Koning Willem-Alexander naar ringrijden in Nieuw- en Sint Joosland

Koning Willem-Alexander komt op 21 mei naar de ringrijdersvereniging Nieuwland in Nieuw- en Sint Joosland ter ere van het 200-jarig bestaan van de vereniging. De koning woont dan ook de wedstrijd ringrijden bij. "Dat Zijne Majesteit daar ruimte en tijd voor maakt is fantastisch", zegt Voorzitter van ringrijdersvereniging Nieuwland Bart-Jan Volmer.
Koning Willem-Alexander naar ringrijden
© ANP
Ringrijdersvereniging Nieuwland is de oudste ringrijdersvereniging van Nederland en draait volledig op vrijwilligers. De koning gaat in gesprek met de vrijwilligers over het belang van het in stand houden van deze traditie in Zeeland. De vereniging dacht: "Wie niet waagt, wie niet wint", vertelt Volmer.
Vijfentwintig jaar geleden ontving de vereniging al een Koninklijke Erepenning van het koningshuis. "Zo kwam van het een, het ander." Toch vindt Volmer het enorm bijzonder dat de koning langskomt 21 mei. "Ik moet eerlijk zeggen, ik had het niet voor mogelijk gehouden."

Moeilijk stilhouden

Het bestuur van de vereniging moest het wel een tijdje voor zich houden. "In het begin was dat wel even moeilijk, maar gelukkig kun je het er als bestuur met elkaar over hebben", zegt Volmer. Toch is hij blij dat nu het nieuws naar buiten is. "Alles moet spic en span verlopen. Nu het bekend is, is het makkelijker nog een aantal grotere partijen erbij te betrekken." Zo kan nu ook gemeente zich voorbereiden op een goed verloop van de dag.

Uitleg over de spelregels

Ook spreken de leden van de vereniging over de oorsprong en ontwikkeling van het ringrijden en krijgt de koning uitleg over de spelregels en de versieringen van de paarden.
Ringrijden ontstond als vermaak voor met name boerenknechten. Bij het ringrijden zit de ruiter op een ongezadeld trekpaard. In galop gaat het paard door een ringbaan van een meter breed. Ondertussen probeert de ruiter een lans door een ring te steken die halverwege de baan hangt.
Een ringrijdwedstrijd duurt een hele dag en iedere deelnemer mag dertig keer proberen de lans door de ring te steken. De ruiter die de meeste ringen heeft gestoken, wint de wedstrijd. Sinds de oprichting van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging in 1950 zijn er vaste wedstrijdreglementen en zijn er eisen gesteld aan onder meer de kleding van de ruiter en de versieringen van het paard.