Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-rapporteur: Nederland moet stoppen met vervolgen vreedzame klimaatactivisten

  •  
16-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4074 keer bekeken
  •  
a12xr

De speciale VN-rapporteur voor milieubeschermers, Michel Forst, maakt zich grote zorgen over de wijze waarop de Nederlandse autoriteiten vreedzame klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aanpakken. Forst wijst er in een brief op dat de Nederlandse repressie in strijd is met het Verdrag van Aarhus, dat Nederland heeft ondertekend.

De VN-rapporteur is zeer bezorgd over de veroordeling van enkele klimaatactivisten, onder wie acteur Sieger Sloot, wegens opruiing. De actievoerders werden opgepakt, omdat ze hadden opgeroepen om deel te nemen aan de blokkade van de A12.

Vreedzame vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals het blokkeren van de weg, zijn volgens Forst een “essentieel onderdeel van de democratie en een legitieme uitoefening van fundamentele rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering”. Forst hoopt dan ook dat de veroordelingen in hoger beroep zullen worden vernietigd. Ook vindt de VN-rapporteur dat Nederland moet stoppen met de inzet van waterkanonnen tegen vreedzame milieuactivisten.

XR is blij met de brief. “We gaan ervan uit dat de minister van Buitenlandse Zaken dit signaal zeer serieus neemt en dat de aanwijzingen van de rapporteur per direct worden opgevolgd. We voelen ons gesterkt door de brief en zullen onverminderd doorgaan met onze acties”, aldus Jelle de Graaf in een reactie. Ook hij werd veroordeeld tot een werkstraf vanwege de oproep om mee te doen aan de A12-blokkade.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.