UCI-baas Lappartient fel tegen prijzengeld voor olympische kampioenen
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 19:43

UCI-baas Lappartient fel tegen prijzengeld voor olympische kampioenen

UCI-president David Lappartient heeft zich gemengd in een discussie over prijzengeld voor winnaars van enkele olympische medailles. Volgens de wielerbaas gaat die nieuwigheid, die door de wereldatletiekbond wordt ingevoerd tijdens de Olympische Spelen 2024 van Parijs, in tegen de olympische gedachte.

Aanleiding van de discussie is de keuze van World Athletics, de internationale atletiekunie, om prijzengeld uit te delen aan de winnaars van gouden medailles. Dat gaat om 46 duizend euro per gouden plak en in totaal om 2,2 miljoen euro. Dat is een beloning naast de mogelijke beloning vanuit een nationaal olympisch comité.

Maar vanuit het IOC (Internationaal Olympisch Comité) is er geen prijzengeld. De olympische gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ geldt daar nog altijd. Wel zorgt het IOC voor een afdracht en financiële bijdrage aan internationale sportbonden en olympische comités.

‘Dit is niet de olympische gedachte’
Vanuit de UCI zal voorlopig geen prijzengeld komen voor winnaars van wieleronderdelen in Parijs, mag opgemaakt worden uit de felle reactie van Lappartient. “De olympische gedachte is om opbrengsten te delen, om te zorgen dat wereldwijd steeds meer atleten kunnen sporten. Dus niet om al het geld aan de toppers te geven, maar om het te verdelen. Als we ons met geld alleen focussen op de toppers, verdwijnen veel kansen voor andere atleten”, zei hij op een persmoment bij het ontsteken van de olympische vlam in Griekenland.

World Athletics-baas Sebastien Coe denkt er anders over. “We moeten ergens beginnen om een deel van de omzet die door onze atleten wordt gegenereerd op de Spelen, direct te laten terugvloeien naar de degenen die de Spelen tot een wereldwijd spektakel maken”, stelde hij in een verklaring. “En we kunnen het atleten op deze manier makkelijker maken, waardoor ze misschien langer in de sport blijven en ze financiële hulp krijgen om te kunnen trainen op een geavanceerde manier.”

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
17 april 2024 20:04
Voor 1 keer wil ik nog akkoord gaan met Lappartient en de UCI ( en dat schrijf ik bijna met pijn in hart).
De UCI heeft geen inkomsten aan de OS. Het is een compleet ander orgaan die dit organiseert (IOC en nationale olympische comités) en dus ook hun sponsoren en tv-gelden. Dus compleet logisch dat daardoor ook de UCI geen uitgaven moet doen aan de renners.

Tevens worden de atleten die medailles ( of goeie resultaten) behalen op de OS, betaald door hun nationale sportbonden. Het is doorgaans ook met de sponsoring van de sportbonden op dat ze rijden/lopen/springen ...

Waar ik natuurlijk niet tegen ben, is om de inkomsten van de OS te laten afvloeien richting de atleten en sportbonden om zo hun kosten te dekken en hun prestaties te belonen. Ik vermoed dat dit al mindere mate gebeurd, maar wss totaal niet voldoende (beetje zoals ASO en TdF-prijsgelden maar fractie zijn van totale inkomsten).
17 april 2024 20:34
Ik was in de veronderstelling dat het IOC sporters zelf al betaalde. Nogal raar dat bonden geld moeten betalen voor de organisatie van een giga event dat zelf giga sponsordeals heeft, maar daar dan weer niks van betaald aan de sporters.
    17 april 2024 22:23
    De bonden betalen toch niets voor de organisatie van de spelen, de atletiekbond gaat gewoon winstpremies uitbetalen. Dat is alles, het IOC verdeeld overigens ook een deel van de winst van de spelen over de nationale bonden zoals het NOC*NSF dus ze verdelen ook terug (al potten ze ook deels op, maar dat gebruiken ze ook als er iets is als een coronacrisis of zo, dus dan is het goed dat ze geld hebben). De internationale atletiekbond betaalde in het verleden toch ook al voor wereldrecords, dus dit komt er gewoon bij...

    Ik begrijp ook het gezaag van Lappartient niet over de olympische gedachte, wielrenners zijn zwaar betaalde professionals, dat strookt niet met de originele olympische gedachte. De meeste deelnemers aan de spelen zijn nog altijd veredelde hobbyisten, die dan grappig genoeg soms nog voor staan qua professionalisme en inzet op een professionele sport als het wielrennen.
18 april 2024 08:44
Lees : we zitten nu al krap bij kas maar vooral ; ben mij aan het in likken bij het IOC…

Om te reageren moet je ingelogd zijn.