Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Boerderijfair bij de Blauwe Bessen Boerderij in Gasselternijveen
© Rianne van Rijsingen-Van Loon
Het weekend van 4 en 5 mei staat in het teken van herdenken en het vieren van de vrijheid. Maar naast activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn er tal van andere activiteiten in Drenthe.

Hunebedloop Borger

Sportievelingen, hardloopsupporters en hondenliefhebbers kunnen in Borger terecht voor de Hunebedloop Borger. Die start om 13.30 uur op het Dorpsplein. Er zijn routes uitgezet van 5 en 10 kilometer. Tien minuten later mogen honden en baasjes starten voor de canitrail, een hardlooprace met de hond aan de lijn.
De Oek jeugdloop, voor basisschoolleerlingen begint om 11.00 uur. Informatie over inschrijving en prijzen zijn online te vinden.

Skeeleren in Nijeveen

Iets hogere snelheden worden gehaald in Nijeveen door de top van de Nederlandse skeelerwereld. Op het 4,3 kilometer lange parcours aan de Schuurmansweg wordt om 13.00 uur begonnen met het onderdeel freewheel inline. De topdivisie vrouwen (30 kilometer) en mannen (43 kilometer) starten om 14.15 en 15.30 uur. De organisatie is in handen van de IJs- en Skeelerclub Nijeveen.

Kunstroute Dwingeloo

Op 15 locaties in en rond Dwingeloo laten 27 kunstenaars zien waar hun creativiteit toe heeft geleid tijdens de Kunstroute Dwingeloo. Ateliers openen hun deuren, bezoekers krijgen allerlei kunstvormen, materialen en technieken voorgeschoteld: van iconenschilderijen in de Sint Nicolaaskerk tot sensuele en kwetsbare werken in havezate Oldengaerde. Ook sieraden, houtdraaikunst en glaskunst worden geëxposeerd.
Artikel gaat verder onder de foto
Werk van Patty Aalbersberg
© Kunstroute Dwingeloo
De kunstroute van ongeveer 5 kilometer is op zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Naakt tuinieren

De eerste zaterdag van de maand mei is ook traditioneel de Internationale Dag van het Naakt Tuinieren. Dus hup: kleren uit, hark uit de schuur en de tuin in! De bedenkers van deze jaarlijkse zien naakt tuinieren als "een gezonde praktijk die aan een positief zelfbeeld kan bijdragen". Voor de zekerheid: naakt tuinieren is niet overal toegestaan. De Dag van het Naakt Tuinieren beperkt zich dus tot je eigen tuin.

Stekjes halen

Houd de kleren nog even aan als je vooraf nog wat plantjes gaat scoren. Om de tuin te vergroenen kun je zaterdagochtend (tussen 10.00 en 12.00 uur) stekken halen bij buurtgebouw De Raat in Beilen. Leden van de tuinvereniging Groei&Bloei delen stekjes uit eigen tuin uit, maar ze willen er wel een tegel uit jouw tuin voor terug. Je krijgt er gratis een zakje goede grond bij, om de planten op hun nieuwe stekje een goede start te geven.

Op safari

De kleuren en geuren van het bos ontdekken kan zaterdagmiddag tijdens een bossafari, die begint bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold. "Een vrolijke gezinsactiviteit", meldt Staatsbosbeheer. "Onderzoek de boomtoppen, maak samen een geurcocktail en ontdek de honderden kleuren van het bos of voel eens hoe mos voelt."
Voor 5 euro mag je aansluiten bij de safari die om 13.30 uur begint.

Gitaarworkshop

Wie zijn gitaarspel wil bijspijkeren kan zaterdagmiddag terecht in Valthermond. Ruben Hoeke geeft in d'Rentmeester een gitaarworkshop. Hij treedt een avond eerder op met zijn Ruben Hoeke Band tijdens een popquiz. Volgens de organisatie staat Hoeke bekend om zijn gepassioneerde en krachtige spel, hij weet publiek te raken met zowel rock als blues.
Om 12.00 uur brengt hij graag zijn passie over op de beginnende Jimi Hendrixen in spe, om 14.00 uur is het de beurt aan de meer gevorderde spelers.

Vrij in het park

In het Steenbergerpark in Hoogeveen staan zondagmiddag foodtrucks opgesteld, daarnaast zijn er springkussens, spelletjes en livemuziek tijdens Vrij in het park.
Artikel gaat verder onder de foto
Springkussens en foodtrucks in Hoogeveen op zondag
© Pixabay/Lindsayascott
Vrij in het park begint om 14.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Een eigen kleedje of stoel meenemen wordt aangeraden.

Boerderijfair

De Blauwe Bessen Boerderij in Gasselternijveen is zondag het decor van de jaarlijkse Boerderijfair. Zo'n zestig kramen staan opgesteld, uiteraard zijn er blauwe bessen te koop. Verder onder andere brocante, boerenkazen en planten. De bluesband T-Ice and friends zorgen voor de muzikale omlijsting. Kinderen mogen gratis naar binnen, volwassenen betalen 2,50 euro aan de Gasselterboerveen 30.

Fietspuzzeltocht

Fietsen, puzzelen en een museumbezoek combineren, dat is kort samengevat de fietspuzzeltocht van museum De Wemme in Zuidwolde. Voor een kleine bijdrage kun je zondag de fietspuzzeltocht van 30 kilometer door de omgeving maken. Starten kan tussen 10.00 en 14.00 uur.

Jazz op zondagmiddag

Rue de la Gare in Emmen staat zondagmiddag in het teken van jazz. Om 16.00 uur begint het grote jazzfeest met de Koos Wiltenburg Group en verschillende muzikale gasten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.