Nieuws

Volop vraagtekens rond netwerk van failliete metaalbedrijven

Vraagtekens rond meerdere metaalbedrijven, foto ter illustratie.
© Oost Nieuws
Nadat vorige week al het bedrijf van een metaalondernemer uit Hengevelde op de fles was gegaan, werden vandaag twee van zijn andere bv's failliet verklaard. Er lijkt sprake van een netwerk van negen ondernemingen, waarbij mogelijk katvangers zijn ingezet. Een faillissement dat volop vragen oproept. De ondernemer is nu op het matje geroepen om opheldering te geven.
Alleen al bij de drie bv's die nu failliet zijn, is er sprake van een schuldenlast van circa 1 miljoen euro. Arco Blankestijn, aangesteld als curator in alle drie faillissementen, zegt te verwachten dat dit bedrag nog veel verder zal oplopen.
Vorige week al werd MY Industrie bv failliet verklaard. Daar kwamen vandaag Solid Metaal en Aan de Stegge Snijtechniek bij. In alle drie gevallen waren het de banken die het bankroet hebben aangevraagd.
Er zijn echter nog zes andere bedrijven die aan de Hengeveldenaar kunnen worden gekoppeld. Opmerkelijk is dat alle negen bedrijven in feite postbusfirma's zijn.

Katvangers

Op papier zijn de ondernemingen gespecialiseerd in plaatwerk en snijtechniek. Nader onderzoek door de curator moet nu uitwijzen of het daadwerkelijk om metaalbedrijven gaat of dat het luchtkastelen zijn die slechts op papier hebben bestaan. Opvallend is dat de ondernemer uit Hengevelde niet zelf als statutair bestuurder staat ingeschreven. De curator onderzoekt nu of hier anderen als katvanger naar voren zijn geschoven.
De kans is aannemelijk dat de andere zes bedrijven - in navolging van de drie andere bv's - nu eveneens niet zullen overleven. "Bij die zes andere bv's lijkt sprake van dezelfde problematiek als de failliete ondernemingen", aldus de curator, die daarmee doelt op de banken die zich als voornaamste schuldeisers hebben opgeworpen.
Aan curator Blankestijn de taak om de kluwen van negen bv's te ontrafelen: "Maar al met al is het redelijk overzichtelijk hoor. Ik kom er wel uit."

Opheldering geëist

De curator heeft de ondernemer intussen om tekst en uitleg gevraagd, maar omdat dit niets opleverde, heeft de zakenman nu een oproep gekregen van de onderzoeksrechter. Hij is verplicht daar te verschijnen.
De betreffende ondernemer uit Hengevelde is overigens geen onbekende voor curator Blankestijn. Die was circa acht jaar geleden ook al eens betrokken bij de afwikkeling van het bankroet van een bedrijf van de Hengeveldenaar. Dat faillissement is destijds opgeheven omdat er niets meer te verhalen viel. Wat toen wel opviel, was dat de ondernemer circa tien bv's op zijn naam had staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.