Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Interview
Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.
Willem Bouwman Willem Bouwman
zaterdag 4 mei 2024 om 02:00
Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'
Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.' beeld Toussaint Kluiters

Hoe komt het dat u zo veel en uitsluitend over de Tweede Wereldoorlog schrijft?

‘Ik ben geboren in Rotterdam, mijn ouders zijn er geboren, ze waren kind toen de oorlog uitbrak. Mijn moeder was negen jaar oud en woonde op het Noordereiland. Dat lag op 10 mei 1940 al in de frontlinie. Ze heeft de watervliegtuigen van de Duitsers op de Maas zien landen. Haar huis werd verwoest.

Mijn moeder heeft de vijf dagen die de Duitse inval duurde, intens beleefd. Mijn vader meer op een afstand, hij woonde in het noorden van de stad. 

Beiden hebben het Duitse bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 meegemaakt, later het geallieerde bombardement van de havens op 31 maart 1943, waarbij een woonwijk getroffen werd en meer dan driehonderd mensen om het leve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Moslims praten met elkaar voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. ‘Linksom of rechtsom, deze moskee zal altijd blijven bestaan.’

Wat vinden moskeebezoekers van het nieuwe kabinet? 'We worden in het nauw gedreven'

De PVV, de partij van de ‘kopvoddentaks’, gaat regeren. Hoe kijken moskeebezoekers in Zaandam naar het hoofdlijnenakkoord? ‘Wij voelen elke dag dat we minder voorstellen dan de Nederlanders.’

Felicia Vizi (72) en stiefvader Hans van Kessel (73) wonen samen met dochter Danielle Lako (37), schoonzoon Kees de Schepper (41) en kleindochters Vika (2) en Lili (4 weken).

Drie generaties onder één dak: een mooie oplossing voor het woningtekort. Maar zo gemakkelijk gaat het niet

De hele familie onder één dak heeft vele voordelen op de overspannen huizenmarkt. Toch loop je nog tegen allerlei regels aan als je met je (schoon-)ouders een huis wilt kopen.

Het strijkkwartet plaatste na de annulering een bericht op Instagram: ‘capitulatie voor pesterij en terrorisme’.

Het Jerusalem Quartet mag zaterdag toch optreden in het Concertgebouw

Het Concertgebouw laat één van de eerder afgelaste concerten van het Jerusalem Quartet alsnog doorgaan. De Amsterdamse concertzaal zei eerder de veiligheid van musici, bezoekers en personeel niet te kunnen garanderen.

Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.

Geert ten Dam geeft een toelichting.

UvA opent deuren na twee dagen sluiting

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.

Een protest in Middelburg, waarbij veel studenten van de University College Roosevelt (UCR) aanwezig waren.

Moeten universiteiten de banden met Israël verbreken? 'Sancties en boycotten werken niet'

Moeten Nederlandse universiteiten de institutionele banden met Israëlische universiteiten en bedrijven verbreken en zich uitspreken over het geweld in Israël? Demonstranten vinden van wel, maar er zijn ook tegengeluiden.