Direct naar artikelinhoud
Update

Inspectie volksgezondheid ontkent verbod PowNed-programma over hype rond afvalmedicijn Ozempic

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt het programma PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, niet te hebben verboden. Volgens PowNed-baas Dominique Weesie zou er een dwangsom van 150.000 euro volgen als het programma uitgezonden werd. Ook dat ontkent de inspectie.

Dominique Weesie zegt te willen kijken of de documentaire alsnog uitgezonden kan worden.Beeld ANP / Anneke Janssen

“Er is géén sprake van een verbod of dwangsom door de IGJ aan PowNed voor het uitzenden van het programma,” zegt een woordvoerder van de inspectie. Het verschil tussen journalistiek en reclame is soms ‘lastig te beoordelen’ en daar is een gesprek over geweest met de omroep, vervolgt de woordvoerder. Volgens haar heeft de IGJ toen alleen toegelicht wat wel en niet mag en wat de mogelijke consequenties zijn.

Eerder op dinsdag zei PowNed-baas Dominique Weesie nog dat de inspectie het tv-netwerk heeft verboden om de documentaire uit te zenden, omdat er geen reclame mag worden gemaakt voor geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn.

“Het feit dat zij het nu downplayen vind ik helemaal een gotspe,” reageert Weesie. Volgens hem heeft de inspectie meerdere keren gezegd dat op het uitzenden van de betreffende documentaire een boete staat en zijn daarbij ook expliciete bedragen genoemd. “Dat schud ik ook niet zomaar uit mijn mouw. Ik vind het een heel slecht verhaal dat ze nu aan het terugkrabbelen zijn,” aldus de omroepbaas.

Geneesmiddelenwet

De inspectie had op basis van de aankondiging ‘zorgen’ over de vraag of de programmamakers zich bewust waren van de Geneesmiddelenwet. Het hierin opgenomen verbod op reclame geldt voor iedereen: voor fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld influencers of journalisten. De IGJ ziet toe op deze regels die ongewenste beïnvloeding van patiënten en consumenten moet voorkomen. Een oordeel daarover is volgens de woordvoerder nog te vroeg, omdat de inspectie de betreffende documentaire niet heeft bekeken.

Voor woensdag is inmiddels vervangende programmering, maar PowNed wil kijken of de documentaire alsnog kan worden uitgezonden. Samen met de NPO wordt gekeken welke stappen er kunnen worden gezet. “Ik denk dat we nu in overleg moeten met het ministerie of misschien wel de minister om te kijken of we eruit kunnen komen en anders gaan we het verder uitspelen,” aldus Weesie.

Documentaire

In PowNed of View: De Prikpen neemt presentator Filemon Wesselink een kuur Ozempic, een diabetesmedicijn dat sinds enige tijd een populair afslankmiddel is. Daar zei hij eerder over: “Ik ben in een maand tijd een flink aantal kilo’s afgevallen door wekelijks een spuitje te zetten. Ik pas eindelijk de broeken weer die ik twintig jaar geleden droeg.”

Ook wordt er in het programma gesproken met artsen en mensen met diabetes die door de hype het middel moeilijker kunnen krijgen. Daarnaast laat het de illegale handel van het medicijn zien.