VERNIELINGEN

Meerdere laadkabels doorgeknipt, gedupeerden zitten met de vraag: waarom?

Robbert trof zijn auto zonder snoer aan toen hij naar buiten liep.
© Privéfoto
Meerdere bewoners rondom de Heemraadssingel met een elektrische auto kregen woensdagochtend een onaangename verrassing. De laadkabels van hun auto waren doorgeknipt en meegenomen. Een aantal slachtoffers heeft aangifte gedaan bij de politie. Gaat het hier om een pesterijtje of is het een sluwe roof van het koper in de kabels?
Robbert Groenewegen, een van de slachtoffers, wilde zijn auto nog even wat extra power geven voordat hij naar werk ging. Normaliter kan hij dat vanuit bed doen met een Tesla-app. Maar woensdagochtend vroeg werkte die app niet, waardoor hij een kijkje ging nemen bij zijn bolide.
Hij trof zijn auto aan met adapters (stekkers), maar zonder kabel. Die bleek 's nachts te zijn afgeknipt en meegenomen. Daar schrok hij van: "Het eerste wat je denkt, is: als ik maar geen stroomschok krijg van het loshangende koperdraad. Gelijk daarna besef je dat je kabel is doorgeknipt en gestolen. Het is krankzinnig dat dit gebeurt", zegt Robbert verontwaardigd.
Toen Robbert door de buurt liep, zag hij dat hij niet de enige was bij wie de kabel was afgeknipt van de stekkers. Sommige auto's hadden helemaal geen laadkabel meer. Die diefstal is nog wel te verklaren, volgens Robbert: "Hele kabels kosten soms honderden euro's." Maar het doorknippen en meenemen van een kabel vindt hij heel opmerkelijk. "Wie koopt er nou een kapotte kabel?"
Meerdere mensen troffen hun kabel aan zonder snoer.
© Privéfoto

Koperdieven?

Robbert heeft inmiddels een mogelijke verklaring voor de vernieling en diefstal: "Het koper in die kabels schijn je te kunnen verkopen voor een paar euro. Zo'n hele kabel kost gewoon honderden euro's, en die knippen ze kapot voor een paar euro. Het is echt krankzinnig!"
Het koper in de kabel zou dus hetgeen kunnen zijn waar de 'knippers' naar op zoek waren. Dat denkt ook een woordvoerder van EV Plug Europa, een verkoopbedrijf van kabels. Zij hebben vaker melding gehad van doorgeknipte laadkabels, al gebeurt het volgens hen niet vaak. "Het koper in de kabels kan erg aantrekkelijk zijn voor mensen die verkeerd willen. Ik zou geen andere reden kunnen vinden waarom je die kabels zou afknippen en meenemen."
De kabels zouden zijn doorgeknipt vanwege het koper in het snoer.
© Privéfoto
Het doorknippen van zo'n kabel is niet zonder risico's, voegt hij er meteen aan toe: als een kabel wordt doorgeknipt is het niet zo dat de stroomtoevoer meteen stopt. Een levensgevaarlijk klusje dus, wat overigens ook volgens de woordvoerder niet veel geld zal opleveren. "De dieven nemen een erg groot risico voor een buit ter waarde van een broodje bapao."
De dieven nemen een erg groot risico voor een buit ter waarde van een broodje bapao
Woordvoerder EV Plug Europa
De politie laat weten dat ze vooralsnog geen aanwijzingen hebben dat dit een nieuwe trend is van het stelen van koper. Het doorknippen van de kabels zou volgens een woordvoerder kunnen gaan om pestgedrag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl