Direct naar artikelinhoud
nieuws

Shell ziet winst beetje dalen, aandeelhouder blijft prioriteit

Shell zag de winst in het eerste kwartaal dalen, maar boekte een hoger dan verwacht resultaat. Het energieconcern blijft geld vrij maken voor zijn aandeelhouders. Onder de streep bleef 7,7 miljard dollar over (7,2 miljard euro).

Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Een jaar geleden was dat nog een kleine 10 miljard, maar het resultaat geeft het bedrijf ‘het vertrouwen het komend kwartaal opnieuw een terugkoopprogramma op te tuigen ter waarde van 3,5 miljard dollar.’

De inkoop van eigen stukken is gunstig voor bestaande aandeelhouders, omdat dit de koers stut en de winst hoeft over minder beleggers te worden verdeeld. Een hogere koers moet beleggers overtuigen stukken Shell te kopen. Zij schaften de laatste jaren liever Amerikaanse olie-aandelen aan, omdat die beter presteerden dan Shell.

Topman Sawan is ontevreden over de koers en probeert met kostenverlagingen en terugkoopprogramma's van aandelen de koers meer in lijn te brengen met de Amerikaanse concurrentie. Als dat dit jaar niet voldoende lukt, overweegt het concern zijn notering volgend jaar te verhuizen van Londen naar de beurs van New York.

Over de auteur
Bard van de Weijer is economieredacteur van de Volkskrant. Hij schrijft over de energietransitie en de impact daarvan op het dagelijks leven. .

Shell verdiende in het eerste kwartaal vooral goed aan de oliehandel. Ook verbeterden de marges in de raffinage. Het concern profiteerde ook van de gestegen olieprijs. Er werd minder verdiend aan gas ten opzichte van een jaar geleden, omdat de gasprijzen zijn gedaald en de vraag is verminderd door de warme winter.

Analisten die waren gepolst door Reuters hadden een winst van ongeveer 6,5 miljard dollar verwacht.