Binnenvaartschip heeft bijna 1000 wietplanten aan boord: 'naïeve' schipper uit Lemmer wordt vrijgesproken

De schipper zou niet hebben geweten dat zijn binnenvaartschip als drijvende hennepplantage werd gebruikt.

De schipper zou niet hebben geweten dat zijn binnenvaartschip als drijvende hennepplantage werd gebruikt. Foto: Noordernieuws

Op het binnenvaartschip Perla van een 49-jarige inwoner van Lemmer trof de politie eind april 2021 een wietkwekerij met maar liefst 975 planten aan. De schipper zat dinsdag tegenover de politierechter, op verdenking van medeplichtigheid aan de plantage. Rechter Klaas Bunk sprak de man vrij.

Lees meer over
Leeuwarden
De Fryske Marren

De tranen biggelden bij de schipper over de wangen, nadat Bunk zijn vonnis had geveld. Een uur lang had de Lemster betoogd dat hij nooit heeft geweten dat op zijn schip wiet werd geteeld. In verschillende containers trof de politie op 30 april 2021 behalve de 975 volwassen planten ook nog 27 moederplanten en 243 hennepstekjes aan. De schipper herhaalde het meermaals tijdens de zitting ,,Ik ben gewoon heel erg naïef geweest. Ik heb helemaal niks in de gaten gehad”.

Warme wanden

Het schip lag aan de Willemskade in Lemmer. De verdachte was bezig met onderhoud toen hij werd aangesproken door een man die opslagruimte zocht voor meubels en bouwmaterialen. De Lemster verhuurt zichzelf als schipper; een stilliggend schip levert niets op, behalve als je het verhuurt.

,,Ik dacht, dan heb ik toch een beetje de verzekering eruit”. Om te voorkomen dat hij, terwijl hijzelf op karwei was, het schip van de gemeente moest verplaatsen, had hij het in het Prinses Margrietkanaal in de buurt van Spannenburg afgemeerd.

Een passerende schipper zag dat er water werd geloosd vanaf het schip en waarschuwde de politie. De politie zag ook dat er water werd geloosd – koelwater van de wietkwekerij – en constateerde dat de wanden van het schip warm waren. Ook roken de agenten hennep.

‘Dat is die wietboot’

Of hij geen raar gevoel had bij de man die hem had benaderd, wilde rechter Bunk weten. ,,Ik snap het zelf ook niet”, reageerde de Lemster. Hij had de man zelfs de sleutel van de roef gegeven. ,,Voor als hij even naar het toilet moest”.

Hij was zelf een aantal keren bij de boot geweest. Hij had nooit iets gemerkt of geroken. ,,Ik heb het echt niet gezien”, benadrukte de schipper. De ontdekking van de wietplantage heeft verstrekkende gevolgen gehad. De relatie van de verdachte kwam onder druk te staan en in de wereld van de binnenvaart werd veel over de hennepplantage gepraat (,,Oh dat is die wietboot”).

,,Het doet me heel erg pijn. Het is drie jaar terug, maar ik zit er nog steeds mee. Het onrecht dat mij is aangedaan, daar leef ik elke dag mee”, sprak de schipper geëmotioneerd. Of hij er wat van had geleerd, wilde Bunk weten. ,,Dat je niet iedereen kunt vertrouwen. Als er een straf staat op naïviteit, dan mag u mij die geven”, antwoordde de Lemster.

Naïef

De Perla is verkocht en doet nu dienst als opleidingsschip. Officier van justitie Brinksma somde een dertiental punten op waaraan zij de conclusie verbond dat de verdachte tenminste veroordeeld kon worden voor medeplichtigheid aan de wietplantage. De officier geloofde niet dat de schipper niet één keer in het ruim had gekeken.

Ook had de Lemster onraad moeten ruiken toen de huurder een extra generator op het schip plaatste. De officier nam het de schipper kwalijk dat hij zelf niet op onderzoek uit was gegaan. Ze eiste een werkstraf van 40 uur. Advocate Eva Bakx bepleitte vrijspraak. Medeplegen en medeplichtigheid aan de kwekerij kon niet worden bewezen, betoogde de raadsvrouw. ,,Verdachte voelt zich belazerd”, aldus Bakx.

De rechter kwam tot de conclusie dat het wettige bewijs er wel was. Maar of hij ook de overtuiging had dat de Lemster op de een of andere manier bij de wietplantage betrokken is geweest? ,,Dat vind ik moeilijker. Ik heb de overtuiging niet, ik spreek u vrij. Maar u bent wel ontzettend naïef geweest”, zei Bunk tot slot. De man die de boot huurde is ook door de politie gehoord, hij beriep zich op zijn zwijgrecht.