Nano 8.0 is uit met betere hotkeys voor knippen en plakken en nieuwe zoekfunctie

Er is een grote release uit van Nano, de populaire terminaleditor die in de meeste grote Linux-distributies standaard wordt meegeleverd. In versie 8.0 zit onder andere uitgebreidere navigatie. Ook zijn de bindingen om te kopiëren, te plakken en de editor te verlaten nu logischer.

De update voor Nano 8.0 heet 'Grus grus'. Het is de eerste update in meer dan een jaar voor de populaire editor en een van de grootste tot nu toe. In de releasenotes staan enkele flinke aanpassingen voor de editor. De meest in het oog springende is dat de sneltoetsbindingen zijn aangepast. Die waren in Nano nooit heel logisch; om te knippen en plakken moesten gebruikers altijd ^k en ^u gebruiken. Die commando's zijn logischer geworden. Voor knippen, kopiëren en plakken kunnen gebruikers voortaan het bekende ^x, ^c en ^v gebruiken, en ^r om een term te vervangen. De editor kan in de toekomst worden afgesloten met ^q. Verder zijn er nog commando's veranderd om een tekst te vinden, een bestand te schrijven en meer.

De zoekfunctie in de editor is verbeterd en kan voortaan met ^f worden aangeroepen. Daarmee zoekt de editor standaard vooruit. Voor een backward search kunnen gebruikers ^b gebruiken.

Het is in Nano 8.0 ook mogelijk een bestand direct te openen op een bepaald regelnummer. Verder zitten er nog kleine verbeteringen in de editor, zodat met het scrollen niet langer de cursor beweegt, maar alleen het tekstvenster.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-05-2024 • 14:54

60 Linkedin Whatsapp

Submitter: Vanquish92

Reacties (60)

60
58
22
0
0
21
Wijzig sortering
Grote stap om de sneltoetsen aan te passen. Zal wennen worden voor een hoop gebruikers.

Zelf vind ik VIM ook heel fijn werken. Maar Nano is net wat geavanceerder.
Nano is zeker niet geavanceerder dan vim is. Nano is leuk voor wat kleine file aanpassingen. vim/neovim is echt klasse apart vergeleken bij nano.

Probeer* lazyvim anders eens (icm neovim), sneller, uitgebreider etc. Ik vind het zelfs fijner, sneller werken dan een sublime of visual code.

https://neovim.io
https://www.lazyvim.org
https://lazyvim-ambitious-devs.phillips.codes
Ik gebruik zelf Lazyvim met wat andere modificaties die ik er over tijd in heb gestopt voor mezelf voor mijn daily coding environment(Rust, C++, Bash, Python) en het werkt echt heel Nice. Mijn main OS is well linux dus dat maakt het makelijker maar ik vindt het heel fijn werken. Ik gebruik well nano soms als root als ik een file moet editen of iets in die richting op servers want dan is het meer uit automatisme, maar soms vi/vim komt altijd goed.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 3 mei 2024 18:12]

Ik gebruik Neovim maar dan met mijn eigen configuratie (Plug voor plugins, Treesitter, Coc, Nerdtree). Lazyvim ben ik vaker tegengekomen maar nooit geprobeerd, wellicht ook omdat mij eigen configuratie wel goed genoeg is (na lang tweaken).

Voor de terminal gebruik ik Kitty omdat Alacritty geen tabs ondersteunt.
Nano vind ik vrij basic, wat prima is om snel even iets te doen. VIM en Emacs is toch wel echt van een andere orde, beide met een flinke leercurve.
Maar Nano is net wat geavanceerder.
Dat heb je andersom. VIM is véél geaveranceerder. Nano is wel makkelijker te gebruiken, zelf vind ik het ook fijner dan VIM.
Zelf vind ik VIM ook heel fijn werken. Maar Nano is net wat geavanceerder.
Dat moet een trolletje zijn. Bij vim is het raadzaam om eest vimtutor in te kloppen op die cli. Anders komt de newbie er simpelweg niet uit. Nano is even wat simpeler van gebruik.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 3 mei 2024 16:52]

Anders komt de newbie er simpelweg niet uit.
Mja, je moet dus eerst van het bestaan van vimtutor afweten. Ik bedoel... als je dat moet vertellen kan je net zo goed meteen ff uitleggen hoe je eruit komt en problem solved.
Eigenlijk heb ik nu medelijden met de emacs gebruikers. Die zullen zich vast achtergesteld voelen dat je nano daar niet mee vergelijkt.... }>

Sorry, in de editor-war (Wikipedia: Editor war) zit ik in het vi-kamp :+

Enneh, ja nano zal best geavanceerd zijn. Maar naar mijn idee is vi (en vim) uit de doos al veel krachtiger. Zoals zoeken en vervangen met reguliere expressies. Wat je met sed kan doen, kan ook met vi. In de basis is het immers de zelfde ed die het uitvoert.

[Reactie gewijzigd door beerse op 3 mei 2024 17:21]

Nee hoor.

Met emacs kun je vele malen meer dan met welke vim dan ook omdat er een complete (E)LISP interpreter achter hangt waarbij vimscript verbleekt.

Dat zullen tegenwoordig weinig mensen meer gebruiken maar voor sommige complexe taken (AST parsing) blijft het handig als je de ervaring toch al aan boord hebt.
Ik kom vanuit een Microsoft omgeving en vim is de lastigste editor die ik ooit heb meegemaakt ...
Je moet ik-weet-niet hoeveel toetscombinaties onthouden om iets gedaan te krijgen ...

nano is aanzienlijk makkelijker ...
Het is de logica achter de combinaties die je moet onthouden. Achter alles zit een idee. Bijvoorbeeld:
ci”
=
Change in “”
=
Haal tekst tussen double quotes weg, zet cursor er in en in insert mode.

Wees gewaarschuwd. Als de vi mode in je muscle memory zit kun je niet meer terug 😅. Mijn daily editor is neovim geworden maar voor momenten in IntelliJ en vscode heb ik een vim plug-in nodig.

[Reactie gewijzigd door koenraad op 4 mei 2024 07:41]

Ik ben in 1991 begonnen met VI (nu VIM), omdat we op school niets anders hadden. Vanaf 1998 bijna 25 jaar Visual Studio gebruikt (voorheen MSVC). Desondanks gebruik ik nog altijd VI als ik wat lastigere edit-sessies heb. Die editor is zo krachtig, daar kan vrijwel niets tegenop. Emacs heb ik geprobeerd, maar is bijna een OS ipv een editor. Voor mij teveel van het goede. Voor gewoon werk lekker een IDE gebruiken, maar VIM is vaak ook heel praktisch. Als volwaardige IDE vind ik het niet fijn, maar ik ken ook mensen die alles vanuit VIM doen en daar erg snel in zijn. Het is ook wel een beetje wat je gewend bent.

Mooie van VIM is dat veelgebruikte functies heel snel toegankelijk zijn. Je hebt gewoon nooit de muis nodig. Visual Studio is ook prima, maar vind ik een stuk minder krachtig. Vooral nadat ze macro recording eruit gesloopt hebben...
lol geavanceerder? ik heb nog nooit zoveel plugins gezien als bij vim. zelfs met AI auto complete.
Ben benieuwd naar nano features die zo advanced zijn. tell me.
Bestaan er überhaupt wel plugins voor nano? Los van de nanorc configuratie file waarin je bijvoorbeeld Syntax Highlighting kan instellen. Persoonlijk heb ik bijna nooit met nano gewerkt, en kan ik niks daarover online vinden.
https://www.nano-editor.org/dist/latest/nano.html

[Reactie gewijzigd door mediocre op 3 mei 2024 15:56]

Enige moment dat ik heel even gebruik is als ik crontab -e op een nieuwe machine intik. Op veel distros standaard nano.
Een van de eerste dingen die ik meestal doe is sudoedit aanpassen naar vim. Ik word chagrijnig als ik in Nano moet werken :9
export EDITOR=/usr/bin/vim

of in /etc/environment
Dat gaat het zeker. ctrl + x is gewoon muscle memory... :P
Zelf vind ik VIM ook heel fijn werken. Maar Nano is net wat geavanceerder.
Held! De discussie vim vs emacs aanslingeren is altijd leuk om te nerdsnipen, maar deze opmerking is ook echt een flinke knuppel in het hoenderhok.
Inderdaad, mijn eerste gedachte was dan ook: “Oh no, he didn’t…”
Nano is best geavanceerd, maar niet zo geavanceerd als VIM. Sterker nog: zelfs Micro is geavanceerder dan Nano.
Maar Nano is net wat geavanceerder.
Er zijn oorlogen gevoegd over mildere uitspraken ;)
Nah, de oorlog is tussen VIM en Emacs. ;)
VIM is juist een stuk uitgebreider dan nano. Bij best veel Linux-distributies die met Vim geleverd worden zit ook niet de eigenlijke Vim, maar een uitgeklede versie van Vim, Vim-Tiny)
Mooie update,

Ik heb dat knippen en plakken als windows gebruiker die enkel zijn servers en al de rest dat "betrouwbaar" moet werken op linux staan heeft altijd lullig gevonden dat het niet C en V was :)

als je maar 1x per maand het nodig hebt dan vergeet je het altijd omdat je zo C en V gewoon bent van dagelijks gebruik.

[Reactie gewijzigd door Hansie9999 op 3 mei 2024 14:59]

of wat dacht je van een VM die je binnen een browser opent en dan CTRL+W intoetsen om te zoeken :X is me zo vaak gebeurd dat ik dan per ongeluk de tab afsloot :P
Op MacOS hadden we er geen last van, daar kopieer/plak je met CMD+C/CMD+V dus die hele lading aan andere sneltoetsen boeide nooit. :P
Ik heb na al die jaren juist het automatisme dat ctrl-c voor het afsluiten van processen is, dus voor mij zou het onnatuurlijk aanvoelen om ctrl-c in een commandline editor voor copy te gebruiken. Ik weet niet of ik nou zo blij wordt van deze verandering. Zeker omdat ik de standaard shortcuts van nano ondertussen wel ken (alhoewel ik eigenlijk altijd joe gebruik, en nano alleen op verse installaties), en je dan onderscheid krijgt tussen oude en nieuwe versies van distro’s. Maarja, de Windows gebruikers zullen het vast prettig vinden 😕
Wow, dat wordt echt even wennen om die muscle memory om te zetten.

Ik zit regelmatig in wat VPS'en config files en dergelijke aan te passen en de ctrl+x dan y dan enter zit er goed in bij mij. Hetzelfde geld voor Ctrl+k en ctrl+u voor 'cut' en 'uncut'.

Wat helemaal rot gaat zijn als dit bijvoorbeeld wel in de upstream van Almalinux komt en nog niet in Ubuntu Server :P dan moet je beide gaan gebruiken en wordt je helemaal gek
https://www.nano-editor.org/dist/latest/nanorc.5.html
Ga naar het stukje "REBINDING KEYS"

Je kan alles aanpassen naar je persoonlijke voorkeur.
Sterker: Voor vim was er vi. Daarvoor ex, daarvoor ed. En daarom werken veel zaken in vim vergelijkbaar aan sed, een andere afgeleide van ed.
Omdat Nano wat keybinds omgooit? :P
Nee, omdat je dan een consistente omgeving hebt. En omdat ik vim beter vind dan nano, maar dat is mijn mening.
Als ik iets een gebruiksonvriendelijk rotding vind is het vi(m) wel. De eerste keer dat ik daarmee geconfronteerd werd (decennia geleden) heb ik de hele terminal af moeten sluiten om er uit te komen. Dat wisselen tussen edit en command mode is heel onintuitief en er is nergens in het ding enige uitleg als je het voor het eerst ziet. Ik heb het zelf op internet op moeten zoeken. Nano kom je tenminste meteen mee uit de voeten omdat die de belangrijkste knoppen onderaan weergeeft, en meer werkt zoals een normale editor (bewegen met pijltjestoetsen, home/end, page up/down, etc). Ik heb daarom nooit de motivatie gehad om vim echt onder de knie te krijgen en het enige wat ik er nu mee kan is meteen ook de belangrijkste functie van vim: :q
Maar ik wil verder nano ook niet al te veel verdedigen, ik gebruik eigenlijk meestal joe ;)
Wow, dat wordt echt even wennen om die muscle memory om te zetten.
Heb net de update binnengeharkt en de default is zo te zien dat het blijft zoals het is. Je moet een flag toevoegen aan nano (of diens alias), te weten --modernbindings, of de binary moet aangeroepen worden met een e ervoor.
Het is in Nano 8.0 ook mogelijk een bestand direct te openen op een bepaald rijnummer.
Dat is al mogelijk in versies voor versie 8.0

nano +10 file.txt
Al jaren inderdaad. Zo kun je zien dat de auteur van dit artikel nano nooit heeft gebruikt.
In de release notes op de link die gedeeld wordt staat het wel goed beschreven:
  • To open a file at a certain line number, one can now use also
    nano filename:number, besides nano +number filename.
Ik gebruik anders al jaren nano en wist ook niet dat je met een argument direct op de juiste regel uit kon komen; als ik het nodig heb gebruik altijd het Ctrl + / shortcut direct na openen.
man man man... (En dan bedoel ik het commando. ;))
En wat is er dan mis mee?

[edit:] Ahhh op zo’n manier 🤣

[Reactie gewijzigd door kozue op 4 mei 2024 21:43]

Het was een woordspeling. ;) “man” is het commando om de handleiding van een tool te zien, waar dit soort zaken als naar een regel springen netjes in vermeld staan. (Ergo: RTFM)
Best mooie update. Beetje ondergewaardeerde editor. (neo)vim is hipper dan hip tegenwoordig. En zelfs van nano is een spinoff "micro" gemaakt, die ook plugins a la vim ondersteund.
Ik vind zowel nano als micro best fijne en snelle editors, maar mijn muscle-memory heeft zoveel jaren vi (en later vim) in de vingers dat ik het lastig vind om echt snel te navigeren.
Wat eigenlijk raar is want in een editor zoals VSCode of Sublime Text (super!) gebruik ik dezelfde ctrl-c/ctrl-v etc.. alsof mijn brein uit een ander register werkt als ik in een Terminal werk..
Tja, een sneltoets om iets te kopiëren is juist is wat je niet van Windows/Mac moet overnemen. Een sneltoets voor kopiëren is gewoon achterlijk: je hebt immers al tekst geselecteerd voor bewerking dus nogmaals aangeven dat die gekopieerd moet worden is overbodig. Daarom heb je in Linux dat als je tekst selecteert het automatisch gekopieerd wordt.

Verder gewoon plakken van tekst met de middelste muisknop. Dan kun je de meeste voorkomende handeling (kopiëren en plakken) doen zonder toetsenbord. Als plakken dan toch met een toets moet, dan natuurlijk Shift+Insert, want linker CTRL+V is krampachtig met één hand, en ja er zit rechts ook een CTRL-toets zit maar die heeft meestal de functie van modifier key in Linux om snel diakrieten te kunnen typen.
Daarom heb je in Linux dat als je tekst selecteert het automatisch gekopieerd wordt.
Welke distro gebruik jij dan, want ik heb dat nog nooit ergens gezien of megemaakt (Debian/Ubuntu/CentOS/Gentoo/RHEL/Fedora), zowel op servers als op desktops/laptops.

Update: dit is blijkbaar een standaard feature in PuTTY, niet een native Linux iets dus.
Update update:
en ja er zit rechts ook een CTRL-toets zit maar die heeft meestal de functie van modifier key in Linux om snel diakrieten te kunnen typen.
Haal je nu niet alt en ctrl door elkaar? Alhoewel je dat met "dead keys" toetsenbord layouts geen last meer van hebt, dan is het modifier + letter => gewenst resultaat: ^ + a = â

[Reactie gewijzigd door sfranken op 3 mei 2024 16:51]

Ubuntu met de MATE desktop, volgens mij is dat gewoon het standaard gedrag.
Ik had net mijn bericht ge-edit. Dat is geen standaard gedrag zover ik weet. In KDE niet, in GNOME niet, in Cinnamon niet en zover ik kan zien in mate ook niet. Nu weet ik niet of/wat voor aanpassingen Canoncial doet bij hun MATE versie.

Update update: zie ook https://unix.stackexchange.com/a/362978
Dat werkt dan weer wel overal

[Reactie gewijzigd door sfranken op 3 mei 2024 16:01]

Het gedrag wordt volgens mij ook niet bepaalt door de gebruikte desktop maar de onderliggende display server. Het automatisch kopiëren van tekst is standaard onder X, in Wayland of MIR werkt het mogelijk anders. Jaren terug toen ik Wayland probeerde had Wayland alleen een clipboard en geen primary buffer. X kopieert geselecteerde tekst namelijk naar de zgn. primary buffer en niet naar het clipboard. Plakken met de middelste muisknop in X haalt de tekst uit de primary buffer.
Inmiddels is dat in te stellen ten tijden van builden / later instelbaar. Inmiddels heeft Wayland een flinke inhaalslag gemaakt. Het middel muisknop kopieren werkt hier onder Wayland (Fedora 40) ook prima namelijk.
Ik vind dead keys ronduit irritant. Als ik een “ ofzo typ wil ik die meteen op m’n scherm hebben en niet afvragen waarom er niks gebeurt. Ik gebruik liever een compose key voor die paar keer per maand dat ik speciale tekens wil typen. Compose + ^ + a = â
Staat bij mij meestal op de rechter alt, maar kun je op de meeste distro’s zelf instellen. Caps lock is ook een goede keuze, want dat is toch een irritante functie die nooit op keyboards had moeten zitten.
Welke distro gebruik jij dan, want ik heb dat nog nooit ergens gezien of megemaakt (Debian/Ubuntu/CentOS/Gentoo/RHEL/Fedora), zowel op servers als op desktops/laptops.
Ik heb dat nog nooit hoeven instellen, dus volgens mij is dat standaard ingeschakeld. (Ik gebruik Ubuntu 22.04 met Wayland.) Je krijgt het gekopieerde alleen niet terug met Ctrl-V, maar door op de middelste muisknop te drukken op de plek waar je het hebben wilt. Ik bezit alleen maar muizen waar het scrollwieltje een klikfunctie heeft, en dat is dan de middelste muisknop.

Ik vind de functie heel practisch. Ctrl-C en Ctrl-V bestaat in de meeste applicaties natuurlijk ook gewoon, wat weer praktischer is als je beide handen aan het toetsenbord hebt.
Dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Als je iets selecteert wil je het misschien knippen of wissen, en niet kopiëren omdat je iets anders gekopieerd hebt dat je niet wilt kwijtraken.
Shift+Insert etc. ken ik ook wel. Maar Shift+Delete betekent in de Verkenner iets anders dan in tekst...
Ik vind het anders wel praktisch om ze beiden te hebben. Ze werken met een andere buffer, dus je hebt dan 2 verschillende copy-pastes. Eentje met de middelste muisknop en eentje met ctrl-v. Dan hoef je niet onnodig heen en weer tussen applicaties als je meer dan 1 ding te copy-pasten hebt. En als je dan in een commandline editor zit heb je er zelfs 3, dan komt de buffer van de editor er nog eens bij. Want in een grafische terminal zoals gnome-terminal werkt je middelste muisknop ook gewoon prima (gebruik ik vaker dan de ingebouwde editor functie).
Daarom heb je in Linux dat als je tekst selecteert het automatisch gekopieerd wordt.
Nog nooit als default gedrag gezien (idd wel in PuTTY onder Windows, waar ik het ook irritant vind), maar dat lijkt me ook echt stront en strontvervelend. Waarom zou ik elke keer als ik tekst selecteer willen dat dit meteen gekopieerd wordt? (Zeker bij een accidental select zou dat rete irritant zijn, mag je je klembord weer gaan herstellen (of hopen dat je het nog hebt)).

Kopiëren, knippen of plakken moet imho gebeuren als je daar expliciet opdracht toe geeft en anders niet. Maar ieder z'n eigen werkflow natuurlijk. ;)
Dan kun je de meeste voorkomende handeling (kopiëren en plakken) doen zonder toetsenbord
Maar ik wil juist zoveel mogelijk van dit soort acties doen met m'n keyboard ipv muis. :/ Met muis is 9 van de 10x niet handig. CMD+C en CMD+V (op Mac) zijn prima geschikt en dan zit je ook meteen alvast aan je keyboard, stukken beter. Maar nogmaals: ieder z'n eigen workflow. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 4 mei 2024 01:48]

Ik vind nano als editor erg fijn werken. Onder in het scherm staan alle commandos wat voor mij als 'light user' die verder in Windows werkt erg fijn. Dus voor mij is dit een super fijne update dat knippen en plakken hetzelfde gaat werken. Nu even kijken of ik dit ook al op mijn rpi4 kan installeren.
Ik neem aan dat ^k en ^u ook blijven werken? Anders gaat er heel wat muscle memory verloren..

Verder is het enige dat ik zou willen in nano de optie om standard regelnummers aan te kunnen zetten, en dan zo'n (ncurses?) interface waarbij bij selecteren die regelnummers niet worden meegenomen. Dan zou je in je terminal eigenlijk al nooit meer iets anders nodig hebben dan nano, want voor meer dan dat heb je SFTP en echte IDE's


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee