Nieuws

Fietssnelweg F35 tussen Enschede en Hengelo klaar, wanneer volgt de rest?

De F35 bij Enschede
© Screenshot
Fietsers kunnen vanaf vandaag in één ruk van Enschede naar Hengelo en vice versa. De twee fietsbruggen over de Lambertus Buddestraat en de Tubantiasingel in Enschede zijn gereed, waardoor gebruikers van de 'fietssnelweg' F35 er niet meer hoeven te stoppen voor ander verkeer. Het is de bedoeling dat de F35 uiteindelijk van Nijverdal tot de grens in Glanerbrug doorloopt, maar wanneer kan dat?
F35-gebruikers fietsen voortaan via de twee nieuwe fietsbruggen in Enschede zonder hinder van verkeerslichten en auto’s vanaf station Enschede richting de Universiteit Twente, het kennispark, station Hengelo en andersom.
De opening van het F35-stuk liep wel flinke vertraging op. Zo was het de bedoeling dat eind vorig jaar al het asfalt zou worden aangebracht, maar dat werd vanwege het slechte weer maandenlang uitgesteld.
Beelden van het nieuwe stuk van de F35:
F35 tussen Enschede en Hengelo klaar, wanneer volgt de rest?
Eerste F35-stuk uit 2011
De F35 is een project van de lange adem. Eind 2011 was het eerste stuk van de fietssnelweg klaar. Het was destijds de bedoeling dat negen jaar later het hele 60 kilometer lange traject tussen Nijverdal en de Duitse grens klaar zou zijn, maar dat bleek onhaalbaar. Nog steeds zijn er 'gaten' in het F35-traject: zo loopt de fietssnelweg nog niet door van Enschede naar Oldenzaal.
Dat de F35 tussen Enschede en Hengelo nu wel helemaal klaar is, zorgt voor blije gezichten bij onder anderen wethouder Marc Teutelink van Enschede. "Alle afstanden onder de 7,5 kilometer zou je eigenlijk gewoon op de fiets moeten doen", is zijn overtuiging. "Daarom is het ook belangrijk dat de fietsverbindingen een stuk veiliger en beter worden."

Rest van F35

In mei staat de opening van het F35-deel Azelosestraat-Oonksweg in Borne gepland, gevolgd door de Bankastraat in Hengelo. Daarnaast wordt dit jaar de F35 richting Lonneker aangelegd.
Het stuk richting Oldenzaal en het gedeelte richting Glanerbrug moeten er uiterlijk in 2026 liggen, zegt Teutelink. "We zijn al heel lang bezig met plannen maken, maar het moet nu wel een keer gedaan worden."
Wanneer de hele F35 tussen Nijverdal en de Duitse grens klaar is, is nog onduidelijk. "Het is best wel een groot stuk, ook provinciaal gezien", zegt Teutelink. Non-stop van Nijverdal naar de Duitse grens kunnen fietsen, lijkt dus nog wel even te gaan duren.
In 2020 maakten we onderstaande reportage over de F35:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.