Afsluiting tunnel zorgt voor verkeerschaos: 'Zo veel drukte, ondanks meivakantie'

File op de Damlaan in Leidschendam
© Ap de Heus
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De afsluiting van de Vliettunnel leidt tot flinke verkeersoverlast in Leidschendam en Voorburg. Het verkeer staat vooral tijdens de spits muurvast, nu de N14 richting de A4 voor een deel is afgesloten vanwege werkzaamheden. Inwoners klagen steen en been. De gemeente is gestart met het handmatig bedienen van verkeerslichten en de sluis in de Vliet bij Leidschendam gaat minder vaak open.
'Het is een choas. Vooral rond de Damlaan. Zoveel drukte, ondanks de meivakantie', klaagt een inwoners. Automobilisten die van Voorburg of Leidschendam richting de A4 willen, kiezen massaal voor de route door het centrum van Leidschendam in plaats van de officiële omleidingsroutes. Bij de sluisbrug loopt het verkeer vast.
'Over een stukje van drie kilometer, van het politiebureau bij de Mall naar de Oude Bleijk, heb ik 50 minuten gedaan', laat een ander weten. 'Het zou rustiger moeten zijn dan normaal, vanwege de vakantie. Ik hou m'n hart vast voor over een week, als de vakantie afgelopen is.'

Sluis open voor bootjes

Vanwege het mooie weer zijn er flink wat bootjes op de Vliet, waardoor de sluis af en toe open moet. Dat maakt de file voor de sluisbrug nog langer. 'Als met alle drukte ook de sluis open gaat, gaat het fout. Gelukkig gaat het sinds vandaag beter door overleg met de provincie', vertelt een omwonende.
Een woordvoerder van de gemeente Leidschendam-Voorburg laat inderdaad weten dat met de provincie Zuid-Holland is afgesproken dat de sluisbrug niet vaker dan één keer per uur wordt bediend zolang de werkzaamheden aan de Vliettunnelbuis plaatsvinden.

Handmatige bediening verkeerlichten

'Daarnaast zijn we woensdag begonnen met het handmatig bedienen van de verkeerslichten bij de sluis en de Nieuwstraat', vertelt de woordvoerder. 'Omdat we de uitstroom vanuit het centrum zo goed mogelijk willen bevorderen.'
'Het doel is dat het verkeer verderop richting de Bachlaan ook blijft rijden en we de vertragingen proberen te beperken.' De gemeente blijft op drukke momenten de verkeerslichten in het centrum van Leidschendam met de hand bedienen tijdens de werkzaamheden aan de Vliettunnel.
De omleidingsroute die Rijkswaterstaat adviseert
© Rijkswaterstaat
In Voorburg hebben ze ook last van sluipverkeer door de afgesloten tunnel. 'De Parkweg en het Oosteinde in Voorburg stonden de afgelopen twee dagen vast aan het eind van de middag en het begin van de avond. Getoeter voor de deur, omdat er een complete chaos ontstond bij de afslag richting de Wijkerbrug. Gevaarlijk voor fietsers en voetgangers, want er wordt over de stoep gereden', vertelt een iemand.
De gemeente neemt ook daar maatregelen. 'Bij de Wijkerbrug hebben we het verkeerslicht aangepast zodat die meer groen geeft vanuit Voorburg naar de Westvlietweg. En op het kruispunt waar de Prins Bernardlaan aansluit op de A12 proberen we het verkeer zo goed mogelijk rijdend te houden in overleg met gemeente Den Haag.'
Auto's rijden over de stoep door de drukte
© Ap de Heus
Sommige inwoners van Leidschendam blijven positief: 'Nog even volhouden mensen. Nog tweeënhalve week te gaan en dan zijn alle tunnels klaar. Een ander laat de auto staan: 'Ik doe mijn boodschappen voorlopig op de fiets of na 19.00 uur. Gelukkig is het mooi weer.' Ook de gemeente adviseert om te kiezen voor de fiets, het ov of te reizen buiten de spits als dat mogelijk is.
In februari was de Vliettunnel de andere kant op afgesloten. Ook toen veroorzaakten de werkzaamheden flinke files en sluipverkeer in het centrum van Leidschendam. De gemeente zette toen extra verkeersregelaars in, nadat inwoners een petitie startten waarin ze maatregelen eisten.
Rijkswaterstaat vervangt sinds februari de verlichting in de tunnels van de N14. Momenteel wordt er gewerkt aan de laatste van de drie tunnels. De Vliettunnel richting de A4 is doordeweeks afgesloten, van zondag 21.00 uur tot zaterdag 6.00 uur. In de weekenden is de Vliettunnel in beide richtingen open. In de week van Hemelvaartsdag is de tunnel open van donderdag 9 mei 6.00 uur tot zondag 12 mei 21.00 uur 2024. De verwachting is dat de werkzaamheden op 18 mei zijn afgerond. Dan zijn de werkzaamheden ook helemaal klaar.