Arc Browser voor Windows komt uit

De Arc Browser voor Windows is uitgekomen na een maandenlange bètaperiode. De browser is al langer te downloaden voor macOS. De browser is gebaseerd op Chromium, maar heeft een andere interface.

Arc is alleen beschikbaar voor Windows 11-systemen op x64-processors, zo laat The Browser Company weten. Een Windows 10-versie volgt later en of er ook een versie voor ARM-processors uitkomt, is vooralsnog onbekend.

De browser onderscheidt zich door zijn andere interface. In plaats van een balk met tabbladen is er een zijbalk die tabbladen en favorieten combineert en indeelt in mappen. De URL-balk vervangt Arc door een 'command line' midden in het scherm voor het invoeren van zoekopdrachten en url's. Daarnaast kan het onder meer tabbladen in splitscreen naast elkaar zetten. De organisatie is ook tussen verschillende machines te synchroniseren. De download voor Windows 11 staat op de site van de browser.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-04-2024 • 17:25

71 Linkedin Whatsapp

Submitter: BROWNIEDUTCH

Reacties (71)

71
70
44
2
0
24
Wijzig sortering
Leuk, maar jammer genoeg gebaseerd op Chromium.

ik vraag me af of er een reden is dat er weinig gekozen wordt voor de Firefox Engine?
Je bedoelt de Gecko engine. Die wordt wel degelijk vaker gebruikt:
  • Mozilla Suite
  • Mozilla Firefox
  • AOL
  • Beonex Communicator
  • Camino
  • Classilla
  • CompuServe 7.0
  • DocZilla
  • Flock 1.x en 2.x
  • Galeon
  • IBM Web Browser
  • K-Meleon
  • Kazehakase
  • Netscape 6+
  • Skipstone
Je bedoelt de Gecko engine. Die wordt wel degelijk vaker gebruikt:
Uit welk museum heb je deze lijst gejat?
  • Mozilla Suite - Laatste release in 2006
  • Mozilla Firefox - Is nog actief
  • AOL - Laatste release in 2006
  • Beonex Communicator - Laatste release in 2003
  • Camino - Laatste release in 2012
  • Classilla - Laatste release in 2021, maar voor OS'en waarvan de nieuwste sinds 2009 EOL is
  • CompuServe 7.0 - Was niet een browser, maar werd geleverd met Netscape. Anyway, dit is uit 2002.
  • DocZilla - Lastig te vinden, maar 2005 denk ik
  • Flock 1.x en 2.x - Laatste release in 2011
  • Galeon - Laatste release in 2008
  • IBM Web Browser - Niet te vinden. Er was ooit IBM WebExplorer maar dat was geen Gecko en had z'n laatste release in 1998
  • K-Meleon - Heeft wonder boven wonder nog steeds weekly builds maar is toch wel praktisch dood
  • Kazehakase - Laatste release in 2009
  • Netscape 6+ - Laatste release in 2008
  • Skipstone - Laatste release in 2008
Tijdens het rondzoeken vond ik trouwens de bron van je lijstje: Wikipedia: Gecko

Die pagina klopt dus van geen kant en loopt een jaar of 10 achter de werkelijkheid aan. Het praat over Trident (nieteens EdgeHTML, wat ook alweer dood is) en Presto (wat al dood is sinds 2015). Het praat over WebKit zonder Blink te noemen, hoewel dat al sinds 2013 de belangrijkste fork is.
In dat lijstje ontbreekt nog LibreWolf, "a custom version of Firefox, focused on privacy, security and freedom.". Gebruik hem al een paar jaar, zou niets anders meer willen.

Die Arc ziet er wel interessant uit, maar is (alweer) gebaseerd op Chromium, dus nee.
Waarom de afschuw tegenover chromium??
Ik neem aan omdat het een onwenselijke situatie is als de ontwikkeling van de belangrijkste toegangspoort tot het internet (de meestgebruikte browserengine) in handen is van een bedrijf als Google, dat met zijn greep op de advertentie-, zoek- en mobiel-os-markt al erg veel macht en controle heeft over het internet.
Maar omdat Chromium open source is, en het de BSD license heeft, kan elk bedrijf dat niet eens is met hoe Google het doet Chromium forken en zelf verder gaan? Ik zie daarom niet waarom Google "evil" dingen zou willen gaan doen met Chromium zelf, omdat als er genoeg afschuw is Chromium gehardforked zou kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 mei 2024 05:08]

Klopt, maar dat gebeurt in de praktijk (nog) niet. Het is gewoon IE6 all over again - één browser die dicteert wat de standaarden moeten zijn, en de rest kan niet anders dan volgen, tenzij webdevelopers bakken met tijd gaan stoppen in het ontwikkelen voor twee heel verschillende browsers.

In de hoogtijdagen van IE6 gebeurde dat dus - een website werkte op IE6 maar op niets anders, of je moest bijna twee aparte versies van een site bouwen omdat IE6 zoveel lak had aan de opkomende HTML standaard.

Inmiddels is het dus zo dat Chrome(ium) de nieuwe standaard is, en alles wat dat niet gebruikt (Firefox, Safari) kan alleen maar aanhaken of webdevelopers moeten alweer aparte code gaan schrijven om hun site in niet-Chromium browsers hetzelfde te laten werken.
Als Google wil dat bepaalde dingen standaard worden, dan wordt dat in Chrome helemaal uitgewerkt en daarna netjes aangedragen bij de nieuwste versie van de HTML standaard, maar zodra dat dan inderdaad in die standaard staat heeft Chrome het al in gebruik, terwijl de rest er dan nog mee aan de slag moet - is ook al vaker gebeurd.
Yup...Internet Explorer 6 by Google. Daarom Firefox blijven/gaan gebruiken! Hieronder wat oudere (5-6 jaar) artikelen hierover:
Precies. Dan neem je gewoon ungoogled Chromium en klaar.
En Google wil die greep op ads en browser extensions versterken met Manifest V3. En dat geldt dan ook gelijk voor alle andere chromium based browsers waaronder MS Edge. Ze hebben aanstaande juni gepland om Manifest V2 uit te faseren, waarna bepaalde (adblock) extensions niet meer zouden moeten werken. Bij adblock+ bereiden ze zich al een tijdje voor.
LibreWolf is echt top. Deelt tenminste geen data met Google, wat Firefox zelf wel de hele dag door doet.
Ook als je een andere zoekmachine gebruikt en/of de standaard "sharing/studies" zooi uit hebt staan?

Dacht juist dat Firefox redelijk privacy-gericht was (evt. met hardening), dus als ze data delen met Google zou dat best jammer zijn.
Standaard gebeurt dat helaas, maar is makkelijk uit te zetten door bijv. een andere standaard zoekmachine in te stellen. Er zijn nog een boel andere instellingen die je kan aanpassen om Firefox privacy vriendelijker te maken (zie: https://restoreprivacy.com/firefox-privacy/). LibreWolf heeft veel, zo niet alle van deze instellingen standaard zo ingesteld en maakt het daarmee wat makkelijker.
Deelt tenminste geen data met Google, wat Firefox zelf wel de hele dag door doet.
Waar baseer jij dit op? Mag ik een bron? Ik kan namelijk zelf geen betrouwbare bron vinden.
Kijk even zelf in de instellingen van je eigen browser. Misschien moet je wel bij de advanced about://..... Settings kijken.

Maar Libre wolf heeft dat al voor jou gedaan en een heleboel instellingen uit gezet.
Dat zegt niet veel zonder bron of audit naar de instellingen :/ Verwacht wel iets meer van een Tweaker.

Edit: Van wat ik er van heb gelezen, gebruikt Mozilla alleen Google voor hun Locatie-features:
Location data to Google’s geolocation service: Firefox always asks before determining and sharing your location with a requesting website (for example, if a map website needs your location to provide directions). To determine location, Firefox may use your operating system’s geolocation features, Wi-Fi networks, cell phone towers, or IP address, and may send this data to Google’s geolocation service, which has its own privacy policy.
Dat met Google zal naar mijn inziens alleen gebeuren op Android-devices, wat vrij logisch is, omdat de meeste Android-devices Google Geolocation Service gebruiken om locatie met apps te delen.

