Direct naar artikelinhoud
Geldvraag

Hoe weet ik of ik recht op zorgtoeslag heb?

Reinout van der Heijden

De vraag komt op in het kringgesprek bij een verjaardag. Bij dit folkloristische samenzijn gooit menig Nederlander weleens een balletje op, in de hoop dat het gezelschap goede raad geeft. Toevallig heb ik in dit geval de kennis paraat, al is het probleem daarmee nog niet direct opgelost.

Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af hoe hoog je bruto-jaarinkomen is en hoeveel vermogen je hebt, antwoord ik. Voor deze toeslag ligt de inkomensgrens op ongeveer 38.000 euro per jaar voor een alleenstaande en 48.000 euro op jaarbasis voor het gezamenlijke inkomen als je met een partner woont. Een alleenstaande mag maximaal 140.000 euro vermogen hebben en een stel 177.000 euro.

Over de auteur
Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

De vragensteller weet niet wat zijn bruto-jaarinkomen is. Al gauw gaat het gesprek over het verschil tussen netto en bruto. Een van de aanwezigen meldt dat hij twee dagen per week voor de fiscus werkt, maar verzwijgt verder hoeveel hij verdient.

Hoeveel je netto overhoudt, hangt ervan af of je werkt, een uitkering hebt of met pensioen bent. Grofweg: krijg je per maand in je eentje minder dan 2.500 euro of met zijn tweeën minder dan 3.000 euro netto, dan loont het om een berekening te maken voor de zorgtoeslag.

Een alleenstaande heeft recht op maximaal 1.500 euro en een stel op maximaal 2.800 euro per jaar. Wel daalt de zorgtoeslag naarmate het inkomen stijgt. Is het jaarinkomen minder dan 25.000 euro in 2023 of 26.500 euro in 2024, dan krijg je de maximale zorgtoeslag. Met iedere 1.000 euro meer op jaarbasis, lever je 130 euro aan zorgtoeslag in.

In 2023 en 2024 zijn de inkomens- en vermogensgrenzen voor de zorgtoeslag flink verhoogd, met gemiddeld 20 procent ten opzichte van 2022. Een grotere groep komt nu dus voor de toeslag in aanmerking. Wie dit gemist heeft, kan nog in actie komen. Over 2023 kun je nog altijd toeslagen aanvragen, tot uiterlijk 31 augustus 2024.

Dat gaat via Mijntoeslagen.nl. Is het eenmaal gelukt in te loggen middels Digid, dan kun je de toeslagen bijhouden met een nieuwe toeslagenapp van de Belastingdienst. Die vermeldt van welke gegevens de fiscus uitgaat voor het toekennen van toeslagen. Zodra je een loonsverhoging krijgt of de uitkering stijgt, geef je het nieuwe maandbedrag door. Bij de kinderopvangtoeslag verandert er vaak iets, zoals het aantal uren opvang in de maand. Iets wijzigen kan ook voor een partner of voor een medebewoner voor de huurtoeslag.

Het is de bedoeling dat de app waarschuwt, bijvoorbeeld om aan het begin van het jaar je inkomen voor de Belastingdienst aan te passen. Je moet dan bij het installeren van de app kiezen voor ‘meldingen toestaan’, maar dit kan later ook nog. Je kunt nog niet alles aanpassen in de app. Als de huur stijgt, je stopt met werken of je wil het rekeningnummer wijzigen, dan moet je daarvoor naar de website.

Met zijn vraag is het de jarige gelukt om een politieke discussie in de kiem te smoren. Hij meldt dat de bitterballen klaar zijn.