Met kat of hond op reis? "Deze verplichting, zelfs als je naar Frankrijk of Nederland gaat"

door: STS
Kat
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Ook deze zomer zullen veel Belgen op vakantie trekken naar het buitenland. Wie zijn hond of kat wil meenemen, moet rekening houden met enkele regels.

Om te reizen naar het buitenland moet iedere hond of kat geïdentificeerd zijn met een microchip. Verder moet je huisdier beschikken over een Europees paspoort (voor een reis binnen de EU) of een gezondheidscertificaat (voor een reis buiten de EU, opgesteld en/of ondertekend door het FAVV).

Verder moet het dier gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. "Wie zijn kat of hond meeneemt naar het buitenland is verplicht zijn dier te vaccineren tegen hondsdolheid", benadrukt het FAVV. "Zelfs voor korte uitstapjes naar bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland, is deze voorzorgsmaatregel een absolute must."

Afspraak bij de dierenarts

Vaccineren kan pas wanneer het dier twaalf weken of ouder is, en dat is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij het plannen van je reis, samen met het tijdstip van vaccinatie.

"Maak tijdig een afspraak bij de dierenarts, want de vaccinatie is pas na minstens 21 dagen geldig. Je kan dus pas ten vroegste drie weken na de vaccinatie op reis", aldus het FAVV nog.