RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
'Geen happy ending'

Terecht ontslag na bedreigen manager met alarmnummer politie

Een medewerkster van een groothandel uit Vlaardingen is terecht ontslagen nadat zij een manager bedreigde met een 'lelijke botsing', en haar daarbij alvast het alarmnummer van de politie gaf. Zij kan fluiten naar de door haar geëiste 22.000 euro aan ontslagvergoedingen.

De vrouw werkte sinds 2021 op de verkoopafdeling van een Zuid-Hollandse horrenhandel. Oktober vorig jaar werd zij op staande voet ontslagen omdat zij de inkoopmanager van het bedrijf in een mail had gewaarschuwd voor een confrontatie, die wel eens heel slecht zou kunnen aflopen.

"Als je doorgaat met dit onnozele beleid, zal het escaleren in een lelijke botsing", schreef zij in een Engelstalige mail aan de manager. "Ik kan je geen 'happy ending' beloven. Onthoud het alarmnummer van de politie; 112."

Geen happy ending

De vrouw verstuurde de mail een dag nadat zij een officiële schriftelijke waarschuwing had gekregen van de inkoopmanager en het hoofd personeelszaken, onder meer voor het niet volgen van procedures rond verkooporders.

Baan
Lees ook:
Baan terug ondanks bedreiging 'ik trek de kop van je romp'

Het gemailde dreigement leidde tot consternatie binnen het bedrijf. Die dag liet de werkgever de vrouwen in separate en afsluitbare ruimtes werken, om een confrontatie te voorkomen. De inkoopmanager werd die dag door haar echtgenoot van het werk gehaald. De werkdag erna werd de vrouw geschorst, en werkte de manager uit voorzorg thuis.

Ontslagvergoedingen

Naar aanleiding van de mail en een onderzoek werd de verkoopmedewerkster later die maand op staande voet ontslagen. Daarmee nam de vrouw echter geen genoegen. Zij stapte naar de rechter om bijna 22.000 euro aan ontslagvergoedingen te eisen.

Voor de rechtbank stelde de vrouw dat het ontslag, gezien de omstandigheden, een te strenge straf zou zijn. Zij zei de mail te hebben gestuurd na een slapeloze nacht en in een 'geëmotioneerde toestand'.  Ook zou zij kampen met mentale klachten.

Mandarijn

Bovendien zou de inkoopmanager zich narcistisch en superieur hebben gedragen, en zich door haar bedreigd voelen in haar functie. Omdat de verkoopmedewerkster Mandarijn spreekt, kon zij net als de manager communiceren met de leveranciers in China.

Ten slotte zou de manager tijdens een recente bedrijfsbarbecue in het bijzijn van collega's opmerkingen over haar gewicht en kledingkeuze hebben gemaakt.

Ernstige bedreiging

De rechter was niet van het verweer onder de indruk, blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak. Volgens de Rotterdamse kantonrechter is de bedreiging ernstig genoeg om de vrouw op straat te zetten.

"Gelet op de bewoordingen en de vermelding van 112 in rode cijfers kan deze passage niet anders worden gelezen dan als een bedreiging", aldus de uitspraak. Omdat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, was de ingreep volgens de rechter terecht.

Geen opwelling

De rechter denkt bovendien niet dat de vrouw de mail in een opwelling stuurde, gezien de lengte van anderhalve pagina en de inhoud, waarover 'is nagedacht'.  Dat zij het bericht ook verzond aan andere managers wijst evenmin op een impulsieve actie. Bij gebrek aan medische onderbouwing vindt de rechter ten slotte dat mentale klachten hier niet gelden als verzachtende omstandigheid.

De verkoopmedewerkster kan daardoor fluiten naar haar geëiste vergoedingen voor onterecht ontslag. De vrouw heeft zelfs geen recht op een reguliere transitievergoeding, omdat het ontslag aan haar eigen gedrag te wijten is. Wat haar niet hielp, is dat zij ook tijdens de rechtszaak rancuneuze gevoelens bleef uiten ten aanzien van de manager, van wie zij zei 'de buik vol te hebben'.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de 10 meest bizarre ontslagzaken van 2023