Direct naar artikelinhoud
LiveblogOekraïne

Lees hier het liveblog over de oorlog in Oekraïne van woensdag 17 april terug

Live

  1. Dit liveblog is gesloten

    Lees hier verder in het liveblog van donderdag 18 april.

  2. Zelensky bevestigt Oekraïense aanval op Russisch vliegveld Krim

    Oekraïne heeft afgelopen nacht een aanval uitgevoerd op een vliegveld op de door Rusland bezette Krim. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bevestigd. Het doelwit was een militair vliegveld in Dzjankoj, in het noorden van het schiereiland. Het vliegveld is één van de vertrekpunten voor Russische aanvallen op het zuiden van Oekraïne.

    Op Russische nieuwskanalen verschenen vannacht al berichten over een brand op het vliegveld, waar Russische gevechtshelikopters en raketinstallaties gestationeerd zijn. Enkele uren daarna meldde het door Rusland aangestelde bestuur van de Krim dat een snelweg in de buurt van Dzjankoj tijdelijk werd gesloten voor verkeer, zonder daarvoor een reden te geven.

    Later stelde het Russische Telegramkanaal Baza, dat bronnen heeft bij Russische inlichtingendiensten, dat het ging om een Oekraïense aanval. Volgens Baza bestookte Oekraïne het vliegveld met zeven of acht ballistische raketten. Op beelden is te zien dat na de explosies brand uitbrak op het vliegveld. Of Oekraïne bij de aanval militair materieel heeft weten te vernietigen, is niet duidelijk.

    Daan de Vries

  3. Kabinet onderzoekt toch nog eens of Nederland meer Patriots kan leveren aan Oekraïne

    Het demissionair kabinet gaat toch nog eens onderzoeken of Nederland extra Patriot-luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne kan sturen. Eerder stelde het kabinet dat Nederland de Patriots niet kan missen, mede om tegemoet te komen aan Navo-normen.

    Navo-chef Jens Stoltenberg veegde dat bezwaar eerder vanavond van tafel. Hij riep lidstaten juist op om zoveel mogelijk wapens naar Oekraïne te sturen, zelfs als de eigen voorraden daardoor onder de norm komen. Daarom kijkt het kabinet nogmaals of het ‘de pijngrens’ wel tot het uiterste heeft opgezocht, aldus premier Mark Rutte.

    Oekraïne heeft dringend behoefte aan extra luchtverdediging om zich te verdedigen tegen voortdurende Russische drone- en raketaanvallen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op korte termijn om vijf tot zeven Patriot-systemen gevraagd. Duitsland heeft er afgelopen week al een toegezegdNederland beschikt nu over drie Patriot-systemen, met een vierde in reserve.

    Rutte benadrukt dat hij ‘geen verwachtingen wil wekken’, omdat Nederland ‘een zeer beperkt’ aantal Patriots heeft. Bovendien heeft Nederland al onderdelen van die systemen aan Oekraïne geleverd. Hij zegt vooral te hopen dat andere landen gehoor zullen geven aan Stoltenbergs oproep. Maar, zegt Rutte, ‘als er één vinger naar een ander wijst, wijzen er vier naar jezelf’.

    Daan de Vries

    Lees hier meer over de Oekraïense roep om luchtverdedigingssystemen: Oekraïne snakt naar meer Patriots om aanvalsgolven Russen succesvol af te slaan.

  4. Hervatting Amerikaanse hulp aan Oekraïne stap dichterbij

    De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, heeft een wetsvoorstel gepresenteerd over de hervatting van de Amerikaanse hulp aan Oekraïne. Zaterdag stemt het Huis over Johnsons voorstel, dat bestaat uit drie aparte steunpakketten voor Oekraïne, Israël en Taiwan. Hardliners binnen de Republikeinse partij verzetten zich al maanden tegen steun aan Oekraïne.

    Na overleg met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump besloot Johnson om de steun aan Oekraïne in het voorstel als lening te verstrekken in plaats van als gift. Zo hoopt hij Trump-aanhangers in het Huis te ontmoedigen een afzettingsprocedure tegen hem te beginnen.

    Mocht Johnsons voorstel een meerderheid krijgen in het Huis, dan moet ook de Senaat nog akkoord gaan. Daar hebben de Democraten een meerderheid. De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, heeft gezegd dat zijn fractie wil afwachten hoe Johnsons voorstel er precies uit gaat zien, voor hij zijn steun toezegt.

    Daan de Vries

  5. Dodental Russische raketaanval Tsjernihiv loopt op tot 17

    Het dodental van de Russische raketaanval in de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv is opgelopen tot 17. Ook vielen er meer dan zestig gewonden, meldt waarnemend burgemeester Oleksandr Lomako.

    Drie Russische raketten troffen vanochtend het centrum van de stad. Volgens de Oekraïense autoriteiten ging het om ballistische Iskander-raketten. Meer dan twintig gebouwen raakten bij de aanval beschadigd, een flatgebouw van acht verdiepingen werd volledig verwoest.

    Daan de Vries

  6. Oekraïense inlichtingendienst claimt aanval op vliegtuigfabriek in Russische deelrepubliek Tatarstan

    Oekraïne heeft vanochtend een droneaanval uitgevoerd op een vliegtuigfabriek in de Russische deelrepubliek Tatarstan. Dat zegt een bron bij de Oekraïense militaire inlichtingendienst GOeR tegen het Oekraïense persbureau RBK. Het gaat om een fabriek van vliegtuigfabrikant Toepolev, waar volgens de Oekraïners onder meer Russische bommenwerpers worden geproduceerd en onderhouden.

    Het is niet voor het eerst dat Oekraïne een droneaanval uitvoert in Tatarstan, op zo’n 1.000 kilometer van de Oekraïense grens. Begin deze maand troffen drie Oekraïense drones een wapenfabriek en een olieraffinaderij in Tatarstan. Niet eerder wist Oekraïne zo diep in Rusland toe te slaan.

    Het is onduidelijk of de vliegtuigfabriek bij de aanval van vanochtend beschadigd is geraakt. De Russische autoriteiten noch de Oekraïense inlichtingenbron spreken van schade of slachtoffers. Lokale nieuwskanalen uit Kazan, waar de fabriek staat, maakten vanochtend melding van explosies in de buurt van de vliegtuigfabriek. Even daarvoor schreven zij dat het luchtalarm afging en dat medewerkers van de fabriek werden geëvacueerd. Een uur later meldde het Russische ministerie van Defensie dat de luchtverdediging een Oekraïense drone uit de lucht had geschoten boven Tatarstan.

    Daan de Vries

  7. Stoltenberg roept Navo-lidstaten op zoveel mogelijk wapens uit eigen voorraad naar Oekraïne te sturen

    Navo-chef Jens Stoltenberg roept lidstaten op om zoveel mogelijk wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne te leveren, zelfs als die voorraden daarmee onder de Navo-norm komen. Stoltenberg onderstreept dat de steun aan Oekraïne ook in het belang is van Navo-lidstaten. ‘Oekraïne helpen om Russisch gevechtsmateriaal onklaar te maken versterkt ook onze eigen veiligheid’, aldus Stoltenberg.

    Daarnaast kondigde Stoltenberg aan dat de Navo-landen vrijdag om tafel gaan om te bespreken hoe zij tegemoet kunnen komen aan de Oekraïense behoefte aan luchtverdediging en artilleriegranaten. Mede door het tekort aan luchtverdediging en munitie heeft Oekraïne het aan het front ‘uiterst moeilijk’, aldus Stoltenberg.

    Demissionair premier Mark Rutte en Navo-chef Jens Stoltenberg bij een persconferentie in Brussel.Beeld ANP / EPA

    Oekraïne gaat dagelijks gebukt onder Russische raket- en droneaanvallen, waartegen het zich door het tekort aan luchtverdediging steeds minder goed kan verdedigen. Vandaag vielen bij een Russische aanval in de stad Tsjernihiv 14 doden.

    Duitsland besloot dit weekend om een extra Patriot-luchtverdedigingssysteem ter beschikking te stellen aan Oekraïne. Het land riep zijn Navo-bondgenoten op om er alles aan te doen om de Oekraïense luchtverdediging te versterken. Oekraïne zegt op korte termijn vijf tot zeven Patriot-systemen nodig te hebben.

    Nederland, Denemarken en Tsjechië onderzoeken hoe zij het Duitse initiatief kunnen steunen. Demissionair premier Mark Rutte benadrukte gisteren dat Nederland niet in staat is om zelf een Patriot-systeem te leveren.

    Daan de Vries

  8. Dodental Russische militairen in Oekraïne boven de 50 duizend, blijkt uit onderzoek BBC

    Het aantal Russische militairen dat sinds februari 2022 is omgekomen in Oekraïne, bedraagt meer dan 50 duizend. Dat blijkt uit onderzoek van de BBC. Dat getal is acht keer hoger dan de officiële cijfers van het Kremlin, dat in september 2022 voor het laatst sterftestatistieken van eigen militairen publiceerde. Rusland heeft niet op het onderzoek gereageerd.

    Het BBC-onderzoeksteam, bestaande uit onder meer het onafhankelijke Russische medium Mediazona en meerdere vrijwilligers, telt het aantal overleden Russische soldaten vanaf februari 2022. Daarbij maakt het gebruik van satellietbeelden van begraafplaatsen en informatie uit officiële rapporten, kranten en sociale media. Daarnaast is het team afgereisd naar zeventig begraafplaatsen verspreid over Rusland om daar begraven soldaten te identificeren. In werkelijkheid ligt het aantal gestorven militairen volgens de onderzoekers nog veel hoger; de 50 duizend gesneuvelde militairen waarover de BBC bericht betreffen alleen diegenen van wie het overlijden daadwerkelijk kon worden bevestigd.

    Vrouwen in Rusland staan bij een bushalte naast een advertentie met daarop een soldaat.Beeld ANP / EPA

    In het tweede jaar van de oorlog vielen er naar schatting 27.300 doden aan Russische zijde, 25 procent meer dan in het eerste jaar. Dat komt volgens de onderzoekers door de ‘gehaktmolenstrategie’. Die hanteert Moskou sinds januari 2023, toen het overging tot een grootschalig offensief in de regio Donetsk. Onderdeel van deze tactiek is om golven Russische soldaten vooruit te sturen om zo Oekraïense troepen uit te putten, met grote verliezen tot gevolg.

    Andere pieken in het Russische dodental zijn te herleiden tot de slag om Bachmoet in de lente van 2023, toen het huurlingenleger Wagner Rusland hielp de stad in te nemen, en de omsingeling van Avdiivka die vorig jaar begon en maanden duurde. De onderzoekers schatten dat zeker 40 procent van de gesneuvelde soldaten voor de invasie niets met het leger te maken hadden. Onder hen bevond zich een grote groep gevangenen. Zij worden sinds de zomer van 2022 gerekruteerd en zijn door hun gebrek aan ervaring extra kwetsbaar op het slagveld. 

    Sebas van Aert

  9. Russische raketaanval op Tsjernihiv resulteert in dertien doden, Zelensky eist meer hulp

    Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Tsjernihiv zijn dertien doden en twintig gewonden gevallen. Dat meldt burgemeester Oleksandr Lomako via Telegram. De stad zou zijn getroffen door drie raketten. Omdat er nog vermiste personen zijn, gaan de zoek- en reddingsoperaties ondertussen door.

    De aanval op de noordelijk gelegen stad is volgens de burgemeester uitgevoerd op civiele doelwitten. Dit zou niets nieuws zijn; volgens in februari gepubliceerde cijfers van de Verenigde Naties zijn sinds het uitbreken van de volledige oorlog zeker 10 duizend burgers omgekomen in Oekraïne. Het merendeel stierf door Russische luchtaanvallen, maar ook mijnen en vuurgevechten eisten slachtoffers.

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via Telegram ook gereageerd op de aanval. Hij hekelt het gebrek aan munitie voor luchtafweer, dat deels het gevolg is van het uitblijven van nieuwe militaire hulp van de Verenigde Staten. Daar wacht een steunpakket van ongeveer 60 miljard dollar al enkele maanden op goedkeuring van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

    Reddingswerkers op zoek naar vermiste personen in een getroffen hotel in Tsjernihiv. Beeld REUTERS

    Sebas van Aert 

  10. Denemarken kondigt militair steunpakket aan van 313 miljoen dollar voor Oekraïne

    Het Deense ministerie van Defensie heeft dinsdag een nieuw militair steunpakket van 2,2 miljard Deense kronen (313 miljoen dollar) voor Oekraïne aangekondigd. Het is de zeventiende Deense levering van militaire steun sinds de volledige invasie van Oekraïne door Rusland twee jaar geleden. In maart maakte het Scandinavische land ook al 336 miljoen dollar aan Oekraïne over.

    De middelen van het laatste hulppakket zullen worden besteed aan de ontwikkeling van de Oekraïense marine, evenals de productie van drones en raketonderdelen. Een deel van het bedrag - 28,4 miljoen dollar - zal rechtstreeks gaan naar de aankoop van wapens en munitie.

    Denemarken is langzamerhand uitgegroeid tot een van Oekraïnes loyaalste bondgenoten tijdens de oorlog. Het Navo-lid heeft Oekraïne vanaf het begin gesteund en is in verhouding met zijn eigen economie de op een na grootste leverancier van militaire hulp. Afgelopen zomer beloofde Denemarken - net als Nederland, België en Noorwegen - ook F16-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. De eerste leveringen daarvan zouden nog voor de zomer moeten plaatsvinden.

    Volgens het Duitse Kiel Institute for the World Economy, dat bijhoudt hoeveel internationale hulp naar Oekraïne gaat, geeft Denemarken na de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de meeste militaire steun aan Oekraïne. Nederland volgt meteen daarna, op de vijfde plek.

    Sebas van Aert

    Lees hier ook: Zelfs alle beloofde F-16’s zijn niet genoeg om Oekraïne een luchtoverwicht te geven

  11. 500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

    Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder België, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

    EU-landen beloofden een miljoen granaten voor Oekraïne tegen eind maart, maar bleven ver achter bij de leveringen omdat de Europese productiecapaciteit beperkt is. De Tsjechen zeiden dat ze een aanzienlijke hoeveelheid wapentuig, in totaal zo'n 800.000 granaten, buiten het continent kunnen inzamelen.

    'Ik ben blij dat op dit moment al zo'n twintig landen zich bij ons initiatief hebben aangesloten, van Canada, Duitsland en Nederland tot Polen,' zei Fiala in een toespraak. 'Dankzij hen kunnen we nu 500.000 artilleriegranaten leveren.' Hij voegde eraan toe te geloven dat er in het komende jaar in totaal 1,5 miljoen artilleriegranaten geleverd kunnen worden.

    Volgens Fiala is het doel om 'een langdurig systeem van munitievoorraden voor zware wapens te creëren'. Eerder zei hij dat Oekraïne in juni de eerste granaten zou kunnen krijgen.

  12. Welkom in het liveblog van woensdag 17 april

    Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van dinsdag 16 april:

    • Rusland heeft twee luchtaanvallen uitgevoerd op het oosten van Oekraïne, waarbij in totaal minstens zes mensen omkwamen.

    • Door een tekort aan luchtafweerraketten kon Oekraïne een Russische aanval op een energiecentrale bij Kyiv vorige week niet afslaan, stelt de Oekraïense president Zelensky gezegd. De energiecentrale werd compleet verwoest bij de aanval.

    • Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt deze week over afzonderlijke steunpakketten voor Oekraïne, Israël en Taiwan. De Senaat keurde in februari al een steunpakket goed voor Oekraïne, Israël en Taiwan ter waarde van 95 miljard dollar (89,55 miljard euro). Daarvan zou het grootste deel bestemd zijn voor Kyiv.

    Lees hier het volledige liveblog van dinsdag terug.

  13. Welkom in het liveblog van woensdag 17 april

    Dit was het belangrijkste nieuws over de oorlog in Oekraïne van dinsdag 16 april:

    De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft met de Chinese leider Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne. Scholz wil dat Xi diplomatieke druk uitoefent op Rusland om de oorlog te beëindigen, maar kreeg nul op het rekest. Xi benadrukte dat China altijd ‘op zijn eigen manier vredesgesprekken heeft aangemoedigd’.

    • Door een tekort aan luchtafweerraketten kon Oekraïne een Russische aanval op een energiecentrale bij Kyiv vorige week niet afslaan, stelt de Oekraïense president Zelensky gezegd. De energiecentrale werd compleet verwoest bij de aanval.

    • Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt deze week over afzonderlijke steunpakketten voor Oekraïne, Israël en Taiwan. De Senaat keurde in februari al een steunpakket goed voor Oekraïne, Israël en Taiwan ter waarde van 95 miljard dollar (89,55 miljard euro). Daarvan zou het grootste deel bestemd zijn voor Kyiv.

    Lees hier het volledige liveblog van dinsdag terug.

Oorlogsschade in Marioepol, dat door Rusland werd ingenomen.Beeld AFP