WhatsApp krijgt meer opties om evenementen te beheren

Meta heeft een nieuwe functie voor WhatsApp geïntroduceerd waardoor het voor gebruikers eenvoudiger wordt om evenementen te beheren. Leden van een Community kunnen voortaan ook reacties plaatsen in groepsgesprekken met enkel aankondigingen van beheerders.

Meta schrijft in een blogpost dat evenementen binnenkort niet enkel in het chatvenster van de chatapp te zien zullen zijn, maar ook op de informatiepagina van elke groep. Elk evenement krijgt ook een eigen thread, waardoor het eenvoudiger moet zijn voor gebruikers om reacties, vragen of opmerkingen over het evenement in kwestie te plaatsen en terug te vinden.

Contactpersonen die hebben ingestemd om een evenement bij te wonen, krijgen voor de start van deze gebeurtenis ook een melding. Deze functie zal eerst beschikbaar zijn voor groepsgesprekken die binnen een Community of WhatsApp-gemeenschap plaatsvinden. In de loop van de komende maanden zal de functie ook beschikbaar zijn in reguliere groepsgesprekken.

Meta voert ook nog een wijziging door aan ‘Announcement Groups’, dat zijn groepsgesprekken binnen een WhatsApp-community met aankondigingen van beheerders. De leden van deze groepen zullen voortaan ook reacties op berichten van de beheerders kunnen geven.

Nieuwe functies WhatsApp
Nieuwe functies WhatsApp Communites

Door Jay Stout

Redacteur

01-05-2024 • 21:14

39 Linkedin Whatsapp

Reacties (39)

39
38
5
0
0
24
Wijzig sortering
Van een uitstekende berichtenapp tot de zoveelste asociale media app....

Net zoals met Strava en LinkedIn.... Slechte evolutie!
Gelukkig verplicht de EU de mogelijkheid om op andere apps over te stappen, dus kun je straks gewoon Signal gebruiken :Y

Voor de mensen die alleen "verplicht" en "EU" lezen: verplicht om vrijheid te geven dus.
interoperabiliteit is iets anders dan de mogelijkheid om over te stappen en dat is niet specifiek voor signal, maar een algemene API waar alle apps mee kunnen communiceren.
Op zich heb je een goed punt, daarom noemde ik het geen integratie, maar hoe het uiteindelijk werkt als eindgebruiker is toch het belangrijkste?

Het moet niet uitmaken of iemand WA of Signal gebruikt om toch berichten, bestanden en eventueel gesprekken aan elkaar te knopen. Voor zover ik weet kan dat straks. Zo niet, dan lees ik dat graag :Y
Pagina vertaald door google

Signal does not want to lower its standards for Whatsapp. "Our bar for protecting privacy is extremely high, and we will not only not lower it, but we will not only want to raise it further," says Signal President Meredith Whittaker. "Currently, a collaboration with Facebook Messenger, iMessage, WhatsApp or even a matrix service would mean a deterioration in our privacy standards."
Ik hoop dat Signal zich bedenkt, maar ze lijken zelf niet erg te springen om de integratie te bewerkstellen.

BRON: https://www.heise.de/news...al-winken-ab-9636224.html
Ik hoop toch echt niet dat Signal zich bedenkt. Het punt van Signal is beveiliging en privacy. Dat openbreken zodat je berichten naar een Meta client kan sturen is het laatste wat ik daarmee wil zien gebeuren.

@Stukfruit Poortwachters moeten een optie voor integratie aanbieden. Maar derde partijen hoeven die integratie niet in te bouwen. Menig privacy-focussed dienst zal niet zo heel snel integratie met Meta's diensten inbouwen, al helemaal niet op Meta's voorwaarden (en als je het nu doet is dat is nu wel het geval). En gebruikers die zijn overgestapt om privacy-redenen staan daar vaak ook niet om te springen. Dan krijg je hetzelfde als met mail, waar het (in vergelijking met wanneer je ontvangers die diensten gebruiken of PGP mailen) relatief weinig uitmaakt dat jij Proton of Tutanota gebruikt als de ontvanger Gmail gebruikt. Dus in de praktijk zal het aardig tegenvallen hoe veel er veranderd op dat gebied.
Daar ben ik het zeker mee eens, maar het zou me praktisch toch mooi lijken om een minimale interactie te kunnen hebben.

Dat zou dan betekenen dat ik whatsapp helemaal niet meer hoef te gebruiken. Is dat netto dan niet winst op privacy vlak?
Aangezien whatsapp de signal e2e encryptie gebruikt
Dat ligt eraan. Ik heb WhatsApp helemaal verwijderd en na een jaar zitten bijna al mijn contacten op Signal, met de laatste paar op SMS. Wellicht geen encryptie, maar ook geen Meta. Ik acht de kans voor de gemiddelde man groter dat Meta slechte plannen heeft met tracking dan dat hun SMS verkeerd wordt afgetapt dus privacy technisch heb ik die laatste paar liever op SMS. Voor een deel van mijn Signal contacten geld echter wel, als die opeens weer via WhatsApp kunnen gaat bij veel Signal weer van de telefoon af. Ik zou er netto dus zwaar op achteruit gaan.

Maar ff los daarvan valt de winst ook voor jou mee. WhatsApp gebruikt naar eigen zeggen idd Signal's E2E encryptie, maar wel een door Meta aangepaste/beheerde versie van Signal's E2E encryptie. Daarbij encrypt WhatsApp metadata niet, anders dan Signal. Sterker nog, terwijl WhatsApp je berichten idd niet kan lezen, tracked die wel alle metadata. Dingen zoals wanneer je online bent, met wie je praat, hoe vaak en hoe lang je dat doet, etc. etc. Zo leert Meta alsnog een hoop over je, terwijl ze mooi kunnen roepen "maar we hebben E2E, je bent veilig".

Daarbij is het compleet closed source, en regelt Meta je E2E. Dat betekend dat zij alle encryptie-keys beheren, en jij niet kan controleren wat de clients doen voor encryptie of wat de servers doen (of wat anders dan ook). Gezien Meta een trackrecord heeft van dingen tracken die ze hebben gezegd niet te doen en ook vaak genoeg gepakt is op het breken van wetten en hun eigen privacy policies, is het idee dat ze daar misbruik van maken niet heel ver gegrepen.

Gezien Meta iig een public key voor de Signal-WhatsApp berichten krijgt, zal WhatsApp dus iig van al die berichten precies hetzelfde kunnen doen. En dan hebben we het nog niet over dat die link op Meta's voorwaarden moet, en mogelijk dus nog minder beveiligd moet worden. Zo veel win je er dus niet op op persoonlijk vlak. Je hebt de app met ingebouwde tracking wellicht niet meer, maar nog steeds wordt je met elk bericht en mogelijk elk moment dat je een appje leest en online bent getracked door Meta via de ontvangende kant van jouw berichten (en mogelijk de API van de Meta integratie).

Aan de andere kant, verlies je mogelijk wel de gebruikers die nu Signal enkel hebben geïnstalleerd omdat anderen dat hebben. In dat geval kun je er netto zelfs op verliezen als collectief.

Bij email is het feit dat je wel wint met een Proton of Tutanota, omdat alles al inco-operabel is en dat in de core van email ligt. Email is in de core ook altijd onveilig privacy en security wise en wil je eigenlijk niet gebruiken. Helaas kan dat in de huidige maatschappij niet. Je kan pleisters plakken met PGP en andere vormen van encryptie, maar het zal privacy en security technisch altijd een dorn in het oog zijn. Je kiest dan pretty much de beste van de slechte opties. Dat is bij chatapps niet zo. Die hebben nu security/privacy-veilige opties, die je eigenlijk kapot zou maken om hetzelfde probleem als email te creëren. Dat is een enorme stap achteruit privacy- en security technisch.
Thanks voor de info, ik had er zo nog niet over nagedacht.

Ik wist af van het feit dat Meta leuk roept over e2e, maar inderdaad alle metadata gewoon gebruikt voor van alles en nog wat. Vandaar mijn initielë gedachte van whatsapp te kunnen verwijderen. (alleen werk nog, maar dat zal niet snel gebeuren denk ik :( )

Zou het, om de metadata tracking te 'compliceren' voor meta een tor achtige optie zijn vanuit signal? Met een relay zodat de veel van de metadata eentonig word. icm met zeer bassale integratie; zie puur text berichten. Geen foto oid.

Of zit ik hier nu heel onlogisch en onrealistich te denken :P
Nouja, de andere client (WhatsApp) weet hoe laat een bericht binnen komt (want die ontvangt), en moet wel weten van wie etc.. Dus dat wordt erg lastig te verstoppen zonder dat het gewoon niet meer werkt.
ze zijn geen gatekeeper (voor zover ik uit het hoofd weet) en zijn daar dus niet toe verplicht. Eens ze groeien en als dusdanig zijn aangeduid zal dat wel (moeten) veranderen.
Hoe gaat dit dan werken in de praktijk, kun je voorbeeld noemen? Als je twee apps hebt signal en Whatsapp
Oh linkedin, het was zo simpel, gewoon een online CV en toen kwam die tijdlijn vol reclame of zelfs ik ben papa geworden, ik heb het al jaren niet meer net als Facebook en Twitter niet meer sinds Musk.

Heb nu Bluesky, maar dat komt ook niet echt van de grond, Instagram alleen omdat ik anders sommige dingen die anderen doorsturen niet kan zien. Is bij FB ook zo, maar dan hebben ze pech hoor. Volgens mij mis ik niks wat ze sturen.
Zal niet al te lang meer duren en je hebt straks nauwelijks nog ruimte om je berichten in te typen, met al die nieuwe functies die aan het chatvenster worden toegevoegd. Zo vind ik het nog steeds uiterst storend dat de diverse andere functies van bovenaan naar onderaan het scherm zijn geplaatst. Kan er maar niet aan wennen.
Ben ik de enige die alleen per ongeluk om Community's heeft geklikt en er verder nog nooit wat mee heeft gedaan?
Wat heb jij er dan mee gedaan? :)
Heb er zelfs expres nog niet op geklikt :)
Nee, ik zit met 160 andere in een community. Dus in ieder geval 160 zouden hier nee op kunnen antwoorden
Van een prima werkende berichten app, naar een app die alles moet kunnen en nergens goed in is.
Vergeet ook niet het woord 'simpel'. Helaas wordt Whatsapp steeds meer dan alleen een berichtenapp. Die stories ook, dat gebruikt niemand.. ik en niemand in mijn kring :*) Buitenlandse vrienden (Duitsland, Frankrijk) doen dit wel een beetje...
Ik ken 1 iemand die af en toe een story post als z'n hond jarig is :D
Ik zie liever een functie die je telefoon nummer afschermt
Je bedoelt instellingen -> Privacy -> Info? Dit zit er al best een tijdje in.
Hoe zie je dat precies voor je. Het handige van whatsapp is/was dat je communiceert obv je telefoonnummer. Net als SMS. Hoe wil je die precies afschermen?
Als ik aan een groep wordt toegevoegd, dat mijn telefoonnummer niet gezien kan worden door mensen die ik niet in mijn contacten heb staan.
Als ik de aankondiging lees dan lees ik dat evenementen iets nieuws is. Terwijl als ik het bericht op Tweakers lees, dat lees alsof het er al was een nu verder uitgebreid wordt.
Heb liever een Apple Watch ondersteuning zodat ik foto’s goed scherp kan zien op de Watch ipv al die ……
Vraagje: wie koopt een Apple Watch zonder dat men een iPhone ermee gebruikt?
Je snapt het niet.
Ik moet alsnog mijn Iphone pakken om een foto te bekijken als deze gestuurd is via whatsapp.
Ik snap het wel.
En je gaat een foto toch niet bekijken op z'n lullig klein schermpje. Dat is digitale SM...
Heeft dit met de nieuwe wet te maken die in europa geldt?? Dat chatapps met elkaar moeten kunnen praten.. door al dit soort dingen wordt het voor andere apps steeds lastiger om “gelijkwaardig” te zijn.
Als ik een app kan gebruiken zonder al die andere meuk is dat voor mij al prima :)
Beetje zeiken om het zeiken hier weer he.
Het is gewoon een simpele functie die het mogelijk maakt om een agenda event aan te maken voor een handig overzicht voor wie wel en niet kunnen.
En mensen die zich ergeren aan communities. Swipe niet naar rechts moeilijk he?!?
Precies ik gebruik WhatsApp al 10 jaar hetzelfde. Nooit een cent betaald, geen advertentie gezien.
Ik gebruik nu whatsapp om een groepje vrienden te benaderen om een bepaalde film of ander evenement te bezoeken.
Het proces is dat ik zo'n topic aanmaak en iedereen handmatig moet toevoegen, waarna degenen die geen interesse hebben zich weer uit de groep gooien.

Ik had eigenlijk gehoopt dat ik een community kon aanmaken waarbij ik dan vanuit die community diverse groupchats kon aanmaken met alle leden, maar dan wel waarbij ze die specifieke groep kunnen verlaten zonder de community te verlaten.

Weet iemand of dat toch mogelijk is?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee