Jonas Vingegaard na twaalf dagen ontslagen uit ziekenhuis
foto: Visma | Lease a Bike
dinsdag 16 april 2024 om 14:07

Jonas Vingegaard na twaalf dagen ontslagen uit ziekenhuis

Jonas Vingegaard ligt niet meer in het Txagorritxu Ziekenhuis in de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz. De tweevoudig Tourwinnaar is dinsdagochtend ontslagen uit het ziekenhuis, zo meldt zijn ploeg Visma | Lease a Bike op sociale media.

“Hallo allemaal. Het is tijd om het het ziekenhuis te verlaten”, laat Vingegaard weten. “Ik wil de medische staf van het ziekenhuis bedanken voor de enorm goede zorg. En ik wil ook iedereen bedanken voor de morele steun. Ik heb ontzettend veel berichten, cadeaus en tekeningen ontvangen. Het is echt hartverwarmend! Het is nu tijd om weer volledig te herstellen. Duimpje omhoog!”

Vingegaard was iets minder dan twee weken geleden een van de voornaamste slachtoffers van de massale valpartij in de vierde rit van de Ronde van het Baskenland, op 4 april. Hij werd na de crash afgevoerd naar het ziekenhuis. Bij onderzoek aldaar bleek dat de tweevoudig Tourwinnaar zijn sleutelbeen en meerdere ribben gebroken heeft.

Later stelde men ook nog een longkneuzing en een klaplong vast bij de tweevoudig Tourwinnaar. Die laatste blessure had prioriteit en dus werd hij daar als eerste aan geopereerd. Op 9 april werd de kopman van Visma | Lease a Bike ook succesvol geopereerd aan zijn sleutelbeen.

Toewerken naar de Tour?
Vingegaard kan nu wellicht, in zijn vertrouwde omgeving, verder herstellen en toewerken naar zijn rentree. Het is nog onduidelijk hoelang zijn revalidatie precies zal duren, en of hij op tijd fit raakt voor de Tour de France. De start van de ronde is op 29 juni, in het Italiaanse Firenze. De Deen hoopt dit seizoen, na overwinningen in 2023 en 2022, voor een derde opeenvolgende keer de Ronde van Frankrijk te winnen.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
16 april 2024 14:24
Mooi dat hij blij was met mijn tekening :D
16 april 2024 14:11
Mooi. Hopelijk snel weer de oude, en gauw naar pa en ma nu om te vertellen hoe het gaat.
    16 april 2024 14:28
    Lol, dat was precies ook mijn gedachte XD
16 april 2024 14:14
We slaken een diepe zucht van opluchting over dit goede nieuws.
    16 april 2024 14:17
    Ik heb er nooit aan getwijfeld. Er werd hier door enkele sensatiezoekers in reacties steevast geroepen dat het allemaal erger was dan verteld werd etc, maar de ploeg heeft vanaf het begin eigenlijk alles heel transparant gedeeld.
16 april 2024 17:17
Beste Jonas. Je hebt ons behoorlijk laten schrikken met deze valpartij. Wij hopen dat jij hersteld en of dat nou met of zonder de TdF zal zijn, is niet belangrijk. Samen met je vrouw en kinderen veel sterkte voor de komende tijd. Groeten H&G.
16 april 2024 14:17
Goed nieuws! Hopelijk op tijd in vorm voor de Tour om weerwerk te kunnen bieden aan Pogacar die dan al de Giro erop heeft zitten. Bij normale mensen zou je het niet verwachten, maar het herstelvermogen van topatleten is wonderbaarlijk.
16 april 2024 15:26
Die klaplong is denk ik het enige dat hem tegenhoudt om goed aan de Tour te beginnen, want die botten zijn binnenkort al genezen. En toch gaat het hem gewoon lukken om goed aan de Tour te staan verwacht ik. Het is nog 10,5 week tot de Tour start. Hoogtestage in Mei met het team zal hij mislopen, maar hij zou zelfs in Juni nog een hoogtestage kunnen doen (zoals ze wel vaker deden rond de Dauphine in Tignes). Voordeel voor Jonas is ook nog dat het echte zware werk in de Tour tussen 13 - 21 Juli is met 4 zware bergetappes en de tijdrit, dus met een vermoeide Pogi zie ik nog steeds gewoon kansen. Pogi zal dan moeten toeslaan in etappe 4 over de Galibier.
    16 april 2024 16:04
    Klopt. Maar zoals we ook vorig jaar zagen reed in rit 2 of was het rit 3? Op geen echte lange zware klim vingegaard Pogacar al los. Ook dit zou dus mogelijk kunnen zijn. Dat Pogacar in week 1 al veel tijd weet te pakken. En waarom zou Uae nu eens niet de tactiek van Visma kunnen proberen hanteren? Een niet 100% fitte Vingegaard al proberen slopen in de 1e 10 dagen door altijd hard en strak tempo te rijden op beklimmingen. Ik vrees dat het voor Vingegaard een zware klus zal worden. Als hij het toch wint is het fenomenaal!
    16 april 2024 17:25
    Ik las ergens een interview met een medisch expert en die gaf aan dat niet de klaplong, maar de gebroken ribben het grootste probleem zouden zijn.
    16 april 2024 20:56
    Wat ik lees zal hij met een klaplong waarschijnlijk wel op een laag niveau binnen drie weken op zijn fiets thuis zitten. Ook met gebroken sleutelbeen. De ribben geen idee. Zal uiteraard niet op een pro trainingsniveau zijn. Maar conditie op peil houden kan natuurlijk dan wel.

    Twijfel alleen wel of oo hoogtestage realistisch gaat zijn ivm de druk op zijn longen. 29juni begint het dat is over 73 dagen.

    Wellicht dat iemand anders er meer over weet!?
Mooi Jonas, nu weer omhoog kijken en zodra het kan nieuwe en realistische doelen stellen
    16 april 2024 14:36
    Waarschijnlijk heeft hij de afgelopen 12 dagen voorlopig genoeg omhoog gekeken.
16 april 2024 15:11
Topgast! Nu herstellen. Ik vrees dat de tour dit jaar te vroeg komt. Kies voor goed herstel en overweeg toch de tour te laten dit jaar.
16 april 2024 14:15
Zeker goed om te horen en op naar volledig herstel. Die valpartij zag er niet goed uit.
16 april 2024 15:12
Het zal mij benieuwen of hij de tour gaat halen, en zo ja in welke vorm. Want er is een groot verschil tussen je duim opsteken als je 2 weken in een ziekenhuisbed hebt gelegen, en 3 weken lang iedere dag alles geven wat je in je hebt, van sprintetappe tot alpencol.

Van mij mag ie snel weer aanhaken bij wat ie in het eerste deel van het seizoen liet zien, bijv. in Tirreno Adriatico.
16 april 2024 16:01
En dan nu met de auto naar Denemarken? Dat lijkt me in zijn situatie ook geen pretje?
    17 april 2024 08:50
    Ik zou in ieder geval niet door België rijden in zijn situatie.
"Vingegaard lijkt nu thuis, in zijn vertrouwde omgeving, verder te kunnen herstellen en toewerken naar zijn rentree"

Vind dit best wel een geote aanname om zo neer te zetten. Normaliter mag hij namelijk nog steeds niet vliegen vanwege de klaplong. Zou het dus wel fijn vinden als WF dit bij hem/de ploeg zou verifieren of hij in Spanje verblijft of in een ander land.
    16 april 2024 19:31
    want je komt alleen met het vliegtuig van Spanje naar Denemarken? Als hij niet kan vliegen dan gaat die met de auto.
    Allemaal leuk en aardig maar je doet dezelfde aanname als WF doet die in feite nergens op gebaseerd is. Er staat namelijk nergens dat hij onderweg naar huis is, alleen dat hij uit het ziekenhuis ontslagen is.

    Feit dat hij met de auto naar Denenmarken zou kunnen(24u onderweg) wil niet zeggen dat hij dit ook doet. Als zijn vrouw en kind er zijn kan het ook gewoon zijn dat ie paar weken in Spanje blijft om dan terug te vliegen, weten wij veel.

    Daarom had WF, ipv deze aanname met slag om de arm gewoon neer te zetten, beter met de ploeg kunnen schakelen om te vragen wat zijn plan nu is.
Voor mijn gevoel was die valpartij alweer dik een maand geleden.
16 april 2024 14:37
dik 2 maanden tot aan de tour, dat moet toch lukken lijkt me om daar topfit aan de start te staan.
    16 april 2024 14:50
    Alles zal afhangen hoe zijn longen hem parten spelen.
    16 april 2024 15:14
    Hij mag pas inspanning doen van betekenis na 6 weken i.v.m. klaplong. Dan zit halverwege mei. Dan heb je 6 weken om top fit te geraken. Dat wordt krap. Dan nog een wedstrijdje hier en daar rijden voor de wedstrijd kilometers. Wordt krap, maar niets is onmogelijk.
16 april 2024 15:11
Het eerste herstel gaat meestal het snelst, met grote stappen, daarna steeds kleinere stappen. Het zal mij benieuwen of hij wedstrijdfit en voor winst kan gaan tegen die tijd.
16 april 2024 15:25
Goed nieuws alleszins.. Zijn voorhoofd lijkt ook een beetje gezwollen.. Hopelijk snel weer de oude..
16 april 2024 20:31
Goed nieuws, en nu revalideren en volledig herstellen!
16 april 2024 21:51
Hopelijk weer snel fit.
17 april 2024 09:48
…en doorrrrrr!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.