Nieuws

Steeds meer louche monteurs in Overijssel, Consumentenbond waarschuwt

Monteur, foto ter illustratie
© Getty Images
Zonnepanelen die verkeerd geïnstalleerd worden, defecte vloerverwarming die fout wordt gerepareerd en een warmtepomp die niet goed is aangesloten: er zijn steeds meer louche monteurs actief in Overijssel. Dat blijkt uit een rondgang van Oost langs meerdere bedrijven. De Consumentenbond bevestigt de tendens, waarschuwt consumenten én geeft advies.
Hij keek zijn ogen uit: een monteur van een installatiebedrijf in Enschede schoot een huiseigenaar te hulp die last had van stroomuitval. Wat bleek: de zonnepanelen waren op zo'n verkeerde manier aangesloten, dat ze kortsluiting veroorzaakten. "Krankzinnig, dit had ook heel anders kunnen aflopen", vertelt hij.
Ook andere bouw- en installatiebedrijven in onze provincie zeggen dat ze in hun werkveld steeds vaker monteurs en andere 'klusjesmannen' tegenkomen die, tegen vaak hoge tarieven, slecht werk leveren.
Om hun naam 'hoog te houden', willen de bedrijven niet met naam en toenaam worden genoemd. "Er wordt misbruik gemaakt van het gebrek aan kennis bij mensen", zegt een van hen. "Soms wordt voor een simpele klus duizend euro gerekend. Materiaalkosten, gebruiken ze dan als excuus. En het erge is: mensen betalen het ook nog."

Consumentenbond ziet meer beunhazen

De Consumentenbond bevestigt het verhaal van de Overijsselse bedrijven. "Het beeld dat je schetst, is ons bekend", zegt een woordvoerder. "Door de grote vraag en het gebrekkige aanbod, komt er ruimte voor beunhazen op de markt." Harde cijfers heeft de Consumentenbond niet, maar het is volgens de woordvoerder allang geen probleem meer dat alleen in het westen speelt.
"De vraag naar vakmensen is nog steeds heel groot en de branche kan er niet altijd aan voldoen. In dat gat springen dan beunhazen, om ook een graantje mee te pikken. Niet altijd ter kwade trouw, maar wel onkundig. En helaas zitten er ook af en toe echt rotte appels tussen", zegt de woordvoerder van de consumentenorganisatie.
Heb jij last van louche monteurs?
Woon je in Overijssel en heb je ook te maken gehad met monteurs of andere vakmensen die hun werk niet goed deden? Dan horen we graag je verhaal. Mailen kan naar r.borgerink@rtvoost.nl of stuur ons een Whatsapp-bericht op 06 - 57 03 33 33.

Keurmerken en adviezen

De 'beunhazen' zijn volgens de Consumentenbond vooral actief in de zonnepanelen en warmtepompen, vanwege de hoge vraag in die sector. Mocht je zonnepanelen willen aanschaffen, dan roept de bond op om via echteinstallateur.nl te kijken naar een erkende zonnepaneleninstallateur.
Ook wijst de bond op brancheorganisatie Holland Solar. "Deze heeft - mede met hulp van de Consumentenbond - onlangs een gedragscode gepubliceerd waarin principes voor goede en veilige zonnestroom installaties vastgelegd", aldus de woordvoerder. "Uiteraard wil het niet per se zeggen dat als een installateur niet is aangesloten, het meteen een beunhaas is. Maar het geeft wel zekerheid."
Andere tips van de Consumentenbond:
- Kijk of de vakman is aangesloten bij een brancheorganisatie, bijvoorbeeld Techniek Nederland;
- Kijk of de vakman met een goed doordacht plan komt;
- Vergelijk verschillende aanbieders, maar ga niet altijd voor de goedkoopste optie;
- Check je garantiemogelijkheden.
Riool Reinigings Service (RRS) uit Enschede trok eerder dit jaar al aan de bel over louche klusjesmannen. "Dat is heel spijtig voor de mensen die het overkomt, zij krijgen een dikke rekening en wij kunnen niets doen", zei het bedrijf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.