Kinderen maken bewoners wakker in brandende flat: 'Er was paniek'

Het appartementencomplex waar de brand heeft gewoed
© Regio15
DEN HAAG - Aan de Haagweide in Den Haag heeft woensdagochtend brand gewoed in een flat. Zestien woningen werden tijdelijk ontruimd. Of blikseminslag de oorzaak was, kan een woordvoerder van de brandweer niet met zekerheid zeggen. 'Na de derde harde donderslag werd er bij ons op de voordeur gebonsd door de kinderen van de buurvrouw', vertellen bewoners Dave en Cas.
Voor de deur van het appartementencomplex in de Haagse buurt Huygenspark is het een komen en gaan van monteurs. Buiten overleggen bewoners met medewerkers van de woningbouwvereniging. Een oudere vrouw wandelt onrustig heen en weer over de stoep, ook haar appartement is beschadigd.
'In mijn huis stinkt het en zijn de muren zwart van de rook. Ik ben erg geschrokken, maar tegelijkertijd ook dankbaar dat de kinderen van mijn buurvrouw alarm hebben geslagen. Mijn man is op dit moment naar zijn werk en ik weet niet hoe ik dit allemaal moet gaan oplossen', zegt ze aangeslagen.

Niet getroffen door vuur

Flatbewoners Dave en Cas hebben geluk gehad. Hun appartement is in het woonblok als enige niet getroffen door het vuur en daardoor ook gespaard gebleven van het vele bluswater.
Toch zit de schrik er bij het stel goed in. Als er woensdagochtend rond 5.50 uur door de kinderen van hun buurvrouw op de voordeur wordt gebonsd, hebben ze nog niet door dat er brand is het gebouw.
De brand ontstond op de vierde verdieping in de cv-installatie van een huis
© Omroep West
'Pas toen ik op de galerij kwam, zag ik gelijk dat het goed mis was. Ik heb mij toen snel aangekleed en ben samen met mijn vriend naar beneden gegaan. We zagen uit het huis van de buren veel rook komen. Het vuur knetterde hard en er was paniek', blikt Cas terug.
Een andere buurman schiet de kinderen op dat moment te hulp en samen waarschuwen ze de andere bewoners.

Naar een hotel in het centrum

Cas ziet later dat de moeder en haar twee jonge kinderen naar een hotel in het centrum van Den Haag worden gebracht. Hun huis is door het vuur compleet verwoest.
'Ik heb haar weg zien gaan met een paar tasjes, maar verder hebben ze nu niks meer. Haar kinderen hebben enorm goed werk verricht. Ik ben ze erg dankbaar en mede door hun snelle handelen, is er ergere schade voorkomen.'

Op de deur gebonsd

Ook een ander stel dat net naar buiten komt met eten uit hun vriezer, looft de goede daad van de kinderen. In hun appartement op de eerste verdieping is de stroom uitgevallen en stinkt het naar rook.
'We hoorden geluiden vanuit het huis boven ons komen, maar wisten niet wat er aan de hand was totdat er op de deur gebonsd werd. Uiteindelijk bleek dat wij als een van de laatsten naar buiten kwamen en alle buren zich al onderaan de flat hadden verzameld. We zijn geschrokken.'