Microsoft maakt toch geen automatische fix voor bug in Windows 10-patch

Er komt geen automatische fix voor Windows 10-beveiligingsupdate KB5034441. De update heeft een bug waardoor de herstelpartitie van veel gebruikers niet groot genoeg is om de update te installeren. Dat probleem kan alleen handmatig worden opgelost, zegt Microsoft.

Gebruikers van wie de herstelpartitie niet groot genoeg is, krijgen de foutcode 0x80070643 ERROR_INSTALL_FAILURE te zien. Volgens Microsoft is 250MB aan vrije ruimte op de herstelpartitie nodig om de patch succesvol te installeren, maar sommige gebruikers zeggen dat de installatie ook met meer vrije ruimte mislukt.

Microsoft beloofde in januari dat er een fix zou komen voor het probleem. Nu zegt het bedrijf echter dat er geen automatische fix beschikbaar komt met een toekomstige Windows-update, zo signaleert Neowin. De enige manier om het probleem op te lossen, is door de WinRE-partitie handmatig te vergroten. Inmiddels kan dit ook automatisch met twee PowerShell-scripts. Er kleven wel risico's aan het handmatig vergroten van de WinRE-partitie en het is zelfs mogelijk dat de pc hierdoor helemaal niet meer wil starten.

Het is onduidelijk of het probleem op Windows 11 nog wel een update krijgt die het probleem oplost. Volgens Neowin staat de bug daar nog altijd open.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

02-05-2024 • 13:53

101 Linkedin Whatsapp

Submitter: nicolaasjan

Reacties (101)

101
101
85
0
0
11
Wijzig sortering
Dus merendeel krijgen de security fixes van 01-2024 niet binnen? Of bevat 02-2024 automatisch de fixes van 01-2024?
Security fixes van Windows (ongeacht de versie) zijn cumulatief, dus alle patches uit januari 2024 zitten ook in de update van februari 2024 and so on.

Aanvulling: maar daar zul je bij installatie dan wel tegen hetzelfde probleem aanlopen, tot je het probleem met de recovery partitie hebt opgelost.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 2 mei 2024 14:17]

Dit is een gevaarlijk statement.

Er zit een kwetsbaarheid in de herstelpartitie.
Het repareren van deze kwetsbaarheid lukt niet. Niet met de updates uit januari, maar zolang Microsoft dit niet oplost, ook niet met alle volgende updates. De kwetsbaarheid blijft dus bestaan.
Daar komt bij dat je als eindgebruiker ook niet goed weet of alle andere updates wel goed uitgerold zijn. Er blijft immers een error en mogelijk wijst deze op een andere oorzaak/bug en denk je onterecht dat het om een probleem met de hersteloperatie gaat.
Het zou beter zijn als MS de fix voor de herstelpartitie uit de cumulatieve update haalt en deze dan apart uitbrengt met de nodige documentatie. Dan is er tenminste duidelijkheid over de succesvolle uitrol van de overige updates….
Dat klopt, maar dat was de vraag van @magnifor niet. De vraag was of alle updates uit 2024-01 ook in die 2024-02 zitten. En dat is het geval.

Wat jij zegt klopt ook, vervolg-updates hebben dan ook hetzelfde probleem. Je moet dus éérst dát probleem met die recovery partitie oplossen, hoe dan ook, voor je weer nieuwe patches kunt installeren.

Zal de reactie even verduidelijken.
vervolg updates hebben niet hetzelfde probleem, die kun je wel gewoon installeren.
Of je moet de herstelpartitie botweg weggooien en een bootbare DVD of USB-stick hebben om recovery installs vanaf te kunnen doen. De recovery partitie is niet een must - alleen wel handig.

Het probleem daarmee is dat je te maken kunt hebben met prefab systemen waarbij de benodigde drivers om het apparaat überhaupt te kunnen booten, alleen in de apparaat-specifieke recovery-partitie aanwezig zijn. Windows heeft een aparte table in UEFI waar het binaries uit kan plukken om tijdens installatie mee te nemen, precies voor dit soort zaken. Maar lang niet alle prebuilts gebruiken dat. Helaas.
Kunnen ze de 01 update dan niet helemaal terugdraaien? Als ze het toch niet fixen…
Dat lost het onderliggende issue voor niemand op.
Daarbij, "zomaar" een partitie resizen kleven meer nadelen aan, dus dilemma dit.
Blijft een feit dat morrelen aan partition boundaries altijd een risico heeft. Er moet (een hoop) data gemoved worden, en boot-kritische parameters moeten aangepast worden.
Dat kan 99,9% zonder issues, maar ik denk dat MS het risico van 0.1% van de pc's die niet meer booten gewoon niet kan nemen.
Nee gewoon niks aan doen, terwijl zij degenen zijn die de problemen veroorzaakt.

Belachelijke strategie dit. Nu moet ik dus het risico en verantwoording nemen om bij onze klanten de partitie aan te gaan passen.
De enige manier dat MS dit had kunnen voorkomen is vanaf het begin een veel grotere recovery partitie maken, die dan initieel zo goed als leeg is. Ik kan me helemaal de headlines al voorstellen 'Windows verspilt gigabytes disk voor niks"
Feit is dat er in het verleden beslissingen gemaakt zijn die nu niet zo goed uitdraaien. Het herstellen daarvan heeft een significant risico: niet bootende pc's, data loss,... maar imo is het zeker niet zo dat dat MS moedwillig een probleem veroorzaakt. Ze zitten met een probleem, dat wel. En eentje dat serieuze impact kan hebben, onafhankelijk van de oplossing die ze kiezen. Ik heb er eerlijk gezegd wel begrip voor dat ze eerder kiezen om een patch dan maar niet uit te voeren dan het risico te lopen duizenden pc's onbruikbaar te maken....

Jij kan alvast bij je klanten zorgen dat je een goede backup hebt en/of een herinstallatie doen. Ik kan Microsoft helemaal niet verwijten dat ze dit niet door jan-met-de-pet willen laten uitvoeren. Want wie krijgt de schuld als er iets mis gaat bij herpartitioneren? Juist, Microsoft.
Ik begrijp je volkomen. Kom zelf ook nog uit de tijd dat klooien met partities wel heel erg spannend was.

Maar er zijn een aantal punten die ze heel gemakkelijk kunnen oplossen en ook dat laten ze na. Zoals ik al noemde. Patch geheel intrekken, patch aanpassen zodat die niet wordt toegepast op niet getroffen systemen, ISO aanpassen zodat nieuwe installs dit probleem niet hebben.
En dat vind ik dus wel een kwalijke zaak.

Daarnaast krijg je bij een upgrade van Win 10 naar 11 ook te maken met partities die gewijzigd worden. Blijkbaar zit daar dan geen risico aan.
Ze hadden dit natuurlijk kunnen testen. Ze hadden dit prima kunnen voorzien. Je stelt dat de enige manier om dit te voorkomen was om een grotere recovery partitie aan te maken, maar dat lijkt me tertium non datur. We moeten Microsoft maar op hun blauwe ogen geloven dat ze hun uiterste best hebben gedaan om dit probleem te voorkomen, maar helaas is dat niet gelukt en rest nu de enige mogelijkheid om de update uit te rollen en de gebruikers zelf een oplossing te laten uitvoeren.
Laat ik er ook een drogreden ingooien: Of Microsoft heeft niet goed getest of Microsoft heeft deze bug bewust laten zitten. Beide opties zijn verwerpelijk.
Wat ik denk dat hun houding is: "Windows 10, dus boeit niet... moeten ze maar 11 installeren."
Er zijn lijkt mij verscheidene bedrijven die hier nu tegenaan lopen.
Echter om via een update een herstelpartitie aan te passen zitten ook risico's aan lijkt mij. Ik begrijp heel goed dat Microsoft dit niet automatisch laat uitvoeren.
Dat ze niet met die partities willen rommelen dat is dan 1 punt.

Maar waarom de update op z'n minst niet zo aanpassen dat hij niet van toepassing is op systemen zonder bitlocker. Update heeft enkel hier betrekking op en is niet relevant zonder bitlocker.

Daarnaast zijn er meer manieren om de informatie in die partitie bij te werken. Zeker als je als fabrikant toegang hebt tot de broncode en exacte werking van het besturingssysteem.

En dan zou je ook nog een artikel kunnen publiceren waarin wel de juiste informatie staat. Er wordt nu steeds uitgegaan van 250MB vrije ruimte, maar dat blijkt in de praktijk niet altijd te kloppen.

Oftewel. Er is heel veel wat ze wel zouden kunnen/moeten doen, los van het rommelen met partities.

Trouwens. Iemand al getest of nieuwe builds van Windows effectief nu een grotere recovery partitie krijgen. Of is dit ook nog niet aangepast.
Deze security patch die niet geïnstalleerd kan worden staat los van de maandelijkse cumulatieve securityupdates waar @wildhagen het ook over heeft. Wij hebben hier op veel machines te maken met dit probleem, maar aangezien de reguliere securityupdates wel geïnstalleerd zijn, melden zowel MS Defender als de (non-MS) patching software de machines als 'up to date'.
Na een tijd mijn tablet niet gebruikt te hebben was ik hem vd week aan het updaten en kreeg deze error. Na wat zoekwerk blijkt het een veel voorkomende klacht maar lijkt ook dat het vergroten van de recovery partitie niet te helpen, overigens is mijn recovery partitie groot genoeg. Nu heeft een HP driver-update een eigen partitie aangemaakt van 100mb en vraag ik mij af of deze Windows update daar naar zit te kijken, misschien moet Microsoft aangeven wat hij als recovery partitie ziet en mogelijk ook de keuze geven.
Er moet 250MB vrije ruimte in de recovery partitie zijn. Mijn partitie was al 500+MB en is nu, met het powershell script van Microsoft, nu ca 800MB.

Waar ik nu tegen aan loop is dat KB5034441 niet in de Microsoft catalog zit, dus los downloaden c.q. los Windows Update draaien helpt niet. Het is w.s. wachten tot de volgende patch Tuesday ronde dat (een opvolger van) KB5034441 toegepast wordt. Niet heel erg fraai van MS. Maar tja, locked in op Windows c.q. een deel van het gezin dat niet anders wil/kan (ook ivm school), dus, we wachten maar verder af.

Overigens las ik het artikel van MS ook als: je moet minimaal een partitie van 250MB hebben. Maar toen die recovery partitie al een stuk groter was dan 250MB, daarmee geinterpreteerd als 'je moet 250MB vrije ruimte hebben'. En dat staat ook in het oorspronkelijke/Engelse artikel: KB5034441: Windows Recovery Environment update for Windows 10, version 21H2 a....

Ik heb verder niet met diskpart gespeeld om te kijken wat er nu in die partitie staat c.q. wat er echt vrij is. Met select van de disk/partitie kon je dat volgens mij niet zien. Mogelijk na een mount wel? Ik had er al te veel tijd aan besteed en verder geen zin meer om door te zoeken.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 2 mei 2024 14:38]

Dat zou op basis van id en/of label moeten gaan, getuige de handmatige instructies. De WinRE partitie heeft een specifieke UUID voor GPT-partities en een "hidden" partitie met een specifiek label voor MBR-partities. Als het eenmaal geactiveerd is staat in de registry welke partitie het is (het is in theorie mogelijk maar niet aan te raden om dat zelf aan te passen, een fout is snel gemaakt).

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 2 mei 2024 14:40]

Hetzelfde hier. Bij de laptop van mijn ouders was de update mislukt, toen de herstel partitie vergroot van 500 tot 800MB, maar bij opnieuw proberen opnieuw mislukt, ik hoop dat er een fix komt. Missschien dat het ook komt doordat het een oudere laptop is, een Asus K73TK uit 2012.
De Powershell scripts werken helaas bij veel deployments niet. Ik heb het op diverse systemen getest en allen leiden ze niet tot een succesvol resultaat. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de volume indeling anders is dan Microsoft / het script verwacht.

Dat er blijkbaar geen automatische fix komt is een grote teleurstelling. Het script maar ook handmatige acties zijn niet zonder risico zoals het artikel ook al aangeeft. Mensen die niet technisch zijn onderlegd kunnen met beide opties (script of handmatig) niet uit de voeten en zien nu geen oplossing.

Een grote teleurstelling en een behoorlijke steek die Microsoft hier laat vallen imho.

[Reactie gewijzigd door Bor op 2 mei 2024 13:58]

En dat lijkt mij dan ook de reden dat MS er niet in slaagt ween werkbare universele fix te voorzien. Te veel variabelen waardoor er geen garantie op succes is.
Ze hadden het natuurlijk ook kunnen testen voordat ze de update loslieten. Maar ja, dat is zo'n zonde van je tijd en zo.
Dat ze dan die update terugtrekken. Scheelt in ieder geval heel veel gedoe met het monitoren van je patchlevels. En indien geen bitlocker, is dat ding ook niet relevant. Dus kan er ook gemakkelijk uitgesloopt.
Ik denk dat het probleem net is dat er zoveel variabelen zijn.
Met partities rommelen heeft altijd een risico, al was het maar omdat zoveel (kritieke) data verplaatst moet worden. Bovendien is de recovery partitie normaliter niet zichtbaar. Er is ook een enorme heterogeniteit; MBR vs GPT, heeft de system partitie wel genoeg ruimte? Staat die überhaupt wel op dezelfde disk? Primary vs secondary.... ik gok dat MS vooral niet het risico wil lopen x% van de systemen unbootable te maken....
Of wellicht hadden de producenten de herstelpartities gewoon volgens advies van MS de juiste grootte moeten geven.
Nu is de herstelpatrtitie te klein om de update te verwerken omdat dat 2 jaar eerder geen probleem leek.
Het is makkelijke manier om goede sier te maken tov de concurrent bij wie je effectief een kleinere C:-schijf krijgt. En als het mis gaat dan ligt het aan MS...

Dit lijkt een beetje op het Vista verhaal: vendors schreven geen nieuwe drivers, ondanks dat MS dat 6 jaar vantevoren aangekondigd had....en dan liggen de foutmeldingen aan MS.
Dit is onzin, als je een Windows ISO installeert op een kale disk maakt hij zelf deze grote van de partities.
klopt en in de begindagen was dat 100MB, bij de 250+ installs die ik toen gedaan had.
Was dat niet die EFI partitie? De recovery is groter - 625MB of zo dacht ik.
De EFI is dacht ik ook de eerste partitie en de recovery de laatste. (op spinning media is helemaal op het einde trager dan in het begin. Tot ongeloof van sommigen heb je die recovery niet zo frequent nodig :) )
En hoeveel mensen steken zelf een usb-stick in hun computer en gaan deze zelf installeren?
99,9% van de computers komen voorgeinstalleerd bij de klant!
De klant vult alleen zijn email in wacht even (OOBE)
Ik moet met schaamte toegeven dat ik er ook al heel wat uren in heb zitten, het knaagde toch de hele tijd 1 gefaalde update.
Maar ik kwam er niet uit en heb besloten op de "echte fix" te wachten. Maar het ziet er naar uit dat het een herinstallatie wordt!
is t handmatig volgen vd stappen al voor je mislukt dan?
was hier maar n paar minuutjes werk, scheelt je n herinstall
Ja, als ook het volgen van de powershell scripts. Mijn herstelpartitie is 500MB.
Zorgt dat voor een herstelpartitie die wel groot genoeg is?
Deze update is echt om je haren uit te trekken waarbij ik er helemaal niets van begrijp wat MS nu eigenlijk wil bereiken.

Deze update lost een lek op in WinRe die toelaat om de bitlocker drive encryptie te bypassen.

Echter MS heeft deze update niet vrijgegeven in de update catalogus en SCCM dus enkel als je rechtstreeks met de internet update servers van MS praat krijg je deze aangeboden. In de praktijk komt het er dus op neer dat enterprise omgevingen deze update niet binnen trekken maar consumenten aan de lopende band.(uitzonderingen daar gelaten)

Echter consumenten draaien hoofdzakelijk op de home versie en welke optie heb je niet onder home? Bitlocker drive encryptie, daar heb je minstens de pro voor nodig. En dan negeren we nog compleet dat Bitlocker drive encryptie echt wel iets enterprise is en bij consumenten die dan toch pro hebben het meestal niet aanstaat.

Maar nu moeten die consumenten wel manueel aanpassingen liggen doen om een update te installeren voor een probleem dat ze eigenlijk niet hebben? En enterprise die het probleem wel heeft krijgt helemaal geen oplossing?

Ik snap de tactiek wel van eerst updates te laten testen door het uit te rollen naar consumenten waar het allemaal net iets minder spannend is, tevens betalen die consumenten peanuts tov enterprise maar in dit verhaal kan ik ze moeilijk volgen.
Het is op z'n zachtst gezegd zeer discutabel, inderdaad.
Je zou haast denken dat ze van een incidentele fuck-up met een leuke marketing-spin een steek onder water gemaakt hebben om consumenten eerder richting een herinstallatie met Windows 11 te duwen. "It's not a bug; it's a feature!"

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 mei 2024 18:21]

Als ze willen dat mensen upgraden naar Windows 11 dan moeten ze dat wel mogelijk maken. Ik heb hier een paar systemen die aan alle eisen voldoen behalve de CPU. (Dus wel TPM)
Het is momenteel zo dat de laatste 10 jaar wanneer je bereid bent om te betalen voor software/services je meestal jezelf plaatst op een plek waar heel makkelijk misbruik van je wordt gemaakt.

Ik heb hier 3 voorbeelden van:
- Youtube premium zegt dat je lokaal muziek/podcasts kan downloaden maar echter heb je voor sommige je internetverbinding nodig.
- Netflix waarbij je slechter kwaliteit krijgt dan waar je voor betaald en binnenkort ads gaan krijgen.
- geolocation tagging van content dat als je op reis gaat je inees geen toegang tot hebt op iets waar je voor betaald hebt.

Het is te makkelijk momenteel op misbruik van je te laten maken en meer dan ooit is het belangrijk om met je geld te laten spreken.
(Wat dit voor jezelf betekend mag jezelf uitzoeken)
Als Microsoft geen automatische fix uitbrengt mag ik toch aannemen dat deze update overgeslagen kan worden en niet relevant is.
Daar vrees ik dus voor...
Staat bitlocker standaard niet aan? Dan is deze fix niet relevant. In enterprise omgevingen staat diskencrypty typisch wel aan. Voor veel Windows installaties staat bitlocker niet aan, dan is de fix nog helemaal niet relevant.
Ik heb de update uiteindelijk op beide systemen thuis (de enige 2 die nog op W10 draaien) geblokkeerd.

Ik was van plan de partities aan te passen, maar na een blunder van mijn kant met de laptop van een gezinslid toch maar niet gedaan.

(namelijk levert mij dat enorm veel gedoe op als dit mis gaat op de thuis computers, terwijl bij de familielid op enkele onbelangrijke bestanden na niks van waarde kwijt was)

Ik wacht wel tot ik mijn hardware upgrade, was dan toch van plan om (helaas) W11 te gaan gebruiken.

W11 draait hier alleen op 2 laptops, maar W11 geeft nog steeds issues met onze desktops, ondanks dat deze problemen zogenaamd met BIOS updates opgelost zijn

Overigens, volgens Windows is mijn herstel partitie 509mb en toch wil hij de update niet installeren, dus blijkbaar was dat ook al te weinig.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 2 mei 2024 14:29]

Je moet 250MB vrij hebben, zie ook KB5034441: Windows Recovery Environment update for Windows 10, version 21H2 a.... En zie ook mijn andere reactie elders op deze pagina.
Er klopt helaas niks van die claim van Microsoft. Mijn eigen laptop had meer dan 500MB aan vrije ruimte beschikbaar op de herstelpartitie.

Ik heb het door Microsoft aangeboden Powershell script gedraaid en ik heb ook via CMD heel de herstelpartitie opnieuw laten aanmaken met Diskpart maar helaas bleef het onmogelijk om de update te installeren.

Uiteindelijk heb ik de computer bijgewerkt naar Windows 11 wat het probleem heeft verholpen. Het zou mij niets verbazen dat Microsoft dit helemaal niet erg vind en daarom geen fatsoenlijke fix uitbrengt maar ik zet mijn alu hoedje weer af.
Ik ben dan wel benieuwd hoe je zag hoeveel ruimte er *vrij* was. Met diskmanagement is wel eenvoudig te zien hoe groot de partitie is. En misschien is met diskpart na mount of met een commando te zien hoeveel er binnen die partitie vrij is, maar het is volgens mij zo eenvoudig nog niet om te zien hoeveel er in die partitie vrij is (iig, niet voor een doorsnee gebruiker). Diskpart is ook een prima tool om je systeem om zeep te helpen als je de verkeerde partitie verwijdert...

Voor wie me niet geloofd: lees anders: https://www.tenforums.com...-free-space-diskpart.html wat je met diskpart wel/niet kunt zien. Maar goed, misschien ben jij expert en heb je met een mount gekeken. Dat is dan volgens mij de enige route. Maar als ik me goed herinner, was de recovery paritition niet te mounten vanuit diskpart.

Ik heb het powershell script van MS niet uitgeplozen, maar wel viel me op dat na de backup, er ook erg weinig data in de (op te geven) backup dir stond... Mogelijk agv afgetimmerd zijn met file systeem permissies.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 2 mei 2024 15:18]

We zijn hier natuurlijk geen doorsnee gebruikers ;)

Er stond niks lokaal opgeslagen op mijn laptop dus de kans om hem om zeep helpen hield me niet tegen. Ik heb de gehele partitie verwijderd en opnieuw aangemaakt via Diskpart en ik heb hem zelfs een keer 1024mb gemaakt, dan mag je er toch wel vanuit gaan dat er minstens 250mb vrij is maar het bood geen soelaas.
Ah, dat is balen. Dan loop ik ook nog kans dat het niet geholpen heeft. Alleen staat op mijn PC wel heel veel, waar ik liever niet grof aan de slag ga.

Maar een antwoord op mijn vraag: hoeveel vrije ruimte was er dan is niet beantwoord.
Al zou je verwachten dat met een 1GB partitie wel 250MB vrij is. Maar ja, t'is Windows/ Ik weet ook niet onder welke condities en wanneer die hele recovery partitie ooit gemaak is. Die was er volgens mij - heel lang geleden - ook niet. Al is mijn PC al zo oud dat deze - als ik me goed herinner - met Windows 8.1 is gestart... Zo vaak kijk ik ook niet in disk management _/-\o_
Ik denk dat dit komt omdat er wel een partitie is, maar dat deze nooit is ingericht. Windows maakt standaard zo'n partitie aan, maar volgens mij is het daadwerkelijk functioneel inrichten van zo'n partitie een keuze tijdens de installatie. Als je dan nee zegt heb je wel de partitie, maar die is niet functioneel.

En ik vermoed dat hierdoor die patch ook niet lukt. Maar dat is ook geen probleem, want hij is dan helemaal niet nodig !
509mb is meer dan 250mb?
De omvang van de partitie zegt niets over hoeveel er vrij in (=binnen) die partitie is. Dat probeerde ik al uit te leggen.
Hier ook. Bij mij is de herstelpartitie 513 MB en volgens Schijfbeheer helemaal leeg, en toch is de update mislukt.
Dit bedrijf is bijna drie biljoen dollar waard.

Dan verhelpt het probleem zich vanzelf wel wanneer ik overga op een leuk Linux-smaakje, in oktober 2025.

[Reactie gewijzigd door Mark_88 op 2 mei 2024 20:28]

einde windows 10 support (tenzij er bijbetaald wordt)
Oow. Ik zou gewoon eerder overstappen. @Mark_88 Waarom jezelf zo lang pijnigen?
Voor mij was het parttime afscheid in 1998 al een feit en in 2009 ben ik full time overgestapt.
Ik kijk nooit meer terug. Hobby, werk, alles in Linux.
Ja misschien had ik beter 'uiterlijk' erbij moeten zetten. Maar ik hik er toch wel een beetje tegenaan dat veel basale dingen gewoon werken in Windows. Da's natuurlijk deels te danken aan mijn eigen kennis, maar ook wel MS zelf.

Ik draai bijvoorbeeld Zorin OS Lite op een laptop en mijn bluetooth muisverbinding gaat daarbij na 1 seconde inactiviteit in slaap, dus je hebt een soort bloedirritante lagspikes op je muis. Daarnaast lijkt vsync uit te staan of iets dergelijks, want bij scrollen heb ik enorme screen tearing. Dit soort kleine dingen die brak zijn zorgen er wel voor dat ik terughoudend ben. Maar goed, na W10 is het echt klaar met MS. Dan kies ik denk ik voor iets dat een lage instap heeft en waar veel support voor te krijgen is. Ubuntu, Pop!_OS, zoiets denk ik aan. Ondanks dat Canonical ook niet de meest heilige partij ooit is. Maar goed, het is een stap in de goede richting.

Als je nog tips hebt voor een goed eerste daily driver distro, hoor ik het graag.
Ik denk dat je altijd goed zit met een mainstream distro. Voor mij is het zelf vooral OpenSUSE omdat ik daar ooit in 1996 ofzo (toen nog SuSE Linux) ook mee gestart ben. Altijd warme gevoelens bij gehouden. In openSUSE doen ze dingen net wat anders hier en daar. Dus kan wat onwennig voelen als je iets anders gewend bent.
Tegenwoordig ben ik wel een GNOME fanboy, en dan is openSUSE of Fedora een logische keuze. Beiden stabiel en vanilla GNOME installatie. Maar dat is smaakgebonden. Ik maak ook weleens een uitstapje naar Fedora en dat bevalt ook prima. Al mijn configs heb ik geisoleerd, dus overstappen is voor mij peanuts.

Debian is ook een mooie optie, maar dan moet je weer een keuze maken tussen stable, testing en unstable. Vooral voor een desktop is dat lastig en kiezen tussen drie kwaden. Komt misschien ook door mijn vak, waardoor ik altijd iets nieuwere software moet hebben. Mint zou ook nog een optie kunnen zijn voor een simpele instap. Niet mijn smaak.
Je hebt ook allerlei andere distros als Arch (en de daarop gebaseerde distros), Slackware, Gentoo, etc. Dat moeten erg bewuste keuzes zijn.

Ik kan niet voor jou spreken. Maar ik zou eerst de keuze maken welke DE/WM je wilt draaien. Plasma, GNOME, Cinnamon, Hyprland, you name it. Daar zoek je dan een distro bij die het standaard goed ondersteund. GNOME is voor mij logisch om naar Fedora en openSUSE te kijken. Plasma zou ik eerst proberen op openSUSE. etc etc.

Op termijn denk ik dat je met openSUSE, Fedora of misschien Ubuntu (ik loop er altijd met een boogje omheen. Kies dan beter Mint) het meest blij bent. Je hebt dan een goede basis die multi inzetbaar is en redelijk de garantie dat je niet hele avonden zit te hobbyen om het werkend te krijgen.

Als dat wel je hobby is.....vergeet al het bovenstaande ;)
Zo had ik het inderdaad ook gelezen inderdaad, dat je meer kiest voor een DE dan een OS, primair. Ik neem het allemaal mee, dank!
Laat microsoft dit probleem liever andersom oplossen: Er voor zorgen dat de patch/update wel in de partitie past in de maat die ze ooit heeft gekregen.

Aan de andere kant, het gaat hier om de herstel partitie. Die is dus alleen maar nodig in geval van een probleem met het systeem. Dus die kan met een draaiend systeem gewoon gewist worden en in het geheel voorzien van iets nieuws.

Daarbij kan ik mij ook voorstellen dat er installties/gebruikers zijn die de herstel partitie helemaal niet gebruiken en al lang gewist hebben. Het is immers toch ook een beveiliging ding dat daar software staat die kan draaien als het systeem niet draait en er dus helemaal geen toezicht is van antivirus en andere controle software.
Ik vermoed dat de grootte van de partitie afhankelijk is van een aantal factoren, en dat niet van te voren vast staat hoe groot die partitie wordt.
Ik vermoed daarom dat Microsoft niet kan weten hoe groot die partitie is op elke PC in de wereld.

Aan de andere kant, het zou handig zijn als Microsoft het patch mechanisme dusdanig had ingericht dat ongeacht de grootte van die partitie een patch zou moeten passen, bijvoorbeeld door een patch in blokken op te delen.

Aan de andere kant, misschien is het noodzakelijk dat de patch in zijn geheel in een keer moet worden toegepast omdat anders het hele systeem niet meer functioneert.
Mijn ervaring met die (efi/uefi) partitities is dat ze met oudere versies aan de kleine kant waren. Een vorm van 'verkeerde' zuinigheid. Aan de andere kant, er moet best wel veel in die herstel partities worden gezet. Bijvoorbeeld alle (basic) drivers om de hardware aan te spreken. Gewoon voor het geval dat. Maar daar kan ook selectief mee worden omgesprongen. Daarbij hoeft er geen historie in te worden bijgehouden en ook niet-noodzakelijke drivers voor document scanners (om maar een voorbeeld te geven) hoeven er niet in.

Daarnaast zijn er ook genoeg beheerders/installateurs die bij de installatie die herstel partities helemaal weg hebben gelaten, ze zijn immers technisch niet nodig. In hoeverre dat van invloed is op het niet kunnen installeren van de patch vraag ik mij wel af... Iets dat er niet is hoeft ook niet gepatcht te worden.
Daarnaast zijn er ook genoeg beheerders/installateurs die bij de installatie die herstel partities helemaal weg hebben gelaten, ze zijn immers technisch niet nodig. In hoeverre dat van invloed is op het niet kunnen installeren van de patch vraag ik mij wel af... Iets dat er niet is hoeft ook niet gepatcht te worden.
Ik vermoed dat het dan gewoon overgeslagen wordt. Als het een optionele feature is, zal MS de security-update er niet van afhankelijk kunnen maken.
Voor zover ik weet (heb ervaren) moet je wel je best doen om een msWindows installatie te doen zonder herstel partitie. Zowel bij W10 als bij W2019 (mijn laatste ervaringen) ontstond standaard een herstel omgeving. Omdat we dat in een virtualisatie omgeving niet nodig achten (we maken wel een nieuwe gast) hebben we die partitie gewoon niet gemaakt/gevuld. Het is immers voor elk systeem een gigabyte disk ruimte die als het goed is nooit gebruikt wordt.
Ik probeer de PC van een familielid te updaten, maar ook mij lukt het al maanden niet. Heb 't opgegeven. Ik krijg het zelf ook niet voor elkaar (ben niet heel Windows-technisch op het gebied van schijfindeling).

Maar goed. Dan maar niet. Hij gebruikt het toch alleen maar voor online spelletjes, dus een eenvoudige Linux installatie is voor hem ook geen probleem.
daadwerkelijk geprobeerd, of alleen maar op "update" geklikt?

handmatig de stappen, stap voor stap volgen lukte hier prima
Nee, niet alleen maar op update geklikt. Ook de partitie proberen te resizen m.b.h.v. een stappenlijstje.

Als ik het me goed herinner deze.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee