Giro 2024: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement – Eerste Nederlandse zege in aantocht?
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 2 mei 2024 om 18:00

Giro 2024: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement – Eerste Nederlandse zege in aantocht?

Grote rondes hebben de laatste jaren allemaal twee klassementen op tijd. In de Giro d’Italia is de ene uiteraard de strijd om het roze, om het algemeen klassement. De andere is de strijd om het wit, om het jongerenklassement. Welke toekomstige (of soms al huidige) wereldtoppers maken daar de komende drie weken in Italië het meeste kans op? WielerFlits blikt vooruit!

Laatste tien winnaars
2023: flag-pt João Almeida
2022: flag-es Juan Pedro López
2021: flag-co Egan Bernal
2020: flag-gb Tao Geoghegan Hart
2019: flag-co Miguel Ángel López
2018: flag-co Miguel Ángel López
2017: flag-lu Bob Jungels
2016: flag-lu Bob Jungels
2015: flag-it Fabio Aru
2014: flag-co Nairo Quintana


Vorig jaar

Almeida won in het wit op Monte Bondone – foto: Cor Vos

De titel van de voorbeschouwing van vorig jaar was ‘Met hoe veel voorsprong wint Remco Evenepoel?’. De wereldkampioen begon voortvarend met een tijdritzege en dus ook het roze en wit. In de vierde etappe gaf hij beide truien bewust af aan Andreas Leknessund, maar na de tweede tijdrit heroverde Evenepoel beide truien. Dat was echter van korte duur, want nog diezelfde avond gaf de Belg op vanwege een coronabesmetting. João Almeida nam daarna de witte trui over en de Portugees – die tot diep in de slotweek meedeed voor de eindzege – zou deze niet meer afgeven.

Eindstand jongerenklassement 2023
flag-nr1 flag-pt João Almeida (UAE Emirates) in 85u30m17s
flag-nr2 flag-nl Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) op 4m50s
flag-nr3 flag-no Andreas Leknessund (Team DSM) op 6m16s
4. flag-co Einer Rubio (Movistar) op 9m28s
5. flag-be Ilan Van Wilder (Soudal-Quick-Step) op 10m43s
Volledige eindstand


Regels

Alle renners die geboren zijn op of na 1 januari 1999 komen in aanmerking voor een klassering in de strijd om het wit. Het betekent dus dat renners met de leeftijd van maximaal 25 jaar kans maken op een mooie bonus.


Favorieten

Voor veel renners met ambities om jongerenklassementen te winnen, is 2024 een mooi jaar. Het is namelijk het eerste seizoen dat Tadej Pogačar te ‘oud’ is voor dit klassement. Hoewel de 25-jarige Sloveen weliswaar nog steeds slechts 25 jaar is, is hij van het bouwjaar 1998 en dus is Pogačar conform de regels niet meer in staat om mee te dingen naar de eindzege in dit klassement. Aangezien Remco Evenepoel ook niet aan het vertrek staat, wacht er een unieke kans voor enkele andere jongens om na een grote ronde eens een huldiging op het eindpodium mee te maken.

De grootste kanshebber dit jaar rijdt voor INEOS Grenadiers. Thymen Arensman zou de eerste Nederlander ooit zijn die het jongerenklassement in de Giro kan winnen. Het is voor de 24-jarige ronderenner ook meteen zijn laatste kans, maar zijn status als topfavoriet heeft hij wel verdiend. De jongeling werd al twee keer zesde in een grote ronde (eenmaal in de Vuelta a España, toen hij ook de koninginnenrit won, én vorig jaar in de Giro). Eerder dit voorseizoen eindigde hij ook als vijfde in de Volta ao Algarve en zesde in Tirreno-Adriatico. Hoewel hij net onder kopman Geraint Thomas staat, zou het niemand verbazen mocht Arensman zijn teamleider overvleugelen. 

Luke Plapp durft het net als Van der Poel aan om de witte broek te dragen – foto: Cor Vos

Normaal is de Nederlander in de derde week op zijn best, maar net die is komende Giro minder zwaar dan normaal. Het moet dus eerder gebeuren en daarom stuurde INEOS Grenadiers hem afgelopen week naar de Ronde van Romandië. Daar reed ook zijn voormalig ploeggenoot Luke Plapp. De 23-jarige dubbelkampioen van Australië is gedeeld-kopman bij Jayco-AlUla en mag voor het eerst zijn eigen kans gaan in een grote ronde. Plapp kwam in Romandië aanvankelijk sterk voor de dag, maar moest in de vijfde rit opgeven. Zijn zesde plek in Parijs-Nice en zijn tijdritkwaliteiten maken van hem echter een geduchte tegenstander voor Arensman.

Afgaande op de voorbereidingskoersen in aanloop naar de Giro, kunnen we ook niet om Antonio Tiberi heen. Het 22-jarige rondetalent is een van de weinige lichtpuntjes in donkere dagen voor de Italiaanse klassementsambities, na het stoppen van Vincenzo Nibali. Bij de junioren hoorde Tiberi bij de besten ter wereld en werd hij wereldkampioen tijdrijden in Yorkshire. Op 19-jarige leeftijd maakte hij in 2021 vervolgens zijn profdebuut en daarom heeft zijn doorbraak even op zich laten wachten (ook dankzij het kat-incident). Na een achtste plek in de Ronde van Catalonië en derde plaats in de Tour of the Alps, bombardeert Bahrain Victorious hem nu tot kopman.

Vraagtekens rond Uijtdebroeks – foto: Cor Vos

In alle vijf de rittenkoersen bij de eerste tien eindigen in het eindklassement. Je zou voor minder tekenen als 20-jarige talent. Toch deed Cian Uijtdebroeks – intussen 21 jaar – dat vorig seizoen. Vier van die wedstrijden waren op WorldTour-niveau, wat de prestaties des te knapper maken. En de laatste was zelfs in een grote ronde. Bij zijn debuut werd het Belgische toptalent meteen achtste in de Vuelta a España. Na de tumultueuze overgang naar Visma | Lease a Bike van afgelopen winter, zou het niet meer dan logisch zijn als hij nu meer sterren zou krijgen. Maar de Nederlandse ploeg gaat voor ritzeges en ook de tijdritten spreken in het nadeel van Uijtdebroeks. Of toch niet?

Florian Lipowitz – foto: Cor Vos

Toen het ‘concept voorbeschouwing jongerenklassement Giro d’Italia 2024’ voor de Ronde van Romandië gemaakt werd, zag de sterverdeling er nog ietwat anders uit. Florian Lipowitz stond daar bijvoorbeeld niet in. Maar de 23-jarige Duitser kwam in de Zwitserse ronde helemaal bovendrijven en was bergop misschien wel de beste in koers. Negen tellen hielden hem van de eindzege. Aan deze jongeling kleeft overigens een bijzonder verhaal. Vijf jaar geleden was hij immers nog een groot talent in het biatlon. Iemand bracht hem vervolgens in contact met zijn huidige ploeg BORA-hansgrohe en dat bleek geen uitglijder te zijn, maar een schot in de roos.

Kan Piganzoli ook juichen in de Giro? – foto: Cor Vos

Het komt niet vaak voor dat een ploeg die meedoet op basis van een wildcard, duidelijke klassementsambities uitspreekt. Bij het Polti-Kometa van ploegbazen Ivan Basso en Alberto Contador (samen goed voor vier Giro-eindzeges) doen ze dat wél. Naast een ritzege en strijden om het bergklassement, hopen ze ook de top-10 te halen in het algemeen klassement. Als je daartoe in staat bent, kom je ook automatisch in aanmerking voor de jongerentrui. Tenminste, er vanuitgaande dat ze dat resultaat willen behalen met de 21-jarige Davide Piganzoli. Net als Tiberi is hij een van de jonge talenten die – met sterke resultaten – in Nibali’s voetsporen wil treden.

Zana won vorig jaar een rit, dit jaar staan Eddie Dunbar en Plapp voor hem in de pikorde – foto: Cor Vos

Tot zo ver was de sterrenverdeling goed in te vullen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de laatste vier namen voor dit klassement eigenlijk vrij in te vullen zijn. We gaan ze toch verdelen. Te beginnen met Filippo Zana, de ex-Italiaans kampioen. Afgelopen maart werd de klimmer 25 jaar, maar na enkele mooie resultaten als laatstejaars belofte in 2021 heeft hij die lijn niet echt door weten te trekken. Afgelopen jaar reed hij echter wel sterk in de rondte en dat wist hij te bekronen met een prachtige ritzege op Val di Zoldo, in de Italiaanse tricolore. Dat nemen ze hem nooit meer af. Maar sinds zijn eindzege in de Ronde van Slovenië in juni vorig jaar, heeft Zana het lastig.

De gelijkenissen met broer Aurélien zijn onmiskenbaar – foto: Cor Vos

Iemand die tijdens deze Giro best eens kan verrassen is Valentin Paret-Peintre. Het 23-jarige Franse vlieggewicht (1,76 meter lang en slechts 52 kilo) begint aan zijn tweede Giro. Hij is prof sinds 2022 en had het in zijn eerste twee seizoenen niet makkelijk. Dit jaar komt hij er echter door en lift hij mee op de flow waar zijn ploeg Decathlon AG2R La Mondiale sowieso in zit. De klimmer werd dit jaar al achtste in de Tour Down Under en recentelijk vierde in de Tour of the Alps. Daar maakte de jongeling indruk, maar de vraag is of hij wel een vrije rol heeft. Zijn kopman en podiumkandidaat Ben O’Connor en zijn oudere broer Aurélien Paret-Peintre zijn ook in topvorm.

Mauri Vansevenant maakte een goede indruk tijdens de Ardennenklassiekers – foto: Cor Vos

In België hebben ze de laatste jaren een heel blik klimtalenten opengetrokken. Remco Evenepoel, Ilan Van Wilder, Maxim Van Gils en Lennert Van Eetvelt zijn daar voorbeelden van. Maar ook Mauri Vansevenant hoort daarbij. De 24-jarige boerenzoon van oud-prof (en meermaals rode lantaarn in de Tour de France) Wim overtuigde sinds medio 2020 bij de profs en won vorig jaar bijna de Tour of Oman. Zijn absolute doorbraak leek aanstaande, maar een vervelende knieblessure strooide roet in het eten. Dit voorjaar stond hij er toch weer met sterke prestaties in de heuvelklassiekers. In de Giro mikt Vansevenant echter op ritzeges en lijkt meedoen om het wit niet voor hem te zijn.

Pellizzari: top of flop? Wie zal het zeggen? – foto: Cor Vos

De Italianen hebben nog een derde troef voor het rondewerk in de toekomst. Het is meteen de jongste van de drie: de 20-jarige Giulio Pellizzari. Vorig jaar werd hij tweede in de Ronde van de Toekomst achter Isaac Del Toro en half april maakte hij indruk in de Tour of the Alps. De jongeling – die volgend jaar bij BORA-hansgrohe rijdt – werd er achtste in het eindklassement. Hij maakt zijn Giro-debuut en gezien zijn leeftijd is het niet aannemelijk dat hij meteen een dijk van een koers rijdt. Maar wat goed is, komt natuurlijk snel in het wielrennen. Pellizzari mag ons ongelijk bewijzen. Outsiders voor dit klassement zijn Giovanni Aleott Kevin Colleoni, Marco Frigo en Ewen Costiou.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Thymen Arensman
*** Luke Plapp, Antonio Tiberi
** Cian Uijtdebroeks, Florian Lipowitz, Davide Piganzoli
* Filippo Zana, Valentin Paret-Peintre, Mauri Vansevenant, Giulio Pellizzari


WielerFlits Podcast


RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2024 11:24
"Iemand bracht hem vervolgens in contact met zijn huidige ploeg BORA-hansgrohe en dat bleek geen uitglijder te zijn, maar een schot in de roos."
Chapeau voor deze vondst die mij deed gniffelen, hoe slecht hij ook is.
2 mei 2024 09:39
Gevoelsmatig voor mij 3 mannen die kans maken
**** Antonio Tiberi
*** Thymen Arensman, Cian Uijtdebroeks
    2 mei 2024 11:31
    Gevoelsmatig is het voor mij net andersom
    **** Thymen Arensman
    *** Cian Uijtdebroeks, Antonio Tiberi

    outsiders: Piganzoli, Pellizari, Lipowitz, Paret Peintre.
2 mei 2024 09:41
De sterverdeling is ook niet consistent met de AK-voorbeschouwing. Daar staan Tiberi en Uijtdebroeks in de top-10. Hier staat Plapp er ineens boven.
2 mei 2024 08:38
Plapp zou ik nul sterren geven, zie daar totaal niet het type renner in dat drie weken lang met de besten mee kan klimmen. Zal aanvallend rijden en misschien zo eens tijd terugnemen, maar het zou me echt verbazen als dat volstaat.
2 mei 2024 07:59
Waarom plapp 4 sterren? Hij gaat niet eens voor een klassement .... Uijtdebroeks heeft een serieuze kans om top 5 te rijden , plapp kan met heel veel geluk top 10 rijden.
    2 mei 2024 08:21
    Slaat inderdaad op niks. Als je zijn bergrit in Romandië bekijkt weet je genoeg.
    Als Uijtdebroeks top-5 gaat rijden is hij plots flink verbeterd in de TT. Met dik 70 km tijdrit voor de grote motoren gaat hij daar flink tijd verliezen als hij die discipline niet flink ontwikkeld heeft.
    2 mei 2024 10:28
    Hij is dit seizoen nog nooit voluit gegaan in de TT. In Tirreno deed hij het rustig aan in verband met het slechte weer en de tijdrit in o gran camino was geneutraliseerd. Die lange tijdritten moeten hem bovendien een stuk beter liggen dan die korte. Hij heeft moeite met in het rood rijden, maar dat hoeft in deze tijdritten niet. Het is gewoon een kwestie van 1 uur lang op je FTP rijden, dat moet hem beter liggen
    Zulk slecht weer was het daar ook niet hoor, paar druppels meer niet. Daarnaast is het die klassieke Tirreno TT die welgeteld twee bochten heeft. Hij werd daar 123e terwijl hij in een interview voor de Tirreno had gezegd dat hij zich op deze discipline had gefocust.

    https://www.youtube.com/watch?v=WXcE-phID7o
2 mei 2024 08:58
Plapp veel te hoog ingeschat reed een slechte Romandie en kan alleen gelijkmatige lopers goed aan. Ik vind Pelizzari een groter talent san Pignazoli dus ik zou hem meer sterren of in ieder geval evenveel geven. En Magnus Sheffield wordt niet eens genoemd terwijl die toch ook zeker een kans maakt
2 mei 2024 10:51
Arsensnan wel de duidelijke favoriet. Heeft de beste tijdrit en komt net zoals Kruijswijk veel beter tot zijn recht in de grote rondes dan in de koersen van een week. Zijn herstelvermogen en taaiheid schat ik een stuk hoger in dan dat van Tiberi en Uijtdebroeks verliest normaal gesproken te veel in de tijdritten.
    Tijdritten van Tiberi zijn het laatste jaar prima hoor. 7e in de Tirreno, 15e in de Vuelta vorig jaar. Die hoeft niet heel veel te verliezen daar.
    2 mei 2024 12:36
    Klopt, doelde met de tijdrit meer op Uijtdebroeks. Arensman is denk ik wel beter in lange tijdritten dan Tiberi, maar veel zullen ze niet verschillen.
Ik denk Uitdebroeks hij heeft een hele goede vuelta gereden dan kan die het ook in de Giro

Reacties zijn gesloten.