Tuxedo rust Pulse 14-Linux-laptop uit met AMD Ryzen 7 8845HS

Tuxedo Computers heeft de Pulse 14 Gen 4 aangekondigd. Deze Linux-gebaseerde laptop gebruikt hetzelfde ontwerp van zijn voorganger maar heeft met de AMD Ryzen 7 8845HS een nieuwe processor aan boord.

De Pulse 14 Gen 4 heeft een 14”-scherm met een resolutie van 2880x1800 pixels, een 120Hz-refreshrate en 100% dekking van het srgb-kleurenbereik. Het paneel biedt een doorsnee helderheid van 400cd/m², terwijl zijn voorganger het met 300cd/m² moet doen.

De Ryzen 7 7840HS van de Gen 3 wordt vervangen door de Ryzen 7 8845HS. Beide processors beschikken over 8 Zen 4-cores, 16 threads en een turbo van 5,1GHz. De 8845HS moet zich vooral onderscheiden door zijn betere npu voor AI-workloads. De cpu wordt gepaard met 32GB aan Lpddr5x-6400-geheugen. Aangezien Tuxedo geen losse gpu voorziet maakt het systeem gebruik van de geïntegreerde Radeon 780M. De standaardeditie wordt met 500GB opslag op een NVMe PCI-e 3.0-ssd geleverd.

Ook de fysieke specificaties zijn identiek aan die van het eerdere model. De nieuwe Pulse 14 meet 31,3x1,8x22,2cm en weegt 1,4kg. Dat is inclusief de 60Wh-accu. Qua aansluitingen beschikt de laptop over twee USB-C 3.2 Gen 2-connectors, twee USB 3.2 Gen 2-aansluitingen van het type-A en een HDMI 2.0-poort. Er zijn ook een microSD-kaartlezer en een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. De draadloze connectiviteit bestaat uit WiFi 6E en Bluetooth 5.3.

De Pulse 14 Gen 4 wordt standaard geleverd met Tuxedo OS, dat is gebaseerd op Ubuntu met de KDE Plasma-desktopomgeving. Gebruikers kunnen ook kiezen voor Ubuntu, Kubuntu en Ubuntu Budgie. De laptop is vanaf 30 mei verkrijgbaar en is nu beschikbaar voor pre-order. De standaarduitvoering kost 1249 euro.

Tuxedo Pulse 14 Gen 4Tuxedo Pulse 14 Gen 4Tuxedo Pulse 14 Gen 4Tuxedo Pulse 14 Gen 4

Door Idriz Velghe

Nieuwsredacteur

03-05-2024 • 19:39

56 Linkedin Whatsapp

Reacties (56)

56
56
22
1
0
28
Wijzig sortering
Ziet er mooi uit, maar kan iemand mij vertellen waarom ik deze laptop zou verkiezen boven (bijvoorbeeld) een Framework laptop? Volgens mij is Framework (en ook enkele andere merken) bijna volledig met verschillende Linux distro's.
Keuzes zijn altijd persoonlijk. Framework is leuk, maar waarom zou ik al die losse onderdelen uitwisselbaar willen hebben? Kan allemaal stuk. Waarom koop ik niet gewoon een DELL of HP? Is een System76 niet beter? Of een veiliger optie met Puri.sm?

En noem eens een PC waar GEEN linux op kan?
Als gebruiker van meerdere Tuxedo's (Aura & Pulse) ben ik best tevreden met de laptops en het bedrijf Tuxedo.

Een pak minder plastics aan de buitenkant dan de doorsnee Lenovo of Dell die ik vanuit het werk krijg en voor een tweaker ook handig: geen 3 verschillende custom schroevendraaiers, geen heatguns, ... nodig om de laptop open en dicht te schroeven.

Laptop chassis en de individuele onderdelen zijn niet vastgelijmd zoals bij een recente Dell of Lenovo, een superhandig USB stick om een verse (re)installatie te doen. Keuze uit een aantal Linux smaken, Fijne Linux GUI toolset om CPU/fans/... te configureren.

Toen de ventilator in een Aura na zowat 3 jaar wat begon te zeuren, even een emailtje gestuurd naar Tuxedo, die vroegen een audio opname, en daarna kreeg ik binnen de dag het voorstel of ze me een replacement ventilator konden sturen. Een paar dagen later een doosje in de brievenbus, inclusief wat extra schroefjes en een uitgebreide PDF via een emailtje met foto's en instructies hoe ik stap-voor-stap te werk moest gaan.

Fijne service, en nooit niet ondervonden dat het een Duitstalig bedrijf is.

Een top-of-the-line Dell XPS ziet er wat beter uit, is echter 2 keer zo duur, mist belangrijke poorten dat je altijd een set dongles moet mee hebben en "self-repair" zit er ook niet in.
Hoe is het je gelukt om het hele punt van Framework laptops te missen?

De reden dat het nuttig is dat alle onderdelen in de laptop vervangbaar zijn voor het geval dat ze kapot gaan. Er zijn zo ongelofelijk veel onderdelen die kapot waarvan OEMs ze gewoon niet verkopen. En als je het naar hun opstuurt voor reparatie word het een hele dure grap. Het hele punt ervan is dat als iets kapot gaat, je makkelijk en goedkoop dat ene onderdeel kan bestellen en in 5 minuten vervangen kan hebben.

Je kan ook bovendien je laptop, net als je PC upgraden. Wanneer zen 5 bijvoorbeeld uitkomt, gewoon oude moederbord eruit, nieuwe erin, en dan kan je die oude moederbord gebruiken als server of wat dan ook. Veel goedkoper dan een compleet nieuwe laptop.

En System76 is zeker niet beter. Zoals vele andere Linux laptops, zijn System76 ook gewoon Clevo rebrands. Misschien alleen dat coreboot voor jou een dealbreaker is, maar ik neem veel liever een Framework, al mis ik dan coreboot.

[Reactie gewijzigd door Vhxrsion op 3 mei 2024 20:25]

Maar is dat echt de moeite waard met een laptop. Mijn zakelijke laptops gaan zo'n 3 a 4 jaar mee en dan zijn ze mechanisch echt "op". Krassen, scharnieren worden slap, touchpad raakt versleten, etc). Voor een desktop snap ik dat je componenten wilt kunnen upgraden, dat blijft mechanisch allemaal jaren heel.
Het punt is ook om milieuverantwoord te blijven. Elke x aantal jaren een hele laptop weggooien met werkende onderdelen is verspilling.

Dat allemaal kan je ook vervangen voor de fractie van de prijs van een nieuwe laptop. Scharnieren enzo zijn echt niet duur, en dan heb je in principe na 10 minuten weer mechanisch gezien een gloednieuwe laptop.

Maarja, moet ook wel zeggen dat je het hebt over zakelijke laptops. Dan kom je weer in ToughBook / ThinkPad territorium als je ziet hoe mensen in dat gebied met hun spullen omgaan. Met normaal gebruik gaat een laptop zeker veel langer mee, vooral als je het eens in de zoveel jaren even upgrade en misschien hier en daar wat versleten onderdelen vervangt, in de lange termijn zal je niet alleen minder e-waste veroorzaken, maar ook meer geld in je zak houden. Dingen constant compleet vervangen is heel duur.
Zakelijke laptops zijn net lease auto's. Er wordt allemaal veel ruiger mee omgegaan en niet goed onderhouden (op software na).
Ja sommigen roken en zuipen een zakelijke laptop idd kapot. Ik ben er altijd zuinig op alsof het mijn eigen laptop is (want dat wordt het vanzelf als ie afgeschreven is).
Op die manier kan ik familieleden toch regelmatig van goed geteste hardware voorzien :)
Als je laptops bouwt van yoghurtpotjesplastiek ja, een goed ontworpen aluminium of magnesium behuizing kan decennia meegaan.
Ik heb een Lenovo waar je bijna alles kan vervangen. Er kunnen vier geheugen banken in en heb direct twee van acht geïnstalleerd. Twee nvme ssd ‘s , waar bij ik inderdaad ook een extra geïnstalleerd hebt.
Maar de vervangbare processor wordt al jaren niet meer geleverd.
Ik heb nog meer uitbreidingsmogelijkheden , zo kan er volgens mij nog een hdd/ ssd in. En zelfs de DVD writer kan worden vervangen.
Het idee is natuurlijk goed maar hoe kom ik dan aan een nieuwe Intel processor. Dan moet je de tweede hands markt op.
Natuurlijk is een kapotte geheugen module makkelijker te vervangen, maar de prijs van mijn configuratie is drie keer zo hoog .
Je RAM, SSD, DVD writer kunnen veranderen is wel mooi en al, maar kan je je scharnieren vervangen? Speakers? Scherm? Webcam? De boven- en onderpaneel? Kan je je Lenovo upgraden wanneer Zen 5 uitgebracht word? En kan je dat ook allemaal wel voor een goede prijs? Nee.

Je moet beseffen dat bij een Framework je letterlijk elk kleine onderdeel kan vervangen en dat ook nog voor een hele redelijke prijs. Ook kan je je laptop upgraden met bijv een nieuwe generatie CPU, nieuwe GPU op de Framework 16, betere batterij als die uitkomt etc etc.

[Reactie gewijzigd door Vhxrsion op 4 mei 2024 23:48]

Tenzij je die pc van System76 koopt, want die maken ze wel helemaal zelf.
Linux kan altijd, maar de hoeveelheid onderdelen die probleemloos werken wisselen behoorlijk. Denk aan energiebeheer, helderheid van het scherm, touchpad, wifi adapter, of slaapstand/standby goed werkt etc.

Bij de laptops die speciaal met Linux geleverd worden is er in ieder geval een partij die je helpt met alles werkend te leveren en hopelijk te houden (en je ondersteunt indirect makers van onderdelen die Linux ondersteuning hebben).
Niet alleen "helpt" maar wettelijk gezien moeten ze gewoon een goed werkend product leveren anders is het non-conform en mag de klant de koop ontbinden. Als jij zelf Linux op een laptop gooit die daar niet mee is geleverd mag de verkoper gewoon z'n handen ervan af trekken.
Tegenwoordig is de support voor zulke functies wel enorm veel beter geworden. De meeste laptops worden inmiddels wel ondersteund, omdat vaak de functies wel hergebruikt worden bij andere laptops.

Zolang je maar geen laptop hebt met een Nvidia kaart erin (zoals ik heb, en dat 1 van de redenen is dat ik er nog Windows op draai), want dan ga je nachtmerries hebben. Niet dat dat de schuld is van de distro, eerder van dat schijtbedrijf wat de GPU heeft gemaakt: Nvidia.
Mijn indruk is dat interne webcams tegenwoordig vaak problematisch zijn.
Die waren eerst meestal USB/UVC, maar de laatste tijd zijn ze steeds vaker MiPi/CSI/IPU, daarvoor is de Linux support een stuk slechter.
Ik heb geen laptop gezien de afgelopen 15 jaar waar Linux goed op werkt. Meerdere Thinkpads, wat Acer spul, wat Asus spul. Het is meestal het trackpad en/of de sleep mode die voor issues zorgt.

Vooral het trackpad en palm rejection is een ramp, maar op elke Thinkpad die met Windows kwam heb ik issues gehad met 'stotterende' trackpads op random momenten, of andere issues (die ter perse met palm rejection te maken hadden).

Uiteindelijk altijd weer Windows opgezet omdat er niet echt mee te werken viel.

Ik weet dat er nu Thinkpads zij die geleverd worden met Linux dus dan zou het beter zijn (hoop ik dan maar), en er zijn Dell machines die een Ubuntu optie hadden en getest zijn op Linux compatibility.

Maar het is zeker niet 'het werkt sowieso wel'.
Er zijn inderdaad voordelen aan het kopen van een laptop met Linux out of the box. Then een Dell XPS met Ubuntu gekocht, was super. En een paar Tuxedos over de jaren…
En noem eens een PC waar GEEN linux op kan?
Acer Aspire 3. De BIOS is helemaal dichtgetimmerd door Acer als het aankomt op het opstarten vanaf een USB-geheugenstok met Linux erop. Opstarten vanaf een Windows USB-geheugenstok lukt wel, maar niet Linux. Hij herkent hem gewoon niet. De computer start evengoed Windows 10 op.

Ik heb op het Internet gezocht naar een oplossing - en heel veel mensen beklagen zich erover dat hun Acer Aspire 3 schootcomputer Linux weigert op te starten, ook na heel veel prutsen met de BIOS. Het gaat gewoon niet.
Wut? 8)7 Het framework concept/laptop heeft juist als voordeel dat je onderdelen kan wisselen b.v. als ze stuk gaan.
Het is een Europees product met relatief lokale service in Duitsland. Ze onderhouden een eigen Tuxedo OS en investeren in Linux doordat ze o.a. ook upstream patches uitvoeren in het ecosysteem. Ik heb geen persoonlijke ervaring met Tuxedo maar ik verwacht dat dat een zeer stabiele ervaring oplevert. Eerder vergelijkbaar met wat System76 doet. Dat is toch wat anders dan een laptop ‘slechts’ met Fedora uitleveren.

Het idee van Framework is ook erg mooi maar toch vooral op het recht op reparatie vlak.
Ja, ze hebben compleet andere doelen. System76 / Tuxedo / etc zijn allemaal laptops die een hele sterke focus leggen op Linux en ook verkocht worden als Linux laptops.

Framework is een laptop die zich heel erg richt op het recht op reparatie. Daarbij hebben zij ook officiele support voor Ubuntu, Fedora en laatst ook NixOS, al word het wel geadverteerd als een Windows laptop.

Dat is het verschil. Framework is in principe een Windows laptop met uitstekende Linux support. S76 / Tuxedo / etc zijn echt Linux laptops. Al zou ik zelf geen S76, Tuxedo of dergelijke kopen omdat het gewoon Clevo rebrands zijn.

[Reactie gewijzigd door Vhxrsion op 3 mei 2024 20:30]

Wat is er mis met een Clevo laptop? Ik verwacht dat ik bij een laptop van 1250 euro ongeveer de bouwkwaliteit kan verwachten van de meeste andere machines uit die prijsrange. Of heb ik het dan mis?
Bij mijn vorige werk hadden we een stuk of 10 Clevo laptops. Naast dat ze niet heel snel waren (veel throttling) hadden meerdere collega's er problemen mee. Uiteindelijk zijn we overgestapt op de Dell XPS serie. Hoewel ook dat niet probleemloos was, waren de laptops een stuk sneller en betrouwbaarder. Clevo is mooi als je geld wil besparen, een Dell XPS laptop kost anderhalf keer zoveel. Mocht er ooit wat stuk gaan (en heb je de garantie erbij gekocht), dan heb ik liever de Dell.

Overigens gebruik ik bij mijn huidige werk met een Lenovo Thinkpad laptop, naast dat de cpu zelf niet zo snel is werk ik er al 3 jaar zonder problemen mee. Mijn collega's zijn er (behalve over de cpu) ook over te spreken.

Clevo, Dell en Lenovo leveren allen wel heel andere laptops dan Framework, zelf eraan knutselen is nooit onderdeel van het ontwerp geweest.
Dat is allemaal leuk en aardig, maar irrelevant hier, want Tuxedo verkoopt TongFang-rebrands, niet Clevo-rebrands. cc @laminaatplaat
Zijn die net zo slecht als Clevo?
Nee, beter juist. Geen Lenovo of zo, maar minstens gemiddeld.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 4 mei 2024 10:03]

Met Clevo rebrands krijg je in het algemeen wel goede hardware voor de prijs. Het probleem is alles eromheen. Alles eromheen en erin is gewoon van lage kwaliteit, waardoor je heel erg veel verschillende problemen kunt ervaren, en in het algemeen zijn ze het geld gewoon niet waard.

Ik kan niet spreken over of Clevo dezelfde kwaliteit heeft als vergelijkbare laptops, het zal per laptop verschillen, maar van wat ik allemaal heb gezien online, is het slechter, je bent veel beter af met een Lenovo Legion laptop of dergelijke.

[Reactie gewijzigd door Vhxrsion op 3 mei 2024 21:33]

Het is maar een N=4, en ik zie hier heel veel mensen reageren, maar nadat 3 collega's nieuwe Lenovo laptops hadden en deze op verschillende manieren binnen no-time hardmatigmatig defect gingen, en de support er weken over deed om deze te vervangen, heb ik een Clevo op proef mogen gebruiken. Dat ging direct zonder problemen. Daarna nog 1 collega, daar ging een firmware update mis, op die dag opgestuurd en de volgende dag weer werkend retour. Daarna nog 2 collega's over, en nu dus 4 collega's over op Clevo. Ik zit op maand 7 nu, de laatste Clevo's zijn nu 2 maanden geleden in gebruik genomen.
Ik ben verder helemaal geen hardware specialist, maar wat ik er aan kan zien is het 'for better or worse' een tank. Het is een metalen hoekige unit die relatief zwaar is, gewicht lijkt simpelweg niet een overweging te zijn geweest. In research heb ik gelezen dat vorige Clevo's nog wel eens koelingsproblemen hebben gehad, ik heb op Youtube de koeling van mijn PE60RNE gezien, die is behoorlijk groot/indrukwekkend.
Voor mijn/ons doel ben ik er tot nu helemaal tevreden over, stukken beter dan de Macbook Pro 2019 die ik hier voor had, vooral wat koeling betreft. Die was best rap, voor 1/2 minuten, daarna ging die throttlen.

[Reactie gewijzigd door thegve op 6 mei 2024 23:13]

Zoals ik al vaker heb gezegd: Tuxedo gebruikt TongFang, niet Clevo.
Wat zijn de intrinsieke verschil tussen TongFang en Clevo volgens jou?
Ander bedrijf, betere kwaliteit.
TongFang is een Chinees staatsbedrijf dat zich volgens enkele bronnen schuldig maakt aan dwangarbeid van Oeigoeren:

https://www.cmtradelaw.co...y-and-sanctions-concerns/

https://www.jstor.org/stable/resrep23090.12

Ik zou dit merk en afgeleide merken dan ook vermijden.

Clevo is Taiwanees, hoewel de productie wel in China zit.
Betere kwaliteit is wat anders dan wat jij nu noemt. Maar goed, dat is zeker niet goed te praten. Alhoewel je dan ook geen Clevo moet kopen, want Taiwan is wel minder erg dan China, maar het is verre van een vrij land.

En welk merk moet je dan kiezen? Draag je niet bij aan de dwangarbeid van Oeigoeren, dan draag je wel bij aan de slechte arbeidsomstandigheden in Afrika, waar de grondstoffen vandaan komen. Uiteindelijk is er bijna geen enkel merk waar je een ‘schoon’ product koopt.

Edit: en in jouw links gaat het om Tongfang R.I.A., wat maar één onderdeel is van conglomeraat Tongfang, en niet de afdeling die deze laptops maakt (zeg maar net als dat VDL niet alleen Bus & Coach als bedrijfsonderdeel heeft). Het wil dus niet zeggen dat de rest van het bedrijf ook meedoet aan die praktijken, alhoewel de kans natuurlijk wel groot is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 6 mei 2024 18:05]

Ik heb zelf een aantal jaren geleden een notebook gekocht bij Tuxedo computers.

De bouwkwaliteit is goed en de componenten worden zo gekozen dat het 100% compatibel is met 99% van de Linux distributies.

Daarbij leverden ze destijds ook een firmware upgrade programma voor de minder technisch onderlegde personen.

Tegenwoordig hebben ze een eigen Linux distributie die gefinetuned is op de hardware. Daarnaast leveren ze upstream bijdragen aan verscheidene opensource projecten.

Door dus bij Tuxedo computers te kopen ondersteunt u dus actief de upstream ontwikkeling.
Hoe is het gebruik je bevallen, zou je weer een Tuxedo laptop kopen?
Ik zou zondermeer een nieuwe notebook bij Tuxedo kopen. De bouwkwaliteit is dermate goed dat mijn notebook na ruim 3 jaar nog in totale nieuwstaat verkeerd.

Hardware ondersteuning is goed, alles is 100% functioneel. Ik draai er openSUSE LEAP KDE op die vanaf leverancier erop staat (de eigen Tuxedo distributie bestond nog niet).

[Reactie gewijzigd door VincentvdBergh op 5 mei 2024 01:10]

Een echt Europees product kun je het niet noemen. Het is gewoon een Chinees design met Tuxedo/System76/… marketing en service.

Daarnaast snap ik oprecht niet dat ze allemaal een eigen OS onderhouden. Alsof er nog niet genoeg distros zijn. Spendeer dan gewoon tijd aan Linux zelf of gangbare distros.
Als ik kijk naar wat ze precies doen in die distro, dan snap ik niet dat ze dat niet als opt-in/script aanbieden op standaard distro's.
Ze hebben een tool om drivers/firmware up to date te houden en om workarounds toe te passen voor bekende issues, daarnaast een wat uitgebreidere pakket selectie. Dat hadden ze ook prima in een deb+rpm kunnen packagen.
Bij Windows laptops is het (al decennia) ook heel normaal dat je van de fabrikant wat extra tools kunt installeren, dit doet ongeveer hetzelfde. Beetje onnodig gebruik maken van de vrijheid die Linux bied op dit vlak.

[Reactie gewijzigd door thegve op 7 mei 2024 13:37]

Ik vraag me af of je los van reparatie er echt iets mee opschiet. In een ver verleden had je bijvoorbeeld servers die een soort isa bus hadden waar je dan al je onderdelen zoals bijvoorbeeld een processor kaart of geheugen kon steken.
Echter waren die direct waardeloos met de opkomst van MCA, local bus en PCI
Bijna elke Linux laptop buiten Framework zijn gewoon Clevo rebrands die iets customized zijn en sommige hebben ook coreboot. Dat is het eigenlijk.

Als coreboot geen dealbreaker is is Framework het beste wat er is.
Wat ik had gezien zijn de Frameworks altijd wel duur voor wat je er voor krijgt, dus hun longevity en modulariteit moet je willen, want je betaalt er wel voor.
Coreboot/Libreboot support is best wel een dingetje, daarmee kan je de ingebakken NSA backdoors management engines uitschakelen.
Nul ervaring met Tuxedo maar ben benieuwd naar de software ondersteuning, zoals de Bios/uefi.
De support pagina screenshots tonen verzorgd.

Beetje vage tekst imo op de site:
A crypted Linux- and Windows installation is technically not possible!
https://www.tuxedocompute...en4.tuxedo#!#configurator
Windows en Fedora dual boot met Secureboot aan, en Bitlocker aan en LVM en luks is toch geen issue dus begrijp ik de site tekst dan verkeerd?

[Reactie gewijzigd door Baserk op 4 mei 2024 01:02]

[was als reactie op iemand anders bedoeld]

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 3 mei 2024 20:24]

De website van Tuxedo wekt bij mij in elk geval geen vertrouwen:

https://www.tuxedocomputers.com/en/TUXEDO-OS_1.tuxedo
What distinguishes TUXEDO OS in detail from its base Ubuntu / Kubuntu, you can read here.
Vervolgens krijg je een pagina volledig in het Duits |:(

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 3 mei 2024 21:53]

Nee joh, wat gek! Een Duits bedrijf dat een pagina in het Duits heeft. 8)7

Overigens is de pagina bij mij in het Engels.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 3 mei 2024 22:24]

Ik vind het niet gek, maar wel slordig.

Zoals je al aangeeft is er toch nog een Engelstalige versie van de bewuste pagina, maar daarvoor moest ik nog even apart de taalinstelling van de website aanpassen:

https://www.tuxedocompute...Ubuntu/Kubuntu-_1.tuxedo#

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 3 mei 2024 22:47]

Rechts bovenin bij de puntjes, kan je kiezen tussen DE | EN.

Dat een content-editor waarschijnlijk een boeboe heeft gedaan door een volledige link in het artikel te zetten i.p.v. te linken naar een entity in het CMS heeft weinig te maken met de laptops in kwestie, lijkt me.
Zijn de laptops 'gewoon Clevos' of andere OEMs, of doen ze echt meer zelf?
Volgens 'het internet' ofwel TongFang, ofwel Clevo ODM.

Ze hebben een driver update script:

https://github.com/tuxedo...b/master/src/tuxedo-tomte

De "Tuxedo Pulse 15 Gen2", die ze nu nog verkopen, verwijst naar een PF5LUXG board_name, als ik die zoek, vind ik de TongFang PF5NU1G.

Ik zie in dat script ook boards staan met hun eigen type naam in de naam. Dat suggereert serieus maatwerk of echt een eigen bord. Heel transparant zijn ze er niet over.

Ook de 'groten' zoals HP/Dell maken overigens af en toe gebruik van ODM's, dus verder niet 'erg'.
De Pulse 14 Gen 4 wordt standaard geleverd met Tuxedo OS, dat is gebaseerd op Ubuntu met de KDE Plasma-desktopomgeving. Gebruikers kunnen ook kiezen voor Ubuntu, Kubuntu en Ubuntu Budgie.
Ik hoop dat het ook mogelijk wordt om te kiezen voor MX Linux. Net als Ubuntu is MX Linux gebaseerd op Debian. Het zou er gewoon op moeten werken. :)

Ik ben gewoon geen fan van Ubuntu. Ik heb hier ooit op moeten werken. Traag, langzaam opstarten, instellingen die constant terugspringen naar de standaardwaarden... Ik ben echt blij dat ik niks meer te maken heb met dat systeem! :*)
Weet iemand of tuxedo ook bijdraagt aan de linux kernel? Ik vind het zelf altijd goed om te weten dat als ik geld zou betalen voor zo'n laptop, dat het dan uiteindelijk ook (deels) naar de kernel zelf gaat, zodat er meer mensen profijt van kunnen hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van drivers voor specifieke hardware.
Op dit moment heb ik mijn ook op een system76 pangolin, maar liever tuxedo want die zit dichter bij. Dat scheelt zo maar ongeveer 300 euro in verzendkosten!
Als ik naar 'concreet/aantoonbaar' kijk dan lijkt dat tegen te vallen. Ik vind vooral drivers voor eigen hardware componenten zoals keyboard backlights en dergelijke.
Het is natuurlijk ook een kleine speler. Ook op hun website worden ze hier weinig concreet over. Wat ze wel zeggen is dat ze een FAI (Fully Automated Installation) systeem hebben gemaakt om 'hun' systemen automatisch te kunnen deployen... Dat is 'bescheiden', heb ik bij een vorige werkgever ook eens gemaakt uit gemak/noodzaak, dat zal daar vast de reden ook zijn.
Het valt ook op dat ze alleen Ubuntu-based systemen ondersteunen. Op zich is een specialisatie ook wel een goed teken, 'misschien' hebben ze hier dan ook volop verstand van in plaats van 1001 distro's die ze op je systeem kunnen droppen maar geen kennis van zouden hebben.

https://github.com/orgs/tuxedocomputers/repositories
https://gitlab.com/tuxedocomputers
https://git.kernel.org/pu...og/?qt=author&q=%40tuxedo
https://www.tuxedocomputers.com/en/why-TUXEDO.tuxedo

[Reactie gewijzigd door thegve op 6 mei 2024 22:45]

Je kan natuurlijk een laptop van $1500 kopen waarvan $50 naar de kernelontwikkelaars gaat, of je kan een $1250 laptop kopen en zelf $50 aan de ontwikkelaars doneren, en de overige $200 in je zak steken.

Dit is wat overdreven maar zo gaat het wel ongeveer in zijn werk i.v.m. hoe winstmarges en belastingen werken.
Zeker waar. Ik vind het alleen jammer dat bij het toevoegen van windows-licentiekosten bij aanschaf van een laptop, een deel van de winst gegarandeerd naar microsoft gaat. Voor andere besturingssystemen kan je een laptop voor 2000 euro kopen, maar ziet "Linux", in zijn algemeenheid, hier niets voor terug. Dan is het goed om te weten dat er toch indirect een bijdrage aan de kernel in de basis word geleverd, zodat er een grotere verzameling mensen baat heeft bij de verkoop van een laptop dan alleen het bedrijf die ze produceert.

Je kan als koper niet "vergeten" te doneren, of het gewoon niet doen. Ik denk dat inmiddels wel is gebleken dat het de meeste mensen niet intresseert dat je dan 50 euro licentiekosten bijbetaald als je een laptop of pc koopt, dus wanneer iemand een linux-laptop zoekt zou ik altijd een bedrijf aanbevelen die dit doet. Valve doet bijvoorbeeld heel veel, dat zie je terug: hoe meer steam gebruikers, hoe meer valve doet om steam beter te laten werken, hoe meer leuke functies we terug zien in de linux kernel. System76 doet het nu, hoe meer kopers voor hun op linux gebasseerde laptops, hoe meer software ze schrijven en kernel-bijdrages ze leveren. Zou helpen al die bedrijven mee, en met een groter wordende markt voor linux laptops(voor mijn gevoel in ieder geval), vind ik het goed om te weten welk bedrijf dat allemal mede mogelijk maakt :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee