Nieuws

Nu blauwtong aan de poort rammelt, stappen dierenartsen uit hun pensioen

Jeannette Helder zet haar pensioen graag op pauze om te vaccineren
© ANP / Ramon van Flymen / Jeannette Helder
'De plicht roept'. Met dat gevoel melden dierenartsen zich om te helpen met vaccineren tegen het blauwtongvirus. De website van De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) stroomt vol met vooral gepensioneerde dierenartsen die hulp aanbieden. "Mijn vrouw zegt: 'Waarom? Je hebt genoeg gewerkt'."
"Ik moet gewoon helpen, en snel ook." Dierenarts Robert Bos veert op als hij hoort dat er eindelijk een vaccin is tegen het blauwtongvirus. Prachtig nieuws, want de Enschedeër weet hoe verschrikkelijk de gevolgen zijn voor schapen en runderen die ziek worden.
"Ik fietste gisteren naar de tennisbaan en dan merk je al dat er zoveel vliegjes zijn", zegt Bos, verwijzend naar de gevleugelde verspreiders van het virus. "Er hoeft maar iets te gebeuren en het gaat mis."

Aanmeldingen stromen binnen

Die urgentie voelen ze ook bij de KNMvD. Na de aanvankelijke blijdschap dát er een vaccin is, komen de hoofdbrekens. Zijn er genoeg vaccins? En: wie gaan ze allemaal zetten?

Blauwtong is een ziekte die alleen voorkomt bij herkauwers, zoals schapen, runderen en geiten. Vooral bij schapen is de ziekte dodelijk. Ze krijgen hoge koorts, hun tong kan blauw kleuren, ze kwijlen en lopen kreupel. Mensen kunnen niet besmet raken.

Een simpel oproepje doet al heel wat. "Normaal plaatsen we vacatures voor dierenartsen die een baan zoeken", zegt een KNMvD-woordvoerder. "Nu hebben we daar een optie aan toegevoegd: hulp bij vaccineren." Het bleek een gouden greep, want de aanmeldingen stromen binnen. "Het zijn veel gepensioneerde artsen en studenten."
Dierenarts Robert Bos doet het rustiger aan, maar zet 'm in een hogere versnelling nu zijn hulp nodig is
© Robert Bos

'Nog nooit gedaan'

Onder hen ook gepensioneerd dierenarts John Kunzel. Hij had 10 jaar een praktijk in Nieuwleusen, maar woont inmiddels in het buitenland. Het is puur toeval dat de vacature voorbijkomt als hij even in Nederland is.
Kunzel twijfelt geen seconde. De Nieuwleusenaar heeft 'in de pluimvee gezeten' en heeft nog altijd een zwak voor de boerensector. De vogelgriep maakte hij van dichtbij mee, net als MKZ, waar hij ook dieren tegen heeft ingeënt. Blauwtong is nieuw voor hem. "Ik ga ervan uit dat de vaccins komen met instructies vanuit de fabrikant."
Verschillende gepensioneerde dierenartsen die Oost Nieuws sprak, hebben nog nooit een vaccin tegen het virus gezet. Het is ook niet zo heel ingewikkeld verwacht oud-dierenarts Jeannette Helder uit Hengelo. "Het vangen van de dieren is denk ik het lastigst, omdat er vreemde mensen op het erf zijn."
Waarom doen boeren het dan niet gewoon zelf? "Tja, regelgeving he", zegt dierenarts Robert Bos. "Varkens mogen boeren vaak zelf doen, maar met schapen en koeien zijn ze voorzichter. Maar als we dit met z'n allen aanpakken, zijn we zo klaar. Het is vooral even afwachten hoeveel vaccins er voorradig zijn."
Jeannette Helder is met pensioen, maar maakt nu graag een uitzondering
© Jeannette Helder

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.