'Adobe stopt met Photoshop Camera-app'

Adobe stopt mogelijk met de Photoshop Camera-app. Tenminste een tweaker heeft een mail van het bedrijf ontvangen dat de app vanaf 4 juni niet meer te gebruiken is. De app is ook niet meer verkrijgbaar via de Google Play Store en Apple App Store.

In de mail, ingezien door Tweakers, staat dat de Adobe Photoshop Camera-app in principe tot en met 4 juni blijft werken, al worden sommige functies mogelijk al niet meer ondersteund. Vanaf de vermelde datum werkt de applicatie helemaal niet meer. Projecten van gebruikers zijn vanaf dan ook niet meer toegankelijk. Adobe heeft niet voor de publicatie van dit artikel gereageerd op vragen van Tweakers.

Photoshop Camera werd in 2020 uitgebracht en was een gratis fotobewerkingsprogramma dat voornamelijk ingericht was op het toepassen van filters. Door middel van kunstmatige intelligentie konden gebruikers geautomatiseerd foto's bewerken met effecten en filters. Het bedrijf verwijst gebruikers door naar de Photoshop Express-app voor vergelijkbare functies. De basisapp is gratis en ondersteunt ook AI-filters. De app krijgt binnenkort ook toegang tot Firefly-toepassingen.

Adobe Photoshop Camera

Door Yannick Spinner

Redacteur

02-05-2024 • 20:20

37 Linkedin Whatsapp

Submitter: Patrickos

Reacties (37)

37
37
21
2
0
14
Wijzig sortering
De bezem gaat er door bij Adobe. Kreeg eerder vandaag deze e-mail voor iOS apps:


Adobe
Dear Adobe Customer,

We’re writing to inform you that Adobe will be sunsetting Photoshop Fix and Photoshop Mix on June 4, 2024, and we strongly encourage you to download your projects locally to your device ASAP to avoid losing work. As a reminder, Photoshop Fix and Photoshop Mix were removed from the Apple App Store on June 21st, 2021.

Until June 3, 2024:
• You may continue to use Photoshop Fix and Photoshop Mix if they’re already installed on a supported mobile device
• Some features may no longer work as expected
• All users should download their projects locally to their devices to avoid losing work. Projects will be deleted on June 4, 2024.
After June 4, 2024:
• Photoshop Fix and Photoshop Mix will no longer be operational
• Projects will no longer be accessible
The mobile photo editing and retouching tools are available in Photoshop Express.

Please review the FAQs to learn more.

Thank you,
The Adobe Team
Adobe
Manage Account
Customer Support
Forums
Adobe, the Adobe logo, Creative Cloud, the Creative Cloud logo, and Document Cloud are either registered trademarks or trademarks of Adobe in the United States and/or other countries.

This is not a comprehensive list of Adobe trademarks. For a full list, refer to the Adobe Trademark Guidelines. All other trademarks are the property of their respective owners.

Registered office: Adobe Systems Software Ireland Limited, 4‑6 Riverwalk, Citywest Business Park, Dublin 24, Ireland. Registered number: 344992

Read online
Aah photoshop express.. net als Adobe Reader, volproppen met 'geweldige' knoppen en features die ironisch.. allemaal achter een paywall zitten. Meest idiote is nog wel het roteren in Reader, via menu opties, werkt het. Maar via mouse-context menu, moet je subscription hebben :')

Was waarschijnlijk de laatste app die nog geen subscription had, zijn ze nu volgens mij helemaal over op een compleet subscription 'freemium' model.
Ik ben zelf (werk gerelateerd) kritisch Lightroom Classic en Photoshop gebruiker. Het zou goed zijn als Adobe veel meer concurrentie krijgt. Dat is er nog niet, omdat de focus nu ook veel op AI ligt vraag ik me af of dat ooit ook nog gaat komen.

Daarnaast: Als je als leerling op de fotovakscholen en foto academies (wereldwijd) vrijwel alleen werkt met Adobe (omdat ze voor onderwijs instituten en educatoren goede aanbiedingen hebben) dan is het na je opleiding lastig om te switchen als Adobe zo'n beetje de industrie standaard is.
Net zoiets dat elke IT student wel CCNA krijgt omdat Cisco voor scholen de opleidingen zeer goedkoop aanbied. Een slimme strategie omdat zowat de gehele IT wereld daardoor jouw producten en taal goed kent…

Daarna komen de dure producten en vervolgopleidingen 8)7
Dit is toch al jaar en dag de strategie van bijna alle grote IT bedrijven. Presenteer jezelf als een soort good guy en maak het zo ongeveer gratis voor scholen en studenten om daarna keihard te cashen omdat een hele nieuwe generatie ITers met niks anders kan werken en je als bedrijf wel met deze producten moet werken of genoegen nemen met het niet kunnen vinden van geschoold personeel als je voor iets anders wil kiezen..
Op de hogeschool waar ik werkte werden de door Surf verstrekte Adobe licenties voor in het onderwijs de laatste tijd veel duurder. Waardoor we ze maar aan een kleine groep beschikbaar konden maken. Vroeger kon iedereen de hele suite gebruiken.
Twee jaar terug kon ik nog voor 25,- creative cloud voor een jaar kopen. Afgelopen week was dat ineens 144,-. Dat gaat me echt veel te ver voor die paar keer dat ik het gebruik. Alternatief was om 14,- per maand te betalen voor lightroom. Dus ik ben nu op zoek naar een goedkoper/gratis alternatief.
25 voor een jaarabbo op het volledige CC? Dat lijkt me sterk eigenlijk, heb het alleszins nooit gezien.

Er zijn zo nu en dan kortingen. Ik koop gewoonlijk rond black friday een jaartje het photographer plan (lightroom + photoshop), dat was vorig jaar aan 50% dus 72 euro of 6 euro per maand. Persoonlijk vind ik dat niet zoveel geld eigenlijk (met Photoshop erbij, dat programma koste vroeger 600-700 euro, en 2 jaar later kon je voor de nieuwe versie evenveel neertellen als je “bij” wou blijven, nu zit dat in de abonnementsprijs. Nadeel is inderdaad dat je blijft betalen…).

Je hebt RawTherapee al gevonden, DarkTable wordt ook al aangeraden. Dat lijken mij ook de twee beste opties eigenlijk.
Die korting komt vanuit het onderwijs. Als docent kon je dat voor die prijs krijgen. Helaas is dat niet meer en vind ik, met mijn gebruik, het te duur geworden. Ik kan me voorstellen dat het voor iemand die er vaak mee bezig is een schijntje is maar toch.

Eerst eens kijken bij de alternatieve. Thnx voor het advies.
Ik weet niet of jouw school zoals de onze een licentie heeft voor werknemers. Maar je zou kunnen proberen om in te loggen op adobe met je school emailadres en wachtwoord. Op die manier heb ik gratis toegang tot Adobe. Dat is nog goedkoper dan die 25 euro die ik ook altijd betaalde:)
Helaas heeft mijn instelling geen standaard licentie voor medewerkers of studenten. Eerder, sinds 2016, betaalde ik 19,75 per jaar voor het hele pakket. Dit jaar is het 132.
Toch naar alternatieven kijken.
Ik gebruik Photoshop en voornamelijk omdat Bridge zo'n handig tool is om je foto's te organiseren. Links de Filebrowser, als je op een map klikt zie je gelijk rechts alle foto's daarin. Ik heb een aantal andere fotobewerkings programma's geprobeerd maar allemaal willen ze beginnen met het aanmaken van een catalog waarin je foto's worden opgesloten. Ik heb honderden mappen met daarin weer honderden foto's (ik fotografeer vogels). Catalogiseren gaat vele uren duren. Daarna kan ik niet meer buiten het programma om met de Windows filebrowser mappen verplaatsen of toevoegen want dan klopt de catalog niet meer.

Ik zie op darktable.org geen voorbeeld van de file organisatie en begin er daarom maar niet aan om het te downloaden en er voor de zoveelste keer achter te komen dat er eerst weer gecatalogiseerd moet worden.
Ik ben maar hobby prutser dus ook geen idee of het naar je wens zou zijn. Mijn foto’s staan in mapjes op de nas en darktable vind die structuur prima
Adobe Bridge is gratis te downloaden, zover ik weet ook zonder dat je Photoshop of Lightroom gebruikt.
Je hebt gelijk! Ik wist dat niet, bedankt!
Je kan als student het hele pakket voor 16,- pm krijgen
Vind ik nog veel voor 2x per maand gebruiken. Ik gebruik alleen Lightroom. Ben nu aan het testen met Rawtherapee
Ja dat is het probleem, als je het weinig gebruikt is het een duur product. Maar in mijn geval is het vooralsnog een koopje.

In jou geval zou je misschien nog een oudere lightroom 5 ofzo kunnen kopen. De basics van het bewerken zijn in de afgelopen jaren natuurlijk niks veranderd
Probleem bij die oudere versies is dat de RAW bestanden van recente camera’s niet worden herkend. Ze zijn heel slim bij Adobe 8-)
Concurrentie is er best. Dat Adobe de industrie standaard is ligt denk ik vooral aan de kwaliteit van de software. Photoshop doet ontzettend veel en is IMO erg fijne software om mee te werken.
Veel alternatieven kunnen bijvoorbeeld niet goed met alpha kanalen omgaan (niet hetzelfde als transparantie) en vallen bij mij dus af. Daar kan ik moeilijk Adobe de schuld van geven.
Nee, er is geen echte concurrentie als je kjikt naar wat Adobe levert (de suite -een zogenaamde totaal oplossing voor de creatieve industrie) en het aantal applicaties en de breedte ervan dat nauw met elkaar samenwerkt. Dat is wat Adobe nu uniek maakt. Daarnaast dan natuurlijk het hele verkoop- en aansmeermodel dat het feitelijk een industriestandaard maakt.

Op individueel applicatie niviau is er natuurlijk en gelukkig wel concurrentie - zowel prijs als mogelijkheden zoals je aangeeft.
Je hebt twee soorten draaien van pagina's; de een draait alleen het beeld en wordt niet opgeslagen met het bestand, de andere wel maar is een betaalde functie.
Adobe Fill & Sign is er ook mee gestopt, als alternatief wordt acrobat reader aangeboden wat veel uitgebreider is en omslachtiger werkt (vind ik). Zou dit allemaal strategie zijn?

Zie ook: https://helpx.adobe.com/a...g-from-fill-and-sign.html
Interessant. Toevallig moest ik van de week een PDF invullen. Downloaden en automatisch openen kan ik in Chrome direct de PDF invullen. Wilde daarna een handtekening plaatsen, gaat dat niet in Chrome (for some reason). Ik open de PDF daarna in Acrobat Reader en kan vervolgens niets zonder een melding te krijgen om naar Acrobat Pro te moeten. Na herhaaldelijk wegklikken lijkt het uiteindelijk basis functionaliteit te bieden, maar dit soort geintjes zijn echt bedoelt om mensen te forceren te betalen die niet beter weten.

Ik snap dat twee versies onderhouden mogelijk te veel werk is, maar wat mij betreft (en was dat vroeger niet?) biedt je een volledig gratis versie aan en een Pro versie. Is dat echt zo moeilijk?
Adobe heeft sowieso veel te veel apps met overlappende functionaliteit. Dat is vooral commercieel gezien handig. Voor de gebruikers wordt het er niet overzichtelijker en betaalbaarder op.
Macromedia (overgenomen door Adobe) had ooit een geweldig programma - Fireworks. Dat werkt nog en gebruik het nog steeds, omdat je de software kocht en niet 'leasde'

Bezit en eigendom zijn vieze woorden aan het worden, niet zogenaamd door de linkse mens, maar bedrijven die veel hogere winstmarges genereren (voor hun aandeelhouders.)
Jzaeker!

De massa is verkeerd voorgelicht over 'communisme' en 'socialisme'. Die menselijke waarden worden gerfamed met het WEF's 'You'll own nothing ...' op basis van een uitspraak van Marx over het bezit van Produktiemidelen (Fabrieken, infrastructuur).

Helaas tuint de massa er volledig in. Het zal wel komen door het onderwijs en kennisniveau in het westen dat in de afgelopen 60 jaar drastisch is wegbezuinigd.
Ook deze software heb je niet gekocht. Het eigendom is nog steeds van Adobe.
Ik heb het zeker wel gekocht/betaald. Als ik kijk naar de "about fireworks" (CS6 versie) staat daar nergens in vermeld dat het niet mijn eignedom is - of dat ik alleen de gebruikersrechten heb. Dat is anders met de huidige Adobe producten die ik nu gebruik (en niet bezit.)
In dat geval zou ik het op de markt brengen. Is waarschijnlijk wel vraag naar.
After June 4, 2024:
• Photoshop Camera will no longer be operational
• Projects will not be accessible via the apps or assets.adobe.com

Vind ik best wel snel.. 1 maand de tijd om je projecten er af te halen. Anders is het weg
Affinity heeft een heel betaalbare 'suite' van goede software in dezen. Aankoop, geen abonnement, en lage bedragen (€180 voor de hele suite) met dan ook nog eens vaak aanbiedingen.
Ik heb zelf een (al wat oudere) versie hiervan waarvan ik vooral de dtp gebruik.

Edit: oeps, was bedoeld als reactie op @litebyte

[Reactie gewijzigd door jmmk op 2 mei 2024 22:31]

Let wel dat affinity onlangs door Canva is opgekocht dus ben bang dat ze ook weer achter een subscription gaan verdwijnen.
Dat zou natuurlijk kunnen, maar vooralsnog is het pakket gewoon te koop en te gebruiken. Er wordt nog flink aan doorontwikkeld: met elke update komt nieuwe functionaliteit beschikbaar.
Ik zie overigens dat de prijs die Canva vraagt rond de 100 euro per jaar ligt. Ik weet niet precies wat je allemaal ermee kunt, maar als je met AI foto's kunt bewerken dan heb ik dat er wel voor over. Ik zie dat je heel veer ermee kunt- bijvoorbeeld ook presentaties maken met een super layout via AI gestuurd. Kan ik goed inzetten/ ga ik in het weekend eens verder bekijken, want dit kan mij zeker tijd besparen en dus geld opleveren (ik werk uurtje - factuurtje). Ik zet steeds meer AI tools in In mijn dagelijkse werk: het zweet-werk besteed ik graag uit aan een machine die het voor mij doet.
Maar dit is toch niet relevant voor dit artikel? Voor zover ik het zie gaat het artikel over Android en iOs apps en niet over wat Affinity biedt, namelijk PC en Mac Os apps. Of heeft Affinity ook een suite voor Android en iOs?
Functies zijn inderdaad ook allemaal in Express te gebruiken (als camera filter).
Wel een beest van een app geworden dat ding


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee