Google stopt op 29 juli met Fitbit Pay en raadt klanten Google Wallet aan

Google trekt op 29 juli 2024 de stekker uit Fitbit Pay. De Amerikaanse zoekgigant adviseert klanten die de betaaldienst gebruiken, om over te stappen naar de Google Wallet-app.

Google schrijft op een ondersteuningspagina dat Google Wallet vanaf nu beschikbaar is voor alle Fitbit-apparaten die contactloze betalingen ondersteunen. Gebruikers die de overstap van Fitbit Pay naar Google Wallet willen maken, kunnen dat volgens het Amerikaanse bedrijf doen via de Fitbit-app voor de smartphone.

Uit mails van Fitbit-gebruikers die Tweakers kon inzien, blijkt dat er momenteel geen nieuwe betaalkaarten meer kunnen worden toegevoegd aan Fitbit Pay. Het zal tot 29 juli 2024 wel nog mogelijk zijn om via de betaaldienst elektronische betalingen te doen.

Fitbit Pay is sinds januari 2019 beschikbaar in Nederland. Google Wallet is sinds 2022 beschikbaar in de Benelux. Die laatste app kwam in 2022 uit en moest Google Pay vervangen. Google Wallet ondersteunt niet enkel digitale betaalmethoden, maar ook klantenkaarten, boardingpasses en allerlei pasjes.

Fitbit Pay
Fitbit Pay

Door Jay Stout

Redacteur

01-05-2024 • 15:29

50 Linkedin Whatsapp

Submitter: RGeeBee

Reacties (50)

50
49
11
0
0
31
Wijzig sortering
Lijkt me een logische stap. Ik zie niet echt wat voor voordelen Fitbit Pay biedt ten overstaan van Google Wallet.
Mogelijk stuurde Fitbit Pay niet al je betalingsdata naar Google?
Dat lijkt me wel een ding in elk geval.
Fitbit = Google dus helaas.
Fitbit Pay != Google Wallet

Mag dan wel nu dezelfde eigenaar hebben maar als ze het protocol en de verwerking van informatie nooit aangepast hebben dan kan het dus goed zijn dat er veel minder informatie in Fitbit Pay verwerkt werd dan in Google Wallet.

Simpel zeggen dat het beide van Google is zegt niks over de daadwerkelijke implementatie.
Google heeft Fitbit natuurlijk niet overgenomen uit liefdadigheid. Het zou, op zijn minst, erg naïef zijn om te denken dat, zelfs al zou Google Fitbit Pay laten bestaan, ze het niet aan zouden passen zodat zij betaalgegevens ik kunnen niet. Als aanpassing überhaupt al nodig is
Lijkt me dat dat in de voorwaarden moet staan, speculeren en verdacht maken is wel heel makkelijk.
En die voorwaarden zijn natuurlijk eenvoudig aan te passen.
Toen Fitbit Pay introduceerde, was het nog niet van Google, dus helaas voor jou klopt je argument maar half.
Vroeger was dat voordeel er wel, namelijk de onafhankelijkheid van één van de twee commerciele inlichtingendiensten. Het gros van Google's overnamens heeft als doel om alternatieven weg te concurreren, dan wel de triple E strategie gebruiken als overnemen niet kan.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 1 mei 2024 17:24]

Als Google informatie moet geven aan inlichtingendiensten, moet Fitbit dat ook gewoon.
Dat staat er niet: commerciele inlichtingendienst, dat zijn o.a. Google, Meta, Apple, Samsung (opkomende), Amazon, etc. De bedrijven die een wereldwijde infrastructuur hebben om informatie - van oppervlakkig en groepsgericht tot en met intiem en op personen specifiek - te vergaren met winstoogmerk als uitgangspunt. In andere woorden een commerciele inlichtingendienst.
Waar zit het winstoogmerk van Apple hierbij dan? Die hebben een minuscuul advertentienetwerkje en moeten hun inkomsten met name hebben uit diensten als iTunes/App Store/iCloud en verkoop van (dure!) hardware.
De prognose is niet verkeerd hoor. Nu zal dat relatief gezien een fractie van de totale winst zijn, maar dat maakt het niet minder commercieel.
Maar itt. Google is het niet hun core business. Amazon verkoopt fysieke meuk, Samsung verkoopt alles van TV's tot advertenties en wasmachines dus dat telt ook niet écht mee..
Waarom zou dat niet tellen? Hoe is 'core business' ineens een criterium geworden?
Niet vanaf het moment dat Fitbit overgenomen werd door Google wellicht
Maar niet mijn Fitbit versa 3 die word niet ondersteund terwijl hij wel Fitbit pay heeft. Voor niets van een Fitbit account naar een Google account gemigreerd en kan nu niet meer terug ook. Kan geen stappen meer van andere zien en dus ook geen competitie meer doen erg jammer allemaal. Een waarschuwing voor het migreren had fijn geweest.
Zou gewoon moeten werken: "Google Wallet is now available on Fitbit devices that support contactless payments. [...] Make contactless payments with Fitbit Charge 4, Fitbit Charge 5, Fitbit Charge 6, Fitbit Sense, Fitbit Sense 2, Fitbit Versa 2, Fitbit Versa 3, Fitbit Versa 4, and editions of Fitbit Charge 3 and Fitbit Versa that contain an NFC chip."
Hoi Tjorim,

Ik ben er vanaf de eerste dag mee aan de slag gegaan toen zag ik de Versa 3 er niet bij stond.

'Thanks for reaching out about Google Wallet. Please note that this feature is only available for the Versa 4, Sense 2 and Pixel Watch. The Versa 3 will continue to work with Fitbit Pay. Thanks for your understanding'.

Blijkbaar is dit aangepast, ga ermee aan de slag bedankt!
Er verdwijnen best veel wearable betaalsystemen. ABN Amro ondersteund bijvoorbeeld de K-Ring ook al niet meer, net als een stel andere tags/watches/bracelets. Als fitbit pay stopt, blijft er volgens mij alleen nog Garmain/ApplePay en GooglePay over (?)

Lijkt er op dat die wearable pay hype langzaam uitdooft en er nog een paar "grote spelers" overblijven.
Er zijn ook redelijk wat wearables met Fidesmo Pay op de markt. Tot nu toe werkt dat prima in Nederland i.c.m. Curve.
Consolidatie is natuurlijk een verschijnsel dat je overal ziet, als het op software aankomt nog sterker gezien de schaalbaarheid minder harde limieten heeft tov. Fysieke producten.
Ik heb het sinds kort op mijn smartwatch (ING) na lang wachten maar ik zie achteraf de hype niet van dat betalen met je [insert gadget].
Deze ontwikkeling piekte met de smartphone want daarmee kunnen veel mensen hun betaalpassen / portemonnee thuis laten.
En je smartphone tegen dat ding aan houden is toch net zo snel.
Vaak ook wel ergonomischer gezien de plaatsing van sommige pinautomaten.

Ik zie wel hoe de prioriteit om het zoveelste ding te laten werken afneemt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 1 mei 2024 16:33]

Ja wel jammer, ik gebruik momenteel Samsung Pay en dat is in Nederland nooit beschikbaar geweest.

Maar ook dat is niet al te geweldig voor de privacy. Het wordt tijd dat er een speler komt die echt privacy biedt. Liefst nog meer dan zelfs mijn bank want die verkopen in sommige gevallen tegenwoordig ook al data. Die kan bijv. gebruikt worden door adverteerders om te checken of je een artikel dat geadverteerd werd, ook daadwerkelijk hebt gekocht als dat niet online gebeurd was.

Met wearable betalen is fantastisch maar het is idioot dat er geen oplossing is om je privacy te behouden. Ook Apple is niet geweldig op dit punt bovendien zijn er teveel dingen onmogelijk op iOS die ik nodig heb.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 2 mei 2024 00:29]

Bron van de opmerking dat banken data verkopen, zoals jij vertelt?
Oh ik was vergeten te reageren maar zie hier: YouTube: Banks start using purchase history for targeted ads 🤦

Het gaat hier niet om mijn bank trouwens maar er zijn dus banken die dit al doen, dat bedoelde ik. Ik zie een bank niet als een vertrouwde partner maar een noodzakelijk kwaad.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 13 mei 2024 04:41]

Chase bank, in amerika.

En totaal niet mogelijk in europa.
Alleen worden al onze betaalkaarten in Europa door Amerikaanse bedrijven afgehandeld (Visa en Mastercard).

Het zou me niet verbazen als er op die manier toch het een en ander lekt.
Ach, die onderbuikgevoelens kan ik niet zo veel mee.

De wetgeving is helder en de controle streng.
"Google stopt nieuwe tracking features in Chrome" past ook
Ik heb de bankpassen van Rabobank en Knab in mijn google Wallet maar helaas werken deze niet op mijn Fitbit charge 5.

Zelfs mijn creditcard van de Rabobank kan ik niet toevoegen "mijn bank ondersteunt deze smartwach niet".

Was altijd handig om als fallback bij te hebben, maar helaas.
Knab was ook niet beschikbaar in Fitbit Pay, Rabobank zou wel moeten lukken volgens de lijst.
Nee klopt, maar die heb ik wel in mijn Google Wallet staan.
Dus ik had de hoop dat hij alles uit mijn Google Wallet zou ondersteunen.

Maar als ik in Fitbit app maar Wallet ga geeft hij enige optie mijn Rabobank creditcard weer, als ik dienwil toevoegen krijg ik de melding dat mijn bank het niet ondersteunt.
De oude Fitbit Pay (waar je dus geen kaarten meer kan toevoegen) ondersteunde blijkbaar enkel Maestro kaarten (de debitcard): https://www.fitbit.com/global/us/technology/fitbit-pay/banks
De nieuwe Google Wallet lijst met supported banken zegt hier niets van maar misschien dezelfde beperking? https://www.fitbit.com/gl...nology/google-apps/banks*

*Note that this list is specifically for Fitbit devices and differs from the list of banks and countries compatible with Google Wallet on your phone.
Zojuist opnieuw proberen toe voegen en nu is het wel gelukt.

Achter het veld waar je een kaartnummer moet invullen vind je een NFC icoontje.

Als je daarop klikt en die stappen volgt werkt het voor Rabobank.
Heb het ook even geprobeerd. Zowel mijn ASN als mijn ING rekening werkt niet via de Google Wallet op mijn Fitbit Sense 2. Op zich jammer. Had me wel handig geleken.
Ik denk dat Google langzaam begonnen is het het afsterven van Fitbit.
Inmiddels hebben ze met firmware versie 194.91 veel Charge 5 voorzien van grote problemen met batterij en andere ongein. Het fitbit-forum https://community.fitbit.com/t5/Charge-5/bd-p/charge5 staat er vol mee.
Gelukkig hebben ze er voor gekozen om mijn defecte Charge 5 zelfs buiten garantie te vervangen. De nieuwe draait nu nog prima op de oude firmware en ik hoop dat het zo blijft.
Het vreemde is dat er helemaal geen reactie van Google/Fitbit over komt en ze zelfs ontkennen dat de problemen door de firmware zijn ontstaan.
Ik ga mijn geld in ieder geval niet aan Google toevertrouwen
Je reactie is een beetje tegenstrijdig. Google ontkent dat de problemen door de firmware zijn ontstaan, maar tegelijkertijd schrijf je dat ze geen reactie geven. Hoe hebben ze dan laten weten de boel te ontkennen?
Meerdere gebruikers hebben dat bij telefonische of email contact te horen gekregen. Voor het overige negeren ze alle berichten.
Maar misschien ben jij een gelukkige tevreden gebruiker
Wel jammer dat er geen ondersteuning is voor de overstap van Fitbit Pay naar Google Wallet als je een Google Workspace account hebt. Dat zie je bij Google ook vaker, er wordt heel weinig rekening gehouden met non-zakelijk gebruik van Workspace, zeker in de gratis variant. Zo wordt je wel gedwongen om te gaan betalen of over te stappen naar een ander ecosysteem, met mogelijk e-waste tot gevolg.
Mooi klaar mee. Heb een iPhone waar geen Google Wallet op zit. Kan dus binnenkort niet meer betalen met de Versa 4...
ICS, de grootste kaartprovider in NL met 3 miljoen klanten, ondersteunt geen Google Wallet, alleen Apple Pay. Dat betekent dat je die creditcards vanaf eind juli niet meer op je fitbit kunt gebruiken.
Je ziet dfat trouwens vaker: NL wordt op allerlei gebieden een digitaal derde wereldland. Veel komt eerder uit in andere landen.
Haal daar het woord 'ondersteuning' eens uit :P Dat MS gestopt is met office 2012/2016 'ondersteuning', je kan het nog steeds installeren en gebruiken.
Haal bij Google alles er uit wat gewoon een andere naam is verder gegaan (je kan het dan immers ook nog steeds gebruiken). Blijft er ook maar een klein lijstje over :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 mei 2024 16:47]

Ooh ik heel niet gezien dat hij reageerde op een searchtag :D

Het zijn grote bedrijven, die starten, stoppen, zetten over, bouwen om, eindigen ondersteuning van.. niets bijzonders :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee