Homey introduceert Moods om slimme verlichting te bedienen

Smarthomeplatform Homey voegt een nieuwe manier toe om slimme verlichting te bedienen. Met zogeheten Moods kan de kleur van de verlichting aangepast worden aan de huidige situatie of stemming.

Gebruikers kunnen via de app zelf de nieuwe Moods aanmaken, wat in feite vooraf ingestelde instellingen zijn. Gebruikers kunnen selecteren welke kleuren gebruikt moeten worden en voor welke lampen de instellingen gelden. Ook zijn er vooraf geconfigureerde opties waar gebruikers uit kunnen kiezen.

Moods kunnen via de app of spraakassistenten als Google Assistant en Amazon Alexa gestart worden, maar ook vanuit een Flow. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om een bepaalde Mood automatisch te activeren vanaf een bepaald tijdstip, als iemand thuiskomt, als op een knop gedrukt wordt of op basis van een sensor. Daarnaast is het mogelijk om een Flow te starten als een Mood geactiveerd wordt. Wordt bijvoorbeeld een Mood genaamd Filmavond gestart, dan kan een Flow ervoor zorgen dat de gordijnen gesloten worden en de tv aangaat.

De nieuwe feature is beschikbaar op de gratis en betaalde versie van de Homey-dienst en op de Homey Pro (Early 2023) vanaf Homey Pro v11.0 en de Homey-app v8.2. Wie Homey Pro tussen 2016 en 2019 gekocht heeft, kan Moods later dit jaar verkrijgen via een eenmalige betaling van 10 euro.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

02-05-2024 • 09:22

85 Linkedin Whatsapp

Reacties (85)

85
85
36
1
0
43
Wijzig sortering
Ik ben een early adapter van Homey maar eind vorig jaar helemaal overgestapt op Home Assistant en geen moment spijt gehad. Ik heb het zo lang proberen vol te houden en recht te praten maar hoe zeer ik het Athom persoonlijk gun het product loopt veel te veel achter de feiten aan. Ze hebben de community te vaak opgeschud door in mijn ogen onhandige veranderingen. Ook het advanced flow gedeelte wordt langzaam in gehaald door de concurrentie en met RedNode in HA heb je eigenlijk nog veel meer vrijheid. Ik gun het ze niet maar Homey is hard op zijn retour. Mijn Homey Pro uit 2019, 2021 en 2024 liggen stof te happen en zijn eigenlijk alleen maar bruikbaar voor een studenten kamer, maar niet als je +100 apparaten koppelt waar je in een normaal huis gewoonweg snel aan zit.

Wat mij het meest stoorde is de meest goedkope RP PI chip die ze blijven gebruiken. Wat moet ik met 2gb aan werkgeheugen dat binnen 24 uur helemaal vol loopt?

Nog een dingetje; Als ik nu een schakelaar met 100+ apparaten aanroep dan reageert de verlichting echt veel en veel sneller.

[Reactie gewijzigd door downcom op 2 mei 2024 10:04]

Ik heb dezelfde overstap vorig jaar naar HA gedaan.

Ook mijn Homey (echte!) Pro’s van 2019 en 2023 zijn meer als toevoeging en backup voor belangrijke functies/ automatiseringen mocht HA uitvallen.

Ik heb onlangs nog contact gezocht met de support van Athom over dagelijkse crashes van mijn Homey Pro 2023 en dat deze steeds vaker voorkwamen hoe warmer het weer en dus ook het binnenklimaat bij mij in de kamer werd: Ik kreeg het verwijt dat ik veels teveel apparaten heb (aangesloten) en daardoor het geheugen vol zat. |:(

Zo te zien is dit apparaat niet echt een “PRO” als het met dat weinig geheugen (van maar “2GB”) mijn apparatuur niet aan kan. Terwijl mijn HA met weliswaar 8 gb geheugen maar wel een max geheugengebruik van 1,9 GB alles en nog meer regelt zonder enig gedoe.

Athom was gewoon weer een cheap bezig om een pi-module met maar 2gb te kiezen voor de nieuwste Homey Pro 2023 en heeft steevast ook een cruciale fout begaan om geen actieve koeling of tenminste “air vents” in de Homey Pro 2023 behuizing te implementeren. Mijn Homey Pro 2023 is op dit moment, hoe warmer het wordt een dure “Briefbeschwerer” geworden en Athom is de kluts kwijt en moddert aan de eisen/benodigdheden/wensen van hun users voorbij. Het “community” forum wordt niet gelezen respectievelijk genegeerd en er worden functies geïntroduceerd zoals deze “moods” die voor de simpele user veel interessanter zijn dan de PRO-users die al lang dezelfde functionaliteit via (favoriete) flows wist te realiseren. Dus zonde van het geld voor de PRO als men het oogpunt op “simpele(rere)” users/gebruik mikt en daarop de zeer schaarse (development)mankracht richt. 8)7

Bovendien vindt ik het een aanfluiting om voor mijn oude Homey Pro (2019) steeds weer (10€ ) te moeten betalen om functionaliteit te krijgen die er al lang standaard in zou moeten zitten. :(

: correctie typefouten.

Mijn oude Homey Pro 2019 zit ook vol kwa geheugengebruik en ongeveer 1 meter verwijderd van mijn Homey Pro 2023 en crashed niet zo gemiddeld een keer in de 20 uur. Die draait al wekenlang stabiel door. (Ik had gehoopt met de Homey Pro 2023 en duidelijke verbetering te kopen tegenover de mijn oude, maar het is meer “verschlimmbessert”. |:(

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 11:49]

Als je op het forum van Athom kijkt zie je ook heel wat knutselaars actief die van allerlei koelingen op het printplaatje aan het monteren zijn. Voor een product van 400 euro zou je gewoon veel beter verwachten. Maar mijn pijnpunten die ik niet kan wegnemen zijn;
  • 2gb werkgeheugen dit is veel te weinig, hang er maar eens een P1 meter aan
  • Stroperig verloop van het indienen van Apps
  • Wijzigingen in de opzet van het platform waardoor ontwikkelaars de benen nemen
  • Stroperig verloop in het systeem als je veel apparaten en flows hebt
  • Ontbreken van een fatsoenlijk dashboard dat kan worden gedeeld met de familie
  • Adapter die standaard wordt meegeleverd zorgt voor problemen
  • en nog heel veel meer
En toch is het voor bepaalde kleine setups geen verkeerd product maar voor een heel huis is het ondermaats. Je hebt snel tientallen lampen, bewegingssensoren, Brandmelders, Muurschakelaars, TV en alles wat daar aan vast gekoppeld zit, keuken apparatuur, P1, zonnepanelen, tuinverlichten, sproeierinstallatie enz enz.
Die aanpassingen voor koeling maar ook andere pi-modules heb ik gelezen en volg ik ook met grote interesse alleen wacht ik misschien nog totdat mijn garantieperiode voorbij is om zelf aan de slag te gaan en bovendien is jammer genoeg gebleken dat ik zelf 2 linke handen heb als het er aan toekomt om te solderen.

Het zou athom sieren om zelf een upgrade kit/dienst op te zetten. (Athom :Module-/hardwarekosten + 40€ ??)

En sinds de jaren dat ik de Allereerste Homey had zijn er dus gestaag steeds meer apparaten bij gekomen en die wil ik dus niet missen op mijn nieuwste Homey Pro 2023 maar wordt wel gedwongen door de 2gb geheugenbarriere.
Ik heb elke maand gemiddeld minstens 1 nieuw smarthome apparaat erbij. Dat kan ook maar een goedkope (zigbee) temperatuursensor zijn.
Maar zo groeit mijn aantal apparaten.

Zo houd athom de users steeds meet wortels aan een hengel voor hun neus met steeds meer ondersteuning maar limiteert wel de keuzevrijheid/-mogelijkheid doordat het zo weinig apparaten in totaal aan kan.

Ik hou mijn hart vast als dadelijk de aangekondigde nieuwe/officiele Tuya app van hun uitkomt en er duizenden (goedkope) verschillende apparaten zogenaamd ondersteund zouden kunnen worden. Een inkoop bij AliExpress van Tuya apparaten kan dan snel tot frustratie leiden als je dan in grote stappen de “magische” grens van 100 apparaten nadert/overschreidt. O-)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 3 mei 2024 02:21]

In mijn werk als werktuigbouwkundig ingenieur is het vrij normaal dat je een apparaat ook test in een klimaatkast. Dat het apparaat bij hogere temperaturen (hoe warm kan het eens worden binnenshuis?) instabiel wordt, geeft aan dat ze daarop hebben bezuinigd. Jammer, want het concept is best interessant.

Ik heb nooit een Homey gehad, wel een Pi met Domoticz erop en inmiddels ook de switch naar Home Assistant gemaakt, wat dan weer draait op een Intel NUC. Het draait stabiel en biedt veel flexibiliteit.

Het is overigens wel een klassiekertje dat startups bezuinigen op het ontwerp en hopen dat het allemaal wel goed komt. Ze zijn slecht te overtuigen dat vertrouwen te voet komt en per paard vertrekt. Met andere woorden: als je je werk vooraf niet goed doet, geef je een veelvoud van dat bespaarde geld uit om het achteraf weer recht te lullen. Imagoschade is moeilijk op waarde in te schatten.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 3 mei 2024 09:43]

Ik ben ook een early adopter en heb mijn eerste Home Assistant nog steeds naast Homey draaien. Prima combinatie.

Ik zie niets van die retour. Ze liepen mijlen voor in de smart home UX en het is dus logisch dat concurrenten dit kopiëren om bij te komen. Toch kan Home Assistant nog lang niet tippen aan de eenvoud en elegantie van Homey net zoals Homey nooit heeft kunnen tippen aan de flexibiliteit en kracht van Home Assistant.

Homey is niet slechter geworden maar ik denk dat je hun doelgroep voorbij bent gegroeid.
Wat heeft een PRO user aan eenvoud en elegantie als de functionaliteit en ondersteuning onder de (PRO) maat is.

Athom had beter hun nieuwste telg in de “PRO”
lijn “CORE” kunnen noemen/omdopen.
Dan werden er zeker niet zo grote verwachtingen gewekt en was het duidelijk dat het hun meer om de beginner misschien de beginner+ smarthome user ging en niet om de echte PRO user met heel veel toepassingen/apparaten.
...Als je hardste kern van kritiek gewoon is dat PRO niet echt PRO is dan valt het dus eigenlijk reuze mee :+
Niet als je voor PRO betaald hebt. O-)
De specs waren bekend voor je de aankoop deed, toch?
Er zijn ook mensen die klagen dat de Macbook Pro niet echt "Pro" is want <vul subjectieve reden in>. Zeker met de eerdere release van de gewone Homey, waarvan erg duidelijk is dat er neits lokaal draait, vind ik het niet echt een sterk kritiekpunt dat hun pro geen echte pro kon zijn: het onderscheid tussen de twee is duidelijk, namelijk de pro kan lokaal apps en flows draaien.

Ik was er niet door misleid in ieder geval, en wist dat ik gewoon HA moest kiezen als ik meer kracht en een complexer systeem wilde.

Jammer dat jij het een miskoop vindt, maar ik snap het probleem niet zo.
Zowel HomeAssistant als Athom vinden hun geschiedenis grotendeels in Nederland. Waarbij HA is opgericht in 2013 en Athom in 2014. Maar dan rest voor mij de vraag wat heb je aan UX als 95% van de apparaten niet ondersteund wordt, het stroperig gaat lopen bij veel apparaten, de PI veel en veel te warm wordt en het geheugen bij apparaten die vaak hun status doorgeven het geheugen laten vollopen. Dan houd voor mij de reden op om Homey te gebruiken en duw ik het allemaal in HA. Ik vraag me daarom ook af gebruik je Homey enkel voor het dashboard met virtuele apparaten?
blame the consumer, not the product :P? beetje de omgekeerde wereld, denk je niet ?
Ik denk dat het tijd word dat homey wellicht een modulair platform gaat ondersteunen om bij te blijven
maar niet als je +100 apparaten koppelt waar je in een normaal huis gewoonweg snel aan zit.
Ik zie de gemiddelde Nederlander niet meer dan 10 slimme apparaten hebben, als ze er al iets mee doen. In 2021 was het gemiddelde 5. Je zit in de prosumer of hobbyisten categorie. Daar is niks mis mee - maar weten dat dat zo is en zo de situatie relativeren, is wel slim.
Maar in dat geval is een app per apparaat ook prima te doen en heb je waarschijnlijk weinig aan een Homey of een HA. Ik heb b.v. iets van 50 Hue lampen/schakelaars/bewegingsmelders, maar omdat dat 1 categorie is bedien ik dat met 1 app die dat volgens mij beter kan dan HA of Homey. Dan nog een robo stofzuiger een grasmaaier een thermostaat dus nog een paar apps.... Ik denk dat ik HA invoer als ik zonnecellen installeer.
Ik zelf gebruik dan niet de Zigbee ondersteuning van HA maar ik gebruik Mqtt2zigbee die ik dan weer wekelijks back-up.

Kleine PC met Proxmox waar ik in aparte vm's draai en kan backuppen of klonen om iets te testen. Ik hen hierdoor zelf de regie in handen zonder dat ik het met m'n dikke vingers snel kan slopen :+
Nou wanneer je GU10 spotjes in je plafond hebt zitten dan is 100 niet enorm veel. Elke ruimte een wandschakelaar, wat brandmelders, multimedia in de woonkamer. Je komt veel sneller aan die 100 dan je in eerste instantie door hebt.
Naar aanleiding van dit bericht ben ik even gaan kijken op de blog van Homey. Daar is de afgelopen maanden echt weinig gebeurd. Dat is voor mij altijd wel een rode vlag wanneer er weinig wordt gepost.

Dan zijn er ofwel weinig ontwikkelingen om over te schrijven, of de persoon die deze berichten normaal gesproken plaatst, is wegbezuinigd.
Die was “not in the mood” om er wat zinnigs in te schrijven. _/-\o_
Waar Homey in voorloopt is het gebruiksgemak. 100+ devices zoals jij is zeer zeldzaam en als mensen tegen de limieten van bijvoorbeeld de Hue-app aanlopen, is Homey de logische volgende stap, niet HA. HA is voor jou en mij, mensen die het leuk vinden om een beetje te tweaken en tinkeren, maar niet voor meneer en mevrouw Jansen op de hoek die hun Philips beweingssensor willen gebruiken om een Sonos-speaker aan te sturen.

In mijn ogen is de flow qua ontwikkeling (voor gewone gebruikers, niet grootgebruikers zoals jij) van smarthomes momenteel: beginhub (bijv. Hue) > Homey > Home Assistant

100+ devices is echt een grote aantal devices en daar gaan mensen echt niet zo makkelijk aan zitten als jij beaamt.
In de loop van tijd (lees jaren) zullen velen toch eens aan deze grens tippen en dan spijt en/of dezelfde frustratie zoals ik ervaren dat ze niet verder kunnen.
Ik ben sinds de aanschaf van de echt de eerste Homey met Hue lampen/apparstuur ( ongeveer 83 ) en Fibaro zwave stekkers in echt elke wandstekkerdoos (om het totaal maar ook individueel energieverbruik te meten) (ongeveer 67 stuks) er over heen.
Laat staan nog mijn verwarming/radiatorknoppen9 stuks ).
Mijn Homey(echte!) Pro 2019 kon dat min of meer aan respectievelijk draaide stabiel was alleen zeer slecht bereikbaar via de wifi wat niet aan de wifi zelf ligt trouwens.
Daarom heb ik de Homey Pro 2023 gekocht: usb lan adapter en snellere processor.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 12:43]

Zelfs toen je de eerste stap zette naar Homey, met 83 devices, had je al ruim meer devices dan de gemiddelde Nederlander ooit gaat hebben.
Nee. Ik heb kamer na kamer de verlichting, schakelaars en bewegingssensoren omgezet van spaarlampen/ KlikAanKlikUit naar Led lampen van Philips hue en ben uiteindelijk nu bij 83 Hue apparaten in totaal geëindigd.
(Vooral in de woonkamer zijn er 10 lampen extra! voor mijn hue sync (box) voor mijn tv. )

Hetzelfde met alle wandcontactdozen. Per kamer ze met een Zwave (tussen)stekker van Fibaro voorzien om het stroomverbruik te kunnen meten. Toen had ik nog geen P1 meetapparatuur en/of slimme meter in mijn meterkast.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 13:08]

Het gemiddelde ligt op 5: https://hypotheek.nl/nieu...opulair-energiebesparing/ Dus als je zegt dat je evenveel hebt als de gemiddelde Nederlander, dan heb je geen 83 apparaten.
Hoeveel (led) lampen heb jij overal in huis ?
Ook degene die je weinig gebruikt maar er zit er een soort gloeilamp 💡 in, toch ?
En deze gloeilampen heb ik per kamer langzamerhand door hue lampen vervangen.

Bovendien zijn die 83 Hue apparaten ook inclusief 8 bewegingssensoren, 5 dimmerswitches , 3 Tab Switches, 4 smart knoppen en 4 smart stekkers van hue verdeeld over 2 hue bridges.
Maar dan nog hebben de meeste mensen niet zoveel in huis.

En specifiek voor mijn situatie, waar je naar vraagt, inclusief lampen die ik weinig gebruik: 10 lampen. En 11 als je de lamp in mijn berging in de algemene hal meetelt, maar dat is (nog) geen slimme lamp. En dan woon ik in een behoorlijk groot appartement met meerdere verdiepingen (is een bijzondere, monumentale woning). Ik gebruik ongeveer de helft van die lampen iedere dag; de andere helft minder vaak. Verder heb ik één dimmerschakelaar en that's it (tenzij je de slimme meter meetelt, maar die zit niet aangesloten op mijn Lidl-bridge).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 mei 2024 16:35]

Nee.
...Ja? Ben jij nu echt in de waan dat 83 Hue lampen hebben iets normaals is?
Lees boven. Zijn niet alleen lampen. :Y)
Hier ook Homey gebruiker sinds een aantal jaar. ga ook over de 100 devices. Voor mij niet uitzonderlijk
Bedankt 🙏🏻.

Verlichting(inclusief schakelaars & bijbehorende bewegingssensoren) , verwarming(radiatorknoppen) en energieverbruik(stekkers) en je zit er al gauw boven de 100 en dan begin ik niet over slimme wifi speakers, mijn temperatuur sensoren buiten en binnen en mijn slimme deurbel en andere beveiliging(scameras). etc.

Met zegt zekf dat er zoveel verschillende apparatuur wordt ondersteund (door externe/commnity apps), maar men jan dan maar een frictie ervan tegelijk gebruiken omdat de hardwarebasis gewoon niet stevig genoeg is.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 19:03]

Ik had een heel stuk getypt maar ik kan beter gelijk vragen: Ben je kwetsbaar voor Apple producten??

HA is super makkelijk en overzichtelijk, zelfs mijn moeder van 70 kan haar weerstation koppelen zonder hulp .. echt waar hebben mensen het over??
Leuk om te horen.
Ik ben juist van HA naar Homey overgestapt afgelopen jaar, en nog geen moment spijt van gehad. Ik heb zo’n 60 zwave devices, en HA had af en toe de mode om deze unavailable te maken, en dan opnieuw gelinkt moesten worden (wat een rotwerk is). Samen met zigbee, hue en andere aansturingen zit ik tegen de 100 devices. Mijn Homey doet alleen mqtt naar de HA voor mijn esphome projectjes, wat prima gaat.
Wat me aan homey vooral stoorde is dat ze enkele keren alles overhoop hebben gegooid en alles wat je gewend was opeens niet meer kon..

Zoals de desktop app/webversie. Die was eerst de enige manier om sommige dingen te doen. Toen werd alles totaal overhoop geknald en was het opeens mobile only. Ik haat mobiele interfaces dus daar ga ik geen ingewikkelde zooi in doen.

HA gooit me ook soms teveel overhoop met updates, met name in de YAML. Maar athom heeft dit tot een kunst verheven. Ik heb een tijdje een kennis geholpen met dingen aan de praat krijgen met Homey maar zelf zou ik zoiets nooit nemen. Ook is het niet 100% lokaal, je moet een account maken op hun dienst. En als je daar niet mee verbonden was kon je niet eens dingen aanpassen.

Ik weet niet of dat nog zo is want ik heb die kennis gelukkig ook over op HA.
Scheelt wel hoor, kan nu helemaal afscheid nemen van de Hue Bridge.
Ding werd trager en trager en zit een beetje vol.

Kan nu dus inderdaad scenes/moods maken en die koppelen aan fysieke knoppen
Succes met veel devices aan de Homey... daar is de hue bridge toch echt wel beter in.
Ben je tegen problemen aangelopen? Raad je af om alles om te zetten naar de Homey rechtstreeks?
Zijn oprechte vragen, want ik wilde dit weekend beginnen haha
Ik ben zelf gek op Homey, maar je moet Homey in mijn ogen echt zien als een koppeling tussen al je verschillende apparaten. Dus lekker die Hue bridge er tussen houden, en laat Homey koppelen tussen je Fibaro motion sensor en de Hue bridge.

Heb hier zelf 2 Hue bridges omdat ik tegen de limiet van het aantal apparaten van de Hue bridge aan liep. Met de Hue app moet je dan schakelen, met Homey (geautomatiseerd, of via de app) merk je niet dat er een andere bridge aangesproken wordt.
Dan gaan we op zoek naar een tweede bridge :)
Thanks voor je reactie
Je zou een aantal devices naar Homey kunnen verplaatsen en de rest op de Hue bridge kunnen laten zitten. Zo kan je voor zowel hue als Homey een goed zigbee netwerk op te bouwen en heb je extra ruimte voor apparaten op je hue bridge.
Je kan ook een rasberry pi oid kopen, een USB zigbee antenne indrukken en Zigbee2Mqtt draaien? Via een snelle google opdracht zag ik dat Homey MQTT ondersteund.

Zelf doe ik dit ook, alleen dan luistert bij mij HomeAssistant naar de MQTT server. Dat zal Homey vast ook kunnen.

Edit:
Ondersteunde hardware https://www.zigbee2mqtt.io/guide/adapters/

[Reactie gewijzigd door MrCuddles op 2 mei 2024 14:04]

Exact, de hue bridge is echt super stabiel.
Dit heeft weer niets te maken met de bridge volgens mij? Scenes koppelen aan lampen kan al lang, ook zonder bridge
Niet echt een optie. Homey kan helemaal niet veel Zigbee devices aan vanwege een brakke implementatie of chip. Daarnaast is Hue veel betrouwbaarder.
Alle verlichting zit bij mij in Hue, en die zit nu vol.
Verder heb ik nog wat minder belangrijke lampen en accesoires aan Homey hangen. Maar met 40 Zigbee devices zit die ook wel vol.
Wat een aankondiging zeg, ik dacht ze komen met iets unieks maar dit zijn gewoon scenes die in zo een beetje elk ander smart home platform zit, vind het eerder knap dat ze dit blijkbaar niet hadden.
Dit zijn geen echte “scenes” maar een slap aftreksel oftewel scene “light” (licht (dubbele betekenis) 8)7 ) omdat er maar lampen/licht kan worden geschakeld. Er ontbreken mijn jaloezieën en mijn andere (stekker) schakelaars waaraan domme lampen en/of ventilatoren etc. zitten.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 11:15]

Je kunt een Flow laten starten wanneer je een Mood activeert, en daarmee dus eenvoudig je Jaloezieën (en alle andere apparaten) ook mee laten doen, als je wilt 😁
En waarom dan überhaupt nog een mood gebruiken als ik alles dezelfde flow kan instellen/ laten doen. 🤦🏻

Dat is ongeveer hetzelfde alsof ik een aanhangwagen heb om de rest van mijn spullen die niet in de volgepropte auto passen en die dus voor de helft leeg met me meetrek terwijl de passagiers er amper nog plaats hebben in de auto. |:(

Intelligenter is om (bijna) alle spullen in de aanhangwagen te zetten toch ? (Voor een goed/makkeijk overzicht.) O-)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 12:14]

Doordat de Moods in het Devices overzicht staan is dat best wel handig. Ook kun je nu qua lampen de 'huidige staat' opslaan ipv dat je deze moet namaken in een Flow. Verschilt per persoon, maar het kan best handig zijn. Het voordeel: je hoeft ze ook niet aan te maken natuurlijk.
Ben ik nou de enige die denkt, dit zat er toch al in?
Ik heb meerdere flows lopen via diverse triggers die meerdere lampen op kleur X intensiteit Y zetten... Dat is toch niks nieuws?

Ik heb liever dat ze een dashboard maken die je helemaal zelf kan inrichten zodat de WAF beter is.
Of accounts met bepaalde rechten, zoals mijn zoon die niet de lampen op de slaapkamer van mijn dochter zou moeten kunnen bedienen om 3 uur 's nachts.
Nee, een functie maken die er al lang in zit, da's even nuttig. 8)7
Tja, voor gebruiksgemak is anders wel wat te zeggen. Hoe doe jij dit nu dan? Als je elke voor lamp individueel een kleur moet instellen via een flow dan vind ik dat erg omslachtig. Vooral omdat je met deze moods heel makkelijk allerlei verschillende kleurschema's toepast. De scenes in de Hue app zijn toch ook handig, of niet?

Het zou inderdaad mooi zijn als Athom met een eigen dashboard komt, maar vooralsnog bevalt mij https://hdashboards.app/ heel goed. Wordt actief ontwikkeld door een Nederlander. Is wel betaald, maar de goede ondersteuning en snelle ontwikkeling zijn me dat wel waard.
Best fijn, o.a. omdat Hue scenes niet meer werkten als je je Hue hub via Matter koppelt aan je Homey. Via Matter reageren je lampen sneller.
Ik heb drie hue hubs via matter gekoppeld, kan nog steeds scenes flow card gebruiken..
Oh ja, mooi. Dan is dit verbeterd. Toen Matter support een paar maanden geleden uitkwam kon het nog niet.
Als je Hue met Matter gebruikt in HomeKit dan help je alles om zeep. En dus de eeuwen oude regel: if it ain't broke, don't fix it. Ik ben weer terug op Hue zonder Matter.
Wat bedoel je. Om zeep in Homekit of Homey? Ik gebruik geen Homekit namelijk.
Er is met veel brombarie een grote “update” van de Philips Hue app voor Homey op 1 mei aangekondigd, maar de functionaliteit respectievelijk de schakelaar om de “SYNC LIGHT” van de Hue Sync box aan en uit te zetten oftewel de sync functie te starten of te stoppen ONTBREEKT NOG STEEDS. :(
Tot heden kun je alleen de (power/stroom) van de hele sync box aan/uit zetten terwijl dat ongeveer hetzelfde is alsof je de hele pc moet uitschakelen om een browser(venster) te sluiten. |:(

ATHOM : lees dit : https://github.com/mvdwetering/huesyncbox

Ik hoef geen sync light aan overdag
, en dus alleen het licht kunnen uitschakelen, maar de syncbox zelf moet wel aan blijven (zonder sync light) om de apparatuur die aan de hdmi poorten van de syncbox zit (ook overdag) te kunnen bekijken.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 13:16]

Ik heb deze Hue app update post totaal gemist. Heb je een link van die aankondiging? Kon op het blog of Homey forum niets vinden.

The Philips Hue app for Homey will update this Wednesday. The update adds support for the Hue Secure Contact Sensor, new Flow cards, and improved color accuracy for your Philips Hue lights.

What does this mean for you?
If you have a Flow that sets a light's color, you might need to update the color in that Flow to better match the color in reality.

The affected Flow cards are `Set a color`, `Set the hue` and `Set the saturation`.

Why is this happening?
Philips Hue has recently updated the Hue Bridge with new software. Among other improvements, the way colors are interpreted has changed. Previously these were communicated as Red, Green & Blue (RGB). Now they are sent using the XY color space.

A Flow on Homey stores colors in RGB, thus the color will be converted to XY when the Flow is started. This might result in a slightly different color than when you first made the Flow.

The update will automatically happen on Wednesday, May 1st. Don’t want to wait? You can already test the new version here →”

https://mcusercontent.com...88d-793f-d62f9b266c08.png

Link is er niet. Was een e-mail.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 13:14]

Ah, thanks. Mail gemist. Hoop dat ze nu ook een push verbinding geïmplementeerd hebben ipv om de zoveel sec pollen of er een schakelaar is ingedrukt. Aan de andere kant is de hele app een beetje overbodig geworden met de implementatie van Matter. Dat wel een snelle update gaf van schakelaars gekoppeld aan de hue bridge.
Er is toch een flow optie om sync uit (of aan) te zetten? Of snap ik je niet…
Dat is om de hele sync box dus het hele apparaat uit of aan te zetten en niet alleen de sync light functie aan of uit. Terwijl ik wel het apparaat telkens (nog) aan moet hebben als ik iets wil bekijken dat aan/via de (hdmi poorten van) de syncbox is aangesloten (ook alshet genoeg licht/klaarlichte dag is en dus geen sync lichten wil/kan gebruiken.).

Zie https://github.com/mvdwetering/huesyncbox

Daar zijn net als in de officiële hue sync app 2 schakelaars : een om de hele box aan/uit re zetten en een om de sync light te starten of te stoppen :

“ The following features are available:

Power on/off
Light sync on/off

“ [de features van de huesyncbox add-on voor Home Assistant van de link boven. ]

En die laatste ontbreekt dus.

Apparatuur voor ongeveer 1000€ (sync box + 10 lampen) minder bruikbaar met Homey. (Overdag /licht in in de woonkamer). Zonder HA had ik nog steeds de officiële hue sync app erbij moeten pakken om de sync functie aan of uit te zetten.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 18:46]

Ik zie als ik een flow maak de opties;

Schakel aan of uit
En
Zet sync aan
Zet sync uit
Schakel sync aan of uit

Nu heb ik nog niks getest maar lijkt mij dat sync aan/uit toch dan doet wat je wilt.
Nee. Dat is verwarrend benoemt maar het moet eigenlijk heten :

Schakel aan of uit
En
Zet sync BOX aan
Zet sync BOX uit
Schakel sync BOX aan of uit

Ik heb het zojuist nog nagekeken en getest.
Zet dus het hele apparaat uit. ( dus als het ware de hele PC en niet alleen de browser) 🤦🏻

P.s : Ik heb de standaard instellingen van de hue sync box uitgezet. Specifiek de autodetectie etc om niet overdag de sync licht functie te triggeren.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 19:17]

Maar wat doet schakel aan of uit dan?
Wat dom…
Waar vindt je dat ?

Ik vindt maar 1 keer : schakel asn of uit in mijn dan .., bij de sync box voor een flow.
Ok correctie :

Heb nog eens mijn Philips hue app op mijn Homey pro 2023 ge-update en vondt opeens WEL de gevraagde functies om alleen de sync te starten. Zie de changelog van nu de meest actuele versie 6.1.12 van vandaag !! : —Added support for enabling/disabling Sync on the Sync Box. (Dat na (minstens) 4 jaar zogenaamd sync box “support”) 🤦🏻🤦🏻🤦🏻

Is wel heel “toevallig” dat het vandaag erin komt na mijn “gezeur” hier. O-)

Nu nog testen en hopen dat het goed werkt. :Y)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 19:35]

O, Ik stuur je net een PM met een screenshot om dat ik je correctie post niet had gezien 8)7 .
Maar fijn dat het dan nu gefixed is.. Helaas gaat het allemaal niet even snel bij Athom maar ik ben
iig nog extreem blij met m'n Early 2018 (niet pro die hernoemt is naar een pro) met maar 512mb ram.
en ik geloof 1 core cpu.

Ik red alles nog prima er mee en krijg volgens mij de "moods" functie ook niet maar ook dat maakt mij niet uit want hier bedienen wij nu alles via HomeKit dus ben ik de enige van het gezin die functies toevoegt in de Homey App.
Ook raar dat je in de hue sync app niet met een tijdschema kan werken wanneer aan, uit of lichtsterkte.

Maargoed nu met Homey wel 😃
En dat wat ik dus miste omdat soortgelijke functie/mogelijkgeid nu eenmaal valt onder “smart” home toepassing.

En waarvoor heb ik dus de Homey Pro aangeschaft? 😉 Juist. ✅

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 22:08]

Toevallig de laatste update gezien, net uitgekomen. Is dit wat je zocht?

Versie 6.1.12 — Added support for enabling/disabling Sync on the Sync Box
Ja, wat een grote “toeval” dat het juist vandaag uitkomt na mijn gezeur hier vanmorgen 😉🤨, hè ? |:(

En dat na vier jaar (versie hue app 4.40 van 28 december 2019) hue syncbox “support”. 8)7

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 3 mei 2024 02:09]

Athom probeert ons telkens weer met hun mega aankondigingen blij te maken met een dode mus oftewel functionaliteit die er al lang standaard in zou moeten zitten gezien wat de concurrentie (HA/Alexa/Google Home) al zo biedt. |:( 8)7


Kan iemand een reclameplaatje maken/genereren met daarop :

ATHOM
“Fake it till you make it” O-)


… and ask again 10€ |:(
(Its our version of “shrinkflation” 8)7 )

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 12:12]

Maak een nieuwe flow waarin je de betreffende lampen de gewenste kleur geeft.
Noem je flow 'Movie night'.
Pas de gewenste automateringsflow aan om de 'Movie Night' flow aan te roepen.
Hetzelfde bereikt zonder Moods. Wat heb ik aan Moods?
Juist!

En daar heeft Athom (development-) geld en tijd aan gespendeerd (terwijl er halve gare functionaliteit niet wordt aangepast/verbeterd). |:(

Een nieuwe manier om water naar de zee te brengen. 8)7
(Terwijl de kanaal/rivier er ligt.).

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 12:17]

Het is gewoon gebruiksgemak. Jouw methode is meer werk om lampen toe te voegen, kleurschema's te wijzigen, etc. Net zoals Hue scenes. Je had ook met de hand die lampen kleuren kunnen geven immers.
Of ik nou in een Mood de lampen selecteer en een kleur in stel.
Of ik in een aparte flow de lampen selecteer en een kleur in stel.
De Mood kan je aanspreken vanuit andere flows, net als de 'kleuren flow' die ik heb aangemaakt.
Ik zie het verschil niet? Waarom is een Mood minder werk?

Ik gebruik zelf een Homey 2023, dus ik ben niet perse een Homey-hater ofzo. Maar de meerwaarde van Moods zie ik echt totaal niet.
Hier dezelfde reactie.. Zat dat er nog niet in dan? :+
Zat er inderdaad nog niet in, en ik heb het ook nooit gemist.
Met Flows kan je hetzelfde bereiken.
Dit is wel makkelijker en wat intuïtiever, dus ik zeg: Nice!
Ik heb gehoord dat ze nu hard werken aan een methode om je lampen ook aan of uit te zetten, gewoon vanuit een flow, te triggeren door b.v. een schakelaar in te drukken. Komt waarschijnlijk in 2026 maar echt de moeite waard even op te wachten...
Ik zit me echt te verbazen over het niveau van je reactie en voor alle duidelijkheid niet op een positieve manier.
Sorry maar een dergelijk triviale zaak had wat mij betreft al jaren geleden erin moeten zitten en niet als iets bijzonders gepresenteerd moeten worden, dat brengt de cynicus in me boven...
Een dashboard zou welkom zijn, maar voor die tijd zouden meer functionaliteit in de app ook welkom zijn. Nu start die bijvoorbeeld standaard op het Home tabblad, maar hier thuis moet/zit iedereen vaker in het Apparaten tabje. Maar ook in deze tab geen mogelijkheid de volgorde te laten aanpassen. Wat wel handig zou zijn, omdat flows vanwege een baby in een kamer niet zo handig zijn (en te veel gedoe voor de wisselingen). Zelf ben ik heel blij met het tabje "Climate" (waarom heet dit niet gewoon Klimaat? De rest is ook allemaal in het Nederlands) en je kan hier devices niet mee laten tellen, wat ik gedaan heb voor de 5 buitensensoren die temperatuur meten, maar die kan ik helaas niet laten samenkomen in een "klimaat buiten" tabje zonder zelf dingen aan elkaar te knopen. Kleine dingen waarmee Homey voor mij (30-40 items) al een stuk werkzamer zou worden!
Ja veel logische en/of kleine functionaliteit moet nog steeds van/via externe apps komen die hun tol aan geheugen- en processorcapaciteit eisen en zo (onnodig) extra Homey vertragen.

P.S heb jij al de “group” app voor Homey voor je 5 buitensensoren bekeken/geïnstalleerd?

Trouwens timmert Home Assistant heel hard aan de UX/Dashboard en ik verwacht nog veel goeds van het inofficiële jaar van de UserExperience respectievelijk Dashboard.

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 2 mei 2024 15:55]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee