RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Life

Huren in vrije sector was nog nooit zo duur: markt nóg krapper

Er worden steeds meer huurwoningen verkocht, waardoor het aanbod van huurwoningen in de vrije sector nog kleiner wordt. Beeld © ANP

De vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector staat op recordhoogte. Deze prijs steeg in het eerste kwartaal met 8,6 procent, naar ruim 18 euro. De vraag naar deze huurwoningen is nog altijd sterk, terwijl het aanbod daalt.

Dat blijkt uit cijfers van woningverhuurorganisatie Pararius. De prijs per vierkante meter voor een huurwoning in de vrije sector is nu gemiddeld 18,30 euro per maand.

Eind vorig jaar kwam de prijs voor het eerst (nipt) boven de 18 euro uit.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: particuliere beleggers verkopen steeds meer huurhuizen

Minder om uit te kiezen

Er is volgens Pararius sprake van een 'aanhoudende druk' op de Nederlandse huurmarkt. De vraag is nog altijd sterk, maar potentiële huurders hadden veel minder woningen om uit te kiezen.

Er kwamen in de eerste drie maanden van dit jaar 17.549 huurwoningen beschikbaar in de vrije sector, dat is maar liefst 27,9 procent minder dan een jaar eerder en zelfs 38,5 procent minder dan twee jaar geleden.

Huurwoningen verkocht

Dat er steeds minder woningen in de vrije sector te huur staan, komt mede doordat meer huurwoningen worden verkocht, aldus Pararius. In het eerste kwartaal was 7 procent van alle woningen die te koop stonden een voormalige huurwoning, zegt de organisatie. Vier jaar geleden was dat nog slechts circa 3 procent. Een groeiend aantal particuliere beleggers kiest ervoor om hun vrijgekomen huurwoning te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren.

Huurprijzen kunnen ook stijgen als een vrije sector huurhuis van huurder wisselt, maar die cijfers houdt Pararius niet bij. Verhuurders mogen de huurprijs jaarlijks sowieso laten stijgen, ook als er geen nieuwe bewoner in komt. Tot 1 mei van dit jaar met maximaal 5,5 procent.

NVM
Lees ook:
NVM somber over woningmarkt: te veel starters, te weinig doorstromers

"Deze ontwikkeling beperkt de keuzemogelijkheden voor diegenen die buiten de koopmarkt vallen", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. De koopmarkt is maar liefst acht keer groter dan de vrije sector huurmarkt en dus heeft een verschuiving van huur naar koop een veel groter negatief effect op de huurmarkt dan een positief effect op de koopmarkt, zegt hij.

Het politieke beleid dat zich richt op het vergroten van het woningaanbod en het drukken van de huurprijzen, mist volgens De Groot zijn doel. "De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen, wat het tegenovergestelde is van wat men probeert te bereiken."

Amsterdam

In grote steden ligt de gemiddelde huurprijs in de vrije sector nog aanzienlijk boven het gemiddelde. Zo betaal je in Amsterdam gemiddeld 27 euro per vierkante meter, en in Utrecht een kleine 21 euro. In delen van de grote steden is dat nog meer. Zo is de vrijesector huur in Amsterdam-West en Amsterdam-Centrum gemiddeld bijna 30 euro.

Ook in middelgrote steden betaal je soms al flinke huren. Zo was de gemiddelde prijs per vierkante meter per maand voor een vrije sector woning in Haarlem ruim 22 euro, in Amstelveen meer dan 21 euro en in Leiden en Hilversum meer dan 20 euro.

Torenhoge prijzen, weinig te kiezen: woningmarkt is 'zeer zieke patiënt'

10:24