Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken Noord-Groningen

In 2018 bracht het koningspaar tijdens Koningsdag hun laatste gezamenlijke bezoek aan onze provincie
© Robin Utrecht/ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen dinsdag 14 mei naar onze provincie. Het koningspaar bezoekt plekken in de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. Ze spreken met inwoners van Winsum, Zoutkamp, Noordpolderzijl, Stedum en Bedum over erfgoed, agrarische ontwikkelingen, visserij en de leefbaarheid in de regio.
Het koningspaar was voor het laatst gezamenlijk in onze provincie tijdens Koningsdag in 2018. Vorig jaar waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima beiden op Schiermonnikoog.

Bekijken hoe ouderen en kinderen samenwerken

Het ‘streekbezoek’ start in Winsum. Daar opent het koningspaar officieel het nieuwe gebouw De Tirrel, dat onderdak biedt aan twee scholen, zorginstelling De Hoven, kinderopvang, horeca en een sporthal. Het is volgens de gebruikers van het pand geen multifunctionele accommodatie, maar een 'mini-samenlevingsgebouw'. Het hele dorp is er welkom en kinderen en ouderen werken samen onder één dak. Zo worden er regelmatig samen activiteiten ondernomen.
Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen een rondleiding en gaan in gesprek met verpleegkundigen, leerkrachten en inwoners.
Lees verder onder de foto
De Tirrel tijdens de bouwfase
© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)

Op pad met dorpsgids

Vervolgens bezoeken de Oranjes het historische centrum van Winsum, waar ze met een gids een korte wandeling maken langs diverse Rijksmonumenten en het beschermd dorpsgezicht. Daarnaast spreken ze met lokale ondernemers. Winsum is in 2020 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland.

Problemen in de visserijsector

De reis gaat vervolgens verder naar Zoutkamp, bekend om zijn garnalenvisserij. De vissers worden geconfronteerd met strengere stikstofnormen en regulering van de visserij vanwege de Waddenzee als Natura 2000-gebied.
De koning en koningin ontmoeten enkele garnalenvissers en -pellers die uitleg geven over hun werk en de situatie in Zoutkamp. In het Visserijmuseum bespreken ze de uitdagingen waarmee de garnalenvisserij te maken heeft, maar ook de mogelijkheden en het toekomstperspectief. Ook de garnalenkoningin zal hierbij aanwezig zijn.

Bezoek aan kleinste zeehaven van Nederland

Onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten maken de koning en koningin een wandeling in de kwelder bij Noordpolderzijl en langs de zeedijk. De gids geeft uitleg over de flora en fauna en het beheer van dit gebied waar land en zee samenkomen. Ook krijgen ze uitleg over de haven die alleen bij hoogwater bereikbaar is.

Aandacht voor de agrarische sector

In Stedum gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs op een melkveebedrijf. Na een korte rondleiding in het bedrijf en langs de koeien vindt er een gesprek plaats met een aantal boeren uit de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland over de huidige situatie en de toekomst van de landbouw in de regio. Thema’s als agrarisch ondernemerschap, innovatie, milieu, stikstof en de omschakeling naar meer biologische vormen van landbouw komen daarbij aan bod.
Vorig jaar heeft het koningspaar iets soortgelijks gedaan door een bezoek te brengen aan de boeren op Schiermonnikoog die zich bezighouden met stikstofreductie en natuurverbetering. Deze boeren zijn betrokken bij een proefproject waarbij ze het aantal stuks vee verminderen en ander voer gebruiken.
Lees verder onder de foto
Het koningspaar bezocht Schiermonnikoog in mei vorig jaar
© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord (archief)

Schever dan de toren van Pisa

Afsluitend bezoekt het koningspaar het qua inwoners grootste dorp van de gemeente Het Hogeland. Bedum heeft, net als Winsum, een beschermd dorpsgezicht, mede dankzij de markante toren van de Walfriduskerk. Deze toren staat 4,2 graden uit het lood en is daarmee schever dan de toren van Pisa. De Walfriduskerk is een van de oudste kerken in onze provincie.
Verder spreekt het koningspaar met Bedumers die vertellen over de centrumfunctie van het dorp, met winkels en sportvoorzieningen. Ook vertellen inwoners over hun ervaringen met de gemeentelijke herindeling van 2019, toen de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond opgingen in Het Hogeland. Ze gaan het hebben over de gevolgen en kansen die dit voor het dorp heeft gehad.
Lees verder onder de foto
De Walfriduskerk in Bedum
© RTV Noord
Streekbezoeken
Het koningspaar brengt jaarlijks meerdere zogeheten streekbezoeken af in Nederland. Tijdens deze bezoeken worden lokale maatschappelijke kwesties besproken. De Oranjes bezoeken verschillende plaatsen in een streek om zich op de hoogte te stellen van de kansen, mogelijkheden en problemen waarmee de streek te maken heeft.