Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Amerikaanse toezichthouder beschuldigt schalieolieboer van samenzwering met Opec

De Amerikaanse schalieolieboer Scott Sheffield mag geen bestuursfunctie vervullen bij ExxonMobil wegens een poging tot samenzwering met oliekartel Opec. Dat heeft toezichthouder FTC bepaald.

Oud-directeur van olieconcern Pioneer Scott Sheffield in 2015.Beeld Daniel Kramer / Reuters

Sheffield was de baas van schalieolieconcern Pioneer, dat wordt gekocht door ExxonMobil voor ruim 64 miljard dollar (omgerekend 60 miljard euro). Volgens de Federal Trade Commission (FTC) heeft Sheffield in het verleden verboden overleg gehad met Opec om de olieproductie van zijn bedrijf in lijn te brengen de productiebeperkingen die Opec invoerde om de olieprijs hoog te houden.

Door Pioneer minder olie te laten oppompen, hoopte de voormalige ceo van dat bedrijf ook de olieprijzen in de Verenigde Staten hoog te houden. Schalieolie is duurder dan de olie die in Saoedi-Arabië uit de grond komt, omdat er kostbare technieken nodig zijn om het ‘zwarte goud’ in de Amerikaanse staten Texas en New Mexico uit de grond te krijgen. Als de internationale olieprijzen te ver dalen, zoals in het verleden enkele keren is gebeurd, lijdt de Amerikaanse schalieoliesector verlies.

Duurdere benzine

Door Sheffields handelen betaalde de Amerikaanse consument de prijs, in de vorm van duurdere benzine, aldus de FTC. De toezichthouder wilde de overname van Pioneer door Exxonmobil alleen goedkeuren als dat zou betekenen dat Sheffield niet in het bestuur zou komen.

‘Sheffields eerdere handelen maakt glashelder dat hij niet in de buurt van de directiekamer van Exxon mag komen’, zei Kyle Mach van de FTC donderdag.

Volgens Pioneer is het nooit Sheffields bedoeling geweest om Amerikaanse wetgeving en principes te omzeilen. De voormalige Pioneer-baas was er vanuit gegaan dat hij een belangrijke functie binnen Exxon zou krijgen na de overname. Door dat plan zet de FTC nu dus een dikke streep.

ExxonMobil treft daarentegen geen blaam, aldus de toezichthouder. De Amerikaanse oliegigant trok na het nieuws onmiddellijk zijn handen af van Sheffield. ‘We hoorden over deze beschuldigingen van de Federal Trade Commission’, aldus een woordvoerder. ‘Die zijn volkomen inconsistent met de manier waarop wij zaken doen.’

Nu Sheffield geen zitting neemt in de bestuurskamer van Exxon, zijn alle belemmeringen voor een overname weggenomen, aldus de toezichthouder.

Over de auteur
Bard van de Weijer is economieredacteur van de Volkskrant. Hij schrijft over de energietransitie en de impact daarvan op het dagelijks leven. .