Als je me iets anders kan overhandigen, dan zal ik mijn mening veranderen, maar het lijkt er tot nu toe op dat je voor het grootste deel ongelijk hebt :P

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 mei 2024 07:55]

Als ik het goed lees, gebruiken ze de Google Geolocation Services, dit is een dienst waarmee ze met behulp van de daarvoor genoemde data, Wi-Fi netwerken, telefoonmasten, en ip adres een geolocatie kan bepalen. Als je dus geen GPS tot je beschikking hebt. Wat dus vaak op een laptop het geval zal zijn.
Dat is dus alleen op Android, omdat je locatie met Firefox delen anders niet werkt, omdat 99% van Android devices Googls Geoloctation gebruikt.
Kan hier nu wel screenshots plaatsen, maar dan nog ga jij mij niet geloven. Wat je het beste kunt doen is het zelf inzichtelijk maken, want zien is geloven.
Wat ik zelf doe/gebruik: Windows, een interactieve firewall. Het eerste wat Firefox doet na het openen is verbinding maken met de servers van Google (en nog andere derde partijen).
Er wordt geen website geopend, extensies staan uit en instellingen zoals hierboven geopperd zijn uitgeschakeld.
Android, NetGuard. Hetzelfde resultaat als hierboven. De verbindingen die opgezet worden zijn echter meer gespecificeerd. Daarnaast wanneer je Firefox afsluit, ook al tik je handmatig op 'afsluiten' blijft de applicatie op de achtergrond met derde partijen data delen. Ook hier geldt, zelf zien is pas echt geloven.
Er wordt geen website geopend, extensies staan uit en instellingen zoals hierboven geopperd zijn uitgeschakeld.

Persoonlijk snap ik het niet, mij wordt het niet duidelijk waarom precies (in Thunderbid speelt soortgelijk iets). En het aan Mozilla vragen is niet mogelijk (dat zegt ook altijd veel over een bedrijf). En qua browser blijft Firefox (liever LibreWolf of desnoods Tor en Mullvad was ook leuk totdat zij NoScript gingen gebruiken ipv uBlock Origin) nog altijd de minst slecht optie om te gebruiken (onder Windows).
Hoort Brave ook niet in dit rijtje?
Brave is evenzeer gebaseerd op chromium.
Hee dat wist ik niet, ik dacht echt dat het een afgeleide was van Firefox/Gecko engine. Weer wat geleerd.
Met hun nieuwe tabs design zou je dat wel denken ja haha
Stuk voor stuk (helaas) redelijk obscure software met betrekkelijk kleine gebruikersaantallen (relatief gezien). Zelfs Firefox is jammer genoeg niet echt mainstream meer.
Uh ja en software die meer dan 20 jaar oud is zoals Compuserve 7.0 uit 2002.
Er zijn al een hoop moderne browsers genoemd die op Firefox gebaseerd zijn, maar deze nog niet: Floorp. Echt wel een interessant alternatief van Japanse makelij. Heeft onder andere workspaces, verticale tabs en een extra sidebar, dus zou in principe mensen moeten aanspreken die ook Arc interessant vinden.
Er is ook nog waterfox en palemoon.
Palemoon is lang geleden geforkt van firefox, maar heeft ondertussen een andere engine er onder.
Als het op privacy aankomt zou ik voor Waterfox gaan, die is wel op de Gecko engine gebaseerd.
Het is bij Firefox, in tegenstelling tot Chromium, niet evident om enkel de rendering engine te nemen en er een andere gui op te plakken.
Vroeger kon dit via de Mozembed library, maar dat is jaren geleden gedropped.
De uitleg was dat het qua development beter uit komt om Firefox en de rendering engine tesamen te ontwikkelen ipv als twee aparte delen.
Dat is wel een spijtige keuze.

Ik kan me inbeelden dat Chromium veel marktaandeel afsnoept omdat het makkelijker is om te forken.
Een gratis product die zich toe spitst op privacy. Prima, maar waar verdienen ze aan?
Geen idee, maar ze hebben iig 17m binnengeharkt volgens de makerssite: https://thebrowser.company/
Ze maken ook een zoekmachine waar je maandelijks voor betaalt. https://kagi.com
Kagi maakt Orion Browser, Arc is gemaakt door The Browser Company.

Echter, de maker van Arc heeft $17 miljoen opgehaald. Dan vraag ik me inderdaad af wat het verdienmodel is...
Beyond our team, we’re lucky to be supported by our family and friends, as well as investors who played a role in some of our favorite software companies over the years. We’ve raised over $17 million dollars from a diverse group that includes the founders of Instagram, Stripe, Twitter, Zoom, Figma, and LinkedIn.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 30 april 2024 18:41]

Een mogelijkheid (specifieker: een gedachte die bij mij op kwam) is een bedrijf opzetten die op een gegeven moment op wordt gekocht door Google/Apple/Microsoft/Amazon/[noemmaareenpartij]..

Wat achtergrondinfo: Wikipedia: Arc (web browser)

Eén investeerder (op deze website is de informatie wazig gemaakt: https://www.crunchbase.co...ompany/company_financials

Hier zeggen ze zelfs dat ze zelfs $50m hebben opgehaald.
Ah, ja, verkeerde browser inderdaad. :)
Je data. Zie hun reglement or privacy.
Waar baseer je dat op? In hun privacy regels staat juist vrij gedetailleerd beschreven dat ze je data alleen gebruiken om bepaalde diensten mogelijk te maken. Verder niks.

Dat gezegd hebbende, het is me (nog) niet duidelijk wat dan wél hun verdienmodel is. Misschien weten ze het zelf ook nog niet?
Precies, op papier zijn ze je beste vrienden (en dat mag!) maar ik blijf sceptisch. Zeker als ze zoals hieronder vermeld door @P1nGu1n en @Settler11 een best bedrag hebben opgehaald. Daar kan je natuurlijk wat developers van betalen voor de komende jaren maar dat droogt ooit op.

Bij Chrome weet ik dat ik overduidelijk het product ben. Bij Safari weet ik dat ik waarschijnlijk een beetje het product ben, maar die kosten heb ik ook betaald met de diensten en de hardware. Hier blijft het vaag bij.

[Reactie gewijzigd door sigmundfreund op 30 april 2024 19:15]

Ik vermoed dat ze op dit moment dus nog geen verdienmodel hebben. Maar er zijn genoeg aanknopingspunten voor betaalde diensten. Zoals hun cloud sync en de AI-functies. Zou dus ook goed kunnen dat ze daar op een gegeven moment geld voor gaan vragen.

Ligt er denk ik ook aan of ze zelfstandig blijven, of worden opgekocht.
Wellicht blijft het klein zodat het dezelfde route bewandeld als Signal? Dat is ook gratis, privacy en zonder track gebeuren.

Al vrees ik wel dat als ze groot worden dat ze:
1. Overgenomen worden door een grote partij (zoals whatsapp)
2. Of toch rechtsomkeert gaan en met betaalde versies komen oid.
Ik gebruik 'm al een tijdje op macOS. Wil niet meer terug naar een "gewone" browser!
Ik gebruik 'm al een tijdje op macOS. Wil niet meer terug naar een "gewone" browser!
Eens! Ik ben op macOS en iOS ook al een tijdje om en de beta van Windows op mijn surface van de zaak bevalt eigenlijk ook wel.

Had niet gedacht dat ik na een eeuwigheid Safari zou kunnen wennen maar het is toch gelukt. Echt een aanrader!

Nu de ipadOS app nog.
Heeft die arc browser goede keychain integratie? Dat is voor mij namelijk een groot pluspunt van Safari. Maar als Arc het ook heeft wil ik het wel eens gaan uitproberen.
Heeft die arc browser goede keychain integratie? Dat is voor mij namelijk een groot pluspunt van Safari. Maar als Arc het ook heeft wil ik het wel eens gaan uitproberen.
Ooh dat durf ik je niet te zeggen eigenlijk. Ik gebruik 1Password.
Werkt zoals in Safari - wel instellen
Nee, werkt zoals in Chrome. Je moet elke dag of na opnieuw inloggen je keychain ontsleutelen met een 6 cijferige code. Je kan makkelijk inloggen op bekende sites, maar je kan geen wachtwoorden aan laten maken vanuit de browser. Daarvoor moet je alsnog naar het Passwords.prefpane gaan. Net zoals in Chrome.
Ik heb zojuist even gekeken voor je.

Op iOS krijg ik boven een inlogveld de optie wachtwoorden.

Vervolgens heb ik de keuze tussen mijn eigen wachtwoordmanager naar keuze of de apple icloud te gebruiken. Ik krijg in beide gevallen een FaceID prompt.

Voor Apple Keychain mag ik een nieuw wachtwoord aanmaken, ik kan op het +-je tikken voor een nieuw account aan te maken en ik kan zoeken in mijn keychain.

Op MacOS heb ik mijn extensie actief voor het invullen van wachtwoorden, maar als ik Automatisch invullen gebruik, dan kan ik wel kiezen voor mijn keychain en de bestaande accounts. Wil ik wat nieuws dan kom ik in de instellingen.app - In Safari krijg ik ook geen pop-up oid dat ik snel een nieuw account kan toevoegen. De keychain biedt wel aan dat die nieuwe wachtwoorden kan aanmaken en opslaan.

Het zou nog makkelijk zijn als ik tussen de 2 makkelijker kon sync-en want doordat Apple redelijk laat was met delen van wachtwoorden heb ik een password manager in de arm genomen. Nu is 1=geen dus spreid ik mijn wachtwoorden in beide kluisen waar bijvoorbeeld Apple iCloud alleen in de externe manager staat en mijn hoofdwachtwoord van de PM alleen analoog op een plek waar je goed moet zoeken :)

Windows nog niet nagekeken, maar daar gebruik exclusief mijn password manager.
tip: blijf ze rustig in de socials en requests indienen voor Arc For iPad - werken met de ios app is niet echt te doen.... zoveel ruimte... lijkt me helemaal niet lastig om die naar iPad OS te poorten - als je Apple moet geloven.
Draai hier al een tijdje de bèta op Windows, echt een verademing. Ih heb al jaren problemen on mijn tabbladen goed te ordenen, het komt geregeld voor dat ik in 5 vensters met meer dan 50 tabbladen open heb. Door de manier van organiseren met pins en folders lukt het mij om maar een paar tabbladen open te hebben (max 20 over 6 spaces)

Wel een paar privacy vraagtekens, hopen dat er goede foss alternatieven ontstaan misschien
Heb me destijds aangemeld voor de beta, maar kan weinig zien waarom ik van vivaldi naar arc over zou moeten stappen
Goede vraag: is er een reden om van Vivaldi naar Arc over te stappen? (Behalve misschien de verticale tabs, al geloof ik dat dat in Vivaldi ook kan)
De combinatie van pins en folders die normale bookmarks eigenlijk vervangen, plus de spaces maken het heel makkelijk om intuïtief je tabs te organiseren. Ben zelf van letterlijk honderden tabbladen open naar slechts een paar gegaan. Voor mij is het echt een wezenlijk andere manier om een browser te gebruiken. Je kan misschien veel bereiken met extensies etc, maar het zit toch niet zo intuïtief in mekaar naar mijn ervaring. Ik deed veel met automatiseren en tab groups voorheen, maar deze handmatige intuïtieve manier van organiseren werkt voor mij veel beter. Het is een puur visueel iets, maar het werkt voor mij wel.

[Reactie gewijzigd door 24hourpartypal op 1 mei 2024 13:04]

Op Windows zijn bepaalde features niet [of ik kan ze niet vinden], zoals pagina's/teksten samenvatten of anders laten formuleren met hun AI etc. In ieder geval in de beta-versie.

Verder redelijk identiek aan Brave (Edge) qua looks met de verticale tabs en plugins zoals uBlock Origin e.d..
Op mijn Mac en iPhone is het een fijne browser. Vooral de AI functies werken lekker. Benieuwd hoe de Windows versie aanvoelt.
Update: Oh, alleen voor Windows 11. Die heb ik nog niet.

[Reactie gewijzigd door Yggdrasil op 30 april 2024 17:56]

Mullvad Browser, gebaseerd op Firefox en samen ontwikkeld met Tor Project, is een aanrader als je op zoek bent naar maximum privacy.
Helaas is e windows release versie nog wel wat buggy, had liever gehad dat het een echte 1.0 release was
Klinkt leuk, toch even proberen.

Oh wacht.. ik moet verplicht een account aanmaken, laat maar..
Ik had zoiets van: "verplicht account" zal toch niet?
Maar ja hoor. Direct weer verwijderd.
Ziet er niet verkeerd uit, misschien dat ik hem ooit een keer ga proberen, echter blijft ik voor nu werken met EDGE.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee