MSI-overklokker hint naar komst Intel Arrow Lake-cpu’s in derde kwartaal 2024

Volgens MSI’s in-house overklokker Toppc gaat Intel zijn volgende generatie desktop-cpu’s onthullen in het derde kwartaal van dit jaar. De overklokker heeft geen concrete productlijn genoemd. Naar verwachting gaat het om Arrow Lake-S.

Toppc heeft tijdens MSI’s ‘Dragon Shield’-evenement in de Chinese stad Wuhan de eigenschappen van de recente Intel-geheugencontrollers besproken. In deze presentatie is naast Alder Lake en Raptor Lake ook ‘Next’ te zien. Volgens de overklokker komen er in het derde kwartaal meer details aan het licht over deze nieuwe generatie, aldus een forumpost op Chiphell.

Volgens geruchten worden Intels Arrow Lake-cpu’s uitgebracht onder de Core Ultra 200-naam. Daarnaast zou de volgende generatie Intel-chips een langzamere igpu hebben dan Meteor Lake en geen hyperthreading bieden. Bovendien ondersteunt de bijbehorende LGA1851-socket naar verluidt alleen DDR5-geheugen.

De fabrikant heeft nog geen specificaties bekendgemaakt van de aankomende productlijn. Intel-ceo Pat Gelsinger gaat tijdens Computex 2024 ‘de volgende generatie client-producten’ aankondigen. Het valt te bezien of het hierbij om Arrow Lake gaat.

Intel Arrow Lake

Door Idriz Velghe

Nieuwsredacteur

03-05-2024 • 16:43

17 Linkedin Whatsapp

Submitter: CriticalHit_NL

Reacties (17)

17
17
10
0
0
3
Wijzig sortering
Volgens geruchten worden Intels Arrow Lake-cpu’s uitgebracht onder de Core Ultra 200-naam. Daarnaast zou de volgende generatie Intel-chips een langzamere igpu hebben dan Meteor Lake en geen hyperthreading bieden. Bovendien ondersteunt de bijbehorende LGA1851-socket naar verluidt alleen DDR5-geheugen.
Het lijkt mij sterk dat ze een cpu uitbrengen die geen HT ondersteund. Het is een redelijk makkelijk te implanteren techniek die eigenlijk geen nadelen kent. En ja, ik weet dat er soms applicaties zijn die beter draaien op 1 tread per core, maar toch draait het merendeel toch efficiënter met HT ingeschakeld.
Hoe dan ook zou Intel er zover ik weet geen meerkosten aan hebben om in elk geval de keuze aan mensen te bieden.
Juist en waarom zou er een tragere igpu in zitten als in de huidige generatie, dat is totaal niet logisch.
@JBVisual @SuperDre
Zowel de verwijdering van HT als een slechtere iGPU is natuurlijk te verklaren doordat Intel de temperatuur naar beneden moet krijgen
Ik kan mij herinneren dat HT 30% prestatiewinst oplevert. Men realiseert zich dus dat die winst ook behaald kan worden door meer E cores te plaatsen of de P cores te verbeteren, en blijkbaar resulteert dit in minder hitteproductie.
Geen Het resulteert in hogere boost GHz en meer ruimte in powerbudget. Ze zullen het idd compenseren met e cores. Ware het niet dat 8 p cores al de limiterende factor was. E cores is mooi voor de theorie benchmarks en wat achterliggende werk. Heb je er dus geen 10-20 van nodig.
Een tragere igpu zou nog kunnen. Zelfs als er een modernere chip in zou zitten, kan deze bewust kleiner gemaakt worden op bijvoorbeeld meer de focus te leggen op andere zaken.
Als Intel zich realiseert dat het merendeel van de afnemers toch een losse GPU erbij neemt, dan hoef je hier uiteraard minder focus op te leggen.

Een beetje om dezelfde reden waarom high-end AMD CPU’s aanzienlijk minder goede GPU’s meekrijgen dan de APU processoren.
In de huidige 8000 serie hebben ze redelijk grote RDNA 3.5 GPU’s zitten, terwijl het GERUCHT gaat dat de 9000 serie weer wat kleinere RDNA 3.0 GPU’s mee krijgen.
(Andere markt en dus andere behoeftes)
Zodat er meer stroom overblijft voor de CPU.
Misschien om de TDP van de cpu zelf lager te krijgen?
Dan zit er wel een igpu erop, maar dan telt dat niet zo zwaar mee met de gezamelijke tdp.
En de IGPU is nou niet het ding dat je gaat gebruiken als je serieus wilt gaan gamen.
Dan is en blijft een Dgpu toch de snellere oplossing.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 5 mei 2024 16:35]

Maar die iGPU is de laatste jaren wel degelijk enorm verbeterd, en biedt zeker wel voordelen als ook die verbeterd wordt in een nieuwere CPU. Deze chips zijn niet alleen voor gaming.
Leuk, een nieuwe naam.
Maar is de processor fundamentaal gewijzigd met een andere architectuur?
Leuk hoor, 4% sneller en 150W meer vermogen verbruik, maar ik dacht de Intel met de overgang van 13e gen naar 14e gen al heeft laten zien dat de bestaande architectuur eens flink veranderd moet gaan worden en keihard zijn limiet heeft bereikt.
Waar haal jij de 4% en 150W meer vandaan?

Intel heeft hoe dan ook niet de beste CPU's op dit moment, maar Arrow Lake gaat volgens de berichten TSMC's 3nm procedé gebruiken, dat moet gaan zorgen voor aanzienlijk lager stroom verbruik.
Ook zijn de geruchten dat de architectuur juist vrij rigoureus op de schop gaat.

Sinds de Alder Lake/12de generatie CPU's is er geen verkleining van het procedé geweest. En die verkleining is echt super groot, vergeleken met het huidige procedé. Dus hopelijk zorgt dit voor weer een echte stap. Die kans is vrij groot, maar de toekomst zal het uitwijzen.

[Reactie gewijzigd door Koldur op 3 mei 2024 17:03]

Intel CEO Confirms Arrow Lake Will Feature TSMC 3nm GPU tiles

heb je dat bericht dan wel goed gelezen? want het artikel dat je meegeeft gaat over GPU die bevestigd is van TSMC en die 6 * +1 mods voor je post hebben ook nood aan een artikel te lezen....

de enige reden dat er geen procede verandering geweest is is omdat hun procede gewoon niet goed genoeg was om hun P cores te maken, daarom dat meteor lake voor laptops er wel is.

Intel Meteor Lake
General information
Technology node Intel 4 TSMC N5 TSMC N6 Intel 22FFL
Microarchitecture Redwood Cove (P-cores) Crestmont (E-cores and LP E-cores)


en nu krijgt mijn antwoord 6 * 0 echt de tweakers community heeft dringend een reboot nodig precies

[Reactie gewijzigd door d3x op 3 mei 2024 17:38]

Het is geen feit nog nee, maar je kunt met een redelijke zekerheid verwachten dat er in ieder geval een stap gezet wordt, mag het TSMC 3nm zijn of Intel 3, er zal naar een kleiner procedé gegaan worden.

Dat is wat stroomverbruik aardig terugbrengt, tenzij er belachelijke kloksnelheden gebruikt gaan worden of zeer slechte keuzes in architectuur gemaakt zullen worden.
INtel node 3 zijn enkele lagen EUV meer, tov node 4 dus ja het zal mogelijks en hopelijk beter zijn, van node 7 nu gaan ze van DUV naar enkele lagen EUV echter met intel node 4 hadden ze schalings problemen daardoor dus het eind resultaat zal afwachten zijn..

zonder al te veel marketing te geloven, beter wat doorlezen
https://www.xda-developer...%20and%20Granite%20Rapids.

en weet dat elke roadmap onderwerp is om te veranderen wanneer ze het uitkomt, zo is ondertussen 20A en 18A al aangepast om toch maar de verwachte deadline te halen...

[Reactie gewijzigd door d3x op 3 mei 2024 17:22]

ik dacht van wel, dat ze net zoals AMD een chiplet-design gaan gebruiken en gezien ze geen hyperthreading meer implementeren moet het wel radicaal anders zijn.

Of het de gewenste wijzigingen gaan zijn laat ik in het midden en dat zullen we binnenkort wel te weten komen
Omdat radicaal anders is zal ook per toepassing sterk kunnen variëren. Gezien SMT eruit zal dat ook op MT toepassingen flink kunnen variëren. Probleem is dat intel huidige pcores geïmplementeerd zijn voor 6Ghz als je kijkt naar ARM bigcores zijn gemaakt voor rond de 4 ghz dus daar is ipc 1st dan klok binnen redelijke performance vermogen sweetspot.

Ik zie ARM big als big dense cores houd in grote benut is voor meer transistoren voor hoge ipv dan minder grotere transistoren voor hogere klok en energie vreten met insane agressieve boost kloks.

X86 zou dat ook kunnen klok inleveren en ipc 50 tot 70% vergroten. 2/3 van klok schaling. Geen idee of next next gens dat gaan doen.
met alle respect: ik begrijp wat je schrijft, maar absoluut niets van wat je bedoelt of wat de relatie zou zijn tussen IPC, multithreading, multicore, micro-architectuur en instructieset in dit opzicht.

Je doet het eerst lijken alsof de kloksnelheid een probleem is dat op te lossen is door een langere pipeline en het verlagen van die kloksnelheid, terwijl je dan plots schrijft dat x86 een inherent probleem is dat ARM niet heeft.

Als je ziet hoe anders het design van core was tov netburst, wat de performance hit was en hoe lang het geduurd heeft om het terug op een deftig niveau te krijgen (de eerste generatie was aanzienlijk trager en daarom ook eerst voor laptops bedoeld), dan weet je dat het probleem niet de x86-instructieset was, maar het chipdesign van Intel.

Er staat met Arrow, Lunar en Panther Lake al een paar jaar in de toekomst aan micro-architecturen klaar en deze "refresh" van Arrow Lake gaat niet zoveel afwijken van de originele architectuur (de andere 2 zitten nog verder in de toekomst), dus ik zou eerder gokken dat ze "gewoon" nog wat meer cores op hun die gaan proppen, maar dat het eerder meer e-cores zullen zijn ten koste van p-cores. Ik meen mij te herinneren dat een p-core ongeveer even veel ruimte inneemt als 4 e-cores, dus in dat opzicht zou het niet ondenkbaar zijn dat ze helemaal géén p-cores meer gaan gebruiken.
De ene hint snel de andere traag... grappig dat een presentatie die "next" vermeld en dat er meer info rond de memory controller in Q3 komt dan ineens zal zorgen dat het product er sneller is of dat de planning ineens Q3 is... terwijl alle andere media aangeeft dat er amper arrow lake materiaal beschikbaar zal zijn in 2024

https://www.techradar.com...uld-be-great-news-for-amd

er zal wel iets zijn in 2024 en met veel fanfare en veel blabla zoals steeds bij Intel sinds Patje CEO is. De resultaten spreken voor zich, het enige dat nog verkoopt bij Intel zijn OEM prefab systemen. In DYI zie je veel lagere marktaandeel en in Serverland verliezen ze marktaandeel per kwartaal. Nog even en de datacenter devisie van AMD is evengroot als die van Intel. Een jaar of 6 geleden had Intel nog 99% marktaandeel. Nu nog een 60% en het zijn niet meer hun dure cpumet veel cores die overal nog gezet worden, want daar is net amd de betere keuze.

en hier ook al 6 * 0 tweakers mods, intel fanboy groepje "on a roll" of is er ene met 6 acc aan het inloggen om een statement te maken :Y)

[Reactie gewijzigd door d3x op 3 mei 2024 17:42]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee