Asielzoeker ernstig bedreigd voor dragen van regenboogsokken

Een 26-jarige homoseksuele asielzoeker is in het aanmeldcentrum in Ter Apel met de dood bedreigd door een andere asielzoeker, omdat hij regenboogsokken droeg. Dat meldt LGBT Asylum Support.

De stichting die lhbt-plus-asielzoekers bijstaat, heeft een brief over de aanhoudende onveilige situaties voor lhbti-lus-asielzoekers gestuurd aan demissionair staatssecretaris Van der Burg en aan de leden van de Tweede Kamer.

De bedreigde asielzoeker is nog maar net een week in Nederland en is doodsbang en de voor hem continue onveilige omgeving, schrijft LGBT Asylum Support.

In de brief maakt de stichting melding van meerdere voorbeelden op welke wijze het volstrekt misgaat voor lhbti-plus-asielzoekers, ‘ondanks dat het COA haar best probeert te doen’.

Dit jaar heeft de stichting al meer dan 220 meldingen gedaan van discriminatie en bedreigingen van lhbti-plus-asielzoekers.

Ondergedoken

In de brief noemt LGBT Asylum Support de situatie waarin de uit Irak afkomstige Sabi verkeert. Sabi is in transitie van non-binair naar trans vrouw en daarmee zichtbaar en dus extra kwetsbaar. ‘Gedurende tien maanden ben ik vijf keer overgeplaatst van het ene kamp naar het andere, en in elk kamp werd ik omringd door mensen die dezelfde extremistische religieuze ideeën hebben waar ik voor gevlucht ben. Ze laten anderen niet in vrede leven, zelfs niet in Nederland. Ze haten vrijheid en liefde. Binnen tien maanden ben ik drie keer persoonlijk met de dood bedreigd en ben ik meerdere keren gepest, gediscrimineerd en verbaal en fysiek mishandeld. Tien maanden lang wilde ik onzichtbaar zijn en vrij leven, maar helaas ben ik nog steeds ondergedoken en gefrustreerd omdat ik me helemaal niet veilig voel in het kamp.’

Aparte lhbti-plus-units


De stichting dringt er bij de staatssecretaris nogmaals op aan in de aanmeldfase kwetsbare groepen zoals vrouwen en lhbti-plus asielzoekers uit veiligheid apart op te vangen. Ook wil de stichting dat er ‘ juist vanwege aanhoudende structurele capaciteitsproblemen bij het COA’ voor lhbti-plus asielzoekers beleid ontwikkeld wordt, zodat in alle azc’s sprake is van beschermde lhbti-plus-units waardoor deze groep asielzoekers in Nederland kan zijn wie ze zijn.

(Bron: LGBT Asylum Support; foto: Shein)



Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,