Als je appels pureert en van de pulp sap maakt, dan heb je appelazijn. Deze zure drank, die ook weleens appelciderazijn wordt genoemd, zou een wondermiddel zijn in de strijd tegen de kilo's. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn: kun je echt afvallen met appelazijn? Of is dit drankje helemaal niet zo gezond?

Dit zegt de wetenschap over afvallen met appelazijn

Als je online op zoek gaat naar tips om af te vallen, kom je appelazijn al snel tegen. In artikelen wordt beweerd dat het je stofwisseling bevordert, en dat je lichaam er minder vet door vasthoudt. Mooie verhalen, maar het wetenschappelijk bewijs dat met appelazijn de kilo’s van je afvallen, is flinterdun.

Goed, er is een recente Libanese studie waarin dat bleek. 120 mensen van 12 tot 25 jaar oud deden mee aan een experiment. Iedereen had overgewicht. Een deel van de proefpersonen dronk vier tot twaalf weken appelazijn. Zij verloren meer kilo’s dan de deelnemers in de controlegroep die een placebo kregen.

Maar zo’n kleine studie is erg mager. Volgens Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, is er daarom ook nog geen wetenschappelijk onderbouwing dat dit middel werkt. ‘Het korte antwoord is nee: je kunt niet afvallen met appelazijn’, zegt zij. Maar is dit drankje dan echt nergens goed voor?

Hoe gezond is appelazijn?

'Er wordt vaak gezegd dat sappen zoals appelazijn of water met citroen kunnen helpen om je lichaam te ontgiften', vertelt Brouwer. 'Het ontgiften van je lichaam gebeurt in je lever en je nieren, dat doet het lichaam gewoon zelf. Daar heeft appelazijn geen invloed op.' Je hoeft dus ook geen zure sappen te drinken als detox voor je lijf.

De conclusie: veel aantoonbare gezondheidsvoordelen heeft appelazijn niet. Het cijfer op de weegschaal schiet niet op magische wijze omlaag als je dit elke dag drinkt en je lichaam heeft het ook niet nodig om te ontgiften. Je kunt dit drankje dus prima links laten liggen. Is je gebit ook blij mee, want dit soort zure dranken tasten wel je tandglazuur aan.

Over afvallen gaan heel veel tips en verhalen rond, maar wat werkt nou echt? Helpt groene thee om af te vallen? Is intermittend fasting een goed idee? Of kun je beter helemaal geen dieet volgen, omdat je lichaam van diëten in de spaarstand gaat?