

„Dat was overduidelijk een handsbal”, zei Henk de Jong. „Na afloop riep de scheidsrechter mij nog even bij zich. Hij gaf toe dat hij beide momenten niet goed had ingeschat. Dat vind ik dan wel weer netjes. Maar hoe je het ook wendt of keert: het zijn wel beslissende momenten in een wedstrijd. Als hij wel had gefloten voor die overtreding op Balk, en een een strafschop had gegeven, dan was het gewoon 1-1 geworden. Dan hadden we de wedstrijd ook zomaar kunnen winnen.”

Niet genoeg antwoord

Het gebeurde niet. Cambuur probeerde weliswaar partij te bieden, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in een beter Roda JC. Een ploeg die, strijdend met FC Groningen, op de rand van promotie naar de eredivisie staat. Een blunder van Marco Tol in de eigen zestienmeter zorgde ervoor dat Vaclav Sejk vrij gemakkelijk de wedstrijd in het slot kon gooien: 2-0. En de sporadische kansen die Cambuur creëerde? Die werden al even gemakkelijk in de kiem gesmoord.

„Balen”, zei Floris Smand. „Ik zeg niet dat we per se het promotiefeestje van Roda JC wilden verpesten, maar we wilden natuurlijk wel gewoon winnen. Nu kunnen we zeggen dat de nacompetitie definitief niet meer haalbaar is. En dat is zonde. Natuurlijk, de druk was er al een beetje af, maar de kleine kans die we nog hadden, wilden we natuurlijk wel proberen te grijpen. Vandaag hadden we niet genoeg antwoord op het spel van Roda JC, een ploeg die verder is dan wij zijn.”

Het publiek vermaken

Volgende week resteert nog één wedstrijd tot het seizoen er dan toch echt op zit. Het zal tegelijk, in ieder geval naar alle waarschijnlijkheid, ook de laatste in het karakteristieke Cambuurstadion zijn. Het zou mooi zijn om dat af te sluiten met een overwinning, aldus Smand. „Eerlijk gezegd heb ik er gewoon zin in. Lekker thuis, in eigen stadion, met het publiek achter ons. Ik wil het publiek vermaken met hoog druk zetten en kansen creëren.”

Daar was zijn trainer het roerend mee eens. „Het publiek weet wel dat we er volgende week vol voor gaan om het seizoen en het stadion een positief einde te bezorgen”, zei De Jong. „We zullen risico’s nemen, gaan ons stinkende best doen. Ik zal die jongens van mij duidelijk maken wat ervoor nodig is. Maar ze weten wel hoe het leeft onder de supporters, hoor. Het draait volgende week om de fans en het stadion, waar ze al die jaren plezier aan hebben beleefd.”