Terug naar de krant

Opzetten gesubsidieerde imamopleiding in Nederland mislukt vanwege onenigheid initiatiefnemers

Leeslijst Nieuws
Onderwijs Het is de initiatiefnemers niet gelukt om overeenstemming te bereiken over de invulling van de opleiding. De laatste erkende imamopleiding in Nederland werd in 2013 stopgezet omdat die niet rendabel genoeg was.
Leeslijst

Er komt voorlopig geen erkende imamopleiding die door de Nederlandse overheid wordt gefinancierd. Dat heeft demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken, CDA) maandag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het is betrokken partijen, waaronder de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam, hogeschool IPABO en het Contactorgaan Moslims en Overheid, niet gelukt om overeenstemming te bereiken over de invulling van de opleiding.

Volgens de minister faalden verschillende pogingen om de partijen op één lijn te krijgen. Door de onenigheid zal de imamopleiding niet kunnen aanvangen in 2025 zoals gehoopt. In een gezamenlijke verklaring hebben de initiatiefnemers hun teleurstelling geuit over de uitkomst van de onderhandelingen. Volgens hen zijn ze na „zorgvuldig onderzoek en uitgebreide gesprekken” tot de conclusie gekomen dat de „verwachtingen van de betrokken partijen niet overeenkomen”.

Een commissie werkte sinds september 2023 samen om een imamopleiding op te zetten, onder meer omdat Nederlandse moskeeën nu afhankelijk zijn van buitenlandse opleidingen voor hun imams. Alleen bleken de ideeën over de invulling van de opleiding en de juridische haalbaarheid van de samenwerking te ver uit elkaar te liggen, aldus de minister. De laatste gesubsidieerde imamopleiding in Nederland, die aan de hogeschool Inholland werd aangeboden, hield in 2013 op omdat die niet rendabel zou zijn geweest. Nederland telt op dit moment wel een aantal imamopleidingen, maar omdat die niet door de overheid zijn erkend kunnen ze niet rekenen op subsidies en komen studenten niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in