Nvidia maakt het eenvoudiger om GeForce NOW te gebruiken op Steam Deck

Nvidia heeft een script uitgebracht dat het gemakkelijker moet maken om GeForce NOW te gebruiken op Valves Steam Deck. Tot dusver is er geen directe integratie voor de streamingdienst aanwezig in SteamOS. Daarnaast is er ook geen client voor Linux.

Nvidia schrijft in een blogpost dat de bèta-installer automatisch Google Chrome installeert en de webbrowser optimaliseert voor gebruik via gamepad. Na de installatie verschijnt er ook een GeForce NOW-icoontje in Steam.

Gebruikers moeten wel nog een aanpassing maken vooraleer ze aan de slag kunnen gaan. Nvidia legt op een supportpagina uit hoe de trackpad van de handheld kan dienst doen als muis. Deze post bevat eveneens instructies om GeForce NOW handmatig te ‘installeren’ voor wie het script liever niet gebruikt. Naast Chrome wordt ook Microsoft Edge ondersteund.

Door Idriz Velghe

Nieuwsredacteur

03-05-2024 • 20:17

47 Linkedin Whatsapp

Reacties (47)

47
46
17
0
0
16
Wijzig sortering
Even om het duidelijk te hebben. We hebben het niet over lokaal streamen van games (waarvoor je het beste Moonlight en sunshine kan gebruiken op zowel Linux als Windows, met zowel AMD als Nvidia (en intel??)) maar over het streamen van de online service?

Ik weet inmiddels niet meer wat goed is op dat vlak. Xbox Game Pass? Stadia? Oja die was opgedoekt. PlayStation now? Ubisoft connect?

Het klinkt als too little too late. Ik snap niet waarom de grote jongens hier zo laat en onhandig inspringen (script uitbrengen?? Maak gewoon een serieuze applicatie ipv het over te laten aan de community). Ik stream wel vanaf mijn pc.
Ja, streamen van games vanaf hun datacenters. Nvidia was hier in 2015 mee begonnen en het werkt echt fantastisch op glasvezel.
Niks voor competative games. Hoeveel glavezel je ook hebt tenzij dat datacenter echt dicht bij is. Je bent in het nadeel. Paar maanden terug nog geprobeerd en hoewel gforce now de beste streaming service heeft, er is extra latency.
Dit is het ongeveer:
+6ms ping naar de server van Nvidia in AMS.
+2ms ping van AMS naar server van de game. Welke ook in AMS is, wellicht zelfs in hetzelfde gebouw.
= 8ms

Die 2ms ping voor de omleiding van Nvidia naar de game is dus wat je normaal niet hebt zonder steaming service. Die 6ms hou je altijd, je moet toch naar AMS toe. Het is dus prima te doen, ook competitief (tenzij je dus echt professioneel bezig bent, dan telt elke ms natuurlijk). Doe dat regelmatig, CS2, MW3, beide niet de langzaamste games.
De afstand tussen het datacenter en het aantal hops bepalen latency in netwerkverkeer.

De door jouw opgegeven waarden zijn niet vast.
Als ze nou ook een 4k linux client mogelijk maken kunnen ze niet meer stuk ;)
Nvidia en Linux gaan niet echt hand in hand
Het lijkt er wel op dat daar langzaam verandering in zit te komen. Hopelijk blijft dit zo doorgaan:
https://www.gamingonlinux...e-open-source-nvk-driver/
Het zou inderdaad mooi zijn als Nvidia eindelijk eens een serieuze poging zou doen om mee te doen met een open source graphics driver voor Linux.

Vele jaren geleden wist iedere Linux gamer dat je voor goede grafische performance op Linux bij Nvidia moest zijn. Je moest dan helaas hun proprietary/binary driver installeren, maar het werkte wel goed. Helaas is de kwaliteit van die drivers in de loop der jaren flink achteruit gegaan. AMD heeft in dezelfde periode flink aan de weg getimmerd met een open source driver, daarbij geholpen door onder andere Valve omdat die natuurlijk al wisten dat ze een Steam Deck gingen introduceren met daarin grafische hardware van AMD.

Momenteel ben je als gamer op Linux dus beter af met een grafische kaart van AMD, behalve als je de absolute top tier performance van Nvidia zijn x090 kaarten wilt. Maar realistisch gezien gebruik je dan waarschijnlijk ook Windows om op te gamen.
Klopt helemaal! Ik game zelf ook op Linux en dit is ook 1 van de grootste redenen dat ik al jaren geen Nvidia meer koop. Mijn laatste Nvidia kaart was een GTX 570 en daar zie ik voorlopig nog geen verandering in komen. Toch zou ik het mooi vinden voor de mensen die wel Nvidia kaarten hebben als ze met even veel gemak gebruik kunnen maken van Linux en ingebakken open source drivers :)
Ze doen hun best. De main ontwikkelaar van nouveau is nu ook aan de slag bij Nvidia. En de laatste commits aan nouveau waren vanaf zijn nvidia account.
Nvidia en Linux gaan niet echt hand in hand
Correct. Ik kan het goed weten. Ik heb laatst m'n RTX3070 verkocht en een RX6800 gehaald. M'n 3070 draaide CRAP op Linux, terwijl m'n RX6800 gewoon zonder moeite mee doet in de games die ik speel. Ik heb dat hele ray-tracing toch niet nodig. En de RX6800 heeft 16GB VRAM, ipv de 8GB van de 3070.
Je RX6800 kan trouwens ook raytracen hoor! :)
Ja, kan hij wel, maar dat gaat niet heel super goed. Dan heb ik een diavoorstelling als game.

Plus ik vind een hogere framerate boeiender dan supergoed uitziende game. Dan maar geen fancy shit. Cyperpunk 2077 draait op 1440p met bijna alles op 'high' in de 70fps en dat vind ik prima (FSR uit, motion blur uit en RT/PT uit).
Ja, maar de performance valt tegen. Ik zie de drop in framerate beter dan de raytracing zelf :)
Precies. RT is leuk voor schaduwen en weerspiegelingen, en ja, sommige mensen geilen daar op. Ik ben niet zo'n persoon. Aan het einde van de dag, kijk ik vrijwel geen seconde naar een weerspiegeling. Ik vind de storyline van een game boeiender dan hoe het er uit ziet.
RT is 1 ding, DLSS een tweede, alleen FSR en XESS voldoen voor mij niet.
Ik ben het hier zo mee eens :) . Ray tracing? Ik zie het niet eens (dit in tegenstelling tot HDR)
Ik heb de laatste jaren een heleboel gaming laptops met Linux getest, en als het Nvidia is dan gaat het gegarandeerd mis.

Zelfs als je binnen de lijntjes blijft en enkel door hen ondersteunde omgevingen gebruikt (X11 of Gnome op Wayland) zijn er issues met ondermeer resume from suspend. Het blijft gewoon knoeien.

Bij AMD werkt het gewoon standaard zonder moeite, maar je hebt vaak wel een minder goeie of minder stroomefficiente oplossing dan. Alleen de Zephyrus G14 met RX 6800S was wat mij betreft op elk vlak een winnaar.
Waarom niet gewoon ondersteuning voor Firefox ?
Omdat Mozilla waarschijnlijk niet wil dokken voor die functie. En omdat Chrome van Google is, en Randje van Microsoft, hebben die geld zat om dat wél te doen.

Los daarvan, heb ik geen idee waarom je Geforce Now zou gebruiken. Ik heb nooit het voordeel gesnapt, eerlijk gezegd.
Omdat je voor €220 per jaar op een videokaart t.w.v. ~€1.500 kan spelen.
Dus dan lease je een kaart van Nvidia? Ik snap het nog steeds niet xD
Ik vind het wel chill: hoef geen dure videokaart te kopen om toch 4k alles op ultra te spelen. Ik ga er vanuit dat wanneer de 5080 er komt, de servers weer geupgraded worden. Ik heb geen gedoe met dat mijn pc de game niet kan trekken, het werkt vrijwel altijd "gewoon". Plus de stroom kosten krijg je er niet bij.

Klinkt mij als een goeie deal, zeker als je je realiseert dat de afschrijving op een nieuwe videokaart ook zo €220 per jaar zal zijn.
Nadeel is natuurlijk wel dat niet alle games speelbaar zijn, maar dat wordt steeds beter.
Nadeel is natuurlijk wel dat niet alle games speelbaar zijn, maar dat wordt steeds beter.
Is dat zo? Toevallig dat ik naar aanleiding van een YouTube video over GeForce now op de deck al eens aan het kijken was maar een heel groot deel van de games die ik nog op mijn te spelen/kopen lijst heb staan ondersteunt het niet. Bijvoorbeeld Hogwarts legacy, armored core vi, alle Sony games, alle Final fantasy games, Jedi survivor, Dave the diver...
En toen ben ik gestopt met kijken want van de eerste 16 games uit mijn lijst stonden er maar 5 op GeForce now... Naast VR is dat de nummer één reden voor mij om toch bij lokale hardware te blijven.

Edit: ik dacht laat ik nog even verder kijken, misschien heb ik net een oneerlijke groep games... Maar nee, El Paso elsewhere, the saboteur, children of the sun, elden ring, death must die, Stray, never awake, alle GTA... Staan er allemaal niet op.
Uit mijn hele wishlist op gg.deals (VR negerend) vond ik maar 9 van 28 games terug in Nvidia's game checker.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 4 mei 2024 10:43]

Oh, dus Geforce Now is gewoon een VDI oplossing voor games dus. Ik dacht even dat je er een kaart kon leasen om in je PC te drukken 🤣.

Ik ben zelf niet zo'n fan van 'de cloud', dus hier doe ik dan zelf ook helemaal niks mee. Ik game sowieso niet heel veel, dus het maakt mij niet uit als ik de games op een wat mindere kwaliteit speel.
Bijzonder dat je niet weet wat het is maar je eerste opmerking gaat er over dat je niet zou weten wat het voordeel van geforce now is.
Juist als je niet zoveel gamed is geforce now een uitkomst. Als die game nou echt niet vooruit te branden is op je hardware, dan neem je twee maanden abonnement, je speelt die game uit en stopt het abonnement weer.
Ik speel via gforce now veel van mijn steam games op macbook, mijn oude PC en zelfs mijn LGtv via een cheap ass ps4 controller.

Prima om zo even wat Diablo te doen of wat andere spellen die ik toch al heb maar nooit speel omdat mijn pc te oud aan het worden is.

Zo kan ik toch BG3 spelen zonder dat mijn 8 jaar oude game laptop als een föhn de hele tijd staat te blazen.
omdat je dan zware games kan draaien op low end hardware zoals de Steam Deck. Een equivalente PC is toch op zn minst 2000 euro dat is 9 jaar GeforceNow abonnements kosten. Dus als je nu een rtx4080 pc bouwt moet je die 9 jaar lang gebruiken voordat je dan goedkoper uit bent. Is helemaal op dit moment, het einde van de 4000 series generatie, niet waard. Als je een dikke videokaart alleen gebruikt voor gamen is Geforce Now helemaal geen slechte optie.
De hardware die je gebruikt in het datacenter is niet exclusief voor jou hè, daar zit een bepaalde overboeking op. Het is lastig van buiten te zeggen hoeveel ze nodig hebben, maar niet iedereen speelt tegelijk. Je moet de pieken op kunnen vangen maar zelfs dan denk ik dat de helft van het aantal 4080 abonnementen wat je hebt al erg hoog geschat is van wat ze nodig hebben.

Daarnaast is het 4080-class performance, niet letterlijk een 4080, wat je gebruikt. Ze kunnen waarschijnlijk dus nog wel meer slimme datacenter dingen doen om de kosten te drukken.

En de hardware is ook niet gelijk afgeschreven op het moment dat de top abonnementen geüpgraded worden om met een nieuwe generatie mee te komen, die kan dan gewoon ingezet worden voor de lagere klasse abonnementen.
Dat snap ik, maar zo'n kaart hangt niet los in de lucht. Alle apparatuur eromheen kosten ook geld. Dus ergens klopt er iets niet.
Voor GFN op Steam Deck, of op een 1080p beeldscherm/laptop, is Priority abo ruim voldoende, dus ben je voor 110 euro p/j klaar. Scheelt nog weer een slok op een borrel.

Heb zelf sinds 2021 GFN, eerst Priority, toen Ultimate, nu weer Priority.
Wel jammer dat Nvidia recent aan hun zijde bandbreedte is gaan knijpen (vergelijkbaar met bv. Netflix), waardoor de beeldkwaliteit wel echt minder is geworden.

Ik ben zelf recent weer voor een eigen game PC gegaan, ca. 1100 euro voor totale systeem, waar je ergens tussen GFN Priority en Ultimate kwaliteit/prestatie haalt, en dan zie je toch wel dat lokaal draaien er gewoon scherper/strakker uitziet dan via GFN. Verschil in inputlatency overigens amper merkbaar (via glasvezel hier).

[Reactie gewijzigd door Relaxations op 4 mei 2024 08:47]

Invoervertraging is inderdaad nauwelijks merkbaar. Maar voor de soorten games waar je snelle reactie voor nodig hebt, of heel nauwkeurige timing, en je bent er flink beter in dan de gemiddelde speler (zelfs nog geen e-sportniveau), kan je nog wel irritaties tegenkomen. Zo kan je bij een flink geoefende simracer zien dat hij/zij de bochten via GeForce Now niet meer goed kan timen ten opzichte van lokaal spelen.

[Reactie gewijzigd door Crazy Harry op 4 mei 2024 11:27]

Tenzij dat datacenter echt dichtbij is zal dat altijd zo blijven. Kwestie van de wetten van de natuurkunde. Een game streamer heeft per definitie te maken met latency.
Er zal altijd iets meer vertraging zijn t.o.v. lokaal, maar wanneer de ping/invoervertraging < 1 ms wordt (nu ca. 8 ms), bv. door verglazing van het volledige pad tussen server en client incl. snellere (optische) routers, switches, enz., komt er een punt dat het echt niet meer merkbaar is, zelfs niet voot pro's.

Wanneer dat zover is is gissen. 2040?
Vertraging zit hem in het aantal netwekhops, niet in het materiaal van de bekabeling. Routers en switches zullen nog steeds het netwerkverkeer moeten verwerken./berekenen = latency ook in 2040. Er komt geen punt dat het niet meer merkbaar is.
Kwestie van de wetten van de natuurkunde
Dit is toch al lang NIET-officieel beschikbaar in de app store op de deck(als een soort wrapper rond de Edge browser)? Heb dat kort na introductie op de Deck wel eens gebruik van gemaakt en heb toen Cyberpunk vergeleken 'native' vs Geforce Now. Kwam tot de conclusie dat ik geen Geforce Now meer nodig had voor handheld gaming.
Je deck gaat qua hardware echter niet verder ontwikkelen. GeForce Now doet dat wel. Er komt dus een punt waarop je deck niet meer toereikend is en je met GeForce Now door kan.
Gforce now herkende de Steam deck niet als controller maar als muis en toetsenbord. Dat probleem is nu verholpen zonder cli workaround uit te moeten voeren op de konsole.
enkele voordelen voor puur een handheld is dat je 100% 60FPS hebt + geen aanslag op je accu.

Als je AAA games draait is de gemiddelde handheld na 60-90 minuten leeg terwijl je met GFN gewoon de 5-6 uur wel kan aantikken. GPU op max 200 en FPS op 40/60 en je zit goed.

Geen zin om een AAA game op je SD te installeren? Ook daar is GFN sneller in. In 10 seconden zit je in-game vs wachten op de installatie.

Datzelfde minder stroomverbruik, dat kan met langere sessies wel eens op een echte GPU toch wat uitmaken. Je kan op alles gamen, mijn Macbooks zijn ineens game machines die 120FPS draaien mits duurste abo actief.
Er zitten wat voordelen aan, ik heb geen 40xx gekocht omdat ik GFN uiteindelijk zal blijven gebruiken.

Het is goedkoper dan een echte GPU kopen en mijn 3080 kan ik voorlopig nog wel prima op gamen als er iets niet op GFN zit. Zelfs op 4G werkt het prima.
sorry, maar ik zie geen reden om GeforceNOW te draaien op mijn Steam Deck.

GeforceNOW is good om te hebben in jou ouwe bak zoals oudere laptops of misschien raspberry pi.
Accuduur... is mijn primaire reden en 60FPS altijd vs 30/40 of grafisch moeten opgeven om toch 60 te halen. Nu heb ik gewoon een 40xx gelijkwaardige hardware. Ik doe makkelijk 4 tot 6 uur met de deck op GFN.
Ik kom nergens met die SD OLED waar er op een gegeven moment, meestal binnen 3 uur geen stopcontact in de buurt is. En dan nog, ik sluit liever een accu aan, of doe desnoods een kruiswoordpuzzel dan gforce now te moeten gebruiken.
Reden: voor die domme games welke steamos blokkeren
Ik speel via een dock op mijn 4K televisie. Ik ga vanavond juist eens dit proberen, om te zien of het wat is. Als ik voor 10 euro per maand onbeperkt spellen kan spelen op 4K in de woonkamer, is dit juist leuk.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee