Cijfers laten 60 procent minder hoofdletsel zien bij helmgebruik.
Volledig scherm
Cijfers laten 60 procent minder hoofdletsel zien bij helmgebruik. © ANP

Opinie sportartsen: ‘Fietshelm is niet voor de bühne, maar het is verstandig’

In zijn column van 19 april noemde Thijs Zonneveld pleidooien voor de fietshelm ‘symboolpolitiek’. Maar onderzoek en cijfers spreken in het voordeel van het gebruik, stellen Maarten Koornneef en Frank Backx.

32 reacties

  • Sieds Talma

    1 week geleden
    Ik heb ervaring met hersenletsel, ben van achteren aangereden door een incapabele brommobiel bestuurder die geen auto mocht besturen. Ga eerst de incapabele brommobiel bestuurders uit het brommobiel halen. Ik doe geen helm op als ik op mijn e-bike ga fietsen met 25+ kmh Ik(67) voel mij nog veilig op landelijke fietspaden. Ik heb een fietshelm en doe hem op als ik dat nodig vindt. Ik zou het naar vinden als ik op weg naar de Lidl bekeurd wordt voor het niet dragen van mijn helm. Betutteling!!!
  • Frank Bosch

    1 week geleden
    Als helm verplicht wordt gaat de fiets de deur uit en doen we alles met auto of motor.
  • C.J.H. PIETERSE

    2 weken geleden
    ALLE fiets(st)ers verplicht 'n helm op! Zonder die verplichting blijven er ONNODIG doden onder hen vallen: zowel door 'n eenzijdig ongeval als door aanrijdingen m. andere voertuigen! Dat er nog zóveel eigenwijze mensen zijn die (vooral?) zichzelf onkwetsbaar vinden; alle fietsers zijn juist zéér kwetsbaar: van jong tot oud(er)/oud, op 'n gewone fiets, elektr. fiets (al/niet opgevoerd), "fatbike" e.d. De huidige helmen zien er ook nog sportief genoeg uit; niet zoals bromfietshelmen uit jaren 50.
  • Willem De Korte

    2 weken geleden
    De slachtoffers onder de rokers en drinkers zijn groter dan die zonder helmpjes , En als het dan moet gratis door de ziekenkosten verzekering uitgedeeld worden want die worden er beter van ( minder verpleegkosten)
  • Alys Dees Dees

    2 weken geleden
    Of u nu 2,5 km rijdt of 25 km. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
  1. Reacties op kabinetsformatie: ‘Iedereen weet dat dit niks wordt, zelfs al komen de partijen tot een deal’
    52

    Reacties op kabinets­for­ma­tie: ‘Iedereen weet dat dit niks wordt, zelfs al komen de partijen tot een deal’

    ‘Het is in- en intriest dat er zo lang over de formatie wordt gedaan, terwijl het land op zijn gat ligt’ en ‘PostNL is van plan om de dienstverlening verder uit te kleden: postbezorging maximaal drie keer per week en niet vijf dagen. Schandalig, te gek voor woorden’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.
  2. Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel
    PREMIUM
    140

    Ze zijn er weer, muggen! Stekker en citronella werken niet, maar dit ‘ouderwetse’ middel wel

    Een paar lekkere dagen, en het aantal muggen lijkt meteen toe te nemen. Op Muggenradar wordt er ‘heel veel overlast’ gemeld. Niks irritanter dan die zoemende insecten in je slaapkamer, om nog maar niet te spreken over de jeuk na een beet. Voor wie rustig wil slapen, zijn talloze middelen op de markt. Maar welke zorgen nou écht voor een mugvrije nachtrust? ,,Onze lichaamsgeur is een soort kruimelspoor dat de mug volgt om ons te vinden.”