Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Apple koopt voor 110 miljard dollar eigen aandelen en vestigt daarmee nieuw record

Na een tegenvallend tweede kwartaal heeft Apple aangekondigd dat het voor 110 miljard dollar (102 miljard euro) aan eigen aandelen gaat opkopen. Dat is het hoogste bedrag ooit dat een Amerikaans bedrijf heeft uitgetrokken voor zo’n aandeleninkoop.

Tim Cook, directeur van Apple, bij een evenement op het hoofdkantoor in California.Beeld Reuters

Apple breekt ook een eigen record: vorig jaar trok de techonderneming al 90 miljard (bijna 84 miljard euro) uit voor de inkoop van eigen aandelen. De inkoop is op papier goed nieuws voor aandeelhouders. Als er minder aandelen in omloop zijn van een bedrijf, zijn de aandelen die ze in handen hebben meer waard.

Als Apple in de toekomst besluit tot het uitkeren van dividend, zijn aandeelhouders opnieuw spekkoper. De ‘buit’ hoeft immers met minder aandeelhouders worden gedeeld.

Over de auteur
Peter van Ammelrooy is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

Het geld dat met de aandeleninkoop is gemoeid, wordt echter niet in innovatie gestoken. Daar ontbreekt het aan bij Apple, is een veelgehoord verwijt van analisten.

Het techbedrijf heeft onlangs de ontwikkeling van een elektrische auto na tien jaar stopgezet en is nu bezig aan een inhaalslag met kunstmatige intelligentie, om de achterstand op OpenAI, Microsoft, Meta en Google weg te werken.

Omzet en winst geslonken

Hoewel de resultaten over het tweede kwartaal beter waren dan financiële analisten hadden verwacht, liep de algehele omzet met 4 procent terug ten opzichte van een jaar eerder. De verkoop van iPhones nam met liefst 10 procent af. Ook de afzet van de Apple Watch en AirPod-koptelefoons, die het bedrijf schaart onder de post ‘andere producten’ daalde met 10 procent. De winst daalde licht, van 24,16 miljard dollar naar 23,64 miljard.

In een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNBC probeerde topman Tim Cook de tegenvallende verkoopcijfers van iPhones – de kurk waarop zijn bedrijf nog altijd drijft – te relativeren. De omzet van het afgelopen kwartaal laat zich volgens Cook slecht vergelijken met die van een jaar geleden, omdat Apple toen profiteerde van een inhaalslag die het uitvloeisel was van de coronapandemie.

Een jaar geleden, is de redenering, verkocht Apple voor 5 miljard dollar aan iPhone 14-exemplaren die anders in 2022 waren verkocht. ‘Als je die 5 miljard uit de resultaten van vorig jaar haalt, zou we dit kwartaal op jaarbasis zijn gegroeid', aldus Cook. ‘Dat is ook zoals we intern kijken naar de prestaties van het bedrijf.’

Vision Pro

In het afgelopen kwartaal presenteerde Apple de Vision Pro, een augmented-realitybril voor ‘ruimtelijk computeren’. Het is het eerste volledig nieuwe product dat de onderneming in jaren in de markt zet.

Vanwege het prijskaartje van 3.500 dollar zal de verkoop van de bril niet zo’n storm lopen, zeker in vergelijking met de iPhone en Mac-computers, maar dat ziet Cook niet als een probleem. ‘We krabben hiermee pas aan de oppervlakte, dus we zijn zeer opgewonden over de kansen die hier liggen.’

Apple presenteert over vier dagen nieuwe versies van de iPad. Dat is voor het eerst sinds 2022 en het gebrek aan vernieuwing remt ook de verkoop van de tabletcomputer af. De omzet in deze productgroep daalde met 17 procent naar 5,6 miljard dollar. De upgrades moeten de vraag nieuw leven inblazen.

Diensten in de lift

Goed nieuws kwam uit de dienstensectie van Apple. De omzet hier steeg opnieuw, met ruim 14 procent, tot 23,9 miljard. De omzet bestaat uit onder andere abonnementen die het bedrijf verkoopt voor eigen diensten zoals Apple Music, maar ook de abonnementen die aanbieders van apps via zijn App Store afsluit.

De Europese Unie dwong Apple dit jaar om toe te staan dat ontwikkelaars ook buiten de App Store abonnementen kunnen afsluiten. Of dat al een negatief effect heeft, maken de cijfers niet duidelijk.

Bedrijven als de streamingdienst Spotify en gamesdistributeur Epic hebben geklaagd over het hoge tarief rekent dat Apple rekent over abonnementen die buiten de App Store om worden afgesloten.