Waarom was politie-advies anders dan besluit van college over AZC-locatie Dokkum? · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Waarom was politie-advies anders dan besluit van college over AZC-locatie Dokkum?

donderdag 02 mei 2024

DOKKUM – De politie van Noordoost-Fryslân adviseerde de gemeente Noardeast-Fryslân om de locatie Trije Terpen als voorkeurslocatie aan te wijzen voor een nieuw te bouwen asielzoekerscentrum in Dokkum. Dat blijkt uit documenten die na het college-advies openbaar werden gemaakt voor het voorstel aan de raad. Uiteindelijk heeft het college van burgemeester en wethouders van Noardeast-Fryslân een voorkeur voor de Watertorenbuurt.

Politie-advies per locatie

In het advies is te lezen dat de politie, de voorkeur geeft aan het perceel bij de Trije Terpen vanwege de afstand tot het politiebureau. Ook verwacht de politie daar de minste overlast voor wijkbewoners. Daarnaast is de locatie vlakbij een bushalte, zijn er sportvoorzieningen in de omgeving en is de locatie goed bereikbaar voor hulpdiensten. De nadelen zijn volgens de politie: Verder afgelegen van voorzieningen zoals winkels voor eerste levensbehoeften. Daarnaast ligt de locatie nabij een fiets van en naar scholen in de stad, waardoor schoolgaande jeugd mogelijk een onveiligheidsgevoel krijgt.

De Watertorenbuurt heeft volgens de politie als voordelen: Dichtbij voorzieningen zoals winkels en bushalte en de locatie is eveneens goed bereikbaar voor de hulpdiensten. Nadelen voor deze locatie zijn: Dichtbij twee woonwijken met vooral koopwoningen, waar met name jonge gezinnen wonen. Daarnaast heeft het te plaatsen azc mogelijk invloed op het sociale veiligheidsgevoel van omwonenden. Tot slot noemt de politie ook: “Gezien de ligging in de nabijheid van de winkels en het centrum van Dokkum is er een vergrote kans op overlast in het centrum en een toename van
winkeldiefstallen.”

’t Kalkhuisplein de stad was aangewezen als derde mogelijk locatie. Hierover schrijft de politie als voordelen: Dichtbij voorzieningen zoals winkels en sportvoorzieningen, plus dat de locatie ook goed bereikbaar is voor de hulpdiensten. Nadelen voor het plein zijn: Direct gelegen aan het terrein waar ook een bejaardentehuis en verpleeghuis gevestigd is. Daardoor is er sprake van een kwetsbare groep omwonenden. Ook verliest men parkeerruimte bij grotere evenementen en ligt de locatie dichtbij een sociaal kwetsbare woonwijk.

Afweging door gemeente op basis van meer dan alleen politie-advies

Het college van Noardeast-Fryslân heeft een ‘lichte voorkeur’ voor de Watertorenbuurt, ten opzichte van de Trije Terpen Súd, zo staat in het raadsvoorstel. In de afweging is naast alle inspraak van omwonenden tijdens de informatieavond van dinsdag 2 april gebruik gemaakt van de locatie studie van onafhankelijk adviesbureau SWECO. Ook is het advies van de politie meegenomen, evenals de aansluitingsmogelijkheden van Liander. Hieronder is de criterialijst te zien, waarop het college zich uiteindelijk mede heeft gebaseerd:

Legenda bij afbeelding: A is Watertorenbuurt, B is Kalkhúsplein, C is Trije Terpen Súd

De locatie Watertorenbuurt scoort alleen op het criterium ‘ruimte op het stroomnet’ een negatief punt. Daarnaast scoort de Watertorenbuurt op ‘Passend binnen het beleid en kansrijkheid met het oog op de doorlooptijd van procedures’ een neutraal/negatief punt.

Locatie ’t Kalkhúsplein scoort twee negatieve punten: ‘Voldoende ruimte voor onderdak, faciliteiten en kantoren’ en eveneens de ruimte op het energienet.

Locatie de Trije Terpen scoort nergens echt een negatief punt, maar wel vier keer een neutraal/negatief: ‘Beïnvloeding milieusituatie, ruimte op het stroomnet, kostenverhogende aspecten voor investering en passend binnen het beleid en kansrijkheid met het oog op de doorlooptijd van procedures. Ook scoort de Trije Terpen twee keer een neutraal/positief: de bereikbaarheid van voorzieningen en de ligging ten opzichte van de bebouwde omgeving en aanwezige structuren.

22 locaties, shortlist van 7, uiteindelijk top drie

In het onderzoek naar de locatie voor de mogelijke plek voor een asielzoekerscentrum in Dokkum zijn in totaal 22 locaties onderzocht. Uit de locatiescan kwam een shortlist van zeven plekken: Trije Terpen Súd, de Prins locatie, de Watertorenbuurt, de Brandweerkazerne en Gemeentewerf, De Sionsberg, Rondweg-Noord (Arriva-loods) en ’t Kalkhúsplein. Uiteindelijk bleven de Trije Terpen Súd, De Watertorenbuurt en ’t Kalkhúsplein over. Mede door beschikbaarheid en het eigenaarschap van de stukken grond. Alle drie zijn namelijk in handen van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Verdere proces

De gemeenteraad wordt op 15 mei aanstaande geïnformeerd door middel van een presentatie door het college. Ook is er dan ruimte voor omwonenden en inwoners van de gemeente om in te spreken bij de gemeenteraadsvergadering. Daarvoor kunnen inwoners contact opnemen met de griffier van de gemeente. Op 23 mei a.s. zal de gemeenteraad in debat gaan over dit onderwerp. Uiteindelijk volgt 5 juni a.s. het besluit. Dan besluit de raad óf en waar het azc in Dokkum komt.

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Waarom was politie-advies anders dan besluit van college over AZC-locatie Dokkum? · Foto('s): RTV NOF
Waarom was politie-advies anders dan besluit van college over AZC-locatie Dokkum? · Foto('s): RTV NOF
Waarom was politie-advies anders dan besluit van college over AZC-locatie Dokkum? · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio