Deze vorm van lichaamsbeweging kan het risico op vroegtijdig overlijden met wel 20 procent verlagen

De onderzoekers achter een grote metastudie bekeken gegevens van bijna 21 miljoen mensen en komen met een duidelijke boodschap.

Blijf ver weg van sigaretten, zorg dat je voldoende slaapt en beweeg minstens 30 minuten per dag.

Iedereen kent het klassieke advies wel om ziekten en kwaaltjes op afstand te houden en zo lang mogelijk te leven.

En hoewel een beetje lichaamsbeweging in je dagelijks leven beter is dan niets, lijkt één soort beweging in het bijzonder belangrijk te zijn als je een vroegtijdige dood wilt voorkomen.

Bijna 21 miljoen mensen

Dat is de conclusie van een grote nieuwe metastudie waarin onderzoekers van de University of South Australia de resultaten verzamelden van 199 onderzoeken onder bijna 21 miljoen volwassenen.

Op basis van de resultaten hebben ze nu een duidelijke boodschap voor ons allemaal.

De belangrijkste conclusie was dat je de kans op vroegtijdig overlijden met wel 17 procent kunt verlagen door regelmatig aan conditietraining te doen en je cardiorespiratoire systeem te verbeteren.

Dat is het vermogen van het lichaam om zuurstof te transporteren en te benutten en de grote spiergroepen langer te gebruiken.

De voordelen leken nog groter te zijn in het kader van hartziekten. Het risico daarop werd met maar liefst 18 procent verlaagd.

Een duidelijke boodschap

Bij conditietraining worden je hart, bloed en longen aan het werk gezet, waardoor het hart wordt getraind om bij elke hartslag meer bloed door het lichaam te pompen.

Daarom kan deze training de belangrijkste vorm van lichaamsbeweging zijn voor een goede gezondheid en een lang leven.

Professor Grant Tomkinson, senior auteur van het onderzoek, legt het uit.

‘De boodschap is heel eenvoudig: als je veel lichaamsbeweging doet waarvan je buiten adem raakt, is je risico op vroegtijdig overlijden en toekomstige ziekten kleiner. Als je lichaamsbeweging vermijdt, kan je gezondheid daaronder lijden,’ zegt hij in een persbericht.

Hij noemt hardlopen, fietsen en zwemmen over langere tijd als goede voorbeelden van conditietraining.

Andere sporten kunnen ook, zolang je maar een bepaald aantal minuten per week haalt.

Dat schrijft hoofdonderzoeker Justin Lang.

‘Je kunt zinvolle verbeteringen bereiken met aanvullende matig intensieve fysieke activiteit, zoals stevig wandelen, minstens 150 minuten per week. En naarmate je conditie verbetert, daalt de kans op overlijden en ziekte,’ legt hij uit.

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.