Gerucht: Apple haalt personeel voor Zwitserse AI-divisie vooral bij Google

Apple lijkt zijn personeel voor zijn Vision Lab in de Zwitserse hoofdstad Zürich vooral te halen bij Google, zo blijkt uit een analyse van Financial Times. Er komt drie keer zoveel personeel bij Google vandaan als bij andere bedrijven.

Ongeveer 10 medewerkers zijn afkomstig van Amazon, Microsoft en Netflix, terwijl er ongeveer 35 bij Google vandaan komen, meldt FT. Vermoedelijk is er veel aanbod van Google-personeel, omdat het bedrijf al jaren veel investeert in AI. Ook kunnen medewerkers elkaar kennen en elkaar meenemen naar Apple.

Het Vision Lab in Zürich, waarvan Apple het bestaan erkent in vacatureteksten, zou zijn ontstaan na de overname van twee Zwitserse AI-bedrijven. Volgens een vacaturetekst van Apple werkt het Vision Lab onder meer aan persona's voor Apples Vision Pro-headset en aan functies als Memoji's en Facetime Eye Contact. "Omdat we nauw integreren met het hardwareplatform en zelfs invloed hebben op het ontwerp ervan, kunnen we producten bouwen die extreem snel, energiezuinig en nauwkeurig zijn."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-04-2024 • 15:19

31 Linkedin Whatsapp

Reacties (31)

31
30
6
0
0
13
Wijzig sortering
Het zou natuurlijk ook kunnen dat een belangrijke oorzaak hiervan ligt in het feit dat op op loopafstand een groot kantoor van Google staat welke kort geleden honderden mensen heeft ontslagen.
Prettig voor die voormalige Google medewerkers.
Echt artikel wat meer vragen oplevert dan antwoorden geeft. Is Zürich de plek voor AI? Heeft bijvoorbeeld Microsoft een kantoor in de buurt met AI als hoofdthema? Waar doet Amazon onderzoek naar AI?

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 30 april 2024 16:36]

Zürich is de engineering hub voor Google. Microsoft zit daar 15-30 min vandaan (op de luchthaven). Zwitserland is belangrijk voor beide bedrijven door de centrale ligging, goede infrastructuur, hoge levenskwaliteit (wat hun medewerkers aantrekt) en aanwezigheid van goede universiteiten (ETH in Zürich en EPFL in Lausanne). Zowel Google als Microsoft richten zich daar niet specifiek op AI.

[Reactie gewijzigd door MaZo op 30 april 2024 17:44]

Dan is het toch niet heel nieuwswaardig om te zeggen dat veel personeel van Google naar Apple gaan t.o.v. Microsoft? Beetje hetzelfde als zeggen dat veel mensen die bij OpenAI werken ooit voor Google of Facebook hebben gewerkt. Ja duhhh :)
Microsoft AI lab zit aan de talstrasse in het centrum, en dat is op loopafstand van Google
En ze hebben ook nog een kantoor aan de Seestrasse (Jaren bij in de straat gewoond)

Voordelen Zwitserland zeer hoog vrij besteedbaar inkomen, uitstekende voorzieningen, prachtige natuur. Het is een enorm gewild land voor ook de toptalenten.
I know, woon er al 16 jaar. ;)

Wist niet van het bestaan van de AI Hub af. Lijkt een beetje dezelfde insteek te hebben als het MTC bij Microsoft op kantoor. Dat andere pand is overigens een dev center, maar wordt schijnbaar amper meer gebruikt.

[Reactie gewijzigd door MaZo op 1 mei 2024 05:33]

Dat pand aan de Seestrasse is volgens mij ook weinig anders dan een saai gebouw met een stel bureau's en er gebeurt al jaren amper wat. Als je zelfs in de middagpauze amper iemand om het gebouw zag hangen dan kan er weinig gebeuren.

Wij zitten na 7 jaar Zwitserland nu in Zweden, want Zwitserland heeft ook een nadeel. Je moet wel een heel hoog inkomen hebben om een groot familiehuis met grote tuin en extra kamers bij een stad te huren/kopen. En de vrouw wilde graag dichter bij haar familie zitten want haar ouders worden hulpbehoevend.
Ik weet niet of Zürich de plaats is voor AI, maar het is in elk geval niet de plaats voor een hoofdstad.
Kan t goed begrijpen. Google heeft zoveel mensen aangenomen waarvan een flink deel nu weer ontslagen wordt. Het is maar dat AI nu een hype is en dat die wat veiliger zijn, maar zodra die hype over is vallen daar zeker ook wat mensen weg. Apple heeft niet zoveel mensen aangenomen als Google dus lange termijn job security is daar beter.
Apple heeft de AI boot gemist en doet er nu alles aan om er ook bij te horen.
Apple heeft de AI boot gemist en doet er nu alles aan om er ook bij te horen.
Dat idee leeft omdat de grote AI partijen voornamelijk diensten leveren en zo hard mogelijk tegen elkaar moeten opschreeuwen hoe geweldig en veelbelovend hun AI systemen wel zijn om investeerders en klanten te lokken.
Apple maakt consumentenproducten en is voornamelijk geïnteresseerd in AI om die producten zelf beter te maken voor de gebruikers. Die hoeft zich niet zo te profileren.

En waarom Apple nog niet zo naar buiten komt met AI resultaten en voor de ingebouwde Neural Engines vrijwel geen documentatie biedt om er als programmeur iets zinnigs mee te doen heeft Ruslan Salakhutdinov (een grootheid op AI gebied en al sinds 2017 leidinggevend bij Apple) een wel bij Apple passende reden:

AI geeft nog te vaak onbedoelde en ongecontroleerde resultaten. En als Apple aan iets een hekel heeft is het ergens niet de controle over hebben....
Verder brengt Apple zelden iets als eerste op de markt, maar wanneer het komt is het klaar, goed werkend en in het ecosysteem geïntegreerd
Dat idee leeft omdat Apple dat zelf hard van de daken schreeuwt. Niets is minder waar en klaar is het allerminst. Eerder minimaal beperkt en vooral simpel.
Apple heeft het niet onder controle, maar krijgt dat ook niet als je het niet naar buiten open zet. Zie de varianten chatgpt die elke iteratie beter worden nav gebruik en feedback.
Apple heeft het niet onder controle, maar krijgt dat ook niet als je het niet naar buiten open zet. Zie de varianten chatgpt die elke iteratie beter worden nav gebruik en feedback.
Nogmaals: ChatGPT, OpenAI, Gemini, Meta AI en hoe ze allemaal ook mogen heten: het zijn producten van (software)DIENSTVERLENERS, voor wie het essentieel is dat hun DIENSTEN zo aantrekkelijk mogelijk zijn. Apple maakt winst met producten, hardware die zo aantrekkelijk mogelijk moet zijn.

Apple is een paar honderd keer meer geïnteresseerd in kleine, lokaal op apparaten zelf draaiende AI die betere foto's, betere tekstcorrecties, betere gezichtsherkenning, betere veiligheidsmaatregelen, betere accuduur enzovoort enzovoort mogelijk maakt dan in een gigantisch AI model dat in een zware concurrentiestrijd moet uitvechten wie het minste hallucinaties weet te fabriceren.
En daarom probeert Apple bij openai te shoppen? Nah, ze hebben de AI boot gemist en lopen nu achter de feiten aan.
Vandaar dat de A serie en M serie al jaren een dedicated AI Neural Engine geïntegreerd heeft. De A serie sinds de 11 bionic (2017) en de M serie sinds deze op de markt kwamen in 2020.
We hebben het natuurlijk nket over die (redelijk nutteloze) NPU's, of AI accelerator hardware in het algemeen, maar over enorme modellen zoals GPT-4, Sora en Gemini Ultra, waar je écht coole dingen mee kunt. Dat lukt je nooit op zo'n gimmicky NPU'tje.
Het is maar net wat je cool vindt, ik vind dit soort energy efficient neural network toepassingen veel indrukwekkender dan nog een paar honderd miljoen parameters in je model gooien en weer iets fancier kunnen chatten (ja ik overdrijf, nee het is niet zo makkelijk, ja het is ook heel cool maar vooral niet zo cool als echt low energy optimaliseren imho).

Voorbeeld is apple watch/iPhone 'hey siri' detection, zie dit stukje op Apple Research: https://machinelearning.apple.com/research/hey-siri

[Reactie gewijzigd door Xerxes249 op 30 april 2024 16:14]

Wat kunnen die chips precies en waar worden ze voor ingezet?
Zwitserse hoofdstad Zürich
Correctie: Bern is de bondsstad van Zwitserland.
Correctie: Zwitserland heeft geen officiële hoofdstad. Als een confederatie van 26 kleinere kantons heeft Zwitserland er bewust voor gekozen om in hun Grondwet geen vaste hoofdstad te definiëren. Bern is de locatie waar hun Bondsvergadering en President is gevestigd, maar veel van hun andere instituten zijn gedecentraliseerd verspreid over het hele land, en géén van hen telt als officiële hoofdstad.
Hij noemt ook geen hoofdstad, maar bondsstad.
Ze refereren in Zwitserland zelf naar Bern als gewoon de hoofdstad.
Ligt eraan waar je bent. In Bern jazeker.. In Zürich zullen velen het niet met je eens zijn, en ook in Geneva en elders zijn de meningen verdeeld. Politiek gezien is het Bern, maar het hart van de economie en het zakenleven en de grootste stad is Zürich.
Ze refereren in Zwitserland zelf naar Bern als gewoon de hoofdstad.
Nou nee hoor. Eigenlijk heeft Zwitserland 26 hoofdsteden. Één van elk Kanton. Het is een federatie en dat gaat heel ver.

Ook zijn er 7 Bundesräten (Politiek opperhoofd). Omdat het buitenland 26 hoofdsteden en 7 Premiers niet snapt, positioneert men Bern als Hoofdstad en 1 van de 7 treedt op als de Chef van de 7 Chefs (rouleert elke paar jaar).

Zwitserland is uniek met dit soort dingen.

[Reactie gewijzigd door zotteke op 30 april 2024 19:32]

"de Zwitserse hoofdstad Zürich"

Sorry maar Zürich is niet de hoofdstad. Dat is Bern vanuit het buitenland gezien. Ook het Bundeshaus is in Bern gevestigd zowie de centrale bank en andere organen.

Eigenlijk heeft Zwitserland 26 hoofdsteden. Één van elk Kanton.

[Reactie gewijzigd door zotteke op 30 april 2024 19:29]

Spannend! Het is zojuist confirmed in de Swiss krant

[Reactie gewijzigd door Luxurydiver op 30 april 2024 20:02]

Apple is zo hard aan het falen hier, dat we om de dag wel zo'n gerucht te horen krijgen over hoe cool ze eigenlijk wel niet zijn stiekem. (disclaimer: ik heb alles van Apple, laptop, mini, iPhone, horloge, tv, iPad)

Apple heeft gewoon de boot gemist. Als het op AI aankomt zaten zij nog machine learning te doen terwijl de rest de kracht van Gen AI probeerde te vermarkten. Hoe kan je Siri nog serieus als product hebben terwijl je ChatGPT hebt? Ook het feit dat ze nog steeds 'in gesprek zijn met' grote AI partijen zoals Google (Gemini) en OpenAI geeft al aan dat de komende iOS gewoon een flater gaat zijn. Ze hebben lang kunnen teren op dat iedereen het fijn vond samenwerken, maar nu komen ze op het punt aan dat ze gewoon te veel achter gaan lopen.

Maar het is niet allemaal negatief! Ze hebben gelukkig eindelijk eens wat cruciale resources ingezet om de lang verwachtte calculator app voor IpadOS te maken! (geen grap, the iPad heeft geen rekenmachine app 8)7 ).

Ik ben overgestapt naar Apple toen ze met de M-chip kwamen (nog steeds heel blij mee), maar qua gebruikersgemak lopen ze echt al mijlen ver achter.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee