Geslacht op paspoort veranderen

Stemming omstreden transgenderwet uitgesteld

13 dagen geleden / Aangepast: 13 dagen geleden
Stemming omstreden transgenderwet uitgesteld

Geslacht op paspoort veranderen

Stemming omstreden transgenderwet uitgesteld

13 dagen geleden / Aangepast: 13 dagen geledenGeschreven door RTL Nieuws
Geschreven door RTL Nieuws

Het voorstel voor een wet die het makkelijker moet maken om op je paspoort van geslacht te veranderen, wordt vandaag niet in stemming gebracht. NSC had een motie ingediend om de versoepeling van deze zogenoemde transgenderwet in te trekken, maar de stemming gaat niet door.

"Het is een hoofdelijke stemming en niet al onze fractieleden zijn er vandaag om mee te stemmen. Daarom verplaatsen we de stemming naar volgende week", zegt een woordvoerder van NSC.

De Kamer praat al jaren over de transgenderwet. Het demissionaire kabinet wil een aantal zaken aanpassen die het makkelijk maakt om van geslacht te veranderen. 

Deskundigenverklaring

Het wetsvoorstel van het kabinet is onder meer bedoeld om de procedure te versoepelen voor het veranderen van de geslachtsaanduiding in iemands paspoort. Wie de aanduiding wil aanpassen, heeft daar nu een deskundigenverklaring voor nodig. In het wetsvoorstel vervalt dat. Ook zouden transgenderpersonen jonger dan 16 jaar – met instemming van de rechter – hun geslacht mogen veranderen. 

Eerder deze maand werd bekend dat NSC niet wil dat het makkelijker wordt voor transgender personen om hun geslacht te wijzigen. De partij riep daarom het demissionaire kabinet op een aanpassing van de transgenderwet binnen een maand in te trekken –t groot ongenoegen van anderen in de Kamer, zoals D66. Maar de motie van NSC, waar vanmiddag over gestemd zou worden, wordt dus nu uitgesteld naar volgende week.  

Spannende stemming

De stemming wordt spannend en daarom is het voor NSC belangrijk dat alle fractieleden aanwezig zijn. Het CDA gaat tegen de motie van NSC stemmen. "Het CDA heeft grote zorgen en vragen bij de transgenderwet in haar huidige vorm, zoals wij tijdens de vorige behandeling van de wet ook kenbaar hebben gemaakt. Tegelijkertijd zijn wij van mening dat we wetsvoorstellen, of je hier nu voor of tegen bent, op een correcte manier moeten behandelen. Zeker als het gevoelige onderwerpen betreft. Daarmee doen we recht aan de samenleving en onze democratie", zegt CDA'er Derk Boswijk.  

Hetzelfde geldt voor de VVD. Die partij heeft lang in het midden gelaten hoe ze erin staat, maar laat aan RTL Nieuws weten dat ze willen wachten op antwoorden van het kabinet en de vragen en zorgen die de VVD daar heeft neergelegd over de uitvoering van de wet. "Deze motie doorkruist een zorgvuldige wetgevingsbehandeling waarbij over alle punten diepgaand gedebatteerd kan worden. Zoals het ook hoort in de Tweede Kamer", aldus Kamerlid Ulysse Ellian. 

Controversieel verklaard

De actie van NSC leidde tot woede bij progressieve en linkse partijen in de Kamer, zoals D66, PvdD en GL-PvdA. De partijen zijn het niet alleen inhoudelijk oneens met NSC, maar vinden ook dat Van Vroonhoven onjuist handelt. D66 had al een hoofdelijke stemming aangevraagd.

De transgenderwet is na de verkiezingen controversieel verklaard. Dat betekent dat de behandeling van de aanpassingen stil is komen te liggen.