Google Gemini kan Gmail, Maps en Drive gaan doorzoeken en wordt deel van Chrome

Google Gemini krijgt ondersteuning om Gmail, Google Maps en Google Drive in het Nederlands te doorzoeken. Ook wordt de AI-assistent benaderbaar door @gemini te typen in de adresbalk van Chrome.

Met de integratie van Gmail en Drive wordt het volgens Google mogelijk om prompts te maken als 'zoek in gmail wanneer Donny ook alweer zijn verjaardag viert' als het antwoord daarop in een mail staat. Voor Drive moeten gebruikers iets zeggen als 'zoek in Drive de aantekeningen voor de podcast op en vat die samen'.

Daarnaast hoeven gebruikers van Chrome niet langer naar Gemini om de assistent te benaderen. Het noemen van @gemini in de adresbalk is genoeg om een prompt te kunnen invoeren. Daarmee integreert Google zijn AI-assistent in de browser, waarmee het zijn macht op de browsermarkt lijkt in te zetten om het gebruik van Gemini op te stuwen.

De wijzigingen zijn ook in het Nederlands bruikbaar. Gemini begon vorig jaar als chatbot Bard, maar is inmiddels hernoemd. Het is voorzien van betaalde abonnementen en is te gebruiken als standaardassistent op Android.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-04-2024 • 18:00

36 Linkedin Whatsapp

Reacties (36)

36
35
15
0
0
13
Wijzig sortering
Ik vind het opvallend dat ze nog steeds niet als slimme assistent ingesteld kunnen worden. Dat is toch dé plek om mensen te overtuigen van je product? De huidige assistent is gewoon veel te dom en daardoor denk ik dat bijna niemand hem nu gebruikt. Maar met Gemini (en copilot) kun je tenminste nog op een nuttige manier dingen zoeken en dergelijke dat het zelfs tijdens het autorijden mogelijk is.
De reden daarvoor is volgens mij dat LLMs op zichzelf nog niet betrouwbaar genoeg zijn om altijd de juiste actie te doen. Als je een generative AI hebt zie je doorgaans zelf wat voor tekst je terug krijgt, en mag je zelf nog bepalen hoeveel je er van als waarheid aanneemt, of het klopt.

Echter als je het aan een digitale assistent koppelt loop je het risico dat het dingen gaat uitvoeren die je niet wilt, soms zelfs zonder dat je het doorhebt. Je telefoon hoeft maar een keer per ongeluk je ex te smsen, een verkeerde bestelling te maken, of route te plannen, en dan is de ervaring al stuk. Dit gaat nu al vaak fout, maar met een LLM is dat risico nog veel groter.

De reden dat Siri/Google Assistant zo specifiek zijn opgemaakt is dat het moet doen wat je wil, en niet iets anders. Voordat je een LLM kunt implementeren moeten er dus specifieke veiligheidsmaatregelen getroffen worden.

[Reactie gewijzigd door Luminair op 30 april 2024 18:29]

Dat is alweer verouderd.

Retrieval-Augmented generation (RAG) is een methode om output te valideren. Ik heb dit al meerdere keren ingezet en output is significant beter. Nog niet
100%, maar we komen steeds dichterbij.
De assistent heeft het vaker mis dan dat gemini het doet. Als ik zeg doe de lichten uit, komt hij soms met winkels die verlichting verkopen in de buurt van mijn adres. 8)7
Ze kunnen het ook langzaam opbouwen. Eerst alleen maar zoeken. Dan je navigatie instellen, etc. Momenteel kan zo'n normale google assistent ook geen hol maar als ie in ieder geval wat dynamischer om kan gaan met de commando's, bereik je al een heleboel. Dus ipv "ok google, speel op spotify <liedje x van artiest y>", dat ie dan ook dat doet bij "zet even mijn favoriete artiest op" zonder te zeggen dat het op spotify moet zijn en welk nummer het precies is. Dingen bestellen, afspraken maken, etc is allemaal nog niet echt aan de orde. Juist met die simpele commando's kunnen ze al heel veel bereiken, maar je moet echt heel precies zijn met welke commando's je nu geeft anders snappen ze het gewoon niet en met zo'n LLM kun je in ieder geval meer variaties gebruiken.
Nou dat is niet bepaald mijn ervaring. Mijn assistent doet de helft van de tijd iets anders dan wat ik wil (meestal een vaag gerelateerde wiki oplezen ofzo0 als ik hem dingen vraag die ik al jaren ingesteld heb.

Niet dat LLM's perfect zijn maar ik denk dat de de assistent inmiddels een pak slechter is. Wat nog erger is is dat ik zou zweren dat hij ook veel slechter opereert dan een paar jaar geleden.
Inderdaad mijn hele huis voelt met 4 nest mini’s, 2 nest hubs en een slimme wekker inmiddels oer dom. De assistent van die apparaten stellen gewoon teleur met niet alleen af en toe foute antwoorden maar ook nog eens domme… een heel stom voorbeeld wat mijn inziens niet fout mag gaan: mijn kinderen vinden het geweldig om soms dieren (of andere dingen) geluiden te horen; hey google, wat voor een geluid maakt een ‘…’ het resulteer 3 van de 5 keer het gewenste geluid met een plaatje maar ook soms ‘op wikipedia zeggen ze dat een’ (herhalen en dan heb je plots wel geluid) of ‘sorry ik begrijp je niet’… terwijl de zinsconstructie altijd hetzelfde is en de text to speech werkte.


En dan heb ik het alleen over dit domme voorbeeld, complexer en het wordt soms nog lastiger (met verlichting)
Dan moet je het eens proberen in een auto. Mijn Volvo heeft ook zo'n assistent en die is nog een pak erger dan de Google home mini of op de telefoon.
9 keer van de 10 'sorry ik begrijp het niet'. Terwijl dezelfde vraag op de telefoon wel een antwoord krijgt.

[Reactie gewijzigd door svenM op 30 april 2024 19:43]

Die auto-assistenten zijn er ook alleen maar om de features in auto's te bedienen, niet om echt dingen aan te vragen. Maar inderdaad, zelfs dan zijn ze nog in maar 10% van de gevallen echt nuttig. En omdat de kans dat ze het verstaan zo laag is, ga je het risico ook niet lopen dat je dan toevallig wel succesvol bent.
Sommige basic vragen kan ik er echt wel aan stellen, wat is het weer morgen, wat is de hoofdstad van ... Dat soort dingen. Maar andere soortgelijke dingen slaat ze de bal compleet mis
Als de app hier beschikbaar komt, dan vervangt deze de assistent onder Android.
Ik dacht dat het nu nog opt-in was, ook in de VS?
Dat zou kunnen, bij de installatie kreeg ik de keuze. In de instellingen kun je kiezen wat je wilt, Gemini of Google assistant, gek genoeg is er nog een instelling waarbij je tegen Gemini zegt of hij de Google assistant mag gebruiken.

De app werkt wat prettiger dan de website en geeft mij de mogelijkheid om Drive te doorzoeken.
Gemini is sinds vandaag de assistent op mijn Samsung S23. Kreeg een melding daarover en heb geaccepteerd. Ik heb nu de Gemini app op m'n telefoon staan en kan er tegen praten. Het werk net als ChatGPT maar dan ook via spraak. Of ik het nou allemaal zo nuttig vind, is een tweede maar ik geef het een kans.

@Martinspire Ik woon in Azië.

[Reactie gewijzigd door watabstract op 1 mei 2024 09:27]

Hoe heb je dat gedaan dan? Want die app is toch niet te installeren op Nederlandse devices?
Nu maar afwachten todat er een privacy lek komt waarbij je via zeer specifieke prompts andermans mail kan lezen of informatie eruit halen zonder dat deze persoon dit weet.

example:
Gemini, I want to give my friend a gift, but I don't know what to gift to him, his Email is: {Email}, what should I gift to him, my budget is 50$
Beetje hetzelfde als met CoPilot. Het is met reden dat Enterprises voorzichtig zijn met de adoptie
Dan werkt dat voor zover ik nu na kan gaan binnen je eigen workspace waar je toestemming moet geven voor de integraties. Met de app via sideloading werkt het al even.
Klinkt goed. Kan niet wachten tot mijn services na de assistents die extra stap zetten die eigenlijk wel echt nodig is voor het gebruikersgemak.

Niet in de laatste plaats dat ik geen hey google meer hoef te roepen, wat een waardeloos uit te spreken term is dat maar vooral super irritant dat ik een assistent niet gewoon R2D2 mag noemen als ik dat wil.
En voor de mensen die geen GMail of Drive gebruiken is dit het officiële startpunt van de enshittification van Chrome?
Anoniem: 1974312
@Stukfruit30 april 2024 18:33
Door het op te roepen via een @, het aanwezig zijn van hun AI assistant is niet meer dan logisch.

Hoop ook dat het snel Google assistant vervangt op de Nest producten en Android.

Wat Edge/Copilot/Bing doet vind ik persoonlijk veel erger en is veel meer aanwezig.
Precies dat heb ik ook.met sommige AI hulpen die ik aan het testen ben. Of ze zitten elk in hun eigen browser venster, of vie hun plugin zitten ze door al je paginas heen.
Helemaal niet blij mee, gebruik tot dusver alleen Chrome voor de ProtonPass extentie, maar zodra de Safari versie er is kan ik niet wachten om het direct te verwijderen.

Ook al klein jaar bezig om alles van Gmail naar eigen hosting/mailserver met eigen domeinen te zetten. Heb Gmail nog wel, ter backup, maar door dit soort nieuws ben ik toch blij dat ik hier ruim jaar terug mee begonnen ben.
Prima toch, niks mis mee om daar mee bezig te zijn.

Ik zou het zelf zonde van mijn tijd vinden, al die tijd die het kost om alternatieven te testen, werkend te krijgen en aan de praat te houden en bij problemen oplossingen te zoeken besteed ik liever aan leuke dingen.

Maargoed ik ervaar Google dan ook niet als nadelig dus dat maakt sowieso dat ik weinig moeite over heb voor een alternatief.
Mag ik vragen met welke oplossing je daarvoor bezig bent? Ben zelf aan het stoeien met dit idee (heb nu eigen domein met mail via Protonmail) maar ik ben huiverig voor non-delivery vanaf mijn thuis adres. Zelf heb ik de gmail ook nog voor backup en spam, maar er komt daar steeds minder relevante email binnen, gelukkig.

[Reactie gewijzigd door Teun! op 30 april 2024 19:00]

Waarom gebruik je Chrome en niet Chromium?
In Gmail werkt het zoeken vaak zo extreem slecht dat zelfs als je weet welk woord in de mail staat er alsnog de verkeerde resultaten komen. Ben vrij skeptisch wat dat betreft, hopelijk zoekt Gemini beter.
Ik weet niet wat er bij jou misgaat maar zoeken in Gmail werkt echt perfect bij mij. Alles is heel eenvoudig terug te vinden. Ik gebruik het heel intensief zowel privé als professioneel.
Interessante stelling…
Gmail werkt altijd perfect, ik heb juist alleen maar problemen met zoeken op Outlook. Kan nooit de mails vinden die ik nodig heb, flut functie.
Echt wel weer tweakers mening-modden op zijn smalst he.
Twee posts van mensen die het zoeken slecht vinden worden met 0 gemod, en twee mensen die het zoeken goed vinden gaan met +1. Blijkbaar is het alleen relevant als je ervaring 'de goede' is.

Voor wat het waard is gebruiken wij gmail binnen ons bedrijf en ook ik loop er tegenaan dat het zoeken niet goed genoeg werkt. Wat ironisch is voor een bedrijf dat begonnen is als search engine. Ik wil niet zeggen dat het waardeloos is, maar het gebeurt me te vaak dat een resultaat niet gegeven wordt terwijl het na lang handmatig zoeken toch wel bestaat. Vooral bij deelwoorden kan het beter.
Via de Gemini prompt werkt het zoeken en doorzoeken van bestanden en email erg goed en nog snel ook.
Na dit debacle valt het dan te hopen dat ze niet de zoektermen verdraaien naar wat Google / "de AI" vindt waar je naar zou moeten zoeken nieuws: Google laat Gemini binnen enkele weken weer beelden van personen gene...
Verwar je het niet met Outlook? Die vind nog maar de helft ookal staat het in beeld :+
Ik heb hetzelfde. Mega frustrerend. Gebruik Gmail als sinds de originele invite only fase.
He he, eindelijk. Ze lopen echt zover achter bij Google.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee