Dodenherdenking zorgt dit jaar voor extra kopzorgen: blijven de twee minuten stilte ook echt stil?

Nieuws
Vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen wordt met onzekerheid gekeken naar de dodenherdenking van zaterdag. Nemen gemeenten, net als Amsterdam, extra maatregelen? ‘We zijn niet bezorgd, maar blijven wel alert.’
Christa van Norel
dinsdag 30 april 2024 om 20:20 aangepast 1 mei 2024 12:41
Vorig jaar tijdens de dodenherdenking op de Dam. Dit jaar mogen slechts 10.000 mensen aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking, de helft van het gebruikelijke aantal.
Vorig jaar tijdens de dodenherdenking op de Dam. Dit jaar mogen slechts 10.000 mensen aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking, de helft van het gebruikelijke aantal. beeld anp / Kim van Dam

Amsterdam

De dodenherdenking op 4 mei staat dit jaar onder hoogspanning. Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gelden daarom extra veiligheidsmaatregelen. Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn de maatschappelijke spanningen en de bereidheid tot protest momenteel hoog. 

Om de Nationale Herdenking in goede orde te laten verlopen, mogen slechts 10.000 mensen aanwezig zijn op de Dam - de helft van het gebruikelijke aantal. Ook worden alle aanwezigen vooraf gefouilleerd. Vlaggen, borden of megafoons zijn niet toegestaan. Om mensen te verzekeren van een plekje op de Dam, is een reservering verplicht. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De straten in Buitenpost stonden maandag onder water na extreme regen en hagelbuien.

Hoe voorkom je dat je huis onderloopt bij heftig weer? 'Ik had alle ramen nog openstaan'

Straten die onderlopen en rioolwater dat via de wc naar boven komt door hevige regenval. Het gebeurde de afgelopen weken op verschillende plekken in ons land. Hoe kunnen we het hoofd boven water houden bij overlast?

Nu het nieuwe kabinet de Spreidingswet wil schrappen, zet gemeente Nijkerk haar plannen op pauze. Edward Ernst, woordvoerder van het COA: 'De druk wordt alsmaar groter.'

Nijkerk loopt vooruit op asielbeleid nieuw kabinet: vijf vragen over het negeren van de Spreidingswet

Nu het rechtse regeerakkoord de Spreidingswet wil intrekken, stopt Nijkerk voorlopig met zoeken naar opvangplekken voor asielzoekers. Wat speelt hier? Vijf vragen en antwoorden.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind nam een besluit dat hij liever niet had genomen: adoptie van kinderen uit het buitenland stopt definitief.

Adoptie van kinderen uit het buitenland stopt. 'Ik had dit besluit liever niet genomen'

Een abrupte wending in het beleid van het demissionaire kabinet: adoptie uit het buitenland stopt definitief. Ouders die een kind willen adopteren, kunnen per direct geen nieuwe procedure meer starten.

Tom Berendsen, Anja Hagen en Bert-Jan Ruissen kruisen de degens bij het ND-debat.

Christelijke lijsttrekkers gaan in debat tijdens Europese ND Verkiezingsdebat. Bestel hier je kaarten

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.

Het nieuwe regeerakkoord moet goed nieuws zijn voor de meeste Spakenburgers, gezien hun stemgedrag. ‘Ze proberen in ieder geval tijdelijk te stoppen met het toelaten van nieuwe asielzoekers - daar sta ik achter.’

De PVV won ruim in Bunschoten-Spakenburg. Wat vinden inwoners van het regeerakkoord? 'Perfect!'

In het christelijke dorp Bunschoten-Spakenburg wonnen de coalitiepartijen overtuigend. Maar niet iedereen gelooft dat het nieuwe kabinet ook zal leveren. ‘Ik kijk nog even de kat uit de boom.’

De toegangsweg naar camping De Gronselenput staat onder water. Campinggasten is gevraagd hun kampeerplek in het Limburgse dorp Etenaken te verlaten om dreigende wateroverlast.

Wateroverlast in België en Limburg lijkt voorbij; geëvacueerden en campinggasten keren terug

De wateroverlast als gevolg van hevige regenval in zowel Belgisch als Nederlands Limburg lijkt voorbij. Ook in de provincie Luik zijn geen waarschuwingen meer van kracht